QUOTE(Eureka @ 2011 02 18, 16:38)
Darbas, vaiko auginimas, žindymas...Kai gimė mano pirmagimis, mano a.a. anyta vis įkyriai siūlė savo pagalbą, sakydama: "Va, nuo 3 mėnesių eik dirbt, kaip aš kažkada,pinigų gi reikia, o aš anūkėlį auginsiu. Pieną darbe galėsi nusitraukinėti. " Aš jai aiškinau, gi šiais laikais moka pašalpą valstybė visus metus, dabar jau nepamenu, gal 60 proc. nuo algos tada? Tai likau nesuprasta, man buvo pasakyta, kad per maža pašalpa mokama, reikia daugiau pinigų ir t.t., o vaiką galėsiu naktimis prižiūrėti bei savaitgaliais.
Na, mes su vyru jau tada buvom pasiėmę būsto paskolą. Pinigų nebuvo per daug, bet ir nebadavome. Svarbiausia, kad ir mano vyras prisiklausęs tokių kalbų ragino mane eit dirbt, o paskui ir mano mama pradėjo, nes kai kas paįtakojo... Buvo sunku priešintis, nervino tos kalbos.
Pamokyta buvo ir kita marti, net buvo labai pasipiktinta, kad va, sėdi namuose, nedirba, o pinigų tai reikia.
Na, vienu žodžiu, senoji karta remiasi savo patirtimi ir net visai dažnai nesupranta, kad laikai pasikeitė. Ir kas senam žmogui svarbiausia pasaulyje visada buvo ir liko, tą jis bando įtikinti ir kvailą jaunimą.

Pamokyta buvo ir kita marti, net buvo labai pasipiktinta, kad va, sėdi namuose, nedirba, o pinigų tai reikia.
Na, vienu žodžiu, senoji karta remiasi savo patirtimi ir net visai dažnai nesupranta, kad laikai pasikeitė. Ir kas senam žmogui svarbiausia pasaulyje visada buvo ir liko, tą jis bando įtikinti ir kvailą jaunimą.
tai jau tikrai... mano tevas man yra kelis kartus sakes, kad jo motina (mano mociute) dirbo ir augino juos pametinukus ir uzaugino, viska spejo...

QUOTE(bim-bam @ 2011 02 19, 00:28)
tai jau tikrai... mano tevas man yra kelis kartus sakes, kad jo motina (mano mociute) dirbo ir augino juos pametinukus ir uzaugino, viska spejo... 

Pritariu! Mano tetis man ir daznai pasako:Mano tevai mus 4 uzaugino ir dar kaime suspejo ir karves , kiaules priziureti, uki apeiti, O jus sedit su vienu vaiku ir dar skundziates, kad sunku, kad pinigu per mazai. Bet as iki siol su savo teciu nesu bendros kalbos radudi nes jam smagiau i miska, i medziokle, bet ne su seima! tai va, manau, kad cia ir pasekme tokio auginimo nes gyvuliam laiko daugiau skirdavo nei savo vaikams...
QUOTE(mazute2008 @ 2011 02 19, 12:03)
Pritariu! Mano tetis man ir daznai pasako:Mano tevai mus 4 uzaugino ir dar kaime suspejo ir karves , kiaules priziureti, uki apeiti, O jus sedit su vienu vaiku ir dar skundziates, kad sunku, kad pinigu per mazai. Bet as iki siol su savo teciu nesu bendros kalbos radudi nes jam smagiau i miska, i medziokle, bet ne su seima! tai va, manau, kad cia ir pasekme tokio auginimo nes gyvuliam laiko daugiau skirdavo nei savo vaikams...
Bet jie neturejo kitos iseities. Motinystes ismoku niekas nemokejo, o seima ismaitinti reikejo. Jei budavo daugiau vaiku, jaunesnius augindavo vyresni. Apie jokius (.) davimus kas val ar 2 nebudavo ne kalbos, nes lauke ukiom darbai. Moterys iki kat gimdymo dirbdavo sunku fiini darba, o po gimdymo, v os ant koju atsistodavo vel eidavo dirbti, ypac siltuoju metu laiku. Plius nebuvo sauskelniu, skalbimo masinu, jokiu uzpilamu kosiu ir gatavu maistu. Tikrai vaikus auginti musu seneliu laikais buvo zymiai zymiai sunkiau.
Bet... moterys zindydavo, nezinau kiek ilgai, bet zindydavo.
QUOTE(Luttuke @ 2011 02 19, 12:44)
Bet jie neturejo kitos iseities. Motinystes ismoku niekas nemokejo, o seima ismaitinti reikejo. Jei budavo daugiau vaiku, jaunesnius augindavo vyresni. Apie jokius (.) davimus kas val ar 2 nebudavo ne kalbos, nes lauke ukiom darbai. Moterys iki kat gimdymo dirbdavo sunku fiini darba, o po gimdymo, v os ant koju atsistodavo vel eidavo dirbti, ypac siltuoju metu laiku. Plius nebuvo sauskelniu, skalbimo masinu, jokiu uzpilamu kosiu ir gatavu maistu. Tikrai vaikus auginti musu seneliu laikais buvo zymiai zymiai sunkiau.
Tikrai pritariu, kad buvo zymiai sunkiau, bet jei yra galimybe buti su vaiku 2-3 metus, kodel ja nepasinaudojus, juk laikas greitai lekia. Man pikta todel, kad vyresnes kartos atstovai pyksta, kad dabar tai jau vaikus lengva auginti, o mamos nemoka jais rupintis (per ilgai zinda, per daug ant ranku nesioja ir t.t)! Bet juk ir vaikai tuomet kitokie buvo, ir laikai kitokie. Seniau vaikus buvo norma bausti, kad jie paklustu tevu valiai ir gimdydavo juos vien todel, kad butu pagalba ukyje(bent jau dauguma). O dbr vaikai gimsta ne tam ,kad butu tevu vergais, o kad augtu laimingom ir pilnavertem asmenybem.
Oi mamukai ,kaip graziai jus cia priraset
Turiu prisispazinti ,kad esu,nors gal sakyciau ,buvau is tu ,kurios aikciodavo isgirdusios apie vresnio vaiko zindyma,ar galedavau pirsta prie smilkinio pasukti...
Tik dabar supratu ,ka jus is tiesu jauciat,nes pati maitinu savo pieneliu pagranduke net 7men.,taip taip net...man tai labai ilgai,nes tikrai neplanavau taip ilgai zindti.Nezinau ,kiek ilgai dar zindysiu, zinau tik viena,daugiau niekada nesistebesiu isgirdus apie zindyma iki 3metuku.Tik dabar supratau ,koks gali buti stiprus jausmas glaudziant kudiki prie kruties.Jus tikros mielos ir svelnios ir visokios geriausios mamos,nes galvojate apie savo maziukus ,o ne apie save.Nekreipkit demesio ,kas ka sako,protingi ir apsiskaite zmones nekomentuos ir nereplikuos,o visiems kitiems reikia tiesiog priminti ,kad tai ,paprasciausiai ,ne ju reikalas.Ir visai nesvarbu mama tai ar anyta,drauge ar bendradarbe.O del mamciuku vaikuciu -tai tik dziaugtis reikia.Cia irgi tik pavydas,nes dauguma mamu per savo skubejima,karjera ir t.t nezinde savo vaiku,jau seniai prarado su jais rysi.
Taip ,kad sveikatos jums pirmiausiai ir sekmes auginant savo maziukus.

Turiu prisispazinti ,kad esu,nors gal sakyciau ,buvau is tu ,kurios aikciodavo isgirdusios apie vresnio vaiko zindyma,ar galedavau pirsta prie smilkinio pasukti...
Tik dabar supratu ,ka jus is tiesu jauciat,nes pati maitinu savo pieneliu pagranduke net 7men.,taip taip net...man tai labai ilgai,nes tikrai neplanavau taip ilgai zindti.Nezinau ,kiek ilgai dar zindysiu, zinau tik viena,daugiau niekada nesistebesiu isgirdus apie zindyma iki 3metuku.Tik dabar supratau ,koks gali buti stiprus jausmas glaudziant kudiki prie kruties.Jus tikros mielos ir svelnios ir visokios geriausios mamos,nes galvojate apie savo maziukus ,o ne apie save.Nekreipkit demesio ,kas ka sako,protingi ir apsiskaite zmones nekomentuos ir nereplikuos,o visiems kitiems reikia tiesiog priminti ,kad tai ,paprasciausiai ,ne ju reikalas.Ir visai nesvarbu mama tai ar anyta,drauge ar bendradarbe.O del mamciuku vaikuciu -tai tik dziaugtis reikia.Cia irgi tik pavydas,nes dauguma mamu per savo skubejima,karjera ir t.t nezinde savo vaiku,jau seniai prarado su jais rysi.
Taip ,kad sveikatos jums pirmiausiai ir sekmes auginant savo maziukus.
QUOTE(janone @ 2011 02 17, 21:27)
As uz vaikus, o ypac uz antra, trecia, juk taip smagu juos auginti, vargo tai aisku bus, bet dziaugsmo trigubai daugiau
Taip maciau vaiku kuriuos maitino kai jiems buvo virs triju, tikrai nesamone. Tokie vaikai jau gali apseiti be kruties, o jei dar zindzia, tai tik todel, kad MAMOS PACIOS NORI. Va viena pazistama dabar pati spjaudosi, kad taip ilgai vaika zinde, nes vaikas baisus maminukas, net dabar kai jam 6metai po keturis ir daugiau kartu skambina mamai telefonu. O antra abiem tiek mamai tiek jam ispuvo dantys. Sake, kad antro vaiko tikrai tiek nezindys....

Taip maciau vaiku kuriuos maitino kai jiems buvo virs triju, tikrai nesamone. Tokie vaikai jau gali apseiti be kruties, o jei dar zindzia, tai tik todel, kad MAMOS PACIOS NORI. Va viena pazistama dabar pati spjaudosi, kad taip ilgai vaika zinde, nes vaikas baisus maminukas, net dabar kai jam 6metai po keturis ir daugiau kartu skambina mamai telefonu. O antra abiem tiek mamai tiek jam ispuvo dantys. Sake, kad antro vaiko tikrai tiek nezindys....
na nezinau...mano vaikams greit bus trys metukai. Laukiam pasirodant sesytes kovo menesi. Tai vaikai man kiekviena diena aiskina kaip jie valgys pienuka is PAPUKO kai gims sesyte ir bus pienuko. Sakau tai as jums is puoduko pritrauksiu ir duosiu - ne, taip netinka. Didelio noro vel pradeti zindyti dickius tikrai nejauciu. Manua uzteks mazosios pilnai. Bet vaiku noro mano norai neitakoja kaip matau

del to prilipimo prie mamos....mano teta zinde pora menesiu. Vaikui dabar 12 metu, jis iki siol be mamos ne zingsnio.
Del dantu...zindziau 2 metus ir du menesius mazdaug. Paskui iskart pastojau. Jau tris metus neatsirande ne vienos naujos skylutes (tfutfutfu) dantyse. Vaiku dantys irgi sveiki sveikuteliai (tfutfutu), nors namtim maitindavau pilnai.
Taip kad nereikia visu ligu ir nemalonumu versti MP.
QUOTE(AusraR @ 2011 02 20, 13:49)
Taip kad nereikia visu ligu ir nemalonumu versti MP.

O del mp ir prieraisumo, tiesa pasakius nutebau skaitydama, kad ilgiau zindantys vaikuiai buna mamyciukai

QUOTE(mazute2008 @ 2011 02 19, 12:03)
kad cia ir pasekme tokio auginimo nes gyvuliam laiko daugiau skirdavo nei savo vaikams...
na mano mociute irgi isaugino 5 pametinukus uki priziuredama...tai kaip ji ten tvarkesi nezinau, bet ji ir mane augino nuo metuku su visu tuo savo ukiu. Tai tikrai demesio gaudavau pakankamai - tiesiog visur nesdavosi mane kartu, paskui kai jau pradejau vaikscioti pati eidavau. Bet visad kartu visur kur tik as norejau.
O kaip Afrikoj moteriskes, nieks gi ju nuo darbu neatleidzia kai vaika pasigimdo

Papildyta:
QUOTE(Luttuke @ 2011 02 19, 12:44)
mano mociute is mamos puses visus savo 5 vaikus zinde apie 3-4 metus. O ukio darbai visi tie patys buvo. Tiesiog vaikus nesdavosi /vesdavosi kartu visur. Mano mama net pasakojo kaip pamena kad karta vezant siena pries lietu visi tiek skubejo kad jauniausia sese taip ir paliko prie sieno kupetos bemiegancia

Kaip buvo su tecio mama nezinau, kazkaip nespejau apie tai pasisneketi.....bet man susidare tokia nuo mone kad tas trumpas zindymas paplito sovietu laikais tik.
QUOTE(AusraR @ 2011 02 20, 14:08)
na mano mociute irgi isaugino 5 pametinukus uki priziuredama...tai kaip ji ten tvarkesi nezinau, bet ji ir mane augino nuo metuku su visu tuo savo ukiu. Tai tikrai demesio gaudavau pakankamai - tiesiog visur nesdavosi mane kartu, paskui kai jau pradejau vaikscioti pati eidavau. Bet visad kartu visur kur tik as norejau.
O kaip Afrikoj moteriskes, nieks gi ju nuo darbu neatleidzia kai vaika pasigimdo
Tiesiog visur kartu ta vaika ir tempiasi
taigi viska galima suderinti. Aisku ne musu visuomenej..cia jau vaiko i darba neatsinesi
dar gerai jei pazindyt/pieno nusitraukt isleidzia be kreivu zvilgsniu.
Papildyta:
mano mociute is mamos puses visus savo 5 vaikus zinde apie 3-4 metus. O ukio darbai visi tie patys buvo. Tiesiog vaikus nesdavosi /vesdavosi kartu visur. Mano mama net pasakojo kaip pamena kad karta vezant siena pries lietu visi tiek skubejo kad jauniausia sese taip ir paliko prie sieno kupetos bemiegancia
Kaip buvo su tecio mama nezinau, kazkaip nespejau apie tai pasisneketi.....bet man susidare tokia nuo mone kad tas trumpas zindymas paplito sovietu laikais tik.

Papildyta:

As tai ir truputi noreciau nesutikt ,kad jau tam kaime ar seniau ar dabar jau taip labai sunku buvo. Irgi skaiciau interviu su viena mociute ,kuri pasakojo ,kad nesdavosi vaikeli vaikjuostej i darzus, o namie lopsy. BEt kai bandom pritemti tuos kaimo darbus i musu kasdienybe atrodo sunku. Kai pagyvenau kaime visai kitaip viskas pasirode. Atsikelia zmones anksti pasiseria gyvulius, pamellzia karves ir visa diena tavo, dar ir dabar kaime tradicija diena poguliuko pamiegoti. Ka paskui lieka tie patys darbai namie susitvarkyti, padaryti valgyti, issiskalbti. Darzai tikrai nereikalauja 8 val per diena kiekviena diena. Viai kitas yra gyvenimo tempas , darbai atlikinejami ir savo etmpu toks ramus meditacinis gyvenimas gaunasi. Dar su vyro mociute kalbejau kol buvo gyva, sako nezinau jus ten mieste visokiu skalbimo masinu turit visko , o vistiek laiko neturit. O kaime jie pamazele pasitardami ir nudirba tuos darbelius, juo labiau ,kad seniau tikrai retai kuri jauna seima vieni gyveno . Ir pagimde ji visus namie ir zinde, tik va neklausiau iki keliu metu. Bet pas juos ramiausia man buvo vaikeli zindyti , senelis tai prieme taip neaturaliai ,kad net vidus mano ramus buvo, nors buvo tik zindymo pradzia ir prie kitu tikrai nesmagiai jausdavausi...
Pati ismeginau dirbti su vaikjusote ir lauke , darze nu

QUOTE(ada21lt @ 2011 02 20, 14:21)
Va jei nereiktu is vis eit i darba ,o taip galeciau gyventi butu tikras rojus
. Tikrai mieste daug sunkiau suderinti vaiku auginima, zindyma, darba, nes viska tenka pirkti , ka kaime uzsiaugini , arba pats maistas auga
)))))))))

na kaime pragyventi manau nera taip lengva....norint tureti pajamu tenka gan sunkiai fiziskai dirbti...Maistas gal ir auga pats, bet reikia ir drabuziu ir i mokykla vaikams visko...Mano tetiskaime gyveno. Nepasakyciau kad labai jau lengva jam buvo.
Bet psichologiskai tikrai viskas kitaip...tikrai ramiau ir sveikiau...
As tai rezgu minti kaip cia i kaima persikrauscius...bet kol kas vistiek dar neisivaizduoju kaip pragyvent reiktu is to zemes ukio....ne prie sirdies man tie didmiesciai ir verslai su savo durnais virsininkais ir visom kitom nesamonem....
as irgi noreciau gyvent kur ramioj vietelej gamtos apsupty
augint vaikus ir koki darbuka namie turet
ech..