Įkraunama...
Įkraunama...

Endometriozė II

QUOTE(Amélie de Montmartre @ 2014 10 01, 21:22)
O kaip jus dar gydote endometrioze, neskaitant KT ir kitu vaistu?
Ar gydytojai ka nors minejo apie maista, rezima ar bet ka, kas padetu kovoti?
Ar gal kokiu rimtu straipsniu ir tyrimu apie tai radot?
Pasidalinkit, prasau  4u.gif .

aš buvau užsikabinusi už paleo dietos, nes buvau atkasusi internete (dabar nerandu, bet vakare namie paieškosiu, gal pavyks atkasti nuorodą), kad autoimuninių ligų (tame tarpe ir endo) kontrolei ji labai veiksminga.

bet reikia labai daug ko atsisakyti. rašo, kad reikia atsisakyti visų grūdų, kruopų, pieno produktų, vaisių, visko, kame yra cukraus ar krakmolo. valgyti daug daržovių, mėsos, ir riebiai. yra SM net atskira tema, kurioje visos pasakojasi, kaip sėkmingai susitvarkė sveikatą su šia dieta (ne vien tik autoimuninės ligos), kaip sėkmingai pastojo.

pradėjau skaityti D. ir M. Hartwigg "Viskas prasideda nuo maisto". yra apie ką pamąstyt.
Atsakyti
Gemma,

gal todėl viskas taip gražiai atrodo, kad mažai grįžta papasakoti, kai dingsta iš tos Paleo temos. jei tavo sveikata ideali, tai tuomet greičiausiai viskas bus gerai (bet kam tau tada ta dieta, jei ir taip gerai matiniesi ir esi sveikas?) Bet jei organizmas turi silnybių, pernelyg įsijautus gali rimtai sau pakenkt. kai kurie pakitimai bus negrįžtami (na, čia trubūt labai bendra daugeliui ektremalių ir madingų dietų...)

jei skaitai angliškai, čia apžvalga pliusų ir minusų vieno autoriaus, kuris propaguoja panašią į paleo mitybą:

http://articles.merc...paleo-diet.aspx

čia istorijos tų, kurie metė dietą:

http://www.dailymail...otein-diet.html

mityba yra labai svarbi. bet visi kraštutinumai veda prie kraštutinių potyrių, kurie ne visada būna teigiami wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Gemma @ 2014 10 02, 08:06)
aš buvau užsikabinusi už paleo dietos, nes buvau atkasusi internete (dabar nerandu, bet vakare namie paieškosiu, gal pavyks atkasti nuorodą), kad autoimuninių ligų (tame tarpe ir endo) kontrolei ji labai veiksminga.

bet reikia labai daug ko atsisakyti. rašo, kad reikia atsisakyti visų grūdų, kruopų, pieno produktų, vaisių, visko, kame yra cukraus ar krakmolo. valgyti daug daržovių, mėsos, ir riebiai. yra SM net atskira tema, kurioje visos pasakojasi, kaip sėkmingai susitvarkė sveikatą su šia dieta (ne vien tik autoimuninės ligos), kaip sėkmingai pastojo.

As perskaiciau visus mokslinius tyrimus apie endo ir mityba, kokius pavyko rasti. Jei norite, galiu atsiusti.
Tyrimai daromi mazdaug tokiu principu :apklausiamos moterys sergancios endo ir atrenkama, kokie produktai vyrauja endo serganciuju mityboje.
Kol kas rezultatai rodo, kad jos valgo ypac daug raudonos mesos ir gyvuliniu riebalu.
Tad moksliniu tyrimu rezultatai rodo, jog paleo dieta yra visiskai netinkama sergancioms endo, nes mesa ir gyvuliniai riebalai - butent tai, ko mums reikia vengti.

Kadangi pati dirbu moksle, as tikrai pasitikiu tyrimu rezultatais ir visiskai skeptiskai ziuriu i visokius straipsnius, kur pateikiami tik patarimai, bet nera jokiu irodymu, jokiu tyrimu, jokio pagrindimo. Tik isvedziojimai.

