Įkraunama...
Įkraunama...

Kalifornijos sliekai (2 dalis)

QUOTE(zundyte @ 2011 11 21, 16:20)
parašysiu ,kaip aš jau 15 metų darau:
pas mane yra du šulinio rentiniai  su sliekais,viename būna sliekai kitame humusas,dabar žiemai sliekus aprišau ,pavasarį nurišiu ir ten iki maždaug birželio dėsiu visas žoles ir atliekas,o iš to kur tik humusas imsiu jį ir naudosiu sėjos ir sodinimo metu,jis liks tuščias(arba jį ištuštinsiu likusį nuo sodinimo humusą į maišus supildama)maždaug apie birželio vidurį,tada iš antrojo rentinio,kur su sliekais žiemojo ,nukasiu visą viršutinį sluoksnį su dar nevisai pagamintu humusu ir dauguma sliekų ir perkelsiu į tuščiąjį,ir nuo tada jau ten visas atliekas dėsiu,o į tą ,kur per žiemą su sliekais buvo,kas savaitę ar dvi į prie krašto prakastą duobutę supilsiu po kibirą atliekų,tokių labiau pūvančių, šlapių,ir tie sliekai paprasčiausiai sulenda į tą kibirą ir būna vienoje vietoje,kas savaitę tą kibirą su sulindusiais sliekais  perkeliu į naująjį namą,vėl įpilu sekantį kibirą atliekų ,taip per kokius 1,5 mėnesio ,kas savaitę vis supilant tų atliekų kibiriuką ,visi sliekai iš humuso ir išsikrausto!Išbandyta,galiu garantuot,kad humuse neberasit nė vieno slieko!

geras thumbup.gif
išsisaugosiu šį būdą ateičiai
o ten įstatot su kibiru ar išpilat iš kibiro viską?
Atsakyti
QUOTE(Sarlatane77 @ 2011 11 21, 17:58)
geras thumbup.gif
išsisaugosiu šį būdą ateičiai
o ten įstatot su kibiru ar išpilat iš kibiro viską?

išpilu ,išpilu ax.gif ,tik sakau jei tos atliekos šlapios tai užtenka savaitės ,jei sausesnės ,tai ir dvi pabūna ,nes sliekai tai į tokias šlapesnes greičiau lenda,aš paprastai vasarą tai maisto atliekas renku namie į kibiriuką,vasarą juk daug daržovių visokiu atliekų,vaisių papuvusių,tai tų šlapių atliekų vasarą daug,ir kas savaitę nuvežu į sodą ir supilu ,kaip sakiau ,ir kraustosi sliekai į naują namą lotuliukas.gif
Atsakyti
O ta rentini su sliekais ziemai kaip apsiltinate?
Atsakyti
aprišu maišais su tokiom vilnos atliekom ir kažkokio fabriko,bet manau puikiausiai tiktų ir porolono atraižos smulkios,mačiau seniuose pirkti.Paskui ant viršaus dar seną polietileno plėvelę,keliagubą,aišku palieku ventiliacijos vamzdį,apačioj plėvelę prispaudžiu plytomis ir žiemoja kuo puikiausiai ,aišku per žiemą ir pelių ten būna,bet tikrai sliekams tai nekenkia mirksiukas.gif mirksiukas.gif
Jei daryčiau dabar sliekyną ,tai tuos rentinius įkasčiau iki pusės į žemę,tuomet tikrai nereiktų taip šiltai rišti ,sliekai sulystų gilyn ir tikrai nesušaltų ax.gif

pas mane tie sliekynai uždengti tokiu dangčiu,medinės grotelės sukaltos ir ant viršaus linoleumas senas prikaltas,vasarą gerai ,nes neprilyja daug,o žiemą tas polietilenas irgi ant dangčio laikosi,jei prisninga, tai neįdumba nuo sniego svorio mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zundyte: 21 lapkričio 2011 - 21:27
Aciu uz issamu paaiskinima,pas mane padaryta kompostine is siferio 1x1,5m,o aukstis apie 70-80cm,tai galvoju kad per mazas todel ir susala mano sliekai,dabar ten beveik ju nera ,tai ir nesiltinsiu tik dar lapu uzdesiu su kaupu ir sena plevele ant virsaus.Platesnio negalejau padaryt,nes tinklas tokio plocio.O dar norejau paklaust ar peles neisisuka i tas vilnas,lizdui sukti labai gera medziaga?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Venta9: 22 lapkričio 2011 - 18:02
įsisuka ,įsisuka tos pelės ,labai daug tų vilnų išmetu po žiemos ,jau reiktų kuo nors pakeisti,gal ir porolono drožlėm ,mačiau senukuose būna tokie maišai ,bet nežinau kiek ilgai sodą turėsiu,tai kažkaip vis atidedu...gal reiks sliekus parduot visai,tai jau nauji šeimininkai turės rūpintis apšiltinimu mirksiukas.gif
Atsakyti
Gal porolonas joms nepatiks,nes sintetika.Pernai mano siltnamyje is lapu daresi lizdus,pavasari viska isardziau ir sudeginau,vaiku dar nebuvo.Per sitiek metu pas jus ten vien sliekynas turi buti,uztai ir taip greit perdirba tas atliekas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Venta9: 22 lapkričio 2011 - 20:27
QUOTE(Venta9 @ 2011 11 22, 20:22)
Gal porolonas joms nepatiks,nes sintetika.Pernai mano siltnamyje is lapu daresi lizdus,pavasari viska isardziau ir sudeginau,vaiku dar nebuvo.Per sitiek metu pas jus ten vien sliekynas turi buti,uztai ir taip greit perdirba tas atliekas.

žinokit dvi vasaras ,kai buvo labai karšta o sliekyne per drėgna ,nes labai dažnai lijo ir vistiek ten prilydavo nors ir uždengta , tai tie sliekai buvo galima sakyt išvirę,suradau gal dešimt visoj krūvoj ir iš jų vėl prisiveisė iki rudens,taip kad per daug drėgmės vasarą irgi negerai...būtinai turi būt dugne koks tinklas nuo kurmių ar skarda su skylėm,kad vandens perteklius nubėgtų,o kai labai karšta tai aš juos laistau,kokį laistytuvą vandens supilu,greičiau pūva atliekos ir sliekams lengviau perdirbti thumbup.gif thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(zundyte @ 2011 11 22, 21:40)
žinokit dvi vasaras ,kai buvo labai karšta o sliekyne per drėgna ,nes labai dažnai lijo ir vistiek ten prilydavo nors ir uždengta , tai tie sliekai buvo galima sakyt išvirę,suradau gal dešimt visoj krūvoj ir iš jų vėl prisiveisė iki rudens,taip kad per daug drėgmės vasarą irgi negerai...būtinai turi būt dugne koks tinklas nuo kurmių ar skarda su skylėm,kad vandens perteklius nubėgtų,o kai labai karšta tai aš juos laistau,kokį laistytuvą vandens supilu,greičiau pūva atliekos ir sliekams lengviau perdirbti thumbup.gif  thumbup.gif

O pas mane kompostine buvo salekaitoje,tai isdziudavo,reikedavo laistyt.zarna ten nesiekdavo.Si rudeni padariai kitoje vietoje,aisku tinkla dejau,tai saule bus tik gerokai popiet,manau kad taip nebus karsta,nes neturiu tokios tinkamos vietos,kad butu pavesyje.Radau keleta nediduku sliekiuku ir patalpinau i 5 l bambali,pridejau visokiu zieveliu,lupenu,kai kas pradeje puti.Kolkas pastaciau spinteleje po virtuves kriaukle,gal veliau i rusi isnesiu.Idomu kaip jie paaugs ar ne ir ar pasidaugins,aisku negreit,nes jie dar nesubrende.
Atsakyti
Gal kas patartumėt kur Vilniuje galėčiau keletą sliekiukų nusipirkt?
Atsakyti
Galiu paštu atsiųst, man regis nieko jiems nenutiktų.
Atsakyti
Atitempiu sliekus viršun.. smile.gif
Aš su klausimu. Gal kuri galės paaiškinti fenomeną: mano vietinės reikšmės, beveisliai sliekai durniuoja... g.gif Šiltnamyje jie iš mulčiuotos lysvės lenda lauk ant takelio ir ten dvesia tiesiog kolonijom. Prieš savaitę sugrėbiau, sušlaviau daugiau kaip puskibirį sliekų, dabar vėl ne ką mažiau jų voliojasi unsure.gif Takelis 60 cm pločio, o per "lavonus" nėr net kur kojos pastatyt doh.gif
Kad aiškiau būtų, rodau kaip atrodo visi šiltnamio takeliai:
user posted image

user posted image

Šiltnamis kol kas niekuo nedezinfekuotas, žemei jokios chemijos nenaudota. Lysvės pakeltos, drėgmės pertekliaus nėra. Vasarą sliekai taip pat lindo lauk, tačiau ne taip masiškai...

Atsakyti