Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

Apklausa: Kokios rūšies duoną dažniausia kepate? (123 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti

Sveikos 4u.gif

Draugė davė raugo, praeitą sav kepiau duoną-viskas thumbup.gif. Šią savaitę jau atidarius raugą užuodžiau rūgštą kvapą, bet vistiek išmaišiau. Vakar puikiai kilo, tačiau šįryt radau sukritusią ir labai įtartinai rūgštaus kvapo. Teko viską kratyt lauk verysad.gif. Klausiau jos gal raugui leidžia kvėpuot. Nu ta prasme dangtel skylutės. Sakė nieko panašaus, laiko užsuktą ir taip gali išbūt ilgą laiką. Reiškia ne čia problema. Kadangi jūs daugiau kepat, gal galėtumėt pasakyt kas nutiko.
Atsakyti
QUOTE(rutulux @ 2010 11 13, 10:46)
Sveikos  4u.gif

Draugė davė raugo, praeitą sav kepiau duoną-viskas  thumbup.gif. Šią savaitę jau atidarius raugą užuodžiau rūgštą kvapą, bet vistiek išmaišiau. Vakar puikiai kilo, tačiau šįryt radau sukritusią ir labai įtartinai rūgštaus kvapo. Teko viską kratyt lauk  verysad.gif. Klausiau jos gal raugui leidžia kvėpuot. Nu ta prasme dangtel skylutės. Sakė nieko panašaus, laiko užsuktą ir taip gali išbūt ilgą laiką. Reiškia ne čia problema. Kadangi jūs daugiau kepat, gal galėtumėt pasakyt kas nutiko.

raugas turi buti rugstaus kvapo mirksiukas.gif kartais ilgai nemaitinamas jis gali perrgugti tai kvapas buna lyg acto. bet ir tai ne beda - reikia didesne dali jo ismesti o likusi pamaitinti ir jis atigaus. mirksiukas.gif
Atsakyti

Dėkui. O maitint su ruginiais miltais ar eit į pirmą psl skaityt?
Atsakyti
QUOTE(rutulux @ 2010 11 13, 11:17)
Dėkui. O maitint su ruginiais miltais ar eit į pirmą psl skaityt?

taip, jei raugas ruginis ir kepsit rugine duona tai ruginiais miltais. as asmeniskai nesilaikau jokiu miltu ir vandens proporciju blush2.gif ikreciu is akies kelis saukstus, ziurint kiek man to raugo reikia, sliuksteliu vandens ir ismaisau, kad gautusi tasus kaip grietine smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Margareta @ 2010 11 13, 12:42)
taip,  jei raugas ruginis ir kepsit rugine duona tai ruginiais miltais. as asmeniskai nesilaikau jokiu miltu ir vandens proporciju  blush2.gif  ikreciu is akies kelis saukstus, ziurint kiek man to raugo reikia, sliuksteliu vandens ir ismaisau, kad gautusi tasus kaip grietine  smile.gif

drinks_cheers.gif , aš irgi iš akies maitinu.
Atsakyti
QUOTE(rutulux @ 2010 11 13, 11:46)
Sveikos  4u.gif

Draugė davė raugo, praeitą sav kepiau duoną-viskas  thumbup.gif. Šią savaitę jau atidarius raugą užuodžiau rūgštą kvapą, bet vistiek išmaišiau. Vakar puikiai kilo, tačiau šįryt radau sukritusią ir labai įtartinai rūgštaus kvapo. Teko viską kratyt lauk  verysad.gif. Klausiau jos gal raugui leidžia kvėpuot. Nu ta prasme dangtel skylutės. Sakė nieko panašaus, laiko užsuktą ir taip gali išbūt ilgą laiką. Reiškia ne čia problema. Kadangi jūs daugiau kepat, gal galėtumėt pasakyt kas nutiko.

Visiškai teisingai Jums patarė, kad raugą šaldytuve reikia laikyti uždengtą, ir dar pasakysiu, kad reikia laikyti pačioje šalčiausioje šaldytuvo vietoje, t.y. kuo arčiau kameros. O jeigu raugo kvapas trenkia rūgštimi, tai jis jau ne "jaunas" ir labai aktyvus. Maitinimui paimkit mažesnį kiekį, o dar pasakysiu, kad rugštingumas sumažės, jei pamaitinsite per 2-3 kartus, t.y. kas 4 val. iki pradedant minkyti.
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 11 13, 16:24)
Visiškai teisingai Jums patarė, kad raugą šaldytuve reikia laikyti uždengtą, ir dar pasakysiu, kad reikia laikyti pačioje šalčiausioje šaldytuvo vietoje, t.y. kuo arčiau kameros. O jeigu raugo kvapas trenkia rūgštimi, tai jis jau ne "jaunas" ir labai aktyvus. Maitinimui paimkit mažesnį kiekį, o dar pasakysiu, kad rugštingumas sumažės, jei pamaitinsite per 2-3 kartus, t.y. kas 4 val. iki pradedant minkyti.

labai daug naudingų patarimų čia thumbup.gif ačiū visoms 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 11 13, 15:24)

O jei minkyt nereikia, tik maišyt, tai turbūt toks maitinimas vistiek tinka?
O dėl jaunumo, tai raugui tik savaitė unsure.gif
Atsakyti
Ar yra duonos receptų, kur būtų naudojamos išrūgos (likę nuo pvz. balto sūrio arba varškės darymo)? Kas būtų, jei kepdama duonkepėje "greitąją" duoną su mielėm, vietoj vandens tiesiog panaudočiau išrūgas? g.gif
Atsakyti
zebenkstiejka - drąsiai dėk į duoną. Aš kai darau varškę, tai prisirenku tų išrūgų ir laikau šaldytuve iki kol duoną kepsiu (mat kepu tik savaitgalį), jei dar kiaušinio trynį įmuši, bus super batonas, tikras pyragas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Mrs. R @ 2010 11 13, 20:11)
zebenkstiejka - drąsiai dėk į duoną. Aš kai darau varškę, tai prisirenku tų išrūgų ir laikau šaldytuve iki kol duoną kepsiu (mat kepu tik savaitgalį), jei dar kiaušinio trynį įmuši, bus super batonas, tikras pyragas smile.gif

O, ačiū už atsakymą, tada iškart ir bandau bigsmile.gif O kiek laiko galima išrūgas šaldytuve laikyti? Manau jei patiks, man jų užtektų kokiems 3-4 kepalams smile.gif
Atsakyti
Labas vakarėlis,

aš irgi kepėjėlė, bet klausimukas mano nelabai iš kepimo operos.
Kažkada vienoje iš daugybės šių temų apie duonos kepimą skaičiau, kad galima nusipirkti atsarginius peilius duonkepei. Nes mano kelegei atstiko bėda - vos antrą kartą panorėjusi kepti pyragą duonkepėje, tešla jai neišėjo, susinervijo metris ir išmetė tešlą lauk...kartu su visu peiliu verysad.gif
Pasipasakojusi man apie šią nelaimę, aš prisiminiau, kad būtent šitoj temoj skaičiau, kad kažkas kažkur tuos peilius užsisakinėjo...Pas ją ta pati paprasčiausia Boman duonkelė.

Ačiū už atsakymą 4u.gif
Atsakyti