Na,pabandykit,pabandykit.As manau kad jie susals,t.y.nebeatsigaus,kalifornieciai tai tikrai,o lietuviski lenda kur nera isali,ir taip isgyvena(cia as taip ismasciau).Juk si rudeni buvo daug slieku dirvoje ir seoliai pranasavo,kad bus ilgas ruduo,ta prasme siltas.O taip ir yra,bet pries pora dienu kasinejau darze,tai jau nera slieku,reiskia jie sulindo gyliau kur silciau.O mano kalifornieciai 2 ziemas susalo komposte,manau jie nelindo gylin o liko prie virsaus kur maitinosi,nebuvau daug apdengusi.O dabar truputi mazu sliekiuku pasirinkau i 5 l bambali ir ikurdinsiu rusyje,zinau kad svieziu darzoviu jie ''nevalgo'',reikia papudyt arba susldyt .O kokius jus lietuviskus auginat,ne lietaus?Juk jie neproduktyvus.
Sunku pasakyti pas mane mėšlinis, išrinkau iš mėšlo. Pabandymui. O jų rūšių ne mažai...
http://lt.wikipedia.org/wiki/Sliekai
Lietuvos sliekų sąrašas
Žaliasis sliekas (Allolobophora chlorotica chlorotica)
Dirvinis sliekas (Aporrectodea caliginosa caliginosa)
Retasis sliekas (Aporrectodea caliginosa trapezoides)
Ilgasis sliekas (Aporrectodea longa longa)
Šviesusis sliekas (Aporrectodea rosea rosea)
Samaninis sliekas (Dendrobaena octaedra)
Raudonasis sliekas (Dendrodrilus rubidus subrubicundus)
Plonasis sliekas (Dendrodrilus rubidus tenuis)
Kompostinis sliekas (Eisenia fetida)
Pelkinis sliekas (Eiseniella tetraedra tetraedra)
Ausytasis sliekas (Kritodrilus auriculatus)
Didysis sliekas (Lumbricus terrestris)
Miškinis sliekas (Lumbricus castaneus)
Pievinis sliekas (Lumbricus rubellus rubellus)
Pilkasis sliekas (Octolasion lacteum)
dar informacijos:
"Rašoma, kad jie gyvena geriausiai prie neutralaus dirvos rūgštingumo, t.y. pH 7. Jei pH mažesnis nei 5.1 arba didesnis nei 8.9, sliekai žūna per savaitę laiko.
Drėgmė jiems geriausia kaip jų kūno: apie 70-85 proc. Jei drėgmė apie 30 proc., tai lėtina jų vystymąsi. O jei drėgmė 22 proc., tai sliekai miršta per savaitę laiko.
Kai dirvos temperatųra nukrenta iki + 5 laipsnių pagal Celsijų, sliekai išsituština ir daugiau nieko nevalgo. Lenda gylyn į podirvį, kur nepasiekia šaltis ir ten žiemoja.
Gyvena sliekai 10-15 metų."
http://lt.wikipedia.org/wiki/Sliekai
Lietuvos sliekų sąrašas
Žaliasis sliekas (Allolobophora chlorotica chlorotica)
Dirvinis sliekas (Aporrectodea caliginosa caliginosa)
Retasis sliekas (Aporrectodea caliginosa trapezoides)
Ilgasis sliekas (Aporrectodea longa longa)
Šviesusis sliekas (Aporrectodea rosea rosea)
Samaninis sliekas (Dendrobaena octaedra)
Raudonasis sliekas (Dendrodrilus rubidus subrubicundus)
Plonasis sliekas (Dendrodrilus rubidus tenuis)
Kompostinis sliekas (Eisenia fetida)
Pelkinis sliekas (Eiseniella tetraedra tetraedra)
Ausytasis sliekas (Kritodrilus auriculatus)
Didysis sliekas (Lumbricus terrestris)
Miškinis sliekas (Lumbricus castaneus)
Pievinis sliekas (Lumbricus rubellus rubellus)
Pilkasis sliekas (Octolasion lacteum)
dar informacijos:
"Rašoma, kad jie gyvena geriausiai prie neutralaus dirvos rūgštingumo, t.y. pH 7. Jei pH mažesnis nei 5.1 arba didesnis nei 8.9, sliekai žūna per savaitę laiko.
Drėgmė jiems geriausia kaip jų kūno: apie 70-85 proc. Jei drėgmė apie 30 proc., tai lėtina jų vystymąsi. O jei drėgmė 22 proc., tai sliekai miršta per savaitę laiko.
Kai dirvos temperatųra nukrenta iki + 5 laipsnių pagal Celsijų, sliekai išsituština ir daugiau nieko nevalgo. Lenda gylyn į podirvį, kur nepasiekia šaltis ir ten žiemoja.
Gyvena sliekai 10-15 metų."
QUOTE(Upas @ 2011 11 20, 14:46)
*Man labai didelis klausimas yra kaip sliekai žiemoja,
**O kaip su sliekais? Jiems reikalingas deguonis.
Tai ta krūva kur veisiasi sliekai, atidengiat kas kažkiek laiko ar kaip?
**O kaip su sliekais? Jiems reikalingas deguonis.
Tai ta krūva kur veisiasi sliekai, atidengiat kas kažkiek laiko ar kaip?
*nežinau kaip jie žiemoja, bet komposto krūvoje jie pas mane sėkmingai peržiemoja.
**Prieš dvi savaites uždengiau ir atidengsiu, kai sniegas visiškai nutirps ir bus reikalingas kompostas mano augalams. Gal ir labai norėtų jie, kad aš atidenginėčiau, bet aš taip nežaidžiu. Ir taip jie savo darbą sėkmingai dirba, ir prisidaugino jų labai labai daug.
Papildyta:
QUOTE(Venta9 @ 2011 11 20, 15:11)
Na,pabandykit,pabandykit.As manau kad jie susals,t.y.nebeatsigaus,kalifornieciai tai tikrai,
pas mane kaliforniečiai išgyveno dvi žiemas komposto krūvoje sėkmingai

Pirmais sliekų laikymo metais didžiausią dėžę gabenau tvartan, kad nesušaltų, bet jie iš ten dingo( gal išliaužė kaimynų mėšlo krūvon), radau vos kelis suaugėlius.Atsargai kibirą parsivežus laikiau bute.Pernai jie žiemojo šitokiam garde, šonai buvo apdėti lapais ir apvyniota plėvele, viršų palikau neuždengtą, maniau bus daugiau drėgmės, daugiau nei pusė narvo buvo nesusikompostavus žolė, šienas ir visokie rudeniniai žolynai.Pavasarį radau sliekų tik gardo šonuose , vidus buvo įšalęs ledan su visa sliekų mase( kapstant gerai dvėseliena pasmirdo).Dalį sliekų pabėgėlių radau visai kito vietoj, supuvusių obuolių krūvoj.Šiemet palikau vėl ten pat tik viršų apdengiau skardos lakštu, ir dar taip dirvon paleidau ,po storu mulčio sluoksniu .

čia šiaip palyginimui pagautas dirvoj sliekas ir kalifornietis

čia šiaip palyginimui pagautas dirvoj sliekas ir kalifornietis

QUOTE(Linkon @ 2011 11 20, 16:29)
Pavasarį radau sliekų tik gardo šonuose , vidus buvo įšalęs ledan su visa sliekų mase( kapstant gerai dvėseliena pasmirdo).
Sprendžiant pagal katiną, tai mano komposto krūva yra didesnė, tai gal dėl to ir nepalietė įšalas

Papildyta:
QUOTE(Linkon @ 2011 11 20, 16:29)
tų dirvinių sliekų pas mane komposte nėra. Darže, tai pilna

Taip reikia suprast,kad ziema puvimas ar fermentacija nevyksta ir siluma neissiskiria,todel ir susala kopostas,pas mane taip ir buvo,nes dezes plotis nedidelis,nors aplink buvau apdejus lapais ir iv.zolem ir virsu taippat.Bet tie dirviniai tikri tinginiai,iskasi ant virsaus ir guli sau kokia 10 min ar daugiau,o kalifornieciai iskart lenda sleptis,vos pagauni.As myliu sliekiukus,net plikom rankom paimu,ko anksciau nedartdavau ne uz ka.
Vyksta ir dar kaip, net nustebtum kaip žmonės sugalvoja tai panaudoti. Pagrindinis reikalavimas teisingas kompostavimas. Jei natūraliu būdu neišeina pasiekti, puvimo fermentacijos, tada naudojami biologinai mikrobai. Kurie skatina tai atlikti. Matyt žolių ir lapų neužtenka, reikalingas katalizatorius. Reikalingi mikrobai, kurie pradėtų savo darbus.
Iš tikro kompostavimas yra verslo paslaptis, nes tam tikros formulės padeda visa tai atlikti greičiau. Ir skirtingi kompostavimo elementai tinka skirtingiems augalams. Pomidorams labiau patinka paukščių išmatų kompostas.
Bent aš taip manau.
Orginali informacija lenkų kalba: O čia lietuviškas google vertimas:
http://translate.goo...p...stu&act=url
Iš tikro kompostavimas yra verslo paslaptis, nes tam tikros formulės padeda visa tai atlikti greičiau. Ir skirtingi kompostavimo elementai tinka skirtingiems augalams. Pomidorams labiau patinka paukščių išmatų kompostas.
Bent aš taip manau.
Orginali informacija lenkų kalba: O čia lietuviškas google vertimas:
http://translate.goo...p...stu&act=url
QUOTE(Venta9 @ 2011 11 20, 17:02)
Taip reikia suprast,kad ziema puvimas ar fermentacija nevyksta ir siluma neissiskiria,todel ir susala kopostas,pas mane taip ir buvo,nes dezes plotis nedidelis,nors aplink buvau apdejus lapais ir iv.zolem ir virsu taippat.Bet tie dirviniai tikri tinginiai,iskasi ant virsaus ir guli sau kokia 10 min ar daugiau,o kalifornieciai iskart lenda sleptis,vos pagauni.As myliu sliekiukus,net plikom rankom paimu,ko anksciau nedartdavau ne uz ka.
QUOTE(Upas @ 2011 11 20, 18:12)
Vyksta ir dar kaip,

toks klausimas kilo, aš dar neauginu, tik renku info, kad vėliau lengviau būtų.
Na kai augina tokiu principu kad 4 dėžes deda vieną ant kitos ir jie suvalgę apatinės dėžės maistą lipa auktyn tai tas aišku, o kaip išsprest kompostinėj lauke tokį klausimą. Kai norit paimt naudojimui komposto tai jūs tuos sliekučius išrankiojat ar kaip?
Na kai augina tokiu principu kad 4 dėžes deda vieną ant kitos ir jie suvalgę apatinės dėžės maistą lipa auktyn tai tas aišku, o kaip išsprest kompostinėj lauke tokį klausimą. Kai norit paimt naudojimui komposto tai jūs tuos sliekučius išrankiojat ar kaip?
kur buvo neperdirbta masė su didžiąja dalim sliekų atidėjau šonan , visa kita dirvon su sliekais, žadu antrą gardą šalimais statyt, tada tikiuosi patys peršliauš.
QUOTE(Linkon @ 2011 11 21, 11:47)
kur buvo neperdirbta masė su didžiąja dalim sliekų atidėjau šonan , visa kita dirvon su sliekais, žadu antrą gardą šalimais statyt, tada tikiuosi patys peršliauš.
tai va aš mastau, o jei padaryt pailgą gardą, jį pertvert per vidurį, prigręžti daug skylučių ir jie gal tada perlįstų

QUOTE(Sarlatane77 @ 2011 11 21, 10:41)
toks klausimas kilo, aš dar neauginu, tik renku info, kad vėliau lengviau būtų.
parašysiu ,kaip aš jau 15 metų darau:
pas mane yra du šulinio rentiniai su sliekais,viename būna sliekai kitame humusas,dabar žiemai sliekus aprišau ,pavasarį nurišiu ir ten iki maždaug birželio dėsiu visas žoles ir atliekas,o iš to kur tik humusas imsiu jį ir naudosiu sėjos ir sodinimo metu,jis liks tuščias(arba jį ištuštinsiu likusį nuo sodinimo humusą į maišus supildama)maždaug apie birželio vidurį,tada iš antrojo rentinio,kur su sliekais žiemojo ,nukasiu visą viršutinį sluoksnį su dar nevisai pagamintu humusu ir dauguma sliekų ir perkelsiu į tuščiąjį,ir nuo tada jau ten visas atliekas dėsiu,o į tą ,kur per žiemą su sliekais buvo,kas savaitę ar dvi į prie krašto prakastą duobutę supilsiu po kibirą atliekų,tokių labiau pūvančių, šlapių,ir tie sliekai paprasčiausiai sulenda į tą kibirą ir būna vienoje vietoje,kas savaitę tą kibirą su sulindusiais sliekais perkeliu į naująjį namą,vėl įpilu sekantį kibirą atliekų ,taip per kokius 1,5 mėnesio ,kas savaitę vis supilant tų atliekų kibiriuką ,visi sliekai iš humuso ir išsikrausto!Išbandyta,galiu garantuot,kad humuse neberasit nė vieno slieko!