Keliu temą, kurią paskaitysiu vėliau, bet dabar tiesiog "plyštu", kaip reikia pasidalinti mintimis.
Trumpai tariant, tapau paranojike pavyduole. Niurzgėti garsiai nedrįstu- negi vyras suprastų...
Taigi, aš apie moteris. Na, ne. Ne apie moteris. Apie save...
Buvau "laisva". Karjeros ypatingos nedariau, bet kiek uždirbau - tiek pakako. Viršvalandžių dažniausiai nesėdėdavau (teko dirbti ir tokį darbą, kur kasdien grįždavau namo 22 val., tai jau atsikandau...), bet jei prireikdavo - tai ir pasilikdavau po darbo, bet duris uždarius tikrai galva būdavo rami. Po darbo - hobi, kuris man laaabai patiko ir reikalavo viso laisvo laiko.
Trumpai tariant, buvau visai patenkinta gyvenimu.
Ištekėjau, gimė vaikutis, išvažiavau į mažą miestelį pas vyrą, kur nieko nepažįstu.
Pirmus metus žaliavau... trūko visko. Draugų. Ypač savo hobi. Na, darbo nelabai trūko - bet net ir jo truputį. Verkdavau nuo nemiegotų naktų (pirmus metus ištisai), ir visiško savęs netekimo. Po to kaip ir pripratau.. tiksliau, pamiršau savo praeitą gyvenimą.
Nusprendėm iškart paplanuoti ir antrą vaikiuką. Dabar antrajam jau pusantrų ir matau, kad sprendimas buvo geras. Taigi, esu namuose ir tik namuose, ir tik tarp keturių sienų jau keturi metai... Atradau patogų būdą egzistuoti - negalvoti apie save. Nėra mano poreikių, nėra reikalavimų, nėra ir širdies skausmo. Diena prabėga rutinoje ir rūpinimęsi vaikais ir namais.
Kaip kokia sena bumbeklė atradau naują "pramogą". Skaitau visokius žurnalus apie žmones, kurie... gyvena (na, pvz., "Žmonės"). Ir kiekvieną kartą sarkastiškai juos suskirstau į grupes (ypač moteris):
1. Ha, verslą daro, turi laiko ir atostogoms dviese su vyru.... Nu taip. O kas vaikus jai augina? Auklė, žinoma. Kaip ji gali palikti dviejų metų mergytę visam mėnesiui ir išvažiuoti į, pvz., olimpiadą...? Net negaliu to įsivaizduoti. Arba ištisom dienom nematyti vaiko. Gerai jai - močiutės vaiką augina. O jei mano močiutė yra karjeristė, kuri iškart pasakė, kad anūkai - tai tik pramoga, o draugams giriasi, kaip jai gera ant širdies, kei anūkai nemiega naktimis, nes ne jos šitas vargas...? -
Trumpai tariant pavydžiu veiklos juodai. Ir suprantu, kad man tokia "prabanga" neprieinama nei fiziškai (nėra pinigų auklei ir nėra močiučių), nei dvasiškai - nu negaliu aš palikti vaikų ilgam.
2. Nu ir sena tarka. Tai vien tik namie sėdi ir vaikus augina? Atseit labai padeda vyrui jo versle (ar pvz., "diriguoti" nacionaliniam "padeda")?... akių dūmimas. Nieko ji ten nepadeda: arba vyresni vaikai mažesnius augina, arba dirba po kelias valandas "padeda". Kaži, kaip padėtų ir kiek beliktų iš "įteisintų žmonos dienpinigių" skyrybų atveju. - Trumpai tariant, pavydžiu ir sėdėjimo namie be rūpesčių, nesukant galvos, kad bus, jei liks be pragyvenimo šaltinio, nejaučiant "alkio" save kažkaip realizuoti.
3. Edukologė, pyp. Oj, nu klausykit, tikra devyndarbė-devynragė. Ir vaikus (net keturis!) prižiūri ir knygytes jiems paskaito, pyragus kepa, su vyru atostogų į Druskininkus nuvažiuoja, ir net mamytėms moralus atskaito apie tai, kaip teisingai auklėti vaikus. O dar ir darželius steigia. Ir po seminarus, žiū, spėja važinėti. Pala, ir dar į užsienį suskraido. Ir užsienio kalbą mokosi... ir dar... nusprendė pasportuoti? Nu šakės. Arba jos para turi daugiau valandų, arba ji greičiau miega.... Arba man visai prastai su aritmetika. Jeigu aš iš darbo grįžusi (... primetu, kad čia būtų apie 18 val.) dar eičiau kalbų mokytis ar sportuoti... vaikų nematyčiau visai. Nepamirškime, kiek laiko užima namo (ne buto) iškuopimas... O jei dar savaitgaliai kelionėms ar su vyru... - Trumpai tarian, neįtikėtina, bet šiuo atveju labiausiai užpavydėjau savaitgalio su vyru (nesu tokio turėjusi jau visus ketverius metus jau vien dėl to, kad vis dar maitinu mąžąją ir matau to naudą imuniteto prasme) ir dar to neklystamo ir vienareikšmiškai tvirto įsitikinimo, kad nepaisant visos tos veiklos, vaikai auklėjami 100 proc. pilnavertiškai ir, be abejo, tai atlieka pati mama...
Taigi, jaučiu "alkį", nes nebeliko manęs kaip žmogaus. O-bet-tačiau bijau grįžti į darbą, nes galiu nebesusitvarkyti su darbu. Galimybių pasėdėti ilgėliau, kad įsivažiuot - laiko nebebus. O be to, - darbas nieko nepakeis. Darbas darbe + darbas namuose, skubant atlikti ruošos darbus ir bent kiek pabūti su vaikais... tai dėl to mes gyvename?
Kodėl moterimt tenka tokia dilema?
Kodėl neišvengiamai turim rinktis ir neišvengiamai "pralaimėti"? Turiu suglausti ausis ir pasiruošti, kad darbe tarkuos už neatliktus darbus ( o aš esu perfekcionistė, man tai baisiausias košmaras), tarkuos už "slaugadienius", o mano vaikus auklės neaiškios valstybinės ugdymo įstaigos...
Kodėl vyrams ta dilema "persiplėšti" nėra tokia aštri. Nors ir jiems pavydžiu.. ypač keliautojams. Ištisus dešimtmečius keliauja, knygas rašo... o kas tuo metu prižiūri jų vaikus (na, ir tuos pačius vyrus)? Ogi taip. Mes, moterys.
Kaip išspręsti problemą?...
Papildyta:
QUOTE(Leksa @ 2012 04 23, 23:44)
pritariu

turi buti emocine branda, noras ir galimybes taip pat. Ir is meiles, o ne todel, kad laikas. Juk pvz. jei man jau 30, jei neturiu nei vyro, nei vaiko, o gal ir darbo, tai reikia skubet gimdyt, nes likrodis tiksi? Nesamone.
Japonijoj, kiek zinau, zmones tik nuo 30 metu vestuves ir vaikus planuoja. Ir nieko, tauta neissigimus, netgi issivyscius.
Japonijoje labai keistai gaunasi (arba aš ne viską žinau).
Iki 30 metų moterys labai dirba. Na, ir dirba, kaip žinia, ten be stabdžių. Jokio laisvalaikio, tik laikas miegui.
Jei neišteka iki 30 - tai jau viskas, prarasti visi šansai...
O kai išteka. Tai irgi viskas. Garantuotai namuo šeimininkė.
Klausimas tik. Kam tiek laiko investuoti į mokslus, daryti "karjerą", jei po to vis tiek 100 proc. tapsi tik namų šeimininke...