Jei galite, atsiuskite man ta nuoroda, kurios dabar negalite rasti - paskaitysiu smile.gif.
Dekoju

Papildyta:
QUOTE(Fedes @ 2014 10 02, 09:49)
mityba yra labai svarbi. bet visi kraštutinumai veda prie kraštutinių potyrių, kurie ne visada būna teigiami wink.gif

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
Kitas dalykas, kad nerandu jokiu tos dietos endo gydymo irodymu.

O Endo yra rimta liga, todel visiskai neturiu jokio noro eksperimentuoti, vien del to, kad dabar uzejusi paleo dietos mada smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(Fedes @ 2014 10 02, 10:49)
Bet jei organizmas turi silnybių, pernelyg įsijautus gali rimtai sau pakenkt. kai kurie pakitimai bus negrįžtami (na, čia trubūt labai bendra daugeliui ektremalių ir madingų dietų...)

Atsiprašau, kad įlindau. Bet norėčiau pakomentuoti.smile.gif Paleo temoje yra visokių kraštutinumų, taip. Ne visi jų laikosi, ne visiems jie priimtini, kaip ir kiti dalykai.
Išlipant iš temos ribų. Man, pvz., apskritai nėra priimtinas savo mitybos būdo, kaip vienintelės panacėjos, brukimas kitiems, jei jis vyksta už tos temos ribų (oj. Ką aš čia veikiu?). Bet tai būdinga ne vien paleo, ar ne? O jei tai pasakoma ligoniui - „tu pats kaltas. Sergi, nes valgai ne taip“ (veganizmas, paleo ar dar kas) - tai jau ir virš etikos normų.

Bet kokiu atveju - besirenkant bet kokią mitybą reikia naudotis nuosava ant pečių esančia galva. Jei galva neveikia ir svetimos nuomonės-tekstai siurbiami ir taikomi aklai, neatsižvelgiant į individualias organizmo reakcijas ir atsiradusius teigiamus ir neigiamus potyrius - na - čia jau kažkieno asmeninė problema.

Dėl pačios mitybos - priešingai - sakyčiau - elementariame, klasikiniame paleo (ar primal) kraštutinumų ir ekstremalumo yra labai mažai. Tai tiesiog protingas gryno, natūralesnio, kiek tai įmanoma, maisto vartojimas. Tam tikrų produktų atsisakymas - taip, jis yra. Bet jeigu be jų jautiesi geriau?smile.gif

Dabar apie tekstus. Egzistuoja toks labai negeras dalykas - išvadų darymas nesuprantant, apie ką yra kalbama.smile.gif Čia asmeniškai netaikoma, jei ką.
Pirmą Tavo, Fedes, įmestą tekstą perskaičiau - tai, ką kaip minusus analizuoja anas vyriškis, yra, atvirai, prasto teksto pavyzdys. Paleo nėra high-protein low-carb dieta. Nėra. Be to - normaliai valgant tikrai labai sunku susirinkti daugiau, nei 70 g baltymo per dieną. Riebalų, nors patiekalai nuo jų tikrai nevarva, visada bus didesnioji dalis (ką jis ir rekomenduoja kaip savo pakoreguotą mitybą, bet ko egzistavimą paleo mityboje neigia), nes būtent gerųjų riebalų vartojimas paleo akcentuojamas kaip substitutas galimai sumažintam angliavandenių kiekiui (jis, aišku, natūraliai sumažėja dėl grūdų, cukraus ir pan. atsisakymo). Pieno produktų vartojimas - asmeninis pasirinkimas. Įmetus į meniu vieną-du vaisius (šalia kalno daržovių, kuris būtinas, o kur dar uogų sezonas?) angliavandenių galimai vis tiek susidarys net daugiau, negu suvartojamo baltymo. Tai va tai, ką jis įvardija kaip paleo minusus, yra pakankamai iškraipyta informacija.
Jei kalbėtumėme apie visiškai buitines proporcijas, tai (normaliu atveju) siūloma kažkas panašaus į 65% riebalų, 20% angliavandenių ir 15% baltymų. Todėl antrojo teksto, kurio pavadinimas rėkia apie low-carb high-protein (taip, manyčiau, būtent tokia mityba sveikatai tikrai yra ne į gerą), o pačiame strapisnyje net neužsimena apie fat, skaityti net neverta.smile.gif

