Laba diena,
šiandien išbandžiau obuolių trupiniuotį (vieną iš daugelio
). Rezultatas pranoko mano lūkesčius -
tai skabiausias mano obuolių trupiniuotis - puraus biskvito, karamelinių obuolių, priverčiančių užsimerkus nusišypsoti ir traškiu, biriu trupinėlių sluoksniu. Kas pasakys, kad netobula?
25x40 centimetrų arba panašaus ploto(gal net didesnei) formai susirandam:Biskvitui:
200 g kambario temperatūros sviesto
180 g cukraus
šaukštelį vanilinio cukraus
žiupsnelį druskos
3 kiaušinius
2 šaukštelius kepimo miltelių
250 g miltų
Įdarui:1-1,5 kg obuolių
skardinę virto kondensuoto pieno (dadėjau apie puse skardinės saldinto sutirštinto pieno)
Trupiniams:75 g miltų
75 g cukraus
50 g avižinių dribsnių (naudojau su
sėmenimis)
šaukštelį cinamono
75 g šalto sviesto
50 gr. kepintų susmulkintų migdolų
Procesas:Įjungiam orkaitę 180. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi.
Gaminam biskvitą. Sviestą išsukam su cukrum, vaniliniu cukrum ir druska iki purios masės (sukau mikseriu vieną sviestą apie 10 min., vėliau, apie 10 min. su cukrumi ir vanil.cukrumi).
Po vieną įplakam kiaušinius, kiekvienam po minutę skirdami. Suberiam kepimo miltelius ir miltus. Išmaišom iki vienalytės masės. Padedam į šoną ir kuriam laikui pamirštam.
Obuolius nulupam ir išimam sėklalizdžius. Supjaustom plonom riekelėm/skiltelėm/nedideliais kubeliais, nelygu, kokius rakandus virtuvėj randam. Aš naudojuosi rankinės pjaustyklės paslaugomis. Sumaišom su saldintu kondensuotu pienu ir "Rududu". Nelabai norės obuoliai gražiai karamele pasidengt, bet viskas tėra laiko ir kantrybės klausimas. Trupiniams visus sausus ingredientus sumaišom. Įpjaustom šaltą sviestą (naudojausi virt. kombaino pagalba - tiesa, pirmą kartą bandžiau ir jis tobulas šiam reikalui).
Konstruojam pyragą. Pilam biskvito tešlą ir išlyginam paviršių. Ant viršaus tolygiai paskleidžiam obuolių masę. Viską padengiam trupinių sluoksniu. Šaunam į orkaitę maždaug valandai. Patikrinti, ar tikrai iškepė, čia kebloka, mat trupiniai nuo cinamono visą kepimo laiką išlieka dailiai rudi, o medinio pagaliuko testas neveiksmingas, nes obuolių masė trukdys patikrint biskvito būklę. Todėl po valandos prakrapštom kepinio kraščiuką ir žiūrim, ar iškepė. Jei ne paliekam dar dešimčiai minučių ir procedūrą kartojam.
Skanaus.(Recepto šaltinis, nenaudojant papild. sut.kond.pieno bei riešutų)
kepiau ir as si pyraga,viskas butu gerai buve,bet man sutrauke rududu..nesuprantu kaip taip galejo buti
viskas puikiai iskepe,o viduje vos ne kaip sutrauktas pienas..ir visas pyragas iskeliavo i siuksliu deze