Įkraunama...
Įkraunama...

Po Europą automobiliu „žaliems“

Liekame ištikimi tradicijai – uždegti žvakutę:

user posted image

Nusileidžiame į katedros rūsius, apžiūrime ištaigingus karstus. Čia atrandame malonią vėsą. Šiek tiek atsigauname, bet laikas žygiuoti toliau. Reiktų pasivaikščioti po Unter den Linden gatvę. Bet ji visa paskendusi statybose, tad lipame į autobusą. Netrukus mes jau prie Berlyno simbolio – Brandenburgo vartų:

user posted image

user posted image

Artėja laikas Reichstago lankymui. Prie įėjimo pasitinka minia žmonių: suskaičiavau bent tris gidus – tiek ekskursijų vienu metu doh.gif . Tad tenka šiek tiek palaukti. Pareigūnai suranda mūsų pavardes registracijos lapuose (kodėl ne kompiuterio ekrane? g.gif ), praeiname pro metalo detektorius. Reichstago portikas „Vokietijos liaudžiai“:

user posted image

Netrukus didžiulis liftas pakelia į viršų. Gauname audio gidus. Vaikščiojant po kupolą, jie pateikė labai daug informacijos, pasakydami, kur stabtelėti, kur žiūrėti. Išgirdome daug įdomių Berlyno istorijos detalių. O štai ir pats kupolas:

user posted image

Viduje – tikrai nuostabus inžinerinis kūrinys thumbup.gif , užtikrinantis Bundestago posėdžių salės apšvietimą, šildymą, vėdinimą. O ir gražus (bent jau man ax.gif ):

user posted image

user posted image

Vienas iš labiausiai "eksploatuojamų" vaizdų:

user posted image

Sužinoję daug naujų dalykų, pasigėrėję vaizdais iš aukštai, leidžiamės žemyn. Milžiniška Vokietijos vienybės vėliava ant Reichstago:

user posted image

Plokštė grindinyje, žyminti Berlyno sienos vietą:

user posted image

Berlyne daug kur pažymėtos vietos, kur buvo ta siena - istorinei atminčiai, kad niekada niekur jokios sienos neišskirtų jokios tautos. Ypač tai aiškiai matosi ant grindinio netoli Brandenburgo vartų.
Atsakyti
Nors ir karšta, bet skrandžiai ima urgzti blush2.gif . Susirandame kavinę Unter den Linden bulvare netoli Brandenburgo vartų. Užsisakome dešrelių – tradicinių, vokiškų thumbup.gif . Kas alaus, kas vyno drinks_cheers.gif . Vakarėja, karštis slūgsta. Maloniai ir skaniai pavakarieniaujame. Vakarienė kainuoja apie 70 EUR – kaip tokiai vietai, visai normaliai. Tik nustebina jauna padavėja. Visų pirma, man pareiškus norą atsiskaityti kreditine kortele, ji ima aiškinti, kad teks eiti į vidų prie kasos, be to, neaišku ir ar ten bus ryšys. Bet ir tai dar ne viskas: ji tiesiai šviesiai pakalusia, kiek mokėsim arbatpinigių, be to pareiškia, kad jų turi būti ne mažiau nei 10 eurų doh.gif . Susimokam... Bet gyvenime esu įpratęs pats nuspręsti, kur, kam ir kiek duoti. Tai dabar galvoju – gal dabar taip priimta, o aš esu beviltiškai atsilikęs nuo gyvenimo g.gif ?

Pasistiprinę galime keliauti toliau. Paminklas holokaustui – memorialas nužudytiems Europos žydams:

user posted image

user posted image

Prieiname Potsdamo aikštę:

user posted image

user posted image

Užsieniečiams nebloga atrakcija. Tik mums, 50 metų gyvenusiems su tokia vėliava, nelabai linksma:

user posted image

O štai ir Sony centras:

user posted image

Įspūdingas aikštės kupolas:

user posted image

Kol paragaujam alaus, sutemsta. Kupolas sušvinta besikeičiančiomis spalvomis, tampa dar įspūdingesnis:

user posted image

Sony centras vakare:

user posted image

user posted image

Papildyta:
Laikas keliauti link viešbučio: karštis, nueitas kelias, įspūdžiai dar savo. Todėl lipame į 200 maršruto autobusą. Jis per gražų vakarinį Berlyną nuveža mus iki Zoologijos sodo stoties. Šalia jos – kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčia su dar II pasaulinio karo metais apgriautu bokštu. Bokštas neatstatytas – tai irgi lieka istorinei atminčiai apie patį beprotiškiausią ir didžiausią karą žmonijos istorijoje.

user posted image

Tokia ta mūsų diena Berlyne ax.gif .
Atsakyti
QUOTE(Arturas15 @ 2014 10 31, 01:04)
Tokia ta mūsų diena Berlyne ax.gif .


