Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių kalba

QUOTE(juzė @ 2011 02 08, 15:49)
Ištiesų, tai kiekvieno reikalas, kas kaip rašo.
Tiesiog parašiau taip, kaip aš kitų rašymą priimu. Ir viskas.

Beje, įprotis taip lyg niekur nieko lygioje vietoje neatsiranda. Jis turėjo kažkaip jums susirormuoti? Juk mokykloje visus mokė rašyti pilnai?

Iprotis susiformavo del to,kad kompiuteriu dazniau rasau skaicius,o ne teksta. Klaviatura maniskio kompiuterio tokia, kad pakeitus kalba, skaiciu vietoje atsiranda lietuviski simboliai. Tas kaitaliojimas mano skoniui - gan erzinantis ir mintis blaskantis uzsiemimas - buna,kad ieskodama kokios lietuviskos raides (nes neisimenu,kur ten kuri) - pamirstu,ka isvis rasyt noriu..
Atsakyti
QUOTE(blondinas Nr.272 @ 2011 02 07, 19:19)
Butum gerbiamas ir idomus zmogus, su tavim eskimiskai kalbetu.

Turiu visuskai pritarti sitam Blondino teiginiui.
QUOTE(Germinė @ 2011 02 08, 10:28)
Kas labai nori,ir užsienyje rašo lietuviškai-pakeisti kalbą nėra labai brangu,ar techniškai neįmanoma 

QUOTE(Rutuliuke @ 2011 02 08, 12:20)
. Nusistatyti lietuvišką klaviatūrą trunka kelias minutes. Persijungti iš vienos kalbos į kitą - išvis gal pusę sekundės. Taip kad  smile.gif

Mano klaviaturoje nustatytos 5 skirtingos kalbos, kai noriu, galiu persijungti. Kodel to nedarau - ogi mano darbas toks, kad rasau 50/50 dviem kitom kalbom, angliskai ir ispaniskai. Persijungiant i lietuviu pvz. man pasikeicia kableliu, dvitaskiu ir pan. vieta. Esant reikalui rasyti rimta teksta, laiska, vertima, tai padarau. SM to nedarau, nes tai man ne darbas o laisvalaikis, ir taip man gaunasi greiciau.
Taip kad ne visad priklauso nuo to, kiek laiko uzima kalbos perjungimas 4u.gif

QUOTE(Priklausoma @ 2011 02 08, 13:09)
aišku, kad svarbu. sakinio nesurezgantis, mekenantis žmogus man neįdomus. ty kurį laiką galima bendraut, jei reikia, bet ilgai aaa nuuu jooo neištverčiau. jis neišprusęs.

Jei jums taip svarbi forma, tai kodel nepradedat rasyti naujo sakinio pagal taisykles mirksiukas.gif
QUOTE(juzė @ 2011 02 08, 13:29)
Antra, jovalas- labiau parodo ne varnelių/brūkšnelių/nosinių buvimą/nebuvimą, bet minčių raišką, logiką, stilistiką.

drinks_cheers.gif

Del valstybines kalbos nemokejimo - manau is tikruju jos nemokantys seni zmones neuzilgo isnyks kaip dinozaurai. O jaunimas ja moka, daugiau ar maziau, taisyklingai ar su klaidom, bet moka. O jei nenori vartoti, tai jau kitokia problema, ir dazniausiai tuo apsunkina tik savo gyvenima, ne kitu.
Atsakyti
QUOTE(vilnera @ 2011 02 08, 16:00)
Iprotis susiformavo del to,kad kompiuteriu dazniau rasau skaicius,o ne teksta.  Klaviatura maniskio kompiuterio tokia, kad pakeitus kalba, skaiciu vietoje atsiranda lietuviski simboliai.  Tas kaitaliojimas mano skoniui - gan erzinantis ir mintis blaskantis uzsiemimas - buna,kad ieskodama kokios lietuviskos raides (nes neisimenu,kur ten kuri) - pamirstu,ka isvis rasyt noriu..

Ir tai suprantama.

Atsakyti
QUOTE(vilnera @ 2011 02 08, 14:53)
O jus kazkur esat maciusi zmogu,kuris rasydamas ant popieriaus lietuviskai,neraso snypscianciu raidziu? Zinot, as tokiu dalyku nepastebejau - po padidinamuoju stiklu yra mano dukra- tikrinu visus sasiuvinius,na ir zinokit jokios angliskos klaviaturos naudojimo zalos dar neaptikau..

Tai ką,dvigubi standartai? bigsmile.gif Mokytojų bijomasi,darbdaviams nori įtikti-moka rašyt taisyklingai.O sms draugams"ka wk" ir virtualioj erdvėj-aj...
Neseniai mokiausi kursuose,kur buvo nemažai lietuvių kalbos paskaitų,tai dėstytoja pasakojo apie savo studentus,kad nežino,nei kur varneles dėti,nei kur nosines,o interpretacijos- iš vis vargas.Surezga vos kelis sakinius,o ir tuos ne be trumpinių... bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Germinė @ 2011 02 08, 16:34)
Tai ką,dvigubi standartai? bigsmile.gif Mokytojų bijomasi,darbdaviams nori įtikti-moka rašyt taisyklingai.O sms draugams"ka wk" ir virtualioj erdvėj-aj...
Neseniai mokiausi kursuose,kur buvo nemažai lietuvių kalbos paskaitų,tai dėstytoja pasakojo apie savo studentus,kad nežino,nei kur varneles dėti,nei kur nosines,o interpretacijos- iš vis vargas.Surezga vos kelis sakinius,o ir tuos ne be trumpinių... bigsmile.gif

Dvigubi standartai? Nezinau.. Tiesiog-pirmiausia vaikas turi sukaupt zinias. O jau paskui lai naudosis jomis-arba ne - cia jau kaip pats nores arba kaip jau jam reikes. O zinios nuo to niekur nedings. Man juk nedingo biggrin.gif
Atsakyti
Atleiskite, bet juoka keliat. Is pradziu buvo aiskinamasi del rusu kalbos, kliuvo kalbantys rusiskai, dabar jau kliuna "savi" nes raso ne pagal visas taisykles. Dievazin, o kazkas dar neseniai rase, kodel mes nesam vieningi...stai todel ir nesam, nes nematome visumos o kabinames prie detaliu ir aiskinames o kas gi geresnis.
Kartais pagalvoju, jog tai tikrai mazos tautos sindromas (kuris ir man beje nera svetimas). Gal vertetu atsipalaiduoti?
Atsakyti
Na, o man gražu tos varnelė, nosinės, brūkšneliai... na, tokios gražios mažos mielos detalės, smulkmenytės tiesiog, be kurių niekaip neapseinu. Va ir viskas.
Atsakyti
QUOTE(Undinencija @ 2011 02 08, 15:45)
o man tai nepatinka tie besikabinejantys prie rasybos. As pati rasau iprastai lietuviskom raidem, bet dabar turiu sugedusia klaviatura, o naujos lauksiu menesi, tad rasau sveplai, dar rasau sveplai jei buna pas ka nors apsistojus, jei nera lietuviskos klaviaturos, tai sveciuodamasi, seimininku kompiuteryje tikrai nepradedu keisti nustatymu. nesakau, kad gerai svepluoti, bet jei norit uzsiimti prevencine veikla, gal parase priminkit apie rasyma lietuviskais simboliais ar pan. bet labai bjauru skaityti (neturiu dabar galvoje jusu), kai pasibaigia argumentai ir einama kabinetis tada prie rasybos.

Na, nepagalvokit, kad visur taip imu ir kabinėjuosi biggrin.gif Puikiai suvokiu, kad situacijų gali būti visokių. Gali sugesti klaviatūra, galima naudotis kompiuteriu, kur lietuviška abėcėlė neinstaliuota. Ir, žinoma, nebūtina dėl to pulti desperatiškai keisti nustatymų.

Bet mes diskutuojame apie požiūrį, tiesa? Taika 4u.gif
Atsakyti
Tai saunu, bet ar verta aiskintis, kodel zmogus forume, o ne universitete, darbe arba oficialiuose dokumentuose neraso tu varneliu, bruksneliu?
Nera kompiuteryje lietuviu kalbos, kadangi jos nereikia kasdienai, tad ir keistoki kazkieno aiskinimai, kad stai reiktu tureti. Manyciau forumui pakanka taisyklingai gramatiskai sudarytu sakiniu, bei pagarbaus bendravimo, o kas turi lietuviska raidyna, tas gali rasyti bruksniukus ir varneles.
Atsakyti
QUOTE(Shania @ 2011 02 08, 16:50)
Atleiskite, bet juoka keliat. Is pradziu buvo aiskinamasi del rusu kalbos, kliuvo kalbantys rusiskai, dabar jau kliuna "savi" nes raso ne pagal visas taisykles. Dievazin, o kazkas dar neseniai rase, kodel mes nesam vieningi...stai todel ir nesam, nes nematome visumos o kabinames prie detaliu ir aiskinames o kas gi geresnis.
Kartais pagalvoju, jog tai tikrai mazos tautos sindromas (kuris ir man beje nera svetimas). Gal vertetu atsipalaiduoti?

drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Shania @ 2011 02 08, 15:50)

Tikrai nei viena nesikabinėjam gatvėje prie praeivių,norėdamos patikrinti kalbos grynumą,ar įsitikinti,kad rašo teisingai.
Tai,kas vyksta čia,vadinama diskusija.Tiesiog sakom,kaip kuriai atrodo.Nuomonių pliuralizmas,tskant bigsmile.gif
Ir apie kokį vieningumą,jei nesugebam vieningai laikytis vieningų kalbos normatyvų?SAVO GIMTOSIOS KALBOS.
Atsakyti
Paskaičiau temą ir pagalvojau, kad visgi turbūt nėra kitos tokios tautos, kurioje būtų tiek nacionalistų biggrin.gif Prie to dar ir vienos kitoms čia kai kurios pasiruošusios gerklę perkąsti, nes "viena rašo švelpluodama", kita "rašo po taško iš mažosios raidės" biggrin.gif Kiek teko susidurti, kitų tautų atstovai žymiai draugiškesni, mielesni ir kultūringesni.
Atsakyti