Įkraunama...
Įkraunama...

Mėsos šmoto, kumpio kepimas

O jei rimtai, tai aš mėsą minštinu marinatu, kuris turi rūgštelės, bet tik ne acto pvz. natūraliu jogurtu atskiestu su natūraliom serbentų sultimis..kai kas marinuoja įtrindami majonezu..

Jei norit labai minkštos mėsos tai ją reikia labai gausiai įtrinti druska ir nelaikyti, iškart kepti. Dažnai galvojama, kad bus persūdyta, bet gausis "kaip tik" ir labai sultinga, bei minkšta mėsa..nemoku paaiškint..aš taip šašlus visada kepu..be jokio marinavimo smile.gif

O dar druskos luitas labai tinka šviežiai žuviai kepti.. tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2005 01 25, 11:48)
Natrio glutamatas  biggrin.gif

Nu va, nu va - aisku be chemijos nė žingsnio... cry.gif

Būna tokia mėsą minkštinantį druska, bet tikriausiai ir ten prigrūsta chemijų. Kita vertus, juk sako, kad mėsą druskinti tik prieš kepimą, nes druska ją sausina. Tačiau į didelį gabalą druska akimirskiu neįsigers... Nu žodžiu, uždaras ratas: arba minkšta, bet su chemikalais, arba kietoka, bet natūrali.

Beje, vienas gurmanas vienasyk mane išdėjo mane į šuns dienas, išgirdęs kad mėsa kartais marinuojame majoneze. Anot jo, tam reikalui tinka tik natūralus jogurtas, ir tai labiau vištienai.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2005 01 25, 11:52)
O jei rimtai, tai aš mėsą minštinu marinatu, kuris turi rūgštelės, bet tik ne acto pvz. natūraliu jogurtu atskiestu su natūraliom serbentų sultimis..kai kas marinuoja įtrindami majonezu..

Jei norit labai minkštos mėsos tai ją reikia labai gausiai įtrinti druska ir nelaikyti, iškart kepti. Dažnai galvojama, kad bus persūdyta, bet gausis "kaip tik" ir labai sultinga, bei minkšta mėsa..nemoku paaiškint..aš taip šašlus visada kepu..be jokio marinavimo smile.gif

O dar druskos luitas labai tinka šviežiai žuviai kepti.. tongue.gif

O kai kepi saslus nemarinavusi, ar pakankamai skonio buna? Kazkaip sunku patiketi, mat mama visada marinuodavo-visa mesos rusis. blink.gif
O kas tas druskos luitas ir kaip ji naudoti? Sorry, tokia nemoksa pasirodziau... blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(song @ 2005 01 25, 12:30)
O kas tas druskos luitas ir kaip ji naudoti? Sorry, tokia nemoksa pasirodziau... blush2.gif

Žuvis druskoje - čia turbūt tas variantas, kur Maratas per TV demonstravo? Žuvį reikia visiškai užkasti druskoje skardoje ir kepti. Atrodo skaniai, bet kažkaip pabijojau kartą rizikuoti, nors vyras siūlė... Būtų gaila išmesti žuvį...
Atsakyti
Mano kolege su druska kepa lasisa-daug druskos pila ant odos, kepa, paskui ta oda nusiima, o lasisa gaunasi labai skani ir pakanka surumo. blink.gif Kazkas panasaus gal? Pati nebandziau, neisivaizduoju paties proceso. smile.gif
Atsakyti
Zinau kad ir vistiena su druska kepa, ant 1 vistos 1-1.5 kg druskos, viska i maisiuka ir kepti. Bet pati nebandziau.
Atsakyti
Aš anksčiau dažnai kepdavau mėsa.. rolleyes.gif bet dabar kai beveik jos nevalgom kepu tik per Velykas..Dažniausiai perku sprandinė, man kažkaip skaniausiai gaunasi.
Paimu mėsos gabalą dedu į kokį bliūdą ir pripjaustau svogūnų. Tada užpilu raudonu vynu, įdedu lauro lapelių, pipirų grudelių..Uždengiu ir laikau 1 para ( būna ir ilgiau).Tada marinuotą mėsa ištrinu su druska, pipirais ir ištrinu su garstyčiom. Kepu folijoje, gale folija atidengiu.
Kartais darau tokį kaip marinatą. Susmulkinu lauro lapus, daug česnaku, druskos, pipirų, prieskonių mėsai, pilu aliejų ir biški citrinos sulčių , viską išmaišau ir įtrinu mėsą.
Arba marinuota mėsą apvynioju su šoninės juostelėmis.
O mano vieną pažįstama kepu mėsa taip: marinuoja parastai su prieskoniais, lavruškom, pipirais ir ttt, po daro tešlą iš miltų ir vandens.Padaro du blynus iš tos tešlos, ant vieno deda mėsos gabalą, kitu uždengia ir kepa. Po to išlaisvina mėsą ir vsio.Sakė labai skaniai gaunasi. 4u.gif
Dar prisiminiau: marinavimas majoneze.
O dar girdėjau tokį pletką, bet nebandžiau, sakė labai skanu kai mėsa ištrinama su kiviais, tiesiog kivi sutrinam ir ištrinam gabalą mėsos, įsukam į folgą ir paliekam, po to nuvalom ta masė ir tada jau druskinam ..pipirinam ir ttt
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elena: 25 sausio 2005 - 13:49
Jei mėsą laikysi su druska, tai ji išsausės, bet jei labai gausiai ją ištrinsi druska, dar pabarstysi pipiriukais ir kepsi, tai ji bus skani (ne per sūri ir ne beskonė), minkšta, sultinga.

Šašlai skonio turi pakankamai, skirtumas tik tas, kad jie nebūna išdžiūvę nuo marinato su actu, nemirkyti parą, nepraradę savo spalvos..Tiesiog reikia druskos daugiau nei jums atrodo smile.gif

O žuvis kepama labai paprastai..beje, visai nebūna sūri ir niekas nepasigadina :wink: Reikia kokį kilą druskos sudrėkinti vandenuku, palipdyti "guolį", dėti žuvį, ant viršaus aplipdyti druska, aš visa tai darau ant folijos lakštelių..susuki ir kepi. Iškepę būna tada, kai druska šiek tiek pakeičia spalvą ir tampa kieta kaip akmenukas. Žuvytė lieka sultinga ir "kaip tik", tik va druską reik pralaužt..
Taip labai tinka gamtoje kepti blush-anim-cl.gif Ypač dar susukus į lapus smile.gif

Aš marinatui niekada nenaudoju jokių actų beee.gif
Kadangi dabar ruošiu visiems, ne tik suaugusiems, tai populiariausia: nat. jogurtas, prieskoniai ir serbentukai..

Kepsniams reikia mėsą atitinkama pirkt..kiaulienos geriausia kepimui dalis (šašlams irgi) - sprandinė, jautienos - išpjovos skaniai gaunasi, veršienos daug tinka..tai išpjova, krūtininė..sunkiausia sultingą iškept kiaulienos kumpį be kaulo.
Atsakyti
Mano gomuriui labiausiai tinka sausas ir neimantrus mėsos marinavimas: druska+įvairūs pipirai+kartais garstyčios. Įtrinu mėsą 1 val. iki kepimo, supakuoju į rankovę ir į orkaitę. Geriausiai papildo kepsnio skonį įvairūs namie daryti padažai ir garnyrai. Pernelyg ilgas marinavimas man nelabai patinka, nes užgožia tikrąjį mėsos skonį. Kartais marinavimas neišgelbės patiekalo skonio, jeigu mėsą tiesiog perkepinsi. Per ilgai kepta ji tampa sausa ir kieta.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2005 01 25, 13:54)
sunkiausia sultingą iškept kiaulienos kumpį be kaulo.

Čia mano nuotraukoj ir yra kiaulienos kumpis be kaulo. Iškepė pakankamai greit ir buvo laaabai sultingas ir minkštas, o prapjovus sulčių pritekejo pusė lėkštės! Bet, deja, buvo marinuotas Maximoje

Elena
tai ko nebevalgot mėsos? Bene suvegetarėjot? Aš neįsivaizduoju savo raciono be mėsos. Nu galiu dieną dvi, nu vasarą galiu žalėsiais misti... Esu labai priklausoma nuo jos. Genai. Tik, aišku, į senatvę vis rečiau jau renkuosi kiaulieną...

Makarska
Man nekart teko girdėti, kad garstyčios gerai suminkština mėsą, ypač jas rekomenduoja jautienai. Tik niekur neberandu nusipirkti tų grudėtųjų...
Atsakyti
QUOTE(vija @ 2005 01 25, 15:28)
Čia mano nuotraukoj ir yra kiaulienos kumpis be kaulo. Iškepė pakankamai greit ir buvo laaabai sultingas ir minkštas, o prapjovus sulčių pritekejo pusė lėkštės!

Ė-ė-ė, Vija, iškepus didelį šmotą mėsos reikia jam bent dvidešimt minučių leisti pastovėti. Kad "prisirptų". Tada sultys neišteka.

O šiaip, nematau problemos ir neminkštoje mėsoje. Man tas minkštumas anaiptol ne gero kepsnio sąlyga. Pvz. sprandinė visada minkšta, bet ji gi riebi. Svarbu, kad mėsa gautųsi , kaip čia pasakius, ne guminė, trapi. Jei sausoka, tai ne bėda- tokią labai skanu valgyti taip- supjaustyti labai aštriu peiliu plonytėmis riekelėmis ir šalia padaryti kokį skanų gerą vyno ar daržovinį -grietinėlės padažą. Man tie parduotuviniai kepsniai visi vieno skonio, iš jų net sunku suprasti kokio gyvio mėsą valgai. Na ar tai kulinarija? Pasityčiojimas iš jos, nekitaip. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norge: 25 sausio 2005 - 15:48
QUOTE(vija @ 2005 01 25, 15:28)
Elena
tai ko nebevalgot mėsos? Bene suvegetarėjot? Aš neįsivaizduoju savo raciono be mėsos. Nu galiu dieną dvi, nu vasarą galiu žalėsiais misti... Esu labai priklausoma nuo jos. Genai. Tik, aišku, į senatvę vis rečiau jau renkuosi kiaulieną...

Vija, iki vegetarų mums dar toli ax.gif Tiesiog vyras nevalgo, o aš su juo..Valgom žuvį, vištiena, kalakutieną.... Kažkaip įpratom ir visai nesinori...Bet į klubą tavo užsuksiu tongue.gif visiškai neatsisakau mėsos schmoll.gif
Atsakyti