QUOTE(Sauluzhe @ 2008 08 02, 14:17)
9 žingsniai, kurie padės išsigydyti vidurių užkietėjimą
Gydytojų teigimu, pagrindinė klaida yra ta, kad žmonės dažnai iškart griebiasi vaistų. Nuo jų pradėti nereikėtų.
1. Pirmiausiai kreipkitės į gydytoją. Įvertinus organizmo būklę paaiškės, ar nesergate kitomis ligomis, kurios dažnai lemia vidurių užkietėjimą, ar nėra organinių žarnyno pakitimų.
2. Kitas žingsnis - pasiaiškinkite, kaip maitinatės. Nereguliari mityba, per daug vienodas maistas sutrikdo žarnyno peristaltiką ir sukelia vidurių užkietėjimą.
Rafinuoti maisto produktai. Išbraukite iš savo dienos maisto raciono rafinuotus maisto produktus (kavą, kakavą, šokoladą). Nors yra žmonių, kuriems kavos puodelis ryte pareguliuoja vidurius, prie to nereikėtų priprasti.
Skaiduliniai produktai. Maisto sudėtyje turi būti daug skaidulinių produktų. Skaidulinės medžiagos - tai augalinės skaidulos, kurių mūsų organizmas neskaido. Pirmiausia jų reikia turintiems antsvorio. Pavalgę skaidulingo maisto, jaučiamės sotūs, nors kalorijų yra mažai. Su daržovėmis, vaisiais patekusios į organizmą, pačios skaidulos nevirškinamos. Organizmas be jokių ceremonijų stumia jas išeinamosios angos link. Skaidulos žarnyną sutvarko kaip šluota, be to, paspartina peristaltiką. To kaip tik ir reikia tingiam žarnynui. Be to, ląsteliena skaido cholesterolį, todėl yra labai svarbi valant kraujagyslių sieneles. Kartais senesni žmonės skundžiasi pablogėjusiu virškinimu ir negali valgyti daug skaidulinio maisto. Taigi kol dar taip nėra, įtraukite skaidulinius produktus į savo valgiaraštį. Nors įprasta manyti, kad vaisiai ir daržovės yra skaidulinių medžiagų šaltinis, yra ne visai taip. Ne visi vaisiai ir daržovės turi daug skaidulinių medžiagų. Pavyzdžiui, jei palyginsime kviečių sėlenas, kurių 100 g yra 40 g skaidulinių medžiagų, tai 100 g kopūstų yra tik apie 3-4 g skaidulinių medžiagų.
Daržovės. Į racioną įtraukite daug daržovių - morkų, burokėlių, kopūstų, pomidorų, agurkų, baklažanų, aguročių, salierų, moliūgų, žiedinių kopūstų.
Kiti maisto produktai. Žarnyno veiklą pagerina džiovinti vaisiai (slyvos, abrikosai), uogos, rūgusio pieno produktai, aliejus, medus, ryte išgerta stiklinė mineralinio vandens su natrio ar magnio sulfatais ("Likėnai", "Vytautas", "Biržai").
3. Kitas žingsnis - pakankamas judėjimas ir mankšta. Esant ilgesniems užkietėjimams rytais reikėtų pamasažuoti pilvą. Masažuokite storosios žarnos kryptimi (iš dešinės) pilvo šonais nuo apačios iki krūtinės ir žemyn.
4. Tik tada, kai nepadeda nei dietos terapija, nei mankšta, skiriama vidurių laisvinamųjų vaistų. Pastaruoju metu populiarūs yra sintetiniai osmosiniai preparatai, kurie arba sutraukia vandenį į žarnyną ir taip suskystina išmatas, arba skaldo žarnyno bakterijas iki fruktozės ir galaktozės ir taip pagreitina žarnyno peristaltiką.
Anksčiau buvo paplitę augalinės kilmės laisvinamieji vaistai, ypač pagaminti iš senos lapų. Pastaruoju metu į juos žiūrima atsargiai. Jie pagreitina žarnyno peristaltiką ir gali sukelti spazminius skausmus.
5. Išmokite pilvo presą stiprinančių pratimų. Fizioterapija, masažas, gydomoji gimnastika padės normalizuoti žarnyno veiklą.
6. Įpraskite tuštintis kasdien tuo pačiu metu, net kai nenorite.Tuštinimosi ritmo normalizavimas yra vienas iš svarbiausių gydant vidurių užkietėjimą. Tualete atlikite specialius kvėpavimo pratimus, skatinančius žarnyno peristaltiką ir sukeliančius pilvo ertmės slėgio svyravimus.
7. Būtinai keiskite gyvenimo būdą. Darbą organizuokite taip, kad nebūtų kliūčių laiku išsituštinti - neslopinkite noro tuštintis vien todėl, kad nenorite nutraukti įdomaus užsiėmimo.
8. Atminkite, kai kurie produktai skatina vidurių užkietėjimą. Tai kriaušės, ryžiai, mėlynės, aštrūs prieskoniai, alkoholis.
9. Rytinė mankšta, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu padeda normalizuoti žarnyno veiklą, ypač jei darbe jums beveik visą dieną reikia sėdėti.
parengė Lina VIŠOMIRSKIENĖ, konsultavo Santariškių gastroenterologijos skyriaus vedėja gyd. Paulina JUODAGALVYTĖ
"Sveikas žmogus"
straipsnis iš čia