Nu tai čia dauguma kalba apie ekonominį variantą, kad tik išsisukt iš padėties.Suprantu puikiai, kad mažam miestuke kartais nėr ir tų spec būrelių, teatrų, kinų, būna kokia viena ekskursija per metus mokiniams ir viskas - na, nenoriu nieko įžeist, bet pati taip augau, tai taip ir buvo. Didmiestyje visgi kitaip - mažiukui gali sutaupyt ant rūbelių, nes tikrai galima daug nupirkt iš antrų rankų daiktų puikiausios kokybės, nes mažiukai auga greit, daug kas net nespėja pasidėvet, kas perparduodama. O mokykloje jau kitaip - priemonių kaina išauga, nes ir vaiko gebėjimai išauga, jis daugiau ko mokomas nei darželyje, daug didesnės įvairovės įvairių priemonių reikia. O be to, jei vaikas gabus, talentingas, taigi ir jo talentai ugdomi: dailės, muzikos mokyklos, baletas, dar kas nors, lankomi baseinai ir pan. Ir tai normalus gyvenimas - ko nereikia kūdikiui. Ir gyvenamoji aplinka veikia - juk jei yra sąlygos kultūrintis tikėtina, kad vaikas norės į teatrą, kiną, kokį zooparką - į tai žiūriu kaip į lavinimą, ne kaip į pramogas, ir tai būna tokios integruotos pamokos pačioje mokykloje. Bet visumoj tema juk du vaikai ir du suaugę - ir kiek tam reikia pinigų gyvent minimaliai susispaudus, normaliai ir gerai. Aš tebesilaikau nuomones, kad už 2000 einamosioms išlaidoms - ne paskoloms ar taupymui nelabai išeis keturiese pagyvent ir susispaudus , kažkame labai teks save ribot.
QUOTE(klumpele @ 2010 09 07, 11:19)
A kodėl mažiukui kedai už 40 lt, o va didesniam jau firminiai po 200 lt
Kodėl jūs vis minite tuos rūbus aš nesuprantu
Negi iki to laiko vaikai vaikšto nuogi, basi? Šiais metasi į darželį nei rūbų nei batų dukrai nepirkau
Nei batų per metus išaugo, nei rūbų
Kurpinė (gera ecco, dar liko nuo praeitų metų, tikiu, kad su ja dar ir į mokyklą išeis į 1kl).

Ne vienam nefirminiai, is Gariunu(isskyrus sportine apranga)

As isvardinau rubu kainas tik todel, kad parodyciau, jog MAZO vaiko rubu kaina triskart mazesne nei DIDELIO vaiko

Tas pats yra su maistu: kur mano darzelinukas valgo viena bulve ir puse kotleto, o kur paauglys suraito puse puodo bulviu ir tris kotletus

Del firminiu-nefirminiu nesigincysiu, turesit paaugli-suprasit

QUOTE(Rytinė pašvaistė @ 2010 09 07, 10:20)
Leiskite paklausti, ką reikia pirkti kūdikiui už 400-500Lt per mėnesį? Niekaip tokios sumos neišleidžiam net ir labai pasistengus. Mums pusės metukų kūdikis kainuoja apie šimtą litų mėnesiui, kartais iki pusantro šimto, bet ne daugiau. Neskaitant kai kurių pirkinių, kurių tikrai neperkam kas mėnesį, o jie yra vienkartiniai (pvz;nauja didesnė auto kėdutė).
Na man panasiai iseidavo.
Sauskelnems pirmais menesiais po 180Lt, visokioms folinems rugstims, lasiukams, tepaliukams, juros vandenukams, gerosioms bakterijoms ir t.t. dar kokie 100-150Lt, dar jei koki barskaliuka, aliejuka, rubeli ar dar kazka tai 400Lt drasiai susidarydavo. Maitinau MP.
Vaikui augant mazejo islaidos sauskelnems, vaistams, bet pvz zaislai lavinamieji kainuoja daug brangiau nei kazkokie barskuciai, pradejom kieta maista valgyt, tai darzoves, kruopas jeigu ekologiskas perkant tai finale vistiek panasi suma iseidavo.
Man vaikas "atpigo" kazkur nuo 1.5 metu, kai jau baigesi bedos su pilvo putimais ir prie bendro stalo valgyti pradejom, emem po truputi puodu naudotis ir dar zaislais dometis nustojo

QUOTE(sena pažįstama @ 2010 09 07, 11:43)
Jūs neriates, nes pati to norit

Man tinka rubai ir lapatyno, ir is Gariunu, deja, paaugliams toks periodas, kada turi nertis is kailio ir pataikyti pagal ju kvaila sugalvota mada 

