QUOTE(Mumuke @ 2010 08 01, 16:57)
O aš esu labai susipykus su savimi dėl savo kvailo nepasitikėjimo savimi

Aplinkiniai man tik ir kartoja, kiek daug jau pasiekiau (pagal savo amžių), kokia esu protinga ir t.t., o aš taip nemanau, vis susirandu priežasčių, kodėl esu nevykus ir t.t. Nemoku džiaugtis savo sėkmėmis, pastoviai jaučiuosi lyg viską daryčiau blogai (nors lyg ir gerai viskas).
Aš manau, kad toks mano mąstymas man kiša koją ir negaliu visko padaryti dar geriau...
Nežinau, iš kur pas mane toks durnas mąstymas, galbūt iš vaikystės atėjęs. Mano dėdė mėgo kartoti, kad aš niekam tikusi, bet aš jo žodžius priimdavau kaip iššūkį ir stengiausi dar labiau, kad įrodyčiau jam (o gal sau?), kad nesu nevykėlė... ir kai, rodos, jau įrodymų nemažai, vis tiek to džiaugsmo savimi ir pasitikėjimo savimi nėra

Ką man, po velniais, su savim daryti? ...
Sveika, ar nebus tavo problemėlė ne ten, kur tu manai - kad nepasitiki savimi, o tame, kad nori ką bedarytum, daryt kaip rašai paryškintoj vietoj - dar geriau?
Gal klystu, bet man regis, [ne]pasitikėjimas savimi ir troškimas viską daryti tobulai yra du skirtingi dalykai, dvi skirtingos "problemos"...
Skirtingai su jom ir kautis reik...
Kai nepasitiki savim, įprastai labai svarbus galvoje būna klausimas "Ką apie mane galvoja [pagalvos] kiti, jei vienaip ar kitaip pasielgsiu", ir tada tiesiog susikaustai ir "nesielgi niekaip", tūnai sau savo kiaute, ginkdie kokios galūnės neiškišdamas aplinkinių teismui... Tokiu atveju reik mirtinai sau įkalt, kad iš tiesų tai aplinkiniams labiausiai rūpim ne "mes", o "jie patys", todėl kaip ir nesvarbu, kaip mes ką darysim ir kaip elgsimės.
O kai sieki tobulybės, kiekvienas atliktas darbas, kiekvienas poelgis atrodo nepakankamai geras, tarsi galėtum atlikt dar geriau - ir tada ne tiek svarbu, ką galvoja apie tai aplinkiniai, čia jau žmogus "pats" galvoja apie save, kad jis nėra pakankamai geras. Ir tada neišeina ir pasidžiaugt savo sėkme, nes juk galima padaryti "geriau".
Žodžiu tęsiant, šiuo antruoju tobulybės siekimo atveju tu ne bijai, kad aplinkiniai tave lygins su kitais ir šaipysis, jog per mažai pasiekei (nepasitikėjimas savimi), o pati lygini save su aplinkiniais, ir, savaime suprantama, kadangi gyvename informacijos amžiuje, būtinai kiekvienam veiksmui, kuriuo lyg ir norėtum pasidžiaugti, atrandi po žmogų ar po ištisą tuntą žmonių, kuris [-ie] atliko jį geriau už tave...
Koks sprendimas? Jei nuvažiuojant į filosofijas, galima stengtis mėgautis pačiu procesu, o ne rezultatu, būt dėkingam gyvenimui [likimui, Dievui], jog išvis leidžia užsiimti viena ar kita veikla - taip sakant, lyginti save ne su žmonėmis, kurie pasiekė daugiau (galvojant apie rezultatą), bet su tais, kuriems gyvenimas [likimas, Dievas] užkirto kelią ne tik kad sėkmei veiklos pabaigoje, bet išvis tai veiklai, kuria užsiimi (galvojant apie procesą).
Nefilosofiškai tuo tarpu nesugalvoju, bet tikrai reiktų pasvarstyt, ar nepasitikėjimas savim čia kaltas tiek, kiek manai