Man kaip tik dabar pieno krizė, taigi noriu pasidalinti savo patirtimi ir patarti kitoms mamytems.
Mano sūnus gimė po neplanuoto cezario pjūvio. Nors pirmąkart vaikelį priglaudžiau tik po 10val.,pieno atsirado ir net labai daug, pirmomis savaitėmis upėmis tekėjo. Pradėjau naudoti anspenius, nes labai nukramtė spenelius, ir toliau maitinau su jais, nes kitaip skaudėdavo speneliai. Taigi maitinau maždaug kas 3val visą parą. Viskas buvo ok iki 2 men. Pajutau, kad krūtys nebe pilnos, o vaikas pavalgo 5-10min ir spjauna lauk rėkdamas. Iš pradžių sumažėjo pieno tik iš vienos krūties, po to iš abiejų. Iškart supanikavau, kad baigėsi pienas. Dar paklausiau savo mamos, kuri aiškint pradėjo, jog nei ji, nei močiutė pieno neturėjo, kad čia paveldima ir kad taip ir turėjo būti. Taigi po vienos dienos neiškenčiau vaiko riksmo ir daviau mišinuko. Nors tikrai buvau prisiskaičiusi, kad būna tokios pieno krizės, kad reikia kuo dažniau vaikui duot žysti, bet vistiek pasidaviau silpnumui. Tuo labiau, kad nesugalvojau, kaip tam vaikui duoti dažniau žysti, jei jis spjauna lauk ir rėkia iki pažalaivimo.
Na bet užteko man vienąkart duoti mišinio ir pabudo sąžinė, kad visai nesistengiu dėl savo vaiko. Taigi nusprendžiau pirma išbandyti viską, kad vėl atsirastų pienuko, o jei nepavyks, tik tada duoti mišinį. Taip bent jau bus sąžinė rami, kad stengiausi. Labai padėjo kitų mamų patarimai. Man padėjo štai kas:
1) Grynas oras(pastaruoju metu visai nebeišeidavau į lauką, nes prasidėjo lietus, vaiką migdydavau balkone)
2) Skysčiai. Prieš tai gerdavau pagrinde tik vandenį, ramunėlių, žalią arbatas. Bet išbandžiau kt mamų siūlomas arbatas (kmynų, Hipp laktaciją gerinančią) su pienu, alaus stiklinę. Dar sako padeda pankoliu ir dilgeliu arbatos.
3) Geras maistas (mėsa, daržovės, kruopos). Kadangi nuo 1 men pradejo vaikui pūsti pilvuką, atsisakiau šviežių daržovių ir vaisių. Manau dėl to pradėjo trūkti vitaminų ir galėjo pamažėti pienuko. Todėl nusprendžiau, kad geriau tegul jau vaikui pučia pilvuką, bet kad pienelio būtų.
4) Bent trumpas Prasiblaškymas, negalvojimas apie pieno gamybą. Man labai padeda atsipalaiduot- pasiplaukiojimas baseine, mėgstamo serialo žiūrėjimas, pakalbėt su drauge, įlyst į karštą vonią.
5) Kuo dažniau duot vaikui krūtį. Geriausia tada, kai dar jis neišalkęs, tada taip greit neišspjauna. Aš daviau vos ne kas valandą.
6) Kuo dažniau glausti vaiką prie savęs, idealu, jei šilta ir galima abiem nuogiems pasiglaustyt. Tai padeda atsirasti geroms emocijoms ir sužądina pieno gaminimasi. Aš pastebėjau, kad kartais užtenka tik pagalvot apie sūnelį ir pajuntu, kaip užkaista krūtinė, pieno pritvinksta.
7) Šilti kompresai ant krūtinės prieš maitinimą. Galima dėti sušildytus vatos gabalelius ar merliuka. Atsiveria pieno latakai ir lengviau pienukas bėga.
8) Kai vaikas nenorėjo žysti, nusitraukinėjau su pientraukiu ir daviau iš buteliuko. Tai taip pat padėjo pienukui vėl prisipildyti. Gal šis patarimas ir nelabai geras, bet aš kitaip nesugalvojau, kaip priversti vaiką traukti, todėl jam padėdavau. O kai vėl atsirado daug pieno, vaikas vėl pradėjo pats godžiai valgyti.
9) Miegas. Jei turit galimybę, tai labai gerai. Man asmeniškai nelabai pavyksta išsimiegot, nes dažnai reikia vaiką maitint. Bet kad ir neišsimiegu, pienelis visvien atsirado.
Kaip malonu skaityti, kad sitiek pastangu ideta, net asaru akyse pasirode...vien todel, kad ir man jau antra diena kaip tusti papukai....kisu ir kisu maziukui....be to man su vyru skirybos, todel manau, kad pieno mazejima itakoja nervai. Sunku atsipalaiduoti ir apie tai negalvoti, o maitinti is kruties noriu ilgai ilgai....
Nusprendziau, einu uzsideti ant veido kauke, nusilakuoti nagus, pasidaryti makiaza, susiplanuoti vakara pas kokia drauge ir maziau nervotis.... Beje visa diena gersiu kmynu ir Hipp arbateles....