Įkraunama...
Įkraunama...

"Beatos virtuvės" mylėtojoms...

Apie vyna maistui (gal moderatore nepasalins):

Pagrindinės vyno panaudojimo maisto ruošime taisyklės:

Nenaudokite maistui vyno, kurio jūs negertumėte.
Nepilkite vyno, pačioje patiekalo ruošimo pabaigoje, nes jaustie alkoholio skonį. Alkoholis turi išsivadėti, išskyrus atvejus, kai gaminate chereso triufelius.
Neperdozuokite, nes papildoma taurė gali sugadinti visą reikalą. Geriau įpilkite nedaug ir žinosite, ar kitam kartui reikės daugiau. Vyno pritaikymas – savotiškas menas.
Neturėdami vyno, tinkamo maisto gaminimui po ranka, pasidarykite vyno koncentratą: užvirinkite vyno likučius keptuvėje ir virkite tol, kol vyno liks tik pusė, o tuomet supilkite vyną į formeles ir užšaldykite šaldiklyje. Kubeliai gali būti laikomi neribotą laiką.
Troškinimui tinka jauni, geros kokybės raudonieji, ypač iš Blauburgunder vynuogių ir Chianti. Jaunas vynas geriau nei senas, net jaunas vynas turi daugiau stiprumo ir energijos. Netinka vynai su taninų gausa. Daug taninų turintis vynas su medienos prieskoniais suteiks padažams agresyvumo, nes koncentruosis karčiosios medžiagos. Valgis troškinamas su vynu, kuris bus pateikiamas prie patiekalo.
Marinavimu dera rūgštūs, stiprūs ir aromatingi vynai. Iš baltųjų tiks Chardonnay ir Riesling.
Cheresas, Portas, Marsala, etc. labiau tinka padažams, o ne virimui ar troškinimui.

Vyno rūšys patiekaluose:

Balti sausi vynai: jie gali būti puikūs padažų vėžiagyviams pagrindai, išskyrus Charrdonnay, Sauvignon ir itališkus bei ispaniškus modernius baltuosius. Balti vynai tinka virti moliuskus, krabus ir žuvį.

Raudoni vynai: Marinatui pasirinkite vyną, turintį apsčiai taninų ir intensyvios spalvos bei skonio. Rioja ir Burgundy vynai tam mažiau tiks, o itališki Barbera, australietiški Shiraz, kalifornietiški Zinfandel, prancūziški Corbieres, Minervois, Cahors bei portugališki Douro bus tiesiog OK. Lietuvoje tam tiktų gruziniški Saperavi ir sunkūs bulgariški Cabernet Sauvignon. Tokio tipo vynai gali būti naudojami ir padažams, kuriems naudojami riebalai ar skystis, likęs po mėsos kepimo ant keptuvės.

Bordeaux ir Burgundy vynai tinka virti juose mėsą, kuri švelniai suminkštės. Jei tokie vynai bus jau nusivadėję, jie tiks tiesiog užpilti šviežiaoms braškėms. Raudoname vyne galite puikiai troškinti vaisius, pridėdami cukraus. Kriaušės – plačiausiai žinomas pavyzdys.
Skanaus.
Atsakyti
Pirmoji knyga naudingesnė, bent jau man, bet patinka abi knygos wub.gif Pirmoji pas mus šeimoj labiau naudojama, daug receptų tinka kiekvienai dienai, arba kai norisi pasmaližiaut, arba pabandyt pagamint ką nors ką šimtą kartų gaminai (pvz., balandėliai, burokėlių sriuba, obuolių pyragas...), bet norisi pagaminti truputį kitaip smile.gif Antroj man daug kas įdomu, daug ką norisi pabandyt, bet tam reikia išlaukti tinkamos progos smile.gif

Vakar gaminau iš antros knygos Europietiškus suktinukus, patyriau visišką nesėkmę doh.gif Vištiena "negyvai" išdžiuvo, padažas, kuris įsivaizduoju turėtų būti saldžiarūgštis, išėjo laaaabai rūgštus (nors citrinos sulčių naudojau žymiai mažiau nei recepte) doh.gif Jei gaminčiau dar kartą, 1.kepčiau vištieną tiesiog keptuvėj (nes dar gi po visko reikėjo groteles su skarda šveist doh.gif ), 2. visiškai nenaudočiau citrinų sulčių arba vos kelis lašelius.

