Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo mulčiavimas. 2 tema

QUOTE(Eliza68 @ 2011 05 08, 21:26)
Mano visas uzmulčiuotas lysves kaimiečių vištos iškapsto.... KĄ DARYT cray.gif

Žinau vieną būdą wink.gif Reikia įsigyti savų vištų, kai jos iškapstys, nors nebus taip pikta.... dar nuėjusios ir kaimiečiams lysves padrapakuos... laugh.gif
Atsakyti
Tvora-gerai, bet mes iš ten kraustysimės, tai neverta investuoti, g.gif kiti du pasiūlymai man labiausia patinka: ypač į orkaitę vištą, bet susipykti su kaimiečiais rizikuočiau.Ir savos vištos-labai gerai, o vyras nesutinka verysad.gif (miesto inteligentas)....ir stovi mano mulčiuotos lysvės pagaliais apkaišiotos-nekaip atrodo, o giminaičiams tai išvis: maža to, kad žolės visur prikamšyta, dar pagalių pribadyta, žodžiu baisiai juokingas jiems mano (miestietės) ukininkavimas atrodo... labai juokėsi iš manęs kai dilgėles raugui roviau...
Atsakyti
NUOTAIKINGA

norėjau paklaust dėl to "gandralizdžio" cukinijoms.

TAI kaip ten su tom cukinijom. Užaugs daigeliai tarkim indeli, o toliau? I ta gandralizdį, vistiek kažkiek žemių turbūt dėt reikia, ar kaip? Kur kišt tą daigelį?
Ar daryt skylutę tose šakose ir iš indelio išėmus jį kišt ten? g.gif

Aš turiu panašiai atrodančią komposto dėžę, tik ją reiktų dar gerai sumaigyt. TIk ten šiaurinė, pusė, šviesos nedaug. Bet norėčiau pabandyt. blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Eliza68 @ 2011 05 09, 08:54)
labai juokėsi iš manęs kai dilgėles raugui roviau...

Gaila kad nebuvai šeštadienį su mumis tame seminare...
Saulius labai normaliai, argumentuotai išaiškino, kokio "raugumo" tas raugas turi būti. Jei ima smirdėti - nebetinkamas... O ir reikalingas jis tik vienam laistymui - "užkurti" bakterijas pavasarį, kai tik pradedame mulčiuoti.
Gamta sukųrė geriausią M-preparatą smile.gif)) - tai karvutės "tortas". Šviežią užpilti vandeniu ir laistyti. Ten visas reikiamų bakterijų "fabrikėlis" thumbup.gif

Bet šiaip geriau naudotis tuo kas natūraliai gamtoje padeda bakterijoms, skaidančioms mulčią, darbuotis: laistyti labai smulkiu purkštuvu, kuris kaip dulksna lieja - pasirodo daugiau naudos toks lietutis duoda nei raugais smardintis.
Bet lieti TIK RYTE, nes vakarinis laistymas - tik menka naudos dalelė palyginus prieš rytinį.

Ir laistyti PAČIU PAPRASČIAUSIU ŠAAAALTU VANDENIU.
Gamtoje lyjantis tikras lietus yra šaltas, nes iš aukštai krentantys lašai atšąla.

Merginos, siūlau pabandyti eksperimentą - paimkite bet kokį purkštuvą, įsipilkite vandens ir pabandykite purkšti ant savo plikos rankos. Jei purkšite kaip priklauso, t.y. iš toliau, kaip lietus augalus aplyja, pajusite kad tikrai vanduo šaltas ant rankos krenta.

Dėl tvorų.
Daržas, segmentuotas aptvertomis tvorelėmis, labai gerai. Vėjas nenupučia susidariusių bakterijų "draugijų" nuo lysvių. Nuo vėjo reikėtų apsaugoti bent apatinę dalį augalų.

Tu aptverk tas savo lysves kad ir celofano juostomis, nors pusmetrinio aukščio tvorelė nuo vištos neapsaugos, bet kaimiečiams nu nu nu... jau galima bus pasakyti. Tvorelė visur suprantama, kad jos paskirtis - nuo kažko saugoti.

Man labai šita tvorelių idėja patiko kai radau internete:
user posted image
Papildyta:
QUOTE(ErikaI @ 2011 05 09, 10:05)
NUOTAIKINGA

norėjau paklaust dėl to "gandralizdžio" cukinijoms.
TAI kaip ten su tom cukinijom. Užaugs daigeliai tarkim indeli, o toliau? I ta gandralizdį, vistiek kažkiek žemių turbūt dėt reikia, ar kaip? Kur kišt tą daigelį?
Ar daryt skylutę tose šakose ir iš indelio išėmus jį kišt ten?  g.gif

ten tik dalis to būsimo "gandralizdžio", čia procese nufotkinta. Jis praktiškai padvigubėjo pabaigoje.