Tai nebūtina turėt paauglį. Vat mano kolegės mergaitei jau 3 metai, o jos bet kaip neaprengsi, žino kokios firmos turi būti džinsai

nezinau, kodel jinai taip perka, bet is mano puses yra taip kad maziukams ( iki kokio 25 dydzio) gana kokybiskus ir mano reikalavimus keliamus avalynei atitinkancius ( daznai ir odinius) basutes/batukus galima buvo nupirkti varijuojant nuo 20 ( basutes) -100 Lt (ziemai)ribose ( neimu bartek, bet pvz ir smile man yra ganetiskai kokybiski batai),
Bet va didesniems nera to.
Pernai rudeni uz 80 Lt teko pirkti demesezoninius batus is odos pakaitalo ( ir nusinesiojo jie gan greitai ir slapo), nes odiniai kainavo virs 150 Lt, o zinant, kad su maniskiu augimu tai duok dieve uzteks pavasariui, jau kaip ir per daug gaunasi. O sunui (10m) perku tai, ka randu - kartais ir i kaina arba kokybe tenka uzsimerkti, nes nesioja vaikiska/paugliska 38 -39 dydi. Pereinamas toksai, tai prie vaiku avalynes dazniausiai buna per mazi dydziai, o prie suaugusiu per dideli
Negi iki to laiko vaikai vaikšto nuogi, basi? Šiais metasi į darželį nei rūbų nei batų dukrai nepirkau
Nei batų per metus išaugo, nei rūbų

aha - mano irgi iki 6 metu kazkaip letai augo. Ir batus nupirkdavau keliems sezonams ir rubus taip nesiojo, bet veliau nesigauna nors tu ka. As jau pernai pasimokiau, kad drabuzius mokyklai geriau pirkti rugpjuti pries mokykla, nes sunus nuo geguzes pb. iki rugsejo 5-7 cm issistiebe.
ir zinau, ko dar neskaiciavau ( nes ir nepirkau - laukiam remonto, kol kas galimybiu nera), tai rasomasis stalas ( su stalciu bloku, ne kompiuterinis) ir kede.
Sunui dar gan dideles islaidos gaunasi knygoms/zurnalams - labai megsta skaityti. Dabar gimtadieniui gavo ziedu valdovo visas knygas, tai kokiam menesiui skaitymo uzteks. Aisku didele dali parsinesa is mokyklos bibliotekos, bet jinai tikrai nera didele, o kokiu ensiklopediju ( vaikisku/pauglisku) nelabai ir priskaitysi is bibliotekos. Itariu kitais metais, jau teks leisti viena vazineti i kokia mickeviciaus biblioteka.
kaip besukiočiau mūsų 4 asmenų biudžeto, niekaip "neįsipaišau" į 1900
atsakant į temos klausimą:
- egzistuoti gal ir pakanka tų 1900
- gyventi vidutiniškai - 3500
- gyventi savęs neribojant - nuo 6000.
Čia be atostogų ir atsidėjimų "juodai dienai".
Beje, diskutuojat apie tai, kuris vaikas "brangiau kainuoja". Kadangi pati turiu ir darželinuką, ir pradinuką, tai kol kas galiu teigti jog apyligiai. Tačiau ryški tendencija, jog vyresniojo išlaidos didėja. Kad ir kišenpinigiai jau "priklauso" viresnėliui, mažoji dar neprašo

atsakant į temos klausimą:
- egzistuoti gal ir pakanka tų 1900
- gyventi vidutiniškai - 3500
- gyventi savęs neribojant - nuo 6000.
Čia be atostogų ir atsidėjimų "juodai dienai".
Beje, diskutuojat apie tai, kuris vaikas "brangiau kainuoja". Kadangi pati turiu ir darželinuką, ir pradinuką, tai kol kas galiu teigti jog apyligiai. Tačiau ryški tendencija, jog vyresniojo išlaidos didėja. Kad ir kišenpinigiai jau "priklauso" viresnėliui, mažoji dar neprašo

QUOTE(dontstop @ 2010 09 07, 11:47)
Jūs neriates, nes pati to norit
Dėl manęs tėvai nesinėrė, iš turgaus pirkdavo ir ok būdavo, nors aišku aš norėdavau ir firminių, ir gerai būtų, kad kasdien vis kitokių 

Kazkada taip sakiau ir "mokiau" viena mama, auginancia paaugli.
Deja...
Kai pernai pries sunu mokykloje buvo panaudotas smurtas vien todel, kad jis nepritampa su rubais/batais/sukuosena/ugiu, supratau, jog problemos sprendimas, psichologu lankymas kainuos mums daugiau, nei kad nupirkti tinkama apranga, kad kuo maziau issiskirtu is kitu. Vaiko gyvybe(jau galvojo apie savizudybe) mums brangesne nei firminiai tie adidas treningai.

Zinau, kad tai trumpalaikis dalykas, praeis metai kiti, paaugliai paprotinges, viskas apsigules ir vaikscios vel is Gariunu pirktais rubais.
P.S.mane irgi renge is persiutu rubu, bet mano laikais draugai nesikabindavo prie rubu bei batu, o dabar grasina susidorojimu, jei issiskiri is klases stiliaus

QUOTE(sena pažįstama @ 2010 09 07, 11:30)

Kazkada taip sakiau ir "mokiau" viena mama, auginancia paaugli.
Deja...
Kai pernai pries sunu mokykloje buvo panaudotas smurtas vien todel, kad jis nepritampa su rubais/batais/sukuosena/ugiu, supratau, jog problemos sprendimas, psichologu lankymas kainuos mums daugiau, nei kad nupirkti tinkama apranga, kad kuo maziau issiskirtu is kitu. Vaiko gyvybe(jau galvojo apie savizudybe) mums brangesne nei firminiai tie adidas treningai.

Zinau, kad tai trumpalaikis dalykas, praeis metai kiti, paaugliai paprotinges, viskas apsigules ir vaikscios vel is Gariunu pirktais rubais.
P.S.mane irgi renge is persiutu rubu, bet mano laikais draugai nesikabindavo prie rubu bei batu, o dabar grasina susidorojimu, jei issiskiri is klases stiliaus

Na visais laikais tyčiodavosi iš neturtingų mokinių, bet žinoma ne tokiais mastais ir ne tokiais žiauriais būdais...
gyventi Vilniuje normaliai neribojant maisto, su minimaliom pramogom, privačiu dantistu, prireikus perkant stambius buities pirkinius be pataupymų ar išsimokėjimų ir pn. - 4000 Lt;
pridėjus pramogas, atostogas, keliones - 6000 Lt;
už kiek galima būtų praegzituoti - negaliu įvertinti...
pridėjus pramogas, atostogas, keliones - 6000 Lt;
už kiek galima būtų praegzituoti - negaliu įvertinti...
Man tinka rubai ir lapatyno, ir is Gariunu, deja, paaugliams toks periodas, kada turi nertis is kailio ir pataikyti pagal ju kvaila sugalvota mada 

Niekada nemaciau reikalo "nertis is kailio" del madu,ju mados,ju ir problemos...Turiu namie dvi paaugles (viena,tiesa,jau "isejo" is paauglystes amziaus),ir niekada neturejau kazkokiu problemu del aprangos.Jei joms labai reikia-eina i "lapatynus" kai ten viskas po lita ir kazka tokio susiranda.Viena,ko ismokiau-kad butu apsirengusios skoningai,rubai suderinti ir visada svarus.Kai buvo mazesnes kazka numegzdavau-pasiudavau.Ir niekad nebuvo kad kazkas del rubu saipytusi,nors merginu draugai tikrai ne is "biednioku".Tiesiog pas mus seimoj kitaip prioritetai sudelioti,ne skudurai yra svarbiausia gyvenimo vertybe,o kaip ir kokias vertybes vaikas jaus ir kaip "pastatys" save pries draugus,kaip mokes apginti savo nuomone-taip su juo ir elgsis.O jei saiposi del netinkamu skuduru-tai tik pretekstas,mano nuomone,problema paprastai buna giliau.
QUOTE(dontstop @ 2010 09 07, 10:22)
Violeta, kad mūsų pajamos kur kas didesnės, mes dar už 2 paskolas mokam (1600) ir nemažai atidedam taupymui. Todėl ir rašau, kad už 1900 laisvai galima gyventi, skaičiuojant, taupant, bet tikrai gerai
Komunaliniai (su viskuo) mum atsieina nuo 400 iki
700 gal max buvo, butas 3 kambarių.
Kuras 100 - 400, paprastai apie 250, čia su kėlionėms po Lietuvą, šašlykais, piknikais, vasarą maudynėm kiekvieną dieną... mašina labai ekonomiška. Visuomeniniu transportu visai nevažinėjam.
Maistas, gėrimai, kavinės - 600.
Viskam kitam - t y rūbams, kosmetikai, vaiko rūbams ir žaislams, nenumatytoms išlaidoms lieka 550
Vaikas, kol buvo kūdikis, "atsieidavo" iki 100 lt, dabar 150 - 200, visi rūbai ir žaislai nauji, pampersai dar pilnu tempu.

Komunaliniai (su viskuo) mum atsieina nuo 400 iki

Kuras 100 - 400, paprastai apie 250, čia su kėlionėms po Lietuvą, šašlykais, piknikais, vasarą maudynėm kiekvieną dieną... mašina labai ekonomiška. Visuomeniniu transportu visai nevažinėjam.
Maistas, gėrimai, kavinės - 600.
Viskam kitam - t y rūbams, kosmetikai, vaiko rūbams ir žaislams, nenumatytoms išlaidoms lieka 550

Vaikas, kol buvo kūdikis, "atsieidavo" iki 100 lt, dabar 150 - 200, visi rūbai ir žaislai nauji, pampersai dar pilnu tempu.
Pvz per praejusius metus MB vien pas stomatologa paliko ~5000Lt ir ~400Lt uz masazus (turi rimtu problemu su nugara). Paskaiciuokim 5400/12=450. Rūbams, kosmetikai, vaiko rūbams ir žaislams, kitoms nenumatytoms išlaidoms lieka jau tik 100Lt/men

Nors jei jus uz 1900 jauciates gerai gyvenantys, tai tik pavydziu baltu pavydu tokio sugebejimo suktis