Už protingas savo organizmui (svarbiausia - jo klausytis) tinkančios mitybos paieškas per galvą niekas neduos. O naudos gali ir būti.smile.gif
Galiu pateikti elementarų pvz. iš savo migreninės patirties. Iki bet kokių mitybos keitimų, žinojau, kad mano migrenai maistas daro labai didelę įtaką. Per laiką atsirinkau nemažai produktų, jų derinių, ruošimo būdų, kuriuos teko išmesti iš asmeninio meniu - tai, suderinus su kitomis praktikomis, tikrai labai padėjo susitvarkyti su galvos skausmais. Todėl radusi tuos produktus tarp paleo autoimunininkams nerekomenduojamųjų, nebuvau labai nustebusi.

QUOTE(Amélie de Montmartre @ 2014 10 02, 11:41)

Riebalai gali būti ir augaliniai, ir, sakyčiau, mityboje didesnę dalį jie ir galėtų sudaryti. Bent jau odai - tikrai į naudą.biggrin.gif
Mokslinius straipsnius ir aš linkusi vertinti labiau. Dėl to jų man tikrai labai trūksta ir dėl to už nieką nieko garantuoti negaliu. Bulvarkių nemėgstu, nors paskaitau ir jas, likusi didžioji dalis tekstų plaukioja kažkur tarp popso ir (kvestionuotino) moksliškumo su nuorodomis į šaltinius ir tyrimus. Na, tam tikrą jų mokslinį pagrįstumą kai kuriems teiginiams ar atvejams vėliau tikrai galima atrasti.
Aš pati - diletantė, kartais linkusi į tam tikrus kraštutinumus, bet tiesmuko, fanatiško aklumo nemėgstu niekur, nebūtinai mityboje. Savo ligos atveju moksl. tyrimų apie mitybą net neradau, jokių (ir buitinių tekstų ta tema nėra). Bet realią pasirinkto maisto naudą organizmui aš matau.

Kiek prirašiau apie nieką (o bandžiau bent kiek konstruktyviau). Atsiprašau, gal net nereikėjo lįsti. Sveikatos visoms, džiaukitės gyvenimu ir gražiu rudeniu. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Fedes @ 2014 10 02, 09:49)
mityba yra labai svarbi.

dėl šito sutinku drinks_cheers.gif

bet dėl viso kito mano požiūris priešingas. jei esi sveika, gali sau leisti neeksperimentuoti ir laimingai gyventi negalvodama, ką valgai, kada ir kaip.

o kai jau gresia liga, tada nebegalima sėdėti rankų sudėjus ir laukti, o gal ir taip bus gerai. taip ir pradėjau ieškoti informacijos ir radau paleo, ir daug kitų mitybos protokolų. kol kas neatsirinkau, kuris man priimtiniausias.

tavo nurodyti straipsniai taip pat nėra paremti moksliniais tyrimais, tad dėl patikimumo nebūčiau labai užtikrinta.

QUOTE(Amélie de Montmartre @ 2014 10 02, 10:41)
As perskaiciau visus mokslinius tyrimus apie endo ir mityba, kokius pavyko rasti. Jei norite, galiu atsiusti.
Tyrimai daromi mazdaug tokiu principu :apklausiamos moterys sergancios endo ir atrenkama, kokie produktai vyrauja endo serganciuju mityboje.
Kol kas rezultatai rodo, kad jos valgo ypac daug raudonos mesos ir gyvuliniu riebalu.
Tad moksliniu tyrimu rezultatai rodo, jog paleo dieta yra visiskai netinkama sergancioms endo, nes mesa ir gyvuliniai riebalai - butent tai, ko mums reikia vengti.