Kai reikės sodinti, prasklaidyti toje vietoje (iki žemės nebūtina kapstytis), duobutės gilumoje įpilti puskibirį kompostinės ar kitokios žemės ir pasodinti mūsų augaliuką. Jis bus toje duobutėje.
Parauti aplink esančios žolės, ir užmesti labai gerą saują ant augalo viršaus, palaistyti ir... "pamiršti" iki derliaus.
Na dar kol ims stipriai plėstis moliūginės mūsų daržovės, manau galima bus nusipjauti aplink mums reikalingo mulčiio žolės, nes vėliau - viską nustelbs sukinojis ar patisonai.

Toks metodas NETINKA AGURKAMS - jie neužauga kokių norėtume. Čia iš Sauliaus šeimyninės patirties informacija smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 09, 10:23)

ten tik dalis to būsimo "gandralizdžio", čia procese nufotkinta. Jis praktiškai padvigubėjo pabaigoje.

Kai reikės sodinti, prasklaidyti toje vietoje (iki žemės nebūtina kapstytis), duobutės gilumoje įpilti puskibirį kompostinės ar kitokios žemės ir pasodinti mūsų augaliuką. Jis bus toje duobutėje.
Parauti aplink esančios žolės, ir užmesti labai gerą saują ant augalo viršaus, palaistyti ir... "pamiršti" iki derliaus.
Na dar kol ims stipriai plėstis moliūginės mūsų daržovės, manau galima bus nusipjauti aplink mums reikalingo mulčiio žolės, nes vėliau - viską nustelbs sukinojis ar patisonai.

Toks metodas NETINKA AGURKAMS - jie neužauga kokių norėtume. Čia iš Sauliaus šeimyninės patirties informacija smile.gif

AČIŪ už greitą atsakymą smile.gif

Atsakyti
[quote=Nuotaikinga,2011 05 09, 10:23]

Nieks neapsiėmė vaikų daboti schmoll.gif

Saulius labai normaliai, argumentuotai išaiškino, kokio "raugumo" tas raugas turi būti. Jei ima smirdėti - nebetinkamas...

O aš susmardinau g.gif
Gamta sukųrė geriausią M-preparatą smile.gif)) - tai karvutės "tortas". Šviežią užpilti vandeniu ir laistyti. Ten visas reikiamų bakterijų "fabrikėlis" thumbup.gif

Šitą gėrį aš mėgstu, ir mažiau smirda už dilgėles biggrin.gif o tai tik užpiltu šviežiai ir laistyt? nereikia paraugint? g.gif

Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2011 05 04, 19:21)
Surinkčiau visas, Jums atvežčiau ir dar šampano su saldainiais pridėčiau 4u.gif , kad tik jų atsikratyčiau, nes keletas metų tai nepavyksta mad.gif Bitulei pavydžiu jos drąsos smile.gif

Na tai tikrai lauksiu...kartu su gulbinu biggrin.gif Nes maniškės kažkur iškeliavo...šiemet dar nematėm schmoll.gif Gal pora metų visur ieškojau, skelbiausi kurmių... jei ankstesniajame sode jų buvo nesuskaičiuojamai, tai čia atsikėlus dar per visus ilgus metus nė karto nematėm nei kurmių, nei jų "ženklų"... taip pat ir pas kaimynus... užtad sraigių su turkliais pilna... na bet gyvena ežiukas, paukštelių daug perisi, netgi strazdai, ne tik varnėnai ar zylutės...
Labai gera tema, ir ši, ir kitos... 4u.gif kur tik dalinamasi žiniomis ir patirtimi apie sveiko maisto auginimą... o jei panašios ar tapačios temos "nesutelpa" į vieną schmoll.gif ...tai čia kaip ir "vadų" reikalas...
Mes tai apskritai, nuo pat sodininkavimo pradžios...o tai jau virš dvidešimt metų... niekada ir niekur nesam naudoję jokių cheminių trąšų, "kenkėjams" ar "ligoms" naikinti preparatų... paukšteliai ir kiti gyviai darniai palaiko sveiką balansą...tai ir mums, ir jiems maisto užtenka... ypač naudingi ir Kalifornijos sliekai, ir visos atliekos, ir lapai, žolė, "piktžolės" taip pat... Tik mes nuo seno dirvą gerinam kasdami griovius per kastuvą ir ten visas tas minėtas atliekas dedam, na kaip jūsiškis mulčas gaunasi, o kitais metais ten viską sodinam... auga, dera gerai, augalai sveiki. Be didelių teorijų... kurias vėlgi sukuria žmonės iš savo patirties... ir tik.
Pasirodau čia retai, bet nuolat paskaitinėju, pasigėriu šaunia, sveika Jūsų puoselėjama ekosistemos kryptimi 4u.gif O sveikame kūne - ir sveika siela 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fonda: 09 gegužės 2011 - 10:30
QUOTE(Fonda @ 2011 05 09, 11:28)
Tik mes nuo seno dirvą gerinam kasdami griovius per kastuvą ir ten visas tas minėtas atliekas dedam, na kaip jūsiškis mulčas gaunasi,

nepainiokit - tai ne mulčias, bet kompostavimas.
Mulčias - dedamas ant dirvos paviršiaus, ir visas mulčio skaidymo procesas vyksta dirvos paviršiuje, tik paskui keliauja gilyn į dirvą.

Kompostas - tai kada organinės medžiagos užpilamos žemėmis, tada vyksta visai kiti dalykai, bet... tokioje dirvoje kaupiasi nitratai. Ir jų kiekis dažnai viršija salietra tręštoje dirvoje auginamų augalų kaupiamų savyje nitratų kiekį.
Tiesiog tokia komposte veikiančių procesų "prigimtis" smile.gif

Gamtinė žemdirbystė mėgdžioja natūralius gamtos procesus. Nei miške, nei pievoje gamta neužkasa savo nukritusių lapų ar nuvytusių augaliukų. Va ir visas skirtumas.
Papildyta:
QUOTE(Eliza68 @ 2011 05 09, 11:28)
Šitą gėrį aš mėgstu, ir mažiau smirda už dilgėles biggrin.gif  o tai tik užpiltu šviežiai ir laistyt? nereikia paraugint? g.gif

Va būtent - KARVĖS MĖŠLO NERAUGINTI.

Kodėl?
Karvės skrandyje vyksta labai intensyvi bakterijų veikla, kad suskaidyti žolę ar šieną karvutės maisto įsisavinimui.
Karvutė kada "iškepa tortą", labai daug bakterijų "pabėga" į lauką, bet jos būna aktyvios ir gyvybingos pakankamai trumpą laiką. Rauginant jos paprasčiausiai "nuknackinamos" mirksiukas.gif

Atskiedus vandeniu (vienas šviežiai keptas "tortas" dideliam kibirui vandens) galima laistyti nekartą per vasarą, bet... mulčiuoti teks daug daugiau, nes bakterijos labai intensyviai turtins dirvą skaidydamos mulčią.

Tai visgi labai labai gerai, nes dirvoje augalai bus "maitinami" ypač intensyviai. Superinis procesas smile.gif Va kas yra vadinama "sumaitinti dirvai mulčio"
Tokiu būdu galima pasididinti derlius labai daug kartų . thumbup.gif
Atsakyti
Smagu atrasti čia tokia didelę kompanija daržininkaujančių pagal geros žemdirbystės principus. Butinai ateikti pažiūrėti kaip auga daržas Vilniuje, botanikos sode.

QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 07, 22:52)

QUOTE(Otaip @ 2011 05 08, 06:46)

QUOTE(Bozena83 @ 2011 05 08, 07:36)

Ir labai ačiū šeštadienio kompanijai už gerą atmosferą. thumbup.gif
Atsakyti
straipsnis
Lietuvos ryte straipsnis apie Diasajos daržą. thumbup.gif
Atsakyti
o pas mane siandien atejo kaimyne doh.gif svarbiausia as jos nekvieciau ir nieko neklausiau lotuliukas.gif
sako oho..visas darzas apdetas zole???? o tu vaikeli ar kur taip matei? ar kas taip daro???? o tu zinai man kaimyne sak ekad pota zole prisiveisia peliuku..jie tau viska suvalgys doh.gif ...nors Saulius sake kad tie peliukai kaip tik geris..valgo kenkejus doh.gif zodziu..ji man bande iv sissaikinti..vaikeli atsitokek,,ka darai doh.gif doh.gif bet nedriso atvirai isdurninti..nors leido suprasti doh.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(IngridaB @ 2011 05 09, 16:22)
straipsnis
Lietuvos ryte straipsnis apie Diasajos daržą. thumbup.gif

thumbup.gif thumbup.gif

QUOTE(anikita @ 2011 05 09, 16:33)
o pas mane siandien atejo kaimyne doh.gif  svarbiausia as jos nekvieciau ir nieko neklausiau lotuliukas.gif
sako oho..visas darzas apdetas zole???? o tu vaikeli ar kur taip matei? ar kas taip daro???? o tu zinai man kaimyne sak ekad pota zole prisiveisia peliuku..jie tau viska suvalgys doh.gif  ...nors Saulius sake kad tie peliukai kaip tik geris..valgo kenkejus doh.gif  zodziu..ji man bande iv sissaikinti..vaikeli atsitokek,,ka darai doh.gif  doh.gif  bet nedriso atvirai isdurninti..nors leido suprasti doh.gif  blush2.gif

nu atėjo kaimynka "paprotinti"... lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti