Avizu dribsniai termiskai apdoruoti, garais. Tai ar niekas nebande vakumo maisto produktams? Ar tai blogai atsiliepia zaliam maistui?? Dvi kalbo pynas, atsiprasau uz klaidas
Aš nebandžiau vakumo, niekad neprireikė. Labiausiai ir nervina plastikinės pakuotės - jos visur ir dideliais kiekiais. Be to, užklijuojant pakuotę naudojamas karštis, tai dar produkte pilna lieka įkaitusio plastiko garų, netikiu, kad tenai jau toks nekaltas vakumas. Aš savo gėrybių stengiuosi nelaikyti jokiose plastikinėse pakuotėse, naudoju stiklainius arba popierinę pakuotę, čia jau ekologinė kalba. Nors ir tas sviestinis popierius, ant kurio visi džiovina duoniukus kaži ar labai jau nekaltas, niekur jokios info nerandu. Ne atogrąžose gyvename, kažkaip produktus reikia laikyti, ypač jei ne kaime gyveni. Pabuvoje šaldiklyje produktai nebe žali patampa. Aš didžiają dalį produktų džiovinu, tačiau kai kurias uogas užšaldau. Vasarą tai smagu, kai pilna valgomų ir šviežių gėrybių, bet kai ateina koks sausis-vasaris, niekas neįtikins manę, kad sveikiausia visokie papuvę ir vaistine dvokiantys egzotiški vaisiai ar dažyti pomidorai parduotuvėse. Mėlynių tai kokius keturis kibirus kasmet džiovinu ir visvien neužtenka:))
O tai kaip tas sudziuvusias melynes naudojate? Kazkada seniai drauge buvo davus dziovintu melyniu, tai tokios kietos buvo, kad sunku sukramtyti...
Nes dabar jau irgi galvoju kaip reikes jas vasara - ar saldyti ar dziovinti...
keturis kibirus žalių džiovinu:)) sudžiovintos jos smagiai susitraukia. Matyt, kietumas priklauso nuo džiovinimo ir laikymo. Džiovinu tikrai apie 10 -14 dienų orkaitėje su vėjeliu, bet pas mane jos lieka minkštos, superskanios, tikrai žiauriai į akmenį nesudžiūna. Mėlynės labai sultingos ir ilgai džiūna, reikia pastoviai pamaišyti. Pradžioje būtinai su vėjeliu, nes gali pradėti rūgti. 3-4 dienas džiovinu intensyviai, po to kraunu apačioje orkaitės storu sluoksniu, o vidury ir viršuje orkaitės džiovinu plonu sluoksniu naujas šviežias uogas, tuo pačiu biški prasipučia ir apatinės.
Laikau trilitriniuose elementariai tamsoje. Tiksliau - laikiau. Po paskutinės kandžių invazijos stengiuosi kiek telpa viską kimšti į šaldytuvą sudėtas į medžiaginį maišelį. O šaldytuve, manau yra visuomet drėgniau nei spintelėje Visą gyvenimą džiovinom ir laikėm elementariai spintelėje. Akmeninės buvo tik vieną kartą kažkada, kai pasitaikė lietingos drėgnos dienos ir mama temperatūra ant 70 laipsnių pastatė orkaitėje ir pamiršo pusdieniui, tai kur prie blėkos uogos buvo, tai suanglėjo net. Gal per smarkiai, per ilgai ir per aukštoje tempratūroje sudžiovintos pasitaikė jums. Gal jums pasitaikė "iškeptos", o ne sudžiovintos:)
Apropo kandžių. Yra trys pagrindiniai produktai, kuriuos kandys suryja pirmiausia: džiovinti grybai, avižiniai dribsniai ir bet kokie džiovinti gemalai.
Nu kiba reik ta gudru dziovintuva isigyti Nes su orkaite tai nepridziovinsiu, amzinai pamirstu isjungti ar paziureti... Ir duoniukus visokius butu galima pasigamint, ir siaip visokiu dziovintu vaisiu, uogu. Nes kazka pagriauzt tikrai butu patogu, ar kelionese ar darbe, ir vaikai kazko vis nori pakramtyt...
linaslinelis, as per ru laida maciau toki prietaisa, indelis su angao is tos angos siurbiamas oras specialia pompa, tada sandaru ir nesiveisia visokie paslemekai Musu parduotuvese neuztikau tokiu.... O kas valgo retkarciai vytinta, sudyta mesa?? As sian sugriesijau ir suvalgiau virtu pupeliu, nes daiginti nesiseka ju... Turiu avizirnius...gal kas nuorodele gali imesti?
Oksanik, niekada nsidomėjau vakumu. Pagal tai, kad nėra atsiliepimų, kaži ar kas naudoja iš čia besilankančių, paklausinėk kituose forumuose apie maisto konservavimą. Aš nesu žaliavalgė. Taip, aš sūdau, džiovinu ir valgau mėsą. Pats žaliavalgystės principas - termiškai neapdorotas maistas BE gyvulinių baltymų ir riebalų, nesvarbu kokia mėsa tai būtų. Daug žaliavalgių atsisako ir pieno bei kiaušinių. Tikrai neblogas jau minėtas puslapis lietuvių kalba zaliavalgyste.lt. Taip pat pasiieškokite informacijos rusų k. forumuose, vadinasi syroedenije, syrojedenije...
Pupelių negalima žalių valgyti, jos nuodingos! Kiek žinau, galima valgyti pupas (dideles), bet pati nebandžiau. Labai puikiai dygsta avinžirniai, lęšiai (perku PC juodus ekologiškus).
Iš pavasarinių žolių jau daug spėjau paragauti. Liepų pumpurai - be konkurencijos. Labai skanūs plautės žiedai, dobilai. Kiaulpienių nors ir patys jauniausi lapeliai, man per kartūs. Tas pat su raktažole Gysločio jauni lapeliai super, didesni - per kartūs. Žibuokli žiedai irgi nieko, nor kažkur skaičiau, kad jos toksiškos, bet prarijau šiemet kelias saujas ir nieko visai:)
Iš pavasarinių žolių jau daug spėjau paragauti. Liepų pumpurai - be konkurencijos. Labai skanūs plautės žiedai, dobilai.
Kiaulpienių nors ir patys jauniausi lapeliai, man per kartūs. Tas pat su raktažole Gysločio jauni lapeliai super, didesni - per kartūs.
Žibuokli žiedai irgi nieko, nor kažkur skaičiau, kad jos toksiškos, bet prarijau šiemet kelias saujas ir nieko visai:)
o liepu pumpurus ka tik prasiskleidusius? ar mazus jaunus lapelius? sako skanu, nu neteko tokio dalyko ragauti leksiu i laukus liepu ieskoti jei dar nevelu Papildyta:
ar galima seklu kose (burnociu pvz) maisyti su uogomis kad paskaninti ?