Papildyta:
Šiandien pa-ga-liau biggrin.gif dariau lazaniją, nenusivyliau thumbup.gif Darbo tikrai nemažai, tiksliau ne darbo, bet viskas labai ilgai trunka, nors šiaip viskas ten elementaru. Bolonese padažą pagaminau vakar (ačiū D biggrin.gif ), tai šiandien buvo mažai darbo thumbup.gif Skanu thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tanika: 16 sausio 2011 - 16:59
Labutes.
Oi kiek prikalbejot,kol pasivijau doh.gif
Keksiukus as kepu formelese,bet girdejau,kad galima ir popieriukuose,tik daugiau ju sudet ax.gif
Vakar kepiau sokoladinius sausainius is knygos pirmos,tai thumbup.gif Tik truputi pasileido,gavosi kaip blynai biggrin.gif Nors raso,kad taip ir turejo buti.Dar bandziau balto sokolado torta thumbup.gif Gaminsiu savo gimtadieniui butinai ax.gif Ir isbandziau Beatos zirniu sriuba,vyras suzavetas biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos visos. Siandien kepiau bananinius keksiukus is pirmos knygos, skanus, bet man lyg atrodo, kad sausoki gavosi, nors dejau daug bananu ir sokolado, dar aguonu tris saukstus. Grietines ta visa maza indukas sudejau, sakau gal per mazai..? Ryt vel kepsiu sokoladinius sausainius, va jie tai gaunasi tobulai skanus.
Atsakyti
QUOTE(laurindre @ 2011 01 16, 15:28)
Gal cia apie tuos tetrapakuose kalba eina g.gif


Ne, yra maximose prie visu vynu specialiai maisto gaminimui baltas ir raudonas vynas (buteliuose). Rudeni atsirado, buvo naujienu zurnaliukyje ideta foto ir aprasyta. O ir pati maciau lentynose.
Atsakyti
QUOTE(Ingada @ 2011 01 16, 19:31)
Ne, yra maximose prie visu vynu specialiai maisto gaminimui baltas ir raudonas vynas (buteliuose). Rudeni atsirado, buvo naujienu zurnaliukyje ideta foto ir aprasyta. O ir pati maciau lentynose.

O gal galit maždaug pavadinimą parašyt ir kaip atrodo? g.gif
Atsakyti
QUOTE(egluciukas @ 2011 01 16, 19:00)
Sveikos visos. Siandien kepiau bananinius keksiukus is pirmos knygos, skanus, bet man lyg atrodo, kad sausoki gavosi, nors dejau daug bananu ir sokolado, dar aguonu tris saukstus. Grietines ta visa maza indukas sudejau, sakau gal per mazai..? Ryt vel kepsiu sokoladinius sausainius, va jie tai gaunasi tobulai skanus.

Man keksiukai gaunasi sauniai.Kai tik kepu,visada i darba nusinesu pavaisint kolegas.Giria blush2.gif Sako atidaryk savo kepyklele,kliantu neatsiginsi,nes cia uk tokiu skanumynu nelabai rasi biggrin.gif Reiks pagalvot apie tai lotuliukas.gif
O kokius sokoladinius kepsi?As vis nesiryztu isbandyt su sokoladu sulypdytu ax.gif Gal kuri bandet?Koks skonis?Vertas nuodomes? mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(*Odeta* @ 2011 01 16, 23:21)
As vis nesiryztu isbandyt su sokoladu sulypdytu ax.gif Gal kuri bandet?Koks skonis?Vertas nuodomes? mirksiukas.gif


