Įkraunama...
Įkraunama...

Pagoniška sutuoktuvių ceremonija

QUOTE (Bitkresle @ 2004 11 19, 00:34)
Man atrodo, kad tie, kurie jaučiasi esą pagonys arba netikintys, arba nesvarbu, kaip jaučiasi, bet jiems "dzin" ant bažnyčios, o tuokiasi bažnyčioje - tai jie būtent tai daro dėl blizgučių. Esu girdėjusi ne vieną komentarą iš serijos: "O kaip tu nesituoksi bažnyčioje, juk taip gražu"...

Nenoriu nieko įžeisti, bet man asmeniškai labai svarbu elgtis pagal įsitikinimus. Pvz., mano senelis buvo netikintis, o jo jaunystės laikais "zakso" nebuvo, santuoką sudaryti buvo galima tik bažnyčioje. Tai jis išvis nesituokė, gyveno susimetęs, nes nenorėjo tuoktis ten, kur neatitinka jo įsitikinimų. Aš taip pat mąstau... Man svarbu tai, KUR aš žengsiu tokį svarbų savo gyvenimo žingsnį.

nu, va achiu bitkresle, labai grazhiai paaishkinai wink.gif o ash jau galvojau, kaip chia aishkiau ishdestyt...
vilke, jei paskaitytum mano postus dar karteli, atkreiptum demesi, kad visur rashau "mano nuomone", "ash asmenishkai", etc. tiesiog man taip atrodo, ash taip jauchiu...
ir dar - tu teisi, jauchiu ash vidini konflikta. mane domina ir jaudina iki-krikshchionishkos kulturos, pasaulejautos. deja, grynai baltu paprochiu ir kulturos studijavau nelabai daug, daugiau bendresnius dalykus - mitologija, filosofija (bendrai, ne konkrechiu tautu), bet tai prisidejo prie mano pasaulejautos formavimo, ir todel nebegaliu visishkai lengvai zhiureti i tokius dalykus, kaip "mes neturejom laiko, todel trinkunai su giedoriais atvazhiavo pas mus ir pastate kieme aukura shventoms apeigoms..." ir tai "buvo atrakcija visiems..."
pasikartosiu - nieko asmenishko. bet ash taip nedryschiau.
Atsakyti
na, nors ir buvo tie mano nuomone, bet vis tiek visas postas labai apibendrintai nuskambejo.
siaip tai del tokiu dalyku, kad neturejom laiko, tai padarem bet kaip - na man irgi kiek keistokai skamba ir tam nelabai pritarciau smarkiai.. bet is kitos puses, tai ka cia gali zinot.. gal tokias vestuves apturejusi pora labiau isijaute i pagoniska pasaulejauta nei ta, kuri turejo laiko ar arciau gyveno ir nuvyko ten, kur reikejo. niekad nezinosi, i dvasia neilisi... sprendziam mes tik is labai isorisku faktu.
o del tradiciju.. hmm.. nezinau, ant kiek Trinkunai autentiskumo prisilaiko, nesu dalyvavusi tokiose vestuvese. Cia gal pacio Trinkuno reiktu klaust. Bet kazkaip as netikiu, kad is pirsto ten viskas lauzta. Tai is kitos puses, o kodel nepasidziaugti, kad nors kiek tuos senoves paprocius issaugo ir dabar jiems gyvybes is naujo ipucia.
kaip suprantu, tave erzina labiau ne pacios apeigos, bet kai kuriu zmoniu poziuris i jas kaip i pramoga. as asmeniskai nemanau, kad tokiu yra dauguma.
o siaip tai tu apeigu - krikscionisku, pagonisku, musulmonisku ar dar kokiu - pilna, i kurias zmones eina nieko samoningai nesuprasdami ir tik atbumbedami kazkokius jiem nelabai suprantamus zodzius. na bet ka. negi reikia vien i tai koncentruotis ir pykti? geriau palaikyti tuos, kurie eina ir zino, ka daro ir ka sako, ir ka tai jiem reiskia..
Atsakyti
QUOTE (ragnez @ 2004 11 19, 23:47)
todel nebegaliu visishkai lengvai zhiureti i tokius dalykus, kaip "mes neturejom laiko, todel trinkunai su giedoriais atvazhiavo pas mus ir pastate kieme aukura shventoms apeigoms..." ir tai "buvo atrakcija visiems..."
pasikartosiu - nieko asmenishko. bet ash taip nedryschiau.

Na jei cituoji , tai bent cituok teisingai wink.gif Kad tai SVENTOS apeigos as nerasiau.....Anyway, pasijutau pasmerkta, vien jau del to, kad neprirasiau visokiu bla bla bla apie pasaulejautas, sventumus ir t.t.....esu paprastas zmogus, todel ir emgstu viska rasyti taip kaip yra, be jokiu pagrazinimu ir nusifilosofavimu......Tokios apeigos pas mus vyko tik del to, kad kaip ir rasiau buvo kompromisas...mano vyras neikaip nesutiko eiti i baznycia, jei nebus pagonisku apeigu....O man baznytines apeigos yra sventos, be kunigo palaiminimo santuoka man neturi prasmes....

Beje, pagoniskos apeigos nebuvo daroma kaip atrakcija - pramoga sveciams....Kad jiems patiko ir buvo idomu, tai man dar smagiau....

Ir siaip, toks pasmerkimas, kad nenuvaziavom ant kokio tai svento kalno, kvepia ta mintim, kad Dievas yra tik baznycioj, visur kitur jo nera.....koks skirtumas kur , svarbu, ka jauti viduj, ...mano atveju tai buvo be galo svarbu mano vyrui.....o kazkokia sventesne vieta to ivykio svarbesniu ar sventesniu nepadarytu....

Ir beje, neturiu nieko rpies Trinkunus, bet jeigu jau taip baisiai laikytusi kazkokiu tradiciju, tuoktu tik kazkokioj pagonims sventoj vietoj...o cia patys pasisiule atvaziuoti..... g.gif ...ir beje, po musu ceremonijos vaziavo dar kazkur g.gif
Atsakyti
Ausrora, nemanau, kad tave pasmerke wink.gif bent jau as. vienintelis dalykas, kuri as pastebejau pirma rasydama, tai tik tas motyvas, kad laiko neturejot. man rodos vestuvese visas laikas yra jusu smile.gif na ta prasme, kad cia butu tas pats, kad ai, mes neturejom laiko nuvaziuot i baznycia, tai pasikvietem kuniga, kad bute sutuoktu. bet siaip tai as vadovaujuos filosofija, kad dievas yra visur wink.gif todel man asmeniskai ir baznycia nera tokia jau ypatinga vieta..
o siaip tai tik norejau, kad truputi placiau butu ziurima i zmones, kurie pasirenka tas apeigas - nu kodel iskart nurasyt, kad jie pasirinko tai, kaip blizguti ir pramoga. nereikia. yra visokiu. todel nereik vieno zmogaus iskart apkaltini, jei dar i jo dushia neilindai wink.gif
viskas yra gerai smile.gif vestuves, kokios jos bebutu, yra grazios, ir svarbiausia, kad sirdyse vyras ir moteris tik savo santuoka ivykdytu, o visa kita - ech..jau nebe taip ir svarbu, i koki apvalkala ivillkta, kai ta santuoka sirdyse sudaroma wink.gif
Atsakyti
VilkeS, viska puikiai suprantu. Man tavo poziuris pasirode tolerantiskesnis tarkim nei ragnez....O kas liecia ta laiko trukuma....ta pagalvok is Kauno nuvaziuoti i Vilniu - tarkim 1.5 valandos, cermonija velgi apie valanda, grizti vel 1.5....jau 4 valandos... Tai kada baliu pradeti? ....12 nakties nesinori smile.gif O plius, mes norejom kad dalyvautu musu artimieji ir baznycioj, ir pagoniskoj ceremonijoj...tai kaip cia visus nusivezti?...tai tiek tu priezasciu.....

ir man priimtina ta tiesa, kad dievas yra visur...deja, ne visi taip mano...net ir patys kunigai....mes norejom, kad kunigas tuoktu mus prie Kauno mariu ant tokio kalnelio, kur atsiveria nuostabi panorama.....apie sita svaigau daug metu....bet deja, nesutiko....nu ka padarysi....
Atsakyti
vakar parasius posta irgi pagalvojau, kad giminiu visu, norinciu dalyvauti ceremonijoj, turbut nesuveshi taip paprastai kazkur i kita miesta ir po to vle neparveshi smile.gif jo, cia tame bedos yra.

o del kunigo tokio poziurio - kad sutuokt gamtoj nesutinka, tai nesamone.. kazkoks pasiputes kunigas matyt pasitaike. o kaip tuokiasi prie juros ir nieko g.gif
Atsakyti
QUOTE (vilkeS @ 2004 11 23, 11:42)

o del kunigo tokio poziurio - kad sutuokt gamtoj nesutinka, tai nesamone.. kazkoks pasiputes kunigas matyt pasitaike. o kaip tuokiasi prie juros ir nieko g.gif

O ta baznycia kaip tik garseja tolerancija huh.gif Nu ka padarysi, netuoke gamtoj tai netuoke...... rolleyes.gif Svarbu, neiskoliojo kad kartu gyvenam, kad vyras pagonybei prijaucia wink.gif
Atsakyti
QUOTE (Ausrora @ 2004 11 22, 11:24)

Ir siaip, toks pasmerkimas, kad nenuvaziavom ant kokio tai svento kalno, kvepia ta mintim, kad Dievas yra tik baznycioj, visur kitur jo nera.....koks skirtumas kur , svarbu, ka jauti viduj, ...mano atveju tai buvo be galo svarbu mano vyrui.....o kazkokia sventesne vieta to ivykio svarbesniu ar sventesniu nepadarytu....

