Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo mulčiavimas. 2 tema

QUOTE(Otaip @ 2011 05 10, 12:14)
Aš ir labai laukiau Vilniuje seminaro, gaila, kad į genėjimo seminarą nespėjau patekti - nes šiemet, kažkaip iš kitų genėjimo mokytojų prisiklausius, visa spec. tepalu užterlinau, o Saulius J., sakė dalyviai, su kuo kalbėjau apie tai - nepritaria tam  .., o jo siūlomas 'tepaliukas" (man puikiai gi iš praktikos žinomas  doh.gif , šiemet man nė  galvon neatėjo ..  doh.gif ). Žodžiu, tiek info.. vyrui vakar rodžiau kaip iš vienos akutės sodint bulves, iš sudaigintų lupenų, kodėl perpjauti bulvę reik -  cool.gif  tooookia visažinė dar jaučiuosi, bet , greičiausiai neilgai taip bus - nes greitai tieeeeek klausimų juk iškyla.

biggrin.gif yra klausimų, bus ir atsakymų.. mirksiukas.gif
O vietoj sodo tepalo reikia naudoti molio ir karvės š. mišinį? rolleyes.gif

Atsakyti
Klausimas pažengusioms:
ar labai "nusidėčiau" jei mulčiuočiau vejos žolyte, kuri retkarčiai barstoma kompleksinėmis trąšomis prieš sąmanas?

Mokyklos stadionas netoli - taip mąsina pati idėja...
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2011 05 10, 12:32)
biggrin.gif yra klausimų, bus ir atsakymų..  mirksiukas.gif
O vietoj sodo tepalo reikia naudoti molio ir karvės š. mišinį?  rolleyes.gif

drinks_cheers.gif aha
Atsakyti
QUOTE(irmaliet @ 2011 05 10, 12:37)
ar labai "nusidėčiau" jei mulčiuočiau vejos žolyte, kuri retkarčiai barstoma kompleksinėmis trąšomis prieš sąmanas?

Pirmiausia sušinok kompleksinių trąšų sudėtį, kad nuodo į augalius, kuriuos mulčiuosi, neužneštum. g.gif

Nors šiaip visas mulčiavimo modelis naudojamas būtent kad išvengti BET KOKIŲ trąšų mirksiukas.gif
Atsakyti
O aš norėjau pasitarti dėl bulvių sodinimo blush2.gif

Niekur negaunu šiaudų unsure.gif BET, šali sklypo didelės pievos, tiesa jos neprižiūrimos. O jeigu aš (kaip tam seminare botanikos sode darė) tiesiog nupjauta žole tas buves apdėčiau. Žadu sodint bulves pievoje su kardonu.
Ar tinka šviežia žolė? Man kažkaip baisu dar ir dėl pienių. Juk pienės ir per asfaltą prasikala, ar nebus mano bulvės grynas pikžolynas. doh.gif

Atsakyti
Sveikos :4u:Prasausi i jusu buri smile.gif Jau gera menesi skaitineju apie mulciavima.Labai uzsikabinau pabandyti.Pries tris savaites apmulciavau kelis braskiu kupstus.Uzvakar-pomidorus siltnamyje.Kadangi musu darzas ismetu i metus buvo kasamas- vyras sukase lysves.Tada-duobute,i kuria beriau po sauksteli zuvu miltu,pyliau vandens(labai isdziuvusi zeme siltnamyje)sodinau daigeli,aplinkji dariau toki,kaip idubima ir vel vandenuko.Tada prisigrebiau is gretimo sklypo pernykstes sausos zoles ir uzdejau sluoksni.Dejau ir ant takelio.Sluoksnis gavosi apie 7 cm g.gif Paziurejus jusu nuotraukas-tikrai mazokai blush2.gif .Nieko,kita savaite padidinsiu sluoksni.Bet as niekuo "neuzkuriau" doh.gif Tai man dabar nevyks skaidymosi procesai?
Dar klausimas apie karves torta.Ar juo laistant reikia saugoti,kad nepatektu ant daigo?
Ir kiek tas tortas islieka "gyvas"po padejimo rolleyes.gif Para ar kokia savaite blush2.gif Eisiu ieskoti,kur ganosi karves rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(Bozena83 @ 2011 05 09, 21:29)
thumbup.gif  Aš irgi atpažinau iš nuotraukų 4u.gif
reikia pradėt pratintis prie patyčių. Bet ką darysi, nori sau geriau,tai jau kaip nors. Manęs šiandien vyro pažįstamas klausinėjo kam tą žolę dedu biggrin.gif

As ,kol zole griebiau is kaimyninio sklypo-sulaukiau irgi sveciu tongue.gif Kai kurie kaimynai neistvere ir atejo paklausti ka darau bigsmile.gif Viena bobulyte nusivedziau i siltnami,parodziau-reakcija jums jau zinoma lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smala: 10 gegužės 2011 - 12:22
Sumigdziau per prievarta vaikus, kad seminaro medziaga paziuret biggrin.gif Turiu klausima - giria siena kaip mulciu, bet ar tinka braskem sienas?
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 10, 12:49)
Pirmiausia sušinok kompleksinių trąšų sudėtį, kad nuodo į augalius, kuriuos mulčiuosi, neužneštum.  g.gif

Nors šiaip visas mulčiavimo modelis naudojamas būtent kad išvengti BET KOKIŲ trąšų  mirksiukas.gif

Greičiausiai, kad ši sudėtis:
Sudėtis, %: Suminis azotas (N) - 15 (amoniakinis (N-NH3) - 15), boras (cool.gif - 0,017 ir geležis (Fe) - 5.

Ar ji labai negera?
Atsakyti
QUOTE(fedoska @ 2011 05 10, 14:09)
  Turiu klausima - giria siena kaip mulciu, bet ar tinka braskem sienas?

aš naudojau, bet dabar neturiu.
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 10, 00:40)
Garšvos. Ar bandei salotas iš jų lapų? Nemaniau kad toks geras skonis   thumbup.gif,
Su visais kotukais supjausčius, padaryk su majonezu, dar ką nors įdėk, vėl vitaminų šaltinis,  ir skanu prie mėsos.

gal galit konkrečiau kokias salotas iš jų darot ax.gif
p.s. atsiprašau, kad klausiu - juk čia ne kulinarinis puslapis, bet labai jau parūpo man jų salotos, kol tikrosios dar neužaugo bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Daivad: 10 gegužės 2011 - 17:49
QUOTE(Daivad @ 2011 05 10, 18:48)
gal galit konkrečiau kokias salotas iš jų darot  ax.gif
p.s. atsiprašau, kad klausiu - juk čia ne kulinarinis puslapis, bet labai jau parūpo man jų salotos, kol tikrosios dar neužaugo  bigsmile.gif

prašom receptukų su garšva:

Salotos su garšva

Garšvos lapeliai, svogūno laiškai, krapai, agurkas, virtos bulvės ir kiaušinis. Viska supjaustykite, užtaisykite grietine, pagal skonį įberkite druskos.

Garšvos salotos su agurku

Garšvos lapelius panardinkite į verdantį vandenį 1-2 min. Smulkiai supjaustykite, įdėkite supjaustytą agurką, druską, grietinę ir viską sumaišykite.

Sriuba iš garšvos su bulvėmis

Bulves nuskuskite, supjaustykite gabaliukais ir išvirkite. Garšvos lapelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Smulkiai supjaustykite svogūną, morkas ir garšvos lapelius. Viską sumaišykite ir kepkite keptuvėje su sviestu arba aliejumi 3 minutes. Pabaigoje įberiakite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Kepintą garšvą sudėkite į išvirtas bulves, pagal skonį pasūdykite (galima įberti pipirų, muskato ir kitų prieskonių) ir virkite 2 minutes. Kiaušinius išplakite šakute ir plona čiurkšle įpilkite į verdančią sriubą. Suberkite smulkiai supjaustytus krapus ir česnako skiltelę. Užgesinkite ugnį ir palaikykite sriubą po dangčiu dar 3 minutes (galima ir 30 min.).

Makaronų sriuba su garšva

Imama viena morka, viena stiklinė garšvos lapelių, 1,5 litro vandens, 0,5 stiklinės makaronų, 2 šaukštai sviesto. Morkas susmulkinkite, ir pakepkite su sviestu, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3-4 minutes. Tada suberkite makaronus ir garšvą, pasūdykite (galima įdėti prieskonių). Virkite, kol išvirs makaronai.

Kotletukai iš garšvos ir rūgštynių

900 g garšvos, 200 g rūgštynių, 100 g aliejaus, 100 g grietinės, 1 svogūnas, 2 kiaušiniai, gabalėlis piene mirkytos duonos. Garšvą ir rūgštynes išvirkite pasūdytame vandenyje. Iškoškite ir susmulkinkite. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje, sumaišykite su garšvos ir rūgštynių mase, įdėkite du kiaušinius, piene išmirkytą duoną. Viską gerai išmaišykite ir, jeigu reikia, masę sutirštinkite: įberkite miltų arba džiūvėsėlių trupinių (kad galėtumėte formuoti kotletus). Suformuokite kotletus ir iškepkite aliejuje iki paskrudusios plutelės. Tada užpilkite juos grietine ir palaikykite šiek tiek orkaitėje ant silpnos ugnies, kad sušiltų. Tik neužvirkite!

Garšva kepta su kiaušiniais

400 g garšvos, du kiaušiniai. Smulkiai supjaustytus garšvos lapelius troškinkite aliejuje 5-10 min., užpilkite plaktais su druska kiaušiniais (galima įdėti ir kitų prieskonių), kepkite kol kiaušiniai iškeps.

Marinuota garšva

Vienam litrui marinato – 1 šaukštas druskos, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, 2 gvazdikėliai, 12 kvapnaus pipiro žirnelių, 2 lauro lapai, 0,5 l 6% acto (geriausia – natūralaus), 0,5 l vandens (arba 1 l vandens, 2 šaukštai 80% acto esencijos). Marinato gaminimui naudokite emaliuotą puodą, įpilkite vandens, suberkite druską, cukrų, ir prieskonius, virkite 10-15 min. Tada įpilkite actą ir neleidžiant užvirti, šildykite dar 10-15 min. Marinavimui rekomenduojama rinkti tiktai labai jaunus, beveik permatomus garšvos lapus su storais lapkočiais. Jeigu garšva gaminama greitam panaudojimui, ji dedama į karštą marinatą ir kaitinama 10-15 min. Nuimama nuo ugnies ir taip paliekama parai. Žiemos konservavimui garšvą sudėkite į sterilizuotus stiklainius, marinatą užvirkite ir pripilkite į stiklainius iki pat krašto. Tada stiklainius uždenkite steriliais metaliniais dangteliais, užsukite ir iškarto apverskite. Stiklainius uždenkite storu vilnoniu audeklu ar antklode ir palikite 6-12 val.

Skanaus... biggrin.gif

Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2011 05 10, 19:05)
prašom receptukų su garšva:
Skanaus...  biggrin.gif

ačiū, išbandysiu essen.gif gal išnyks jos pas mane tada mirksiukas.gif
Atsakyti