Įkraunama...
Įkraunama...

Herberto Šeltono sveikos mitybos principai - 3

QUOTE(Akutee @ 2011 10 24, 15:11)
[...]
na ir receptuka bent viena prasom  4u.gif

Yra nemazai puikiu receptu irmulia bloge ir cia http://www.jogosmityba.lt/ 4u.gif
Atsakyti
Akutee, tikrai taip, reikia priprasti prie naujų sveikesnių ir ne tokių riebių skonių mirksiukas.gif

ok, elementariausias receptas košės su daržovių troškiniu :

išvirk grikius vandenyje su žiupsniu druskos - viskas.

tuo metu, kol verda grikiai, paruošk daržovių troškinį :

pvz. ką aš ir MB mėgstame , pvz.:

cukinija + pomidoras, arba cukinija+pomidoras+balkažanas, arba baklažanas+ pomidoras... bigsmile.gif

cukiiją supjaustai mažais kubeliais arba plonomis riekelėmis ir troškini su 1 skiltele česnako ir šlakeliu aliejaus ant mažos ugnies iki cukinija suminkštės, po to sudedi kubeliais pjaustytą pomidorą (arba 2 ) ir vėl troškini ant mažos ugnies iki troškinio konsistencijos mirksiukas.gif pagardini žiupsniu druskos, maltais pipirais, džiovintais čiobreliais. Viskas.

virtus grikius sudedi į lėkštą, ant viršaus sudeti troškinį ir valgai. Viskas. Labai paprastai paruošiama, nereikia labai daug laiko tam ( ~ 30 min.) , gan suderinta. Sotu ir pakankamai gerai virškinama mirksiukas.gif

Bet dėl konkrečių receptų, tai vis tiek teks atrasti laiko pasidomėti tuo tongue.gif Kiekviena iš mūsų turi savo rūpestėlių, kai kada laiko irgi nėra, bet kažkaip sukamės iš situacijos ir nemirštam badu ir š.... o nevalgom ax.gif

jei iš ties labai labai labai norėsi, tai ir persilauši mirksiukas.gif tai ateis savaime ax.gif
Papildyta:
QUOTE(aaangelika @ 2011 10 24, 16:16)
Yra nemazai puikiu receptu irmulia bloge ir cia  http://www.jogosmityba.lt/   4u.gif



minėjai, kad nevalgai nei mėsos nei pieno produktų nei kiaušinių... o kaip su žuvimi? irgi visai nevalgai? o kuo keiti mėsą ir pieno produktus ? g.gif juk baltymų irgi reikia gauti mirksiukas.gif
Atsakyti
Labai noreciau pasiskaityti Seltono skanuota knygele, bet kazkaip nepatogu, nes neiseina man pasididinti skanuotu puslapiu, o gal as nemoku?

Dar noriu paklausti apie druska, ar jus jos neatsisakote, nes kiek paskaitinejau tai vertetu g.gif

Ir kaip gaila, kad I ir II temos neatsidaro, juk ten tiek daug informacijos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(* Stela * @ 2011 10 25, 10:19)
Labai noreciau pasiskaityti Seltono skanuota knygele, bet kazkaip nepatogu, nes neiseina man pasididinti skanuotu puslapiu, o gal as nemoku?

Dar noriu paklausti apie druska, ar jus jos neatsisakote, nes kiek paskaitinejau tai vertetu  g.gif

Ir kaip gaila, kad I ir II temos neatsidaro, juk ten tiek daug informacijos  smile.gif

Sveiki,

Reikia prisiregistruoti puslapyje, tuomet labai patogiai atidaro ir parsisiunčia, nes kitaip tikrai neįmanoma skaityti smile.gif

Aš asmeniškai druskos neatsisakiau, nors tikrai labai sumažinau jos vartojimą. Visa šeimyna pastebėjo, kad "trūksta" druskos nors ir ankščiau jos ne itin daug naudodavau. Dabar labai saikingai naudoju himalajų druską...nežinau, ar tiesa, kad ji sveikesnė, bet į joje esančių mineralų sąrašą pažiūrėjus atrodo, kad tikrai taip rolleyes.gif
Atsakyti
Laba smile.gif

QUOTE(irmulia @ 2011 10 24, 15:26)
minėjai, kad nevalgai nei mėsos nei pieno produktų nei kiaušinių... o kaip su žuvimi? irgi visai nevalgai? o kuo keiti mėsą ir pieno produktus ?  g.gif juk baltymų irgi reikia gauti  mirksiukas.gif

irmulia, tikrai ne as apie tai rasiau smile.gif As vegetare negaleciau buti blush2.gif Bet pasisakysiu...
Perskaiciau 2k. Dajamondu knyga ir labai patiko, viskas puikiai aprasyta (deja Seltono nepavyko rasti).
Mesa valgau 1k. per diena, 1 porcija- taip rekomenduoja Dajamondai tiems, kas nenori atsisakyti mesos. O zuvi stengiuosi valgyti 1k. per savaite.

Pacituosiu is Dajamondu knygos apie baltymus:

"Baltymai susidaro is maiste esanciu aminorugsciu. Baltymai susidaro is maisto baltymu tik tiek, kiek is jo yra sunaudojama aminorugsciu.Mintis, jog suvalgius gabaleli jautienos, kiaulienos ar vistienos organizme pasigamina baltymai, yra absurdiska. Gyvuliniai baltymai ir yra gyvuliniai baltymai, o ne zmogaus baltymai. Jei norite perprasti baltymu gamyba, reikia nutuokti apie aminorugstis. [...]
Baltymai visu pirma suvirskinami ir suskaidomi i sudetines aminorugstis. O tada organizmas panaudoja aminorugstis reikiamo baltymo gamybai. [...] Visos maistingos medziagos yra gaunamos is augalu karalijos; gyvunai turi savybe isisavinti,bet ne pagaminti ar sukurti baltymu saltini- 8 pagrindines aminorugstis. Augalai sugeba sintetinti aminorugstis is oro, zemes ir vandens, bet ne gyvunai, tarp ju ir zmogus, [...] Mesoje nera "pagrindiniu" rugsciu, kuriu gyvunai nebutu gave is augalu ir kuriu zmones negaletu gauti is augalu.[...[
Esana apie 23 ivairiu aminorugsciu. Visos yra pagrindines, antraip ju nebutu. 15 gali pasigaminti organizmas, o 8 turi buti gaunamos is suvartojamo maisto. Bet tik tos 8 vadinamos pagrindinemis. Jei reguliariai valgote vaisius, darzoves, riesutus, seklas ir daigus, gaunate visas reikalingas aminorugstis, is kuriu jusu organizmas pasigamina baltymus. [...] Tiesa sakant, mums niekaip negali pristigti baltymu, nebent tam detume pastangas. [...]
Organizmas is maisto turi pasisavinti 8 aminorugstis, ir nors visuose vaisiuose ir darzovese yra dauguma is tu 8, kai kuriuose vaisiuose bei darzovese yra visos aminorugstis, negaminamos zmogaus organizmo. Tai morkos, bananai, briuseliu kopustai, saulegrazos, kukuruzai, agurkai, baklazanai, okra, zirniai, bulves, moliugai, saldzios bulves ir pomodorai. Be to, visu rusiu riesutuose, saulegrazu ir sezamo seklose, pupose yra 8 pagrindines amonorugstis.
"

Ar Seltonas apie baltymus taip pat yra parases?

Atsakyti
QUOTE(Nima*** @ 2011 10 25, 10:34)
Sveiki,
Reikia prisiregistruoti puslapyje, tuomet labai patogiai atidaro ir parsisiunčia, nes kitaip tikrai neįmanoma skaityti smile.gif


Dekui, taip ir padarysiu smile.gif

QUOTE(aaangelika @ 2011 10 25, 13:43)
Perskaiciau 2k. Dajamondu knyga ir labai patiko, viskas puikiai aprasyta (deja Seltono nepavyko rasti).


O kur galima butu paskaityti sia knyga? Gal knygynuose galima nusipirkti?

Dar turiu klausima. Kam yra prikiriami lesiai? Ar tai baltymai ar angliaivandeniai?
Dar kazkaip susipainiojau su duona. Namine, kepta is rupiu tamsiu miltu, su raugu, su saulegrazomis, moliugu seklomis, linu seklomis ir semenimis, kmynais kaip suprantu yra blogis?
Atsakyti
QUOTE(* Stela * @ 2011 10 25, 15:16)
O kur galima butu paskaityti sia knyga? Gal knygynuose galima nusipirkti?

Knyga nusipirkau is cia http://rytuzenklai.l...ityba?page_no=2
Atsakyti
aaangelika, oioioi blush2.gif biggrin.gif supainiojau tamstą su _Čiučiundra_

H. Šeltonas irgi nerekomenduoja tos mėsos labai daug valgyti ax.gif

Man pvz. : 1 -2 kartai per savaitę - per akis mirksiukas.gif ir tai : balta mėsa (visokia paukštiena) + triušiena ir žuvis + jūros gėrybės mirksiukas.gif

* Stela * , bet kokie miltiniai patiekalai yra - angliavandeniai, krakmolai , deja, tų geriau nepadauginti, būtent nuo jų (+ bulvių bei bulvinių patiekalų) ir užauga visi pilveliai apvalūs bei meilės rankenos, vadinamoji "šoninė" doh.gif biggrin.gif


dėl mėsoje esančių baltymų ir pilnos amino rūgščių grupės - gali pilnai pakeisti tik sojos produktai, tofu mirksiukas.gif visuose kituose augalinės kilmės produktuose yra pilnų amino rūgštči grupių ax.gif

lęšiai - ankštinių grupei priklauso, o ankštiniuose gausu baltymų... mirksiukas.gif ... kaip ir angliavandenių... mastau.gif biggrin.gif

100 -ame gramų lęšių yra :

54,5 g angliavandenių

24,5 g baltymų

1,1 g riebalų

citata:

Lęšiuose yra labai daug mikroelemento cinko (šimte gramų - vienas miligramas). Būtent dėl cinko organizme susidaro hormonų sekrecijai reikalingi fermentai, formuojasi tvirtas jungiamasis audinys, nesilpnėja lytinis potraukis bei nemažėja potencija. Be to, cinkas skatina ir ląstelės branduolyje esančių genų veiklą. Lęšiuose taip pat yra įspūdingas kiekis - nuo 25 iki 30 proc. - aukščiausios kokybės nepakeičiamųjų aminorūgščių, kitaip tariant - biologiškai vertingų baltymų. Dėl to lęšiai, kaip ir sojos produktai bei pupelės, nutarus sveikai maitintis gali tapti mėsos patiekalų pakaitalu. Ankštinėse daržovėse, taip pat ir lęšiuose, gausu angliavandenių (apie 50 proc.), todėl jos yra labai sočios. Šie angliavandeniai yra kompleksiniai (priešingai negu esantieji makaronuose, poliruotuose ryžiuose ir baltų miltų gaminiuose), todėl gliukozė į kraują bei ląsteles iš jų patenka nuolat. Tai reiškia, kad cukraus kiekis kraujyje išlieka pastovus; gliukozė nuolat tiekiama ląstelėms, ypač smegenų bei nervų. Lęšiai taip pat yra vienas geriausių natūralių geležies šaltinių; tai ypač aktualu moterims, kurios per mėnesines praranda daug kraujo, o kartu - ir geležies. Lęšiuose gausu ir kaulus stiprinančio kalcio, ir skysčių perteklių šalinančio bei padedančio lieknėti kalio. Be to, lęšiai iškart suteikia sotumą, nors kalorijų juose nedaug - tai ypač naudinga žmonėms, trokštantiems atsikratyti antsvorio, bet nenorintiems alinti organizmo griežtomis dietomis.
šaltinis
Atsakyti
QUOTE(aaangelika @ 2011 10 25, 14:25)


Aciu uz nuorodele!

QUOTE(irmulia @ 2011 10 25, 14:57)
* Stela * , bet kokie miltiniai patiekalai yra - angliavandeniai, krakmolai , deja,  tų geriau nepadauginti, būtent nuo jų (+ bulvių bei bulvinių patiekalų) ir užauga visi pilveliai apvalūs bei meilės rankenos, vadinamoji "šoninė"  doh.gif  biggrin.gif

lęšiai - ankštinių grupei priklauso, o ankštiniuose gausu baltymų...  mirksiukas.gif  ... kaip ir angliavandenių... mastau.gif  biggrin.gif

100 -ame gramų lęšių yra :

54,5 g angliavandenių

24,5 g baltymų

1,1 g riebalų

citata:

Lęšiuose yra labai daug mikroelemento cinko (šimte gramų - vienas miligramas). Būtent dėl cinko organizme susidaro hormonų sekrecijai reikalingi fermentai, formuojasi tvirtas jungiamasis audinys, nesilpnėja lytinis potraukis bei nemažėja potencija. Be to, cinkas skatina ir ląstelės branduolyje esančių genų veiklą. Lęšiuose taip pat yra įspūdingas kiekis - nuo 25 iki 30 proc. - aukščiausios kokybės nepakeičiamųjų aminorūgščių, kitaip tariant - biologiškai vertingų baltymų. Dėl to lęšiai, kaip ir sojos produktai bei pupelės, nutarus sveikai maitintis gali tapti mėsos patiekalų pakaitalu. Ankštinėse daržovėse, taip pat ir lęšiuose, gausu angliavandenių (apie 50 proc.), todėl jos yra labai sočios. Šie angliavandeniai yra kompleksiniai (priešingai negu esantieji makaronuose, poliruotuose ryžiuose ir baltų miltų gaminiuose), todėl gliukozė į kraują bei ląsteles iš jų patenka nuolat. Tai reiškia, kad cukraus kiekis kraujyje išlieka pastovus; gliukozė nuolat tiekiama ląstelėms, ypač smegenų bei nervų. Lęšiai taip pat yra vienas geriausių natūralių geležies šaltinių; tai ypač aktualu moterims, kurios per mėnesines praranda daug kraujo, o kartu - ir geležies. Lęšiuose gausu ir kaulus stiprinančio kalcio, ir skysčių perteklių šalinančio bei padedančio lieknėti kalio. Be to, lęšiai iškart suteikia sotumą, nors kalorijų juose nedaug - tai ypač naudinga žmonėms, trokštantiems atsikratyti antsvorio, bet nenorintiems alinti organizmo griežtomis dietomis.
šaltinis


Puikiai suprantu, kad miltiniai patiekalai pirmas zingsnis i riebaliuku sankaupas ant sonu biggrin.gif bet as turejau omenyje, kad is to ka perskaiciau ta mano kepama duonele, kad ir kaip sveikuoliskai skambetu nesiderina pagal Seltona verysad.gif

Del lesiu taip pat likau dar labiau pasimetusi hihihi.gif tai kam jie priskiriami tuomet jeigu 55g angl/100g? Galima sakyti, kad tai krakmolinga kose kaip grikiai..Ar as klystu g.gif
Atsakyti
aham, įvairios sėklos, riešutai ir pan. yra baltymų šaltinis , o miltai- angliavandenių , o šie du tarpusavyje pagal Šeltoną nedera mirksiukas.gif

aš irgi būčiau linkusi lęšius labiau angliavandenių (gerųjų) grupei priskirti, o ne baltymų... g.gif

na bet kokiu atveju tai tikrai nėra blogis , jei ruošiama su neutraliais produktais, pvz. šviežiomis daržovėmis mirksiukas.gif
Atsakyti
sveikos mergytes,

aciu uz nuomones ir receptukus, ilgai skaiciaus ir masciau...

tik niekaip negaliu ssirinkt ka pagaminti doh.gif lotuliukas.gif

na staui, stengiuos "tartis" su savimi ir gyventi dorai .. biggrin.gif ax.gif

tik va savaitgai nusimato sesutes gimtadienis, tai jau griesysiu..
o seip kolkas, kol as naujoke, tai man labai paprasta ir aisku laikytis, pradziai cia, bent pagrindines taisykles, : valgai mesa- valgyk su darzovemis, valagai bulves- valgyk jas su darzovemis... seip labai protinga Dajamnodu mintis.. man ji labai patiko, ir seip knygute labai nuotaikinga sakyciau smile.gif
Va Seltono tai neskaiciau, tik Malachovas kiek ji minejo..o kur ji cia paskaityt galima? smile.gif

Siandien man tik vaisiu diena, na gal dar kokia darzove suvalgysiu...ryt panasiai, bet gal + koses kokios uzsimesiu (bandau ir su jomis susidraugaut, nes niekad ju nemegau.. ).. smile.gif
Atsakyti
labas merginos ,as ir pradzioj negalejau isivaizduoti koses be pieno,bet uzteko pora kartu pabandyt su vandeniu isidedu ciut ciut sviestuko,beja tas koses brinkinu ir skanu ,net labai.Dar troskintas darzoves atradau,dabar cukinija su pomidoru troskinuos pagal irmulia recepta nu skanumelis , trcia diena niekaip neatsivalgau siandien isidejau dar kalakutienos,bet taip ir iskrapsciau ta mesyte ,tiesiog mano organizmas reikalauja darzoviu.Ryt gal bandysiu kazka is moliugo,oi idomus pokyciai ir nauju skanestu atradimas .
Atsakyti