Ir beje, neturiu nieko rpies Trinkunus, bet jeigu jau taip baisiai laikytusi kazkokiu tradiciju, tuoktu tik kazkokioj pagonims sventoj vietoj...o cia patys pasisiule atvaziuoti..... g.gif ...ir beje, po musu ceremonijos vaziavo dar kazkur g.gif

ausrora, jeigu buchiau norejusi pacituoti - buchiau butent taip ir padariusi. tiesiog izhvelgiau tavo poste budinga tendencija, patvirtinanchia mano pirmaji posta shioje temoje, ir ja paryshkinau, netaikydama konkrechiai tau.
o dabar cituoju butent tavo posta, kur vel patvirtina mano nuomone.
nepraktikuoju jokios religijos, todel niekur ir niekad nesakiau, kad dievas (shventa dvasia, pasaulio siela, ar dar kazhkas, kaip tai bepavadintum) yra tik kazhkokioj konkrechioj vietoj (bazhnychioj, ant butent to vienintelio kalno, ar dar kur nors).
visishkai sutinku, su jumis, kai sakote, kad svarbiausia, tai, kas vyksta tarp moters vyro - ju nuoshirdus pasizhadejimas kurti sheima, nesvarbu, kokiomis aplinkybemis ir su kokiomis ceremonijomis tai daroma.
tachiau butent to ir neizhvelgiu - kur gi tas pozhiuris ir nuoshirdumas, jei NERA LAIKO pasirinktoms apeigoms? jei dalyviai NEZHINO, kas vyksta, kodel vyksta ir ka tai reishkia? galu gale, jeigu, kaip pati rashai, tie patys apeigas atliekantys zhmones atbuna pas jus, susipakuoja ir ishlekia kitur?
galu gale, pagonishka pasaulejauta apima ne tik sutuoktuviu apeigas. bet ar susituokusieji pagonishkai taip pat pagonishkai gimdo vaikus? su pagonishkomis apeigomis duoda jiems vardus? su pagonishkomis ceremonijomis ishlydi isheinanchius ish musu pasaulio? pagonishkai shvenchia kalendorines shventes ir gyvena pagal gamtos cikla?
kartoju. ash NIEKO NESMERKIU. ash tik nepritariu, ir bandau paaishkinti, kodel. ash nepritariu dvasiniu dalyku komercializavimui. esu buvusi bazhnychiose belgijoje, kuriose tikrai seniai nebeliko jokio dievo... tik tvarkingai saugomos meno kuriniu kolekcijos...
Papildyta @ [mergetime]1101547935[/mergetime]
galu gale, kodel negalima su savo ishrinktuoju ir svechiais nueiti ant to grazhiojo kalnelio ir be JOKIU tarpininku pasakyti vienas kitam tokius zhodzhius, kokius norite? ar tai nebutu pats nuoshidzhiausias ir prasmingiausias budas?
Atsakyti
as maciau bet man tai nepatiko, kazkaip....sorry, bet cia mano nuomone blink.gif
Atsakyti
Mano nuomone vedybos bazhnycioje ir po to pas pagonis yra gana apgailetinas reikalas, bent jau del to, jog patys pagonys neitin myli kataliku bazhnychia ir laiko ja savotishka blogio shaknim. Keista tik kad Trinkunai jus sutuoke: ar jie zhinojo kad jus atvaziuojat po baznycios? Kazhkaip gana keista kad religija tampa tik grazhia ceremonija ir ritualai atliekami tam, kad butu grazhus prisiminimai arba todel kad kitos vietos paprasciausiai atrodo maziau patraukliomis. Asmeniskai as netgi shiek tiek bijociau atlikineti tokias apeigas per savo vestuves: jei dievai kurie lyg ir turetu buti tokiu santykiu liudininkais uzhsirustintu, nelabai kokia ta santuoka iseitu ar ne? Pas katalikus juk pirma taisykle yra neturet kito dievo, o ir pagonys nemanau kad labai jau leidzhia i kitus dievus tiket.
Atsakyti
[Pas katalikus juk pirma taisykle yra neturet kito dievo, o ir pagonys nemanau kad labai jau leidzhia i kitus dievus tiket.
[/quote]

pas pagonis dievu yra daug, tad manau, kad jiems praktiskai dzin vienu daugiau ar maziau tongue.gif cia siaip juokauju.
Atsakyti
ai, nu kam cia tiek tos netolerancijos,a? smile.gif piktintis, kad kazkas tik del grozio eina, ne saziningai tikintis ir t.t.,tai tas pats, kas piktintis del visu neteisybiu, nesaziningumo pasauly ir dar del nesaziningai aukstu kainu parduotuvej biggrin.gif tegu kiekvienas tuokiasi taip, kaip jam patinka ir nereikia pashaliniams per daug i tai gilintis. cia kiekvieno reikalas.
jau kaip kazkur snekejom, kad tose paciose baznyciose dauguma tuokiasi del to, kad graziau, o ne del to, kad tiki ir supranta tas apeigas, bet del to per dideliu diskusiju nekyla wink.gif
Atsakyti