Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumas ir gimdymas Norvegijoje

QUOTE(cendy @ 2005 09 24, 13:35)
P.S. Nu viena karta skaiciau forume tema, kuria buvo uzvedusi Liolik - Bolik. Nu niekur neberandu as jos  cry.gif  cry.gif  cry.gif  cry.gif . Nieko nesuprantu  g.gif  doh.gif  doh.gif . Gal kas galit pameteti nuoroda man vistai?  thumbup.gif . Labai noriu pabendrauti su maytem is Norvegijos, nes pati su seima zadu ten vaziuoti artimiausiu metu, taigi reikalinga bet kokia informacija  blush2.gif .

http://www.supermama...pic=9523&st=480

gal apie sita kalbi g.gif
biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ingridatreff @ 2004 06 22, 21:12)
As gimdziau Norvegijoje. Man dare cezari. Be galo esu patenkinta. Gydytojai ir pribuvejos labai rupinasi tiek motina tiek vaiku. Vaikas nuo pat pirmos minutes paliekamas su mama, taciau jei nenori ar esi pavargusi, jos issinesa vaikuti ir pacios priziuri. Realiai viena sesele rupinasi tik tavo vaiku ir tavim. Po gimdymo praejus vienai dienai mama su leliuku perkelia i ligonines viesbuti, kad mama savarankiskai priprastu rupintis vaiku, bet tuo paciu seseles zuja aplink ir siulo pagalba. Viskas yra nemokama.
Taip atsitiko, kad mano lelei tik gimus operavo skrandi. Tai kai gulejom kudikiu reanimacijoj, viena sesele rupinosi tik manim, visaip guode ir tupinejo aplink pora savaiciu, o kita vaiku. As dar dabar sutinku gatveje tas seseles, jos sveikinasi ir klausineja kaip sekasi.
Kai atvaziuosi papasakosiu placiau.

Atsakyti
QUOTE(ingridatreff @ 2004 06 22, 21:12)
As gimdziau Norvegijoje. Man dare cezari. Be galo esu patenkinta. Gydytojai ir pribuvejos labai rupinasi tiek motina tiek vaiku. Vaikas nuo pat pirmos minutes paliekamas su mama, taciau jei nenori ar esi pavargusi, jos issinesa vaikuti ir pacios priziuri. Realiai viena sesele rupinasi tik tavo vaiku ir tavim. Po gimdymo praejus vienai dienai mama su leliuku perkelia i ligonines viesbuti, kad mama savarankiskai priprastu rupintis vaiku, bet tuo paciu seseles zuja aplink ir siulo pagalba. Viskas yra nemokama.
Taip atsitiko, kad mano lelei tik gimus operavo skrandi. Tai kai gulejom kudikiu reanimacijoj, viena sesele rupinosi tik manim, visaip guode ir tupinejo aplink pora savaiciu, o kita vaiku. As dar dabar sutinku gatveje tas seseles, jos sveikinasi ir klausineja kaip sekasi.
Kai atvaziuosi papasakosiu placiau.

Atsakyti
Sveikutes mamytes;)Noreciau paprasyti jusu pagalbos, patarimu, nuomoniu ir tt.. Mano situacija tokia: laukiuosi 32savaiteles, su vaikiuko teciu gyvename kartu, taciau esame nesusituoke. Jis uzdarbiauja Norvegijoje, kadangi noriu kad per gimdyma butume kartu, ruosiuosi vaziuoti gimdyti butent ten...bet vat klausimas kas manes ten laukia???ar gausiu ten med prieziura ir pagalba ir tt. ar visa tai bus mokama?kokia itaka tures tai kad mes nesusituoke?
gal buvo pas ka panasi situacija ar gal kas ka zinot...prasau pagelbekit ir pasidalinkit patirtimi su manim.
Atsakyti
QUOTE(kleckas31 @ 2006 03 15, 01:30)
Sveikutes mamytes;)Noreciau paprasyti jusu pagalbos, patarimu, nuomoniu ir tt.. Mano situacija tokia: laukiuosi 32savaiteles, su vaikiuko teciu gyvename kartu, taciau esame nesusituoke. Jis uzdarbiauja Norvegijoje, kadangi noriu kad per gimdyma butume kartu, ruosiuosi vaziuoti gimdyti butent ten...bet vat klausimas kas manes ten laukia???ar gausiu ten med prieziura ir pagalba ir tt. ar visa tai bus mokama?kokia itaka tures tai kad mes nesusituoke?
gal buvo pas ka panasi situacija ar gal kas ka zinot...prasau pagelbekit ir pasidalinkit patirtimi su manim.

