Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(Liutaure @ 2011 07 31, 08:41)
Sveikutes,

Reikia pagalbos jusu, perskaiciau istatymus ir savo varianto niekaip nerandu, kaip man viskas skaiciuosis:  ax.gif
2011.06.30 įsidarbinau, bet nezinojau, kad esu pastojus. Nestumas buvo 2 sav. (mediciniskai skaiciuojasi apie 4 sav.)

Gimdymo data 2011.03.10.

2007.05.-2010.05 - tris metus buvau vaiko prieziuros atostogose.

2010.05 kai vaikui suejo 3 metai isejau is darbo savo noru ir užsiregistravau darbo biržoje. Kaip sakant buvau bedarbe.

Taip iseina, kad man truks 12 men. darbo stažo kad pasiskaiciuotu dektretines, kaip man skaiciuosis ?

PRAŠOM PADĖTI,  g.gif  KA AS GAUSIU
Papildyta:

Dekretas jums skaiciuosis is 2010.12.01- 2011.11.31 laikotarpio.VPA visi 3 metai i staza ieina,todel jums stazo uztenka pasalpai,bet skaiciuos pasalpa butent is sito laikotarpio,vat ir ziurekit,kokios pajamos pas jus buvo.Ir ar siuo metu dirbat?
Papildyta:
QUOTE(millena @ 2011 07 31, 01:21)
Esu VPA iki 3 metu (dar tik pirmi metai). Jei treciais metais isidarbinsiu kitoje imoneje, ar mano senoje darbovieteje bus issaugta darbo vieta? Ar cia jau bus nutrauktos vaiko prieziuros atostogos?
Ar gauciau nestumo ir gimdymo atostogu pasalpa (dekretinius) uz antra vaika, kai esu VPA?

3 metais galit isidarbinti i kita darbuoviete,bet pagrindinei but VPA,jums darbo vieta turi but issaugota.Gautumete dekretinius uz antra vaika.
Atsakyti
[quote=JOLANCIUK,2011 07 31, 11:17]
Dekretas jums skaiciuosis is 2010.12.01- 2011.11.31 laikotarpio.VPA visi 3 metai i staza ieina,todel jums stazo uztenka pasalpai,bet skaiciuos pasalpa butent is sito laikotarpio,vat ir ziurekit,kokios pajamos pas jus buvo.Ir ar siuo metu dirbat?
Papildyta:

3-eti metai i ligos ir motinystės socialinio draudimo staza TIKRAI neieina, cia jau is patirties zinau, nes mama draudziama pensijos daliai, o valstybe uz ja moka tik privalomojo sveikatos draudimo imokas, kadangi asmuo negauna jokiu pajamu paprasciausiai nera nuo ko skaiciuoti tos imokos ir jos niekas uz asmeni neimoka, sita tai as tikrai zinau... tai, kad gali uztekti stazo siuo atveju, dar galeciau pagristi tik tuo, kad atveju, kai yra "uzkabinamos" ankstesnes vaiko prieziuros atostogos, tada vertinamas stazas turetas iki ankstesniu v.p.a., bet drasiai tokiu dalyku jau tikrai negaleciau teigti..pati visgi lieku prie ziaurios savo nuomones, kad stazo truks...o apskritai, siuo atveju siulyciau i sodra kreiptis, bet ne telefonu paklausineti ar aptarnavimo salej pasikonsultuoti, nes bus tas pats kas cia, keli skirtingi atsakymai tongue.gif , o rastiskai paklausti, isdestant konkrecia situacija, vat ir gausit kompetetinga rastiska atsakyma konkreciai Jusu atveju, bent jau savo situacija zinosit, nereikes sukt galvos 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Robyn @ 2011 07 31, 10:03)
..o as sakyčiau, kad trūks stažo...Argumentai: į nėštumą, jei gimdyti kovo 10, būtumet išleidžiama sausio 1 (t.y. 70 kalendorinių dienų iki gimdymo), tad stažą skaičiuotų laikotarpyje nuo 2010-01-01 iki 2011-12-31, dirbate, tik nuo 2011-06-30, aišku dar truputį "kabina" ankstesnių vaiko priežiūros atostogų laikotarpį,  tačiau kaip supratau vaikutį prižiūrėjote iki trejų metų, o trečiais metais mama nedraudžiama ligos ir motinystės socialiniu draudimu, o tik pensijos daliai, tad ir į stažą tas laikotarpis neįeina..va todėl man ir atrodo, kad stažo gerokai trūks...pataisykit kas jei nusneku... ax.gif

Netrūksta stažo. Argumentai: Taip, trečiaisiais VPA metais mamos nėra draudžiamos ligos ir motinystės soc. draudimu, tačiau įstatyme yra vienas punktas, kuris jeigu trūksta stažo.
Jeigu apdraustasis asmuo neturi reikiamo ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, nes buvo vaiko priežiūros atostogose, ligos ir motinystės socialinio draudimo stažas jam skaičiuojamas iš 24 mėnesių laikotarpio, buvusio, iki vaikui sukako dveji metai

Nutarimas DĖL LIGOS IR MOTINYSTĖS SOCIALINIO DRAUDIMO PAŠALPŲ
NUOSTATŲ PATVIRTINIMO, 16. punktas
Tas pats ir Sodros puslpayje.
Papildyta:
QUOTE(millena @ 2011 07 31, 01:21)
Esu VPA iki 3 metu (dar tik pirmi metai). Jei treciais metais isidarbinsiu kitoje imoneje, ar mano senoje darbovieteje bus issaugta darbo vieta? Ar cia jau bus nutrauktos vaiko prieziuros atostogos?
Ar gauciau nestumo ir gimdymo atostogu pasalpa (dekretinius) uz antra vaika, kai esu VPA?

Gali dirbti kitoje darbovietė, pagal antraeilių pareigų (darbo) sutartį. Pagal antraeilių pareigų (darbo) sutartis darbuotojas gali dirbti keliose darbovietėse.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo AsJa: 31 liepos 2011 - 10:57
[quote=Robyn,2011 07 31, 11:35]
[quote=JOLANCIUK,2011 07 31, 11:17]
Papildyta:

3-eti metai i ligos ir motinystės socialinio draudimo staza TIKRAI neieina, cia jau is patirties zinau, nes mama draudziama pensijos daliai, o valstybe uz ja moka tik privalomojo sveikatos draudimo imokas, kadangi asmuo negauna jokiu pajamu paprasciausiai nera nuo ko skaiciuoti tos imokos ir jos niekas uz asmeni neimoka, sita tai as tikrai zinau... tai, kad gali uztekti stazo siuo atveju, dar galeciau pagristi tik tuo, kad atveju, kai yra "uzkabinamos" ankstesnes vaiko prieziuros atostogos, tada vertinamas stazas turetas iki ankstesniu v.p.a., bet drasiai tokiu dalyku jau tikrai negaleciau teigti..pati visgi lieku prie ziaurios savo nuomones, kad stazo truks...o apskritai, siuo atveju siulyciau i sodra kreiptis, bet ne telefonu paklausineti ar aptarnavimo salej pasikonsultuoti, nes bus tas pats kas cia, keli skirtingi atsakymai tongue.gif , o rastiskai paklausti, isdestant konkrecia situacija, vat ir gausit kompetetinga rastiska atsakyma konkreciai Jusu atveju, bent jau savo situacija zinosit, nereikes sukt galvos 4u.gif
[/quote]
3-ji metai ieina i staza,sita as irgi tyksliai zinau,nors ir negauna jokiu pajamu,AsJa teisingai argumentavo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JOLANCIUK: 31 liepos 2011 - 11:14
Oh, ačiū visoms, labai jau sudetingi tie istatymai g.gif

Blogiausia, kad man įpuole tie metai kai buvau darbo biržoje, iki to buvauų 3 metus VPA, bet jei treti metai nesiskaiciuoja tai isvis blogai ....
Ar naudinga butu neimti dekretiniu sausio 1 d. o dirbti ilgiau pvz. ne 7 menesius, o 8 men. nestumo, na iseit ne 70 dienu iki gimdymo, bet veliau g.gif

dar karta aciu
Atsakyti
Sveikos,

patenku i laikotarpi, kai nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpis apima dviejų skirtingų metų mėnesius, ir reikia pasirinkti, kaip turėtų būti išmokėta motinystės pašalpa – visa iš karto ar dalimis. Gal kuri susidurete, kaip palankiau rinktis? Ar ismokos dydis nepasikeicia pasirinkus viena ar kita varianta (pvz. del NPD)?
Aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Inge1 @ 2011 08 01, 10:39)
Sveikos,

patenku i laikotarpi, kai nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpis apima dviejų skirtingų metų mėnesius, ir reikia pasirinkti, kaip turėtų būti išmokėta motinystės pašalpa – visa iš karto ar dalimis. Gal kuri susidurete, kaip palankiau rinktis? Ar ismokos dydis nepasikeicia pasirinkus viena ar kita varianta (pvz. del NPD)?
Aciu  4u.gif

"Pasirinkus visos motinystės pašalpos išmokėjimą iš karto, apmokestinant gyventojų pajamų mokesčiu išmokos dalį už kitų metų mėnesius, nebus pritaikytas neapmokestinamas pajamų dydis. Permokėtą mokestį pašalpos gavėjai galės atsiimti Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikę tų metų metinę pajamų mokesčio deklaraciją. Pasirinkus pašalpos išmokėjimą dalimis, pašalpos dalis už kitų metų mėnesius bus išmokėta pritaikius neapmokestinamąjį pajamų dydį."
Atsakyti
QUOTE(JOLANCIUK @ 2011 08 01, 09:50)
"Pasirinkus visos motinystės pašalpos išmokėjimą iš karto, apmokestinant gyventojų pajamų mokesčiu išmokos dalį už kitų metų mėnesius, nebus pritaikytas neapmokestinamas pajamų dydis. Permokėtą mokestį pašalpos gavėjai galės atsiimti Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikę tų metų metinę pajamų mokesčio deklaraciją. Pasirinkus pašalpos išmokėjimą dalimis, pašalpos dalis už kitų metų mėnesius bus išmokėta pritaikius neapmokestinamąjį pajamų dydį."

Aciu labai, sia info radau ir pati. Tik norejau praktinio mamu patarimo, kurios jau susidure, nes paprastai deklaruojant mokescius, grazinama mazesne suma, nei priklausytu. Idomu, kaip renkasi kitos mamytes ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Inge1 @ 2011 08 01, 11:14)
Aciu labai, sia info radau ir pati. Tik norejau praktinio mamu patarimo, kurios jau susidure, nes paprastai deklaruojant mokescius, grazinama mazesne suma, nei priklausytu. Idomu, kaip renkasi kitos mamytes  ax.gif

as rinkausi per karta mirksiukas.gif Likusius pinigelius gavau kitais metais deklaruodama pajamas mirksiukas.gif Del +- nepasakysiu, nes nepasiskaiciavau blush2.gif Man pagrindinis motyvas buvo, tas, kad leliui viska susipirkti norejau iki jam gimstant, paskui jau koja is namu nelabai iskeliau, tai ir pinigeliai ne tokie aktualus blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Inge1 @ 2011 08 01, 11:14)
Aciu labai, sia info radau ir pati. Tik norejau praktinio mamu patarimo, kurios jau susidure, nes paprastai deklaruojant mokescius, grazinama mazesne suma, nei priklausytu. Idomu, kaip renkasi kitos mamytes  ax.gif

Iš kur čia tokia informacija, deklaruojant kiek permokėjote GPM, tiek ir grąžinama. Niekas nei mažiau, nei daugiau negrąžina, o tiek kie priklauso. Nebet estae skolingi biudžetui, tai tada ir grąžinamos sumos minusuoja skolą.
Atsakyti
QUOTE(AsJa @ 2011 08 01, 10:30)
Iš kur čia tokia informacija, deklaruojant kiek permokėjote GPM, tiek ir grąžinama. Niekas nei mažiau, nei daugiau negrąžina, o tiek kie priklauso. Nebet estae skolingi biudžetui, tai tada ir grąžinamos sumos minusuoja skolą.

Uz pirma vaikeli jau gaudavau pasalpa, tad is patirties zinau, kad gruodzio men. ismoka visada budavo mazesnė, o per grąžinimą, grazindavo bent jau 20-40 Lt maziau. Nesu skolinga nieko 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Inge1 @ 2011 08 01, 11:39)
Uz pirma vaikeli jau gaudavau pasalpa, tad is patirties zinau, kad gruodzio men. ismoka visada budavo mazesnė, o per grąžinimą, grazindavo bent jau 20-40 Lt maziau. Nesu skolinga nieko  4u.gif

Aš irgi už gruodį mažiau gavau, o kai reikėjo deklaruoti, tai dar reikėjo primokėti valstybei biggrin.gif Tai kaip tada. Ir teko primokėti, o ką darysi? Paprasčiausiai NPD blogai pritaikytas, o kas blogai pritaikė - Sodra ar darbovietė, sunku pasakyti.
Atsakyti