Super thumbup.gif drinks_cheers.gif thumbup.gif

Gražiai perteikėt įspūdžius (beje kaip visada mirksiukas.gif ), malonu skaityti, kai visai neseniai tie patys vaizdai matyti ir gyvai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Arturas15 @ 2014 10 31, 00:51)
Pasiekiame vieną iš mus labiausiai sužavėjusių objektų – Berlyno katedrą (Berliner Dom)


Pirmosios kelionės metu mane irgi Berlyno katedra labiausiai sužavėjo wub.gif
Gal jau klausiau, bet kai tokia galva... Ant katedros stogo nebuvot? g.gif

QUOTE(Arturas15 @ 2014 10 31, 01:24)
Liekame ištikimi tradicijai – uždegti žvakutę:


Ir mes tokią tradiciją turim ax.gif
Atsakyti
Visų pirma atsiprašau skaitytojų, laukiančių tęsinio. Vakarai pailgėjo, bet laiko daugiau neatsirado doh.gif . Bet pamėginsiu pajudėti iš mirties taško, gal po to seksis geriau g.gif .

Įdomi, į katedros bokštą nelipome. Į katedrą atėjome pakankamai vėlai, po pusvalandžio pabuvimo joje mus krapštė lauk - lankymosi valandos baigėsi.

Trečioji diena. Vis dar Berlyne, nors ne tik...

Ši diena Berlyne nebuvo įdomi, kadangi ji skirta apsipirkimui. Apsistojome netoli nuo žymiosios Kurfürstendamm gatvės. Tad po pakankamai sočių viešbučio pusryčių išsikraustome iš kambario. Paprašome, kad automobilis dar keletą valandų pastovėtų jų kieme, kol mes apsipirkinėsime. Na, man ir mano vaikams didžiausią įspūdį šioje gatvėje paliko didžiulė, labai puikiai thumbup.gif įrengta Apple Store parduotuvė (mūsų i-Deal analogas). Čia jų tinklapis. Žmonai teko pavargti, kol mus iš ten iškrapštė, nes būtume ten prabuvę iki vėlaus vakaro blush2.gif . Daugiau nieko įdomaus toje gatvėje nepamačiau, merginos kažką rado, kažką nusipirko... Nusprendėme nebegaišti laiko, pasiėmėme automobilį ir nulėkėme iki apsipirkimo taško - Primarko. Po to pietums tradiciškai pica. Tik šį kartą aptarnavo toks paplaukęs italas: sugebėjo užmiršti mūsų užsakymą, teko jį kartoti, savo kavos taip ir nesulaukiau, tad šį kartą apsiėjome be arbatpinigių biggrin.gif .

Ką gi, laikas palikti Berlyną. Smagu buvo susipažinti su juo, bet jis netapo tuo miestu, į kurį labai norėtųsi grįžti...

Išlekiam į autostradą link Drezdeno. Vėl džiaugiuosi vokišku vairavimo stiliumi thumbup.gif : visiškai nėra „antraeilininkų“ – aplenkei ir grįžti į pirmąją juostą. Dabar važiuojant autostradomis Lietuvoje tarp mūsų šeimos narių populiarus toks juokelis: važiuojam vokiškai ar lietuviškai? (t.y. ar grįžtam i pirmą eilę, ar liekam antroje). Bet šioje kelionėje pamatėme kaip niekada daug avarijų. Štai ir šioje neilgoje (nepilnai 200 km) atkarpoje pastebėjome porą automobilių, nulėkusių nuo autostrados, o netoli nuo Drezdeno sustojome ilgam – kamštyje prastovėjome dvi valandas doh.gif . Dėl kamščio kalta avarija. Visų pirma priešinga kryptimi nuvilko sumaitotą vilkiką, po kiek laiko evakuatorius nuvežė sulamdytą mikroautobusą. Matyt, jie susidūrė. Bet pagaliau po truputį imame judėti. Navigacija atveda mus į viešbutį, , kuris įsikūręs netoli Drezdeno nuostabiame miestelyje Radebeul. Visų pirma nustebino viešbutis: užsisakėm šeimyninį numerį keturiems, o gavom dviejų kambarių numerį su puikiais vokiškais pusryčiais thumbup.gif . O miestelis, įsikūręs ant Elbės kranto, tapo šios kelionės atradimu wub.gif . Keletas vaizdų:

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Centrinė aikštė su įdomiai suprojektuotu fontanu:

user posted image

Smagūs namų fasadai:

user posted image

user posted image

O vis dėlto Radebeul‘as greičiau kaimas, nei miestelis: Elbės slėnio pievose ganosi karvės, auga vynuogės. Tolumoje kyla kitas Elbės krantas:

user posted image

user posted image

Senoji vaistinė:

user posted image
Atsakyti
Bevaikščiodami ir besigrožėdami praalkstame, tad grįžtam atgal į mūsų viešbutį, kurio virtuvė visai nebloga. Žmona užsisako įdomų patiekalą: varške įdarytus agurkus (ar kažkas panašaus g.gif ):

user posted image

Na o aš neįsivaizduoju geros vakarienės Vokietijoje be gero bokalo gero vokiško alaus drinks_cheers.gif :

user posted image

Pasistiprinę dar išeiname pasivaikščioti po nakties apgaubtą miestelį:

user posted image

user posted image

Bet jau laikas miegoti – ryt mūsų laukia Vokietijos perlu vadinamas Drezdenas.
Atsakyti
QUOTE(Arturas15 @ 2014 11 11, 00:05)
Visų pirma atsiprašau skaitytojų, laukiančių tęsinio. Vakarai pailgėjo, bet laiko daugiau neatsirado  doh.gif  . Bet pamėginsiu pajudėti iš mirties taško, gal po to seksis geriau  g.gif .


Aišku, mes kantrybės turim, bet tiek ... doh.gif laukti darosi jau sunku lotuliukas.gif

tai juokai mirksiukas.gif išties pasakojimas labai jaukus bigsmile.gif
Atsakyti
Tai nepatiko Berlynas??? verysad.gif verysad.gif

O į tą Apple Store parduotuvę mes irgi vasarą buvom nosis įkišusios,įspūdinga,tikrai! drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(klaara @ 2014 11 12, 20:17)
Tai nepatiko Berlynas??? verysad.gif  verysad.gif

Nesakau, kad nepatiko. Tai miestas, tikrai turintis savo veidą. Bet jis nepapildė mano trijulės miestų, į kuriuos esant galimybei nedvejodamas grįžčiau: Paryžius, Roma, Praha. Gal dėl to, kad Berlyne prabuvome tik apie pusantros paros, gal dėl karščio g.gif
QUOTE(vidiga @ 2014 11 12, 12:25)
Aišku, mes kantrybės turim, bet tiek ...  doh.gif  laukti darosi jau sunku  lotuliukas.gif

tai juokai  mirksiukas.gif  išties pasakojimas labai jaukus  bigsmile.gif

Svarbiausia, kad dar turit kantrybės mirksiukas.gif - kažko sunkiai šį kartą rašosi. Turbūt reikia rašyti iš karto po kelionės... Bet bandau tęsti - juk pradėtą darbą reikia užbaigti biggrin.gif .

Ketvirtoji diena. Saksonija

Ryte viešbutyje gauname puikius vokiškus pusryčius. Vėl susikrauname daiktus į automobilį. Netrukus mes jau Drezdeno centre. Kaip esu įpratęs, parkuoju automobilį požeminėje aikštelėje. Jų visada būna miestų centruose, jose praktiškai visada galima rasti laisvų vietų. Štai šie privalumai ir nusveria didžiausią šių aikštelių trūkumą – jos mokamos. Bet parkavimas miestų gatvėse, ypač arčiau centro, irgi dažniausiai mokamas.

Išlindus iš požemio, mus pasitinka nebūdinga didmiesčiui ramuma, tiltai per Elbę:

user posted image

Saksonijos valstybinio operos teatro fasadas:

user posted image

O toliau mūsų jau laukia didžiausia Drezdeno įžymybė – Zwingeris (liet. tarp sienų). Įeiname į erdvų vidinį kiemą, kuriame kadaise vykdavo turnyrai, įvairios šventės. Priešais Karūnos vartai, šiuo metu restauruojami, bet vis tiek didingi:

user posted image

Iš karto patraukiame dešinėn link nuostabiausio Zwinger‘io kampelio (mano subjektyvia nuomone blush2.gif ) – Nimfų maudyklos. Įėjimo į šį kampelį pastato fasadas:

user posted image

O čia vaizdai iš Nimfų maudyklos. Na, argi ne žavinga? wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image


Atsakyti
Einame gynybinės sienos viršumi. Taip atrodo vidinis kiemas iš viršaus:

user posted image

user posted image

Sienos terasose randame ir fontanų:

user posted image

O taip atrodo Karūnos vartai iš arčiau (karūna jau baigta restauruoti):

user posted image

Aplinkui gausybė įvairiausių skulptūrų, statulų:

user posted image

user posted image

Zwingeris įžymus ir savo porceliano kolekcija. Bet norint ją pamatyti, reikia pirkti bilietus. Jie kainuoja 10 EUR, vaikams iki 17 metų nemokamai – šitą informaciją radau jų tinklapyje. Bet mes mokėjome tikrai mažiau. Pažiūrėjau į išsaugotą bilietą ir savo kreditinės kortelės išrašą – 16.50 EUR: aš ir žmona po 6 EUR, dukra – 4.50 EUR, sūnus nemokamai. Matyt, pabrango per tuos kelis mėnesius. Ar buvo verta eiti? Mano vėlgi subjektyvia nuomone – tikrai taip. Visų pirma patenkama į japonų ir kiniečių 16 – 17 amžių porceliano ekspoziciją. Padarėme keletą nuotraukų, kol buvome įspėti, kad fotografuoti negalima blush2.gif :

user posted image

user posted image

user posted image

Na o toliau patenkama į Meisseno porceliano ekspoziciją. Čia pamatėme nuostabiausius porceliano kūrinius: preciziškai padarytas didžiules gėlių puokštes, indų kolekcijas, staulėles, skulptūras thumbup.gif ... Vaikščiojome išsižioję iš nuostabos. Deja, fotografuoti griežtai draudžiama, tad vaizdų, patvirtinančių mano žodžius, pateikti negaliu. Belieka jums patiems ten nuvažiuoti ir nuspręsti, ar tikrai ten taip gražu mirksiukas.gif .
Atsakyti
Su tuo pačiu bilietu dar galima aplankyti Matematikos ir fizikos saloną bei Senųjų meistrų galeriją. Bet šios dienos dienotvarkė įtempta, todėl patraukiame tolyn. Praeiname rezidencinę pilį. Jos tvoros elementas:

user posted image

O čia taip vadinamas Fürstenzug – ilgas koridorius su kolonomis. Koridoriaus sienos dekoruotos Meisseno porceliano plytelėmis:

user posted image

user posted image

Saulė kyla vis aukščiau, darosi vis karščiau. Atsigaiviname kava su ledais ir išeiname ant Elbės kranto esančios Brühlio terasos, dar kitaip vadinamos Europos terasa:

user posted image

Galima pasivažinėti ir tokiu transportu biggrin.gif :

user posted image

Dailės akademijos pastatas:

user posted image

Pagrindinė Drezdeno bažnyčia – Dievo Motinos bažnyčia. Šiuo metu ji atnaujinta, fasadas nuvalytas:

user posted image

Šalia stovi paminklas bažnyčios reformatoriui Martynui Liuteriui:

user posted image

Užeiname į bažnyčios vidų. Lyginant su Italijos bažnyčiomis, jos vidus atrodo labai asketiškas:

user posted image

Kupolas gražus:

user posted image

Drezdenas ne veltui vadinamas Vokietijos perlu – jis mums paliko gerus įspūdžius. Bet šios dienos planuose dar viena Saksonijos įžymybė, tad laikas keliauti toliau.
Atsakyti
Viename Aidlukos reportažų radau keletą kadrų iš Bastei uolų. Jos mane sužavėjo, todėl planuodamas kelionę nusprendžiau jas aplankyti. Bastei uolos iškilusios dešiniajame Elbės krante į 200 metrų aukštį. Jei turite laiko ir noro pasivaikščioti, jas pasiekti galite iš miestelio Rathen. Jame paliekamas automobilis, keltu persikeliama per Elbę, ir pėsčiomis apie 2 kilometrus kylama į kalną. Mes nusprendėme negaišti ir automobilį pasistatyti mokamoje aikštelėje prie uolų. Nuo jos iki Bastei tilto yra apie 1 km, nereikia lipti į kalną. Čia šios aikštelės koordinatės, kurias reikia suvesti į GPS: 50.9665139, 14.0657333. Tiesa, jei ši aikštelė užpildyta, automobilį gali tekti palikti kitoje aikštelėje, tada teks eiti apie 3 km. Bet mums atvažiavus ji buvo pustuštė (įdomu, kaip ten būna savaitgaliais g.gif ).

Pirmieji vaizdai:

user posted image

user posted image

user posted image

Vaizdas į Elbę wub.gif :

user posted image

Ten žemai matosi dalis Rathen miestelio:

user posted image

Visur aplinkui aukštos ir stačios uolos:

user posted image

Vėl vaizdas į Elbę:

user posted image
Atsakyti