Apie mesos kilme turguje;
http://www.delfi.lt/...php?id=20329385Istraukos, nenorintiems skaityti visko:
apie visus produktus:
Klaipėdoje pusė prekiaujančiųjų turgavietėse yra ūkininkai, Vilniuje jų 37 proc., o Kaune - tik 6 procentai. Turgavietes užvaldę perpardavinėtojai mėnesiams, o dažniausiai pusmečiui išsiperka geriausias vietas, susitarę nustato kainas, perperka į turgų atvykusių ūkininkų prekes. Turgaus prekeiviai pamėgo ant etikečių rašyti, kad parduoda lietuvišką produkciją, nors ji atvežta iš Lenkijos.
o cia tik del mesos:
Panašiai ir dėl mėsos. Ūkininkai turguose parduoda tik 14 proc. savos mėsos. Visa kita nelietuviškos kilmės kiauliena į turgų atvežama iš Lenkijos, kur kiaulių supirkimo kainos yra 10-15 proc. mažesnės. Be to, Lenkijoje nustatytas 3 proc. PVM tarifas žaliai mėsai ir 7 proc. mėsos gaminiams leidžia ne tik dideliais kiekiais transportuoti mėsą į mūsų turgų, bet ir Lietuvos gyventojams įsigyti pigesnių mėsos gaminių mažmeninėje prekyboje.
Tačiau užėjus į Kalvarijų ar Halės turgaus mėsos paviljoną daugumoje vitrinų puikuojasi užrašas, kad čia parduodama lietuviška mėsa. Tik daug pigesnė nei parduotuvėse.
"Tikrai lietuviškos kiaulienos nusipirksite tik tuo atveju, jei asmeniškai pažįstate ūkininką ir iš jo nuolat perkate, - pasidalijo patirtimi vienas turgaus pirkėjas. - Danai, kurie perėmė kiaulių kompleksus, išnaikino lietuviškas baltąsias kiaules, nes joms užauginti reikia pusės metų. O kompleksuose "pagreitintai" kiaulės užauga per tris mėnesius, ir niekam nesvarbu, kad jų mėsa nesubrendusi, tąsi. Tokia pat nesubrendusi ir iš Lenkijos atvežama kiauliena. Kas kita jautiena - visi jaučiai numeruoti, jie kaip žmonės turi savo pasus. Todėl turguose beveik nėra atvežtinės jautienos, visa lietuviška. O kiaulių taip nesukontroliuosi."