Čia apie riešutinius suvožtinius? Aš bandžiau smile.gif Labai daug terlionės, reikia pasiruošt morališkai biggrin.gif Kol kas man vieno karto užteko, dažniau darau, kas greitai pagaminama. Dėl skonio, tai tikrai skanūs nuodėmės verti sausainukai, pusiau šokoladukai mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikutės, tik vakar pamačiau šitą temukę, thumbup.gif aš ir esu Beatos fanė biggrin.gif , keletą receptų ir aš išbandžiau, tai varškėtukus virtus, varšketukus keptus, mielinius blynus, sriubytę su šonkauliukais...lyg ir viskas. Bet kai padariau mielinių blynų tešlą, tai teko dar ir kiamynei duoti, kad vaikams blynų iškeptu, gavosi laaabai daug doh.gif , ir keptus varšketukus dariau iš pusės normos, nes labai daug gaunasi. Labai noriu keksiukų, bet formelių neturiu, paskaičiau pas jus, kad tik popierinėse kepat, na reiks ir man pabandyti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Tanika @ 2011 01 16, 23:46)
Čia apie riešutinius suvožtinius? Aš bandžiau  smile.gif Labai daug terlionės, reikia pasiruošt morališkai  biggrin.gif  Kol kas man vieno karto užteko, dažniau darau, kas greitai pagaminama. Dėl skonio, tai tikrai skanūs nuodėmės verti sausainukai, pusiau šokoladukai  mirksiukas.gif

Aš irgi atkreipiau dėmesį, kad ten daug knistis reiks: riešutus paskrudinti, paskui nulupti, paskui sumalti... Bet turėtų būti skanu, ypač kam patinka riešutai. Reiks kada gal prisiruošt...

Aš savaitgalį gaminau vištieną su abrikosų įdaru. Įdaras man patiko, tik baziliką dėjau džiovintą (reiks kada vasarą pabandytiir su šviežiu), ir vietoj parmezano dėjau 'Džiugą'. Gavosi tokie ohoho paršiukai biggrin.gif Bet skysčio iš jų kepimo metu labai nedaug ištekėjo, užtat valgant buvo kiek sausoka. Ir pačią filę prieš vyniojant neprošal būti pabarstyti kokiais prieskoniais, pvz., tais pačiais bazilikais ir pipirais.

Kadangi vaikai baidosi visokių vaisinių įdarų, jiems į vidų įvyniojau maltos kalakutienos, kurią padariau pagal mėsainių su saldžiu čili padažu receptą (195psl.), o iš likusios padariau kotletukus, kurie gavosi super.
Atsakyti
QUOTE(vija @ 2011 01 17, 09:57)
Aš irgi atkreipiau dėmesį, kad ten daug knistis reiks: riešutus paskrudinti, paskui nulupti, paskui sumalti... Bet turėtų būti skanu, ypač kam patinka riešutai. Reiks kada gal prisiruošt...


Pas mus yra pirkti smulkintu riesutu misinio,tai gal toks tiktu?Sumali ir tiek tos terliones wink.gif
Tie vistienos kepsniukai gundo,planuoju gimtadieniui wink.gif O prie tu kepsniuku gal koks padaziukas turetu buti,jei jie sausoki...Tiek daug receptu nusiziurejau baliukui,tai bus gimtadienis pagal Beata smile.gif
Atsakyti
QUOTE(*Odeta* @ 2011 01 17, 14:43)
Tie vistienos kepsniukai gundo,planuoju gimtadieniui wink.gif O prie tu kepsniuku gal koks padaziukas turetu buti,jei jie sausoki...Tiek daug receptu nusiziurejau baliukui,tai bus gimtadienis pagal Beata smile.gif

Man būtų nepamaišęs koks padažas, kad ir elementarus bešamelis. Ar tas pats saldus čili iš buteliuko, kas mėgsta aštriau. Valgėm su bulvių koše. Tiko. Jei filė nemaža ir negailėsit įdaro, gaunasi jau ne suktinukas, o visas suktinis biggrin.gif, nes dar šoninė apsivynioja. Tai kokiems dietos prisilaikantiems valgytojams užtektų tokio ir pusės, ypač jei su visais garnyrais.
Atsakyti