Mano drauges sesuo gimde Norvegijoje.Ji gyvena Osle su lenku,jie nesusituoke ir del to jokiu problemu nebuvo.Pagimde vaikiuka ligonineje uz nieka nemokejo,vaika priregistravo norvegijoje be jokiu kliuciu,gavo norvegiska liudijima ir soc numeri ir dar tevelis kiekviena menesi gauna papildomai pinigeliu prie algos uz vaikeli,kadangi legaliai dirba o mama nieko,nes dirbo nelegaliai.Nezinau kiek cia tos tiesos bet man taip drauge pasakojo.
Atsakyti
Zmona gimde Lilehamerije. Viskas buvo nuostabiai, palyginus su Lietuvos prieziura. Bet va man, teko kita sio "dziaugsmo" puse, popierizmas. Kai buvau uzejes i vietine http://www.trygdeetaten.no/ kontora, man pasake, jog kai as dirbu legaliai Norvegijoje, tai man priklauso visosteises, kurias turi norvegai.
Kad nesiblaskyt ir netempti laiko su leidimais ji nunese prasima leidimui giventi gauti i Norvegijos ambasada Vilniuje, kuri persiunte dokumentus i http://www.udi.no/ , Norvegijos migracijos tarnyba. Tai ten tas prasimas ir uzstrigo nuo balandzio pradzios...
Zmona jau nuo birzelio pradzios cia atvaziavus, jau pagimde, o leidimas vis dar kabo ore. O be leidimo, pasalpu jokiu neimanoma gauti, bent taip http://www.trygdeetaten.no/ konsultantai aiskina.

As Norvegijoje legaliai dirbu jau virs 1 metu be pertraukos, bet mano leidimai pratesinejami kas 3 ar 6 menesius, o tai trugdis buti priregistruotam Fylkesregistrer. Be sios registracijos, negalima tvarkyti jokiu popieriu sad.gif
Reikia, kad kontraktas butu bent virs 6 menesiu...
Vienu zodziu situacija gan idomi. Idomu, kaip ji baigsis.....

Kai paminejau sia istorija:

"Mano drauges sesuo gimde Norvegijoje.Ji gyvena Osle su lenku,jie nesusituoke ir del to jokiu problemu nebuvo.Pagimde vaikiuka ligonineje uz nieka nemokejo,vaika priregistravo norvegijoje be jokiu kliuciu,gavo norvegiska liudijima ir soc numeri ir dar tevelis kiekviena menesi gauna papildomai pinigeliu prie algos uz vaikeli,kadangi legaliai dirba o mama nieko,nes dirbo nelegaliai.Nezinau kiek cia tos tiesos bet man taip drauge pasakojo. "

man pasakeke kad taip buti tiesiog negalejo, nes pasalpa skiriama mamai, o jei mama norvegisko asmens numerio neturi, tai ir pasalpu nebus....

Kazkaip si istorija tures pasibaigti, jei kam bus idomu, galesim papasakoti...
Atsakyti
rolleyes.gif
o cia dabar kalbu as,vaiku_fabrikas
kadangi piniginis kl gimus mano mazylei man nebeaktualus(juk turiu thumbup.gif dukryte)galiu pasakyt,jog teko gimdyt Lietuvoj ir Norvegijoj.Tai va,uzdaryciau visas lt ligonines uz nuzmogejima,nenaturaliu metodu taikyma,suzverejima,korupcija ir net antisanitarines salygas.Nezinia kas kaltas del susiklosciusios padeties Lt,taciau niekada nemaniau,kad gimdymas ir tai,kas buna po to gali buti taip malonu!!!Su manim maloniai elgesi,kalbejo,klausinejo ar viskas ok,suteike visokeriopa pagalba,ju deka savo mazute maitinu pati(sunu "sheriau"is buteliuku,nes antakalny jiems pasirode per daug problematiska man padeti,susigadinau krutine ,o sunus pirmas 3 dienas verke is bado).Jau nekalbu apie visa komforta-dushai,wc palatoj(t.y.dalinies tuo geriu su 1-3zmonem),yra tv,knopke,kuria paspaudus tuoj pat atbega kas nors tau padet,pizamos,kurias i diena gali keisti po 10k,mazyliu rubai,pampersai ir kitos prieziuros priemones for free,man net padekojo,kad atvar4iau gimdyt i ju ligonine!Maistas skanus,kokybiskas ir nenormuojamas-eini ir imi kiaura para kiek tau reik(isskyrus karsta pietu patiekala).Maziuka su savimi veziojies tokioj spec.dezutej ant ratu.Sesutes ir nuprausia ir aprengia vaikelius jei reikia.Nu zodziu,man buvo thumbup.gif .Jei bus trecias-tai tik Norgej
Atsakyti
Sveikos smile.gif Na as vaikelio neturiu, bet teko dometis ir girdeti kai ka apie nestuma ir gimdyma Norgej, kadangi mano bendradarbe lenkaite dabar yra nescia. Jei dirbi legaliai cia, tai pagimdzius vaikeli gausi kazkokia tai vienkartine pasalpa + kas menesi algos dydzio pasalpa (metus laiko), kuria moka ne tavo darbdavys, o valstybe. Turint vaika, cia zymiai zumazinami mokesciai tevui ir mamai. Jei esat nesusituoke, tai visos pasalpos buna dar didesnes mirksiukas.gif o jei nedirbi cia legaliai, tai jokiu pasalpu negausi verysad.gif Vienu zodziu, cia Norgej, seima yra laaabai svarbi, todel turint vaikeli, gauni labai daug ivairiausiu lengvatu.
Atsakyti
QUOTE(giedre.v @ 2006 08 07, 18:57)
Sveikos smile.gif  Na as vaikelio neturiu, bet teko dometis ir girdeti kai ka apie nestuma ir gimdyma Norgej, kadangi mano bendradarbe lenkaite dabar yra nescia. Jei dirbi legaliai cia, tai pagimdzius vaikeli gausi kazkokia tai vienkartine pasalpa + kas menesi algos dydzio pasalpa (metus laiko), kuria moka ne tavo darbdavys, o valstybe. Turint vaika, cia zymiai zumazinami mokesciai tevui ir mamai. Jei esat nesusituoke, tai visos pasalpos buna dar didesnes mirksiukas.gif  o jei nedirbi cia legaliai, tai jokiu pasalpu negausi verysad.gif  Vienu zodziu, cia Norgej, seima yra laaabai svarbi, todel turint vaikeli, gauni labai daug ivairiausiu lengvatu.

bet vat stai mes susidurem su postu ankciau minetomis problemomis schmoll.gif pasalpos taip ir negavom,jau nekalbant apie tai,kad neina vaiko dokumentu sutvarkyt:( cia blogoji Norges puse ,visi vieni kitiems perduoda byla ir tiek.O UDI jau gerus 4men sprendzia musu "byla"ir leidimo gyventi neisduoda
Atsakyti
Vienkartine pasalpa duodama tuoms kurios nedirbo. (taip pat kai ir lietuvoje) jei dirbai gauni arba 42sav - 100%algos arba 52sav 80%algos + gauni apie 1000kr i men nuo gimimo iki 18metu.
negauni ir v.pasalpa ir alga lotuliukas.gif

Atsakyti
Sveikos,
Mano vyras dabar dirba Norvegijoje ,po nauju metu zadam ir mes su dukrele vaziuoti(jai 1.5m).Ar mums priklausytu kokia nors pasalpa uz dukra,as dar esu dekretinese ir dar nezadu dirbti,o vyras dirba legaliai.
Atsakyti
QUOTE(mamke @ 2006 10 19, 22:26)
Sveikos,
Mano vyras dabar dirba Norvegijoje ,po nauju metu zadam ir mes su dukrele vaziuoti(jai 1.5m).Ar mums priklausytu kokia nors pasalpa uz dukra,as dar esu dekretinese ir dar nezadu dirbti,o vyras dirba legaliai.

Sveika,
mano yra butent tokia pati situacija kaip ir tavo. Skirtumas tik tas kad as jau Norguose biggrin.gif Mano vyras dirba legaliai ir jo darbdave pati pasirupino, kad mums suteiktu pasalpa. Ir kiek suprantu, tai kiekvienam vaikui yra skiriama pasalpa net iki astuoniolikos lotuliukas.gif Norint ja gauti, darbdavys turi duot tam tikra dokumenta, kuri turi uzpildyt Lietuvoj Uzsienio ismoku tarnyba ar kazkaip panasiai skamba. Beto, reikia gimimo liudijimo isversto i anglu kalba ir patvirtinto notaro. Dar pasalpos negavau, bet ziuresiu kas cia man gausis biggrin.gif
Atsakyti