Kadangi pati dirbu moksle, as tikrai pasitikiu tyrimu rezultatais ir visiskai skeptiskai ziuriu i visokius straipsnius, kur pateikiami tik patarimai,  bet nera jokiu irodymu, jokiu tyrimu, jokio pagrindimo. Tik isvedziojimai.

Jei galite, atsiuskite man ta nuoroda, kurios dabar negalite rasti - paskaitysiu smile.gif.
Dekoju

neįmanoma perskaityti visko smile.gif

kol kas randu tik tokį: http://www.ncbi.nlm....pubmed/23334113, bet čia apie gluten-free diet ir su endometrioze susijusio skausmo malšinimą. šis man daug rimčiau atrodo nei, tarkim, Fedes įmestos nuorodos. bet tikrai kažkas pan. buvo ir apie paleo. gaila, neišsisaugojau nuorodos doh.gif

o kas liečia tavo pasiūlymą, mielai paskaityčiau tuos straipsnius, kur apie pakeistos mitybos įtaką gydant endometriozę, ar bent palengvinant simptomus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gemma @ 2014 10 02, 14:52)
o kas liečia tavo pasiūlymą, mielai paskaityčiau tuos straipsnius, kur apie pakeistos mitybos įtaką gydant endometriozę, ar bent palengvinant simptomus  4u.gif

Kai tema tokia siaura - endo ir maisto sarysis tikrai galima susirasti visus mokslinius straipsnius. Ne kas diena juos kepa.

Geriausia ju ieskoti va taip, arba narsant konkreciai tam tikru moksliniu zurnalu duombazes:
http://scholar.googl...p...C5&as_sdtp=

Pabandykit atsiusti, jei nepavyks tada as gal kazkaip atsiusiu, nes as zinau, kad prie dalies galima prieiti tik narsant is universiteto ar laboratoriju.
Beje, jusu nurodyto straipsnio negaliu gauti. Raso, kad mokamas g.gif . Ar jums pavyko atsisiusti?
Atsakyti
Sveikos mergaitės,

Jungiuosi į kovojančių su endo būrį... prieš 3 metus operuota ir nustatyta 4 stadija, deja po operacijos vėl greit viskas atsinaujino ir išplito dar labiau, apie 2 metus vartojau KT Jeanine endo plitimą šiek tiek pažabojo, tačiau siaubingi skausmai išliko tie patys. Šiuo metu paskirtas gydymas Visannette, vartoju jau 3 mėnesiai skausmai šiek tiek mažesni, tačiau visiškai dingo mėnesinės. Galbūt yra vartojančių šiuos vaistus būtų labai idomu sužinoti jūsų patirtį kiek laiko vartojote, ar nors kiek pagelbėjo ar nepakenkė sveikatai ? Iš anksto visoms dėkoju 4u.gif
Atsakyti
Na va, einu pas gydytoja menesio gale. Raportuosiu kas ir kaip ten ir ar kokia nauda dave mano tas istisinis KT gerimas (pradziai reikia sugalvot kaip pasakysiu gydytojui, kad geriau su labai retom pertraukom biggrin.gif )
Atsakyti
Geriu KT 2 metus su pertraukom,tai kol geriu viskas gerai,nei skausmų nieko,padarau pertrauka viskas prasideda.Načiort jei visą gyvenimą gerti tą brudą. doh.gif
Atsakyti
O tiesa, ka jus tokio blogo jaučiat, kad KT brudu vadinat? Tai tikrai švelniausias ir netūraliausias dalykas turbūt kas gali būti. Nesusidūrėt su tikrais brudais... Cia tik papildymas tam tikru hormonu, kurie labai panasus ir taip gaminami organizme. As geriu metus ir jei reiks, gersiu dar 20metu. Vienintelis dalykas kas galetu keistis- galetu juos kompensupti sergant Endo, