QUOTE(Fedes @ 2014 10 02, 10:49)
Bet jei organizmas turi silnybių, pernelyg įsijautus gali rimtai sau pakenkt. kai kurie pakitimai bus negrįžtami (na, čia trubūt labai bendra daugeliui ektremalių ir madingų dietų...)
mityba yra labai svarbi. bet visi kraštutinumai veda prie kraštutinių potyrių, kurie ne visada būna teigiami
Atsiprašau, kad įlindau. Bet norėčiau pakomentuoti.

Paleo temoje yra visokių kraštutinumų, taip. Ne visi jų laikosi, ne visiems jie priimtini, kaip ir kiti dalykai.
Išlipant iš temos ribų. Man, pvz., apskritai nėra priimtinas savo mitybos būdo, kaip vienintelės panacėjos, brukimas kitiems, jei jis vyksta už tos temos ribų (oj. Ką aš čia veikiu?). Bet tai būdinga ne vien paleo, ar ne? O jei tai pasakoma ligoniui - tu pats kaltas. Sergi, nes valgai
ne taip (veganizmas, paleo ar dar kas) - tai jau ir virš etikos normų.
Bet kokiu atveju - besirenkant bet kokią mitybą reikia naudotis nuosava ant pečių esančia galva. Jei galva neveikia ir svetimos nuomonės-tekstai siurbiami ir taikomi aklai, neatsižvelgiant į individualias organizmo reakcijas ir atsiradusius teigiamus ir neigiamus potyrius - na - čia jau kažkieno asmeninė problema.
Dėl pačios mitybos - priešingai - sakyčiau - elementariame, klasikiniame paleo (ar primal) kraštutinumų ir ekstremalumo yra labai mažai. Tai tiesiog protingas gryno, natūralesnio, kiek tai įmanoma, maisto vartojimas. Tam tikrų produktų atsisakymas - taip, jis yra. Bet jeigu be jų jautiesi geriau?
Dabar apie tekstus. Egzistuoja toks labai negeras dalykas - išvadų darymas nesuprantant, apie ką yra kalbama.

Čia asmeniškai netaikoma, jei ką.
Pirmą Tavo,
Fedes, įmestą tekstą perskaičiau - tai, ką kaip minusus analizuoja anas vyriškis, yra, atvirai, prasto teksto pavyzdys. Paleo nėra high-protein low-carb dieta. Nėra. Be to - normaliai valgant tikrai labai sunku susirinkti daugiau, nei 70 g baltymo per dieną. Riebalų, nors patiekalai nuo jų tikrai nevarva, visada bus didesnioji dalis (ką jis ir rekomenduoja kaip savo pakoreguotą mitybą, bet ko egzistavimą paleo mityboje neigia), nes būtent gerųjų riebalų vartojimas paleo akcentuojamas kaip substitutas galimai sumažintam angliavandenių kiekiui (jis, aišku, natūraliai sumažėja dėl grūdų, cukraus ir pan. atsisakymo). Pieno produktų vartojimas - asmeninis pasirinkimas. Įmetus į meniu vieną-du vaisius (šalia kalno daržovių, kuris būtinas, o kur dar uogų sezonas?) angliavandenių galimai vis tiek susidarys net daugiau, negu suvartojamo baltymo. Tai va tai, ką jis įvardija kaip paleo minusus, yra pakankamai iškraipyta informacija.
Jei kalbėtumėme apie visiškai buitines proporcijas, tai (normaliu atveju) siūloma kažkas panašaus į 65% riebalų, 20% angliavandenių ir 15% baltymų. Todėl antrojo teksto, kurio pavadinimas rėkia apie low-carb high-protein (taip, manyčiau, būtent tokia mityba sveikatai tikrai yra ne į gerą), o pačiame strapisnyje net neužsimena apie fat, skaityti net neverta.
Už protingas savo organizmui (svarbiausia - jo klausytis) tinkančios mitybos paieškas per galvą niekas neduos. O naudos gali ir būti.
Galiu pateikti elementarų pvz. iš savo migreninės patirties. Iki bet kokių mitybos keitimų, žinojau, kad mano migrenai maistas daro labai didelę įtaką. Per laiką atsirinkau nemažai produktų, jų derinių, ruošimo būdų, kuriuos teko išmesti iš asmeninio meniu - tai, suderinus su kitomis praktikomis, tikrai labai padėjo susitvarkyti su galvos skausmais. Todėl radusi tuos produktus tarp paleo autoimunininkams nerekomenduojamųjų, nebuvau labai nustebusi.
QUOTE(Amélie de Montmartre @ 2014 10 02, 11:41)
Riebalai gali būti ir augaliniai, ir, sakyčiau, mityboje didesnę dalį jie ir galėtų sudaryti. Bent jau odai - tikrai į naudą.

Mokslinius straipsnius ir aš linkusi vertinti labiau. Dėl to jų man tikrai labai trūksta ir dėl to už nieką nieko garantuoti negaliu.
Bulvarkių nemėgstu, nors paskaitau ir jas, likusi didžioji dalis tekstų plaukioja kažkur tarp popso ir (kvestionuotino) moksliškumo su nuorodomis į šaltinius ir tyrimus. Na, tam tikrą jų mokslinį pagrįstumą kai kuriems teiginiams ar atvejams vėliau tikrai galima atrasti.
Aš pati - diletantė, kartais linkusi į tam tikrus kraštutinumus, bet tiesmuko, fanatiško
aklumo nemėgstu niekur, nebūtinai mityboje. Savo ligos atveju moksl. tyrimų apie mitybą net neradau, jokių (ir buitinių tekstų ta tema nėra). Bet realią pasirinkto maisto naudą organizmui aš matau.
Kiek prirašiau apie nieką (o bandžiau bent kiek konstruktyviau). Atsiprašau, gal net nereikėjo lįsti. Sveikatos visoms, džiaukitės gyvenimu ir gražiu rudeniu.