Įkraunama...
Įkraunama...

Pagoniška sutuoktuvių ceremonija

sveikutes smile.gif

pagaliau baigiau darbus..ufff...

o viskas buvo taip:

sutartu laiku, prie verkiu aukuro mus pasitiko p. Inija ir Jonas ir kelios merginos pagalbininkes. Visi apsirenge "pagonishkais" drabuziais - lininiais su zalvarinem sagem ir t.t.

mes vaziavome tiesiai po baznycios, kartu vaziavo ir dauguma sveciu.
pirmiausiai kiekvienas turėjo nusiplauti rankas, tada visi sustojom ratu aplink aukura.
musu sveciai kazkokie nedrasus buvo - tai vis traukesi tolyn smile.gif (matyt nezinojo ko tiketis). toliau buvo kuriama ugnis, ta padaryti buvo pasiulyta mamoms, bet deja ju nebuvo, tai uzkure mociute ir p.Inija. Giedojo/dainavo ugnies deives Gabijos garbei ir aukojo druska. Na tiesiog pasisemi druskos meti i ugni ir sakai palinkejima ar prashyma ar ka sugalvoji...

veliau musu liudininkai mus po viena, tris kartus apvede ratu aplink aukura (sako, kad nuo to ir lietuviu kalboje zodis vestuves - nes jaunieji vedami ratu.)

Veliau giedama ir aukojami grudai žemės deivei Žemynai.
Tada mums nukirpo po sruoga plauku, jas prakišo pro abu ziedus ir sudegino. Tada surišo rankas juosta ir kartu vedė tris ratus aplink aukura, o visi ant musu bere grudus sakydami palinkejimus. Ziedus uzmove ant juosteles ir pasiūbavo virsh ugnies. labai pasiseke, kad nebuvo vejo - dumai kilo i virshu.
Uzmovus ziedus, gavom vienas kita pavaishinti medumi - kad gyvenimas saldus butu thumbup.gif

Visi susikibo uz ranku ,vel buvo giedama ir aukojamas gerimas Perkuno garbei. Midus. Siunciamas ratu ir geriamas - visi paragavo smile.gif

Dabar rashau ir taip smagu viska prisiminti biggrin.gif
Viskas vyko apie valanda, na gal 45 minutes.

Aukura galima pasirinkti Vilniuje ant Gedimino kapo kalno arba Verkiuose arba Kernaveje. Aishku labai svarbus yra oras. Fotografe pasakojo, kad fotografavo ziema prie -15 - tai labai smagu nebuvo.

el. p. trinkunas@romuva.lt , ash juos per interneta susiradau www.romuva.lt

idejau keleta nuotraukyciu
http://public.fotki....atore/vestuves/

sekmes visoms ši niuru rudeni smile.gif
Atsakyti
clap.gif Didelis tau ačiū Aistepaiste, už pasakojimą. Paprasta ir originalu. clap.gif
Atsakyti
aciu labai aistepaiste smile.gif mes dalyvavom kazkada pagoniu apeigose net nezinau kokios sventes proga.. jie tada dainavo ir druska i ugni bere..bet tokia ramybe buvo, kad mes ciut ne i transa koki papuolem smile.gif tai labai idomu man buvo daugiau apie pagoniskas vestuves suzinot.
labai grazios nuotraukos. Tu pati nuostabiai atrodei thumbup.gif ir siaip, kazkoks gerumas is ten sklinda smile.gif
Atsakyti
As irgi istekejau pagoniskai smile.gif , bet net nuotrauku nera. Juk pagoniai fotikais nesinaudojo biggrin.gif . Nei sveciu, nei ziedu...zodiu super pagoniskai naturalai. Nu ir pasakiau biggrin.gif I baznycia nejom, juk arba pagoniai arba baznycioj kaip krikscionys.
Atsakyti
Aistepaiste, labai grazi pora esate. Laimingo gyvenimo wub.gif
Atsakyti
QUOTE (jurgitama @ 2004 11 12, 11:19)
As irgi istekejau pagoniskai smile.gif , bet net nuotrauku nera. Juk pagoniai fotikais nesinaudojo biggrin.gif . Nei sveciu, nei ziedu...zodiu super pagoniskai naturalai. Nu ir pasakiau biggrin.gif I baznycia nejom, juk arba pagoniai arba baznycioj kaip krikscionys.

shaunuole, bent buvot NUOSEKLUS, skirtingai nuo kitu pasisakiusiu.

o ish principo noriu pasakyti, kad ash ish esmes nepritariu pagonishkoms apeigoms. tos apeigos yra shiu laiku kurinys, nes per mazhai yra ishlikusios medzhiagos, kad butu galima tiksliai atkurti mirusia baltu kultura... like tik nuotrupos, kurias shiuolaikiniai "pagonys" lipdo kaip nori, ritualai prarade religine prasme - lygiai kaip neprasminga man atrodo nepraktikuojanchiu kataliku santuoka bazhnychioje. o jeigu dar susituokiama ir bazhnychioje, ir pagonishkai - ish vis... sutinku, grazhi romantishka ceremonija, shvente, prisiminimai... bet tik tiek.
ash asmenishkai, kad galechiau samoningai dalyvauti religineje ceremonijoje, turiu ZHINOTI, ka tos apeigos reishkia, ir jomis TIKETI. kitaip tai tik ishorinis blizgutis, o blizguchiu nevertinu...
Atsakyti
Labai taikliai ragnez parasei. smile.gif
O as aistespaistes noreciau paklaust - tai kas jus - pagonys ar krikscionys? Cia nepiktai, tiesiog idomu, kodel derinami nesuderinami dalykai.
Atsakyti
matai Zapuks, ash manau, kad lietuviai apskritai yra pagoniu - krikshcioniu derinys. ir nieko nematau tame blogo. priezastis del kurios ash ejau i baznycia yra visishkai nekrikshcionishka - labai nenorejau eiti i santuoku rumus, man jie tokie klaikuuuus. Sutinku, kad siekiant nuoseklumo ir logikos jei tuokiesi pagonishkai tai i baznycia kojos nekelk. bet gyvenimas nera logishkas... as tiesiog jauciau, kad turiu taip elgtis ir man tai daug svarbiau.

o kai mes svenciame jonines - rasas - tai krikshcionishka ar pagonishka svente?
o kiek tu tradiciju yra ishlike tikru ir autentishku? galvok, skaityk, ieshkok kiek nori, vis tiek nieko tikresnio uz zeme, ugni, vandeni ir medi nerasi.

aciu visoms merginom uz komentarus ir palinkejimus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE (aistepaiste @ 2004 11 17, 15:44)
o kai mes svenciame jonines - rasas - tai krikshcionishka ar pagonishka svente?
o kiek tu tradiciju yra ishlike tikru ir autentishku? galvok, skaityk, ieshkok kiek nori, vis tiek nieko tikresnio uz zeme, ugni, vandeni ir medi nerasi.

aciu visoms merginom uz komentarus ir palinkejimus biggrin.gif

prashom ir i sveikata tongue.gif

prie joniniu-rasu galima prideti ir visas kitas kalendorines shventes - kaledas, velykas, uzhgavenes, sekmines ir tt. kiekviena ish ju yra tam tikras pagonishku, krikshchionishku ir shiuolaikiniu elementu kratinys, kuriame apskritai sunku atrinkti - kas, ish kur ir kodel. ir man nieko nera liudniau uzh "paparchio zhiedo" ieshkojima skambant michaelo jacksono gabalui vilniuje prie baltojo tilto arba buri kaledu seneliu ir nykshtuku prie katedros (5 litai - jei nori nusifotografuoti atminimui)...
panashiai liudina nezhinia ish kokiu nuotrupu sulipdytos "autentishkos" "pagonishkos" vestvuviu apeigos. liudina ne tai, kad tokios apeigos ir shventes yra, kad kazhkas jose rimtai dalyvauja, o tai, kad jos parduodamos kaip "autentishkos", "naturalios", "atkurianchios ryshi su gamta" etc... butent parduodamos (nebutinai pinigu prasme) ir suvartojamos kaip bet kuris kitas vartojimo produktas. o ir paklausa yra - daugeli pavargusiu nuo betono, greitkeliu ir informacijos traukia "naturalus", "senoviniai", "autentishki" ir "paslaptingi" dalykai.

nesu tikra, ar suprantamai parashiau.

pasikartosiu - chia nieko asmenishko, tai tik mano pamastymai. kazhkodel mane shita tema uzhkabino...
Atsakyti
na tai kazkoks vidinis konfliktas pas tave su visu tuo, jei taip kabina tongue.gif juokauju, nepiktai as irgi cia wink.gif
tik kad labai jau suapibendrintai pries tai pasireiskei. tartumm visi, kad eina tuoktis pagoniskai, daro tai del tu vadinamu blizguciu ir be prasmes. cia juk tu taip galvoji.
as manau, kad tie, kurie ryztasi tokiom vestuvem, turi tam savo prasmes. turi savo suvokima, nuojauta, rysi su pirmaprade gamta. ir tam netinka kazkokie apibendrinti motyvai.
nemanau, kad pagoniskos apeigos isvis yra reklamuojamos. ju niekas nesistengia ikisti. patys susiranda, ka reikia. taip kad ir pardavinejimo tokio kaip ir nera.
del autentiskumo - nemanau, kad ten taiko kazka daugiau, nei rasta uzuominu islikusiuose saltiniuose. man teko nemazai studijuoti baltu kulturos ir paprociu ir galiu pasakyt, kad nera tos informacijos jau tiek baisiais mazai. ir is tu nuotrupu galima susidelioti savo visuma ir savo prasmes.
galu gale o kas ta pagonybe? ar tai kazkokios nekintancios dogmos kaip krikscionybeje? man rodos pagonybe yra daugiau gyvenimo stilius, o ne religija. tai pasaulejauta. o pasaulejauta kuriama ir dabartyje. jei gimsta kiek najesnes apeigos, sukuriamos naujos prasmes, tai yra tik pagonybes tesimas dabartyje. o argi tai blogai?
i baznycia tuoktis eina ko ne kiekvienas - vien del to, kad taip visi daro. o pagoniskas apeigas pasirenka, manau, daugiausiai tie, kurie jaucia savyje vienove su ta pasaulejauta. ir visai nesvarbu, kas kaip kam atrodo - blizguciai, aklas nesuprantamu apeigu vykdymas ar dar kas - svarbu, kad du mylintys zmones tame izvelgia savo prasme.
Atsakyti
Aistepaiste, ir mes tuokemes pagal pagoniu tradicijas, pas tuos pacius Trinkunus. Tik del laiko stokos mes pas juos nevaziavom, o atvaziavo jie su visais "giedoriaiis " (jei juos taip galiam pavadinti) pas mus i Kauna. Atsiveze akmenu, is kuriu padare simbolini aukura, visi sveciai labai noriai dalyvavo procese, net senelis mano, kuriam virs 90, ir ugni degino, ir grudus mete.....O taip tuokemes del to, kad mano brangusis itin prijaucia pagonybei, as, beje, nelabai...bet nesu ir pries....O kadangi as norejau butent baznycioj tuoktis, teko priimti kompromisa, ir visai nesigailiu.....Viskas patiko, tik kai medum bande mane maitinti, nors buvau perspejusi, kad jokaiis budais, as medaus i burna nedesiu, tai biski nervas pagavo biggrin.gif .... Is tirkuju tai buvo kaip ir kazkokia atrakcija visiems, nes toks dalykas kaip pagoniska ceremonija pasitaiko labai retai.....Kunigas, sutuokes mus baznycioj, apie sita ceremonija zinojo.......
Atsakyti
QUOTE (vilkeS @ 2004 11 18, 21:29)
tartumm visi, kad eina tuoktis pagoniskai, daro tai del tu vadinamu blizguciu ir be prasmes.

Man atrodo, kad tie, kurie jaučiasi esą pagonys arba netikintys, arba nesvarbu, kaip jaučiasi, bet jiems "dzin" ant bažnyčios, o tuokiasi bažnyčioje - tai jie būtent tai daro dėl blizgučių. Esu girdėjusi ne vieną komentarą iš serijos: "O kaip tu nesituoksi bažnyčioje, juk taip gražu"...

Nenoriu nieko įžeisti, bet man asmeniškai labai svarbu elgtis pagal įsitikinimus. Pvz., mano senelis buvo netikintis, o jo jaunystės laikais "zakso" nebuvo, santuoką sudaryti buvo galima tik bažnyčioje. Tai jis išvis nesituokė, gyveno susimetęs, nes nenorėjo tuoktis ten, kur neatitinka jo įsitikinimų. Aš taip pat mąstau... Man svarbu tai, KUR aš žengsiu tokį svarbų savo gyvenimo žingsnį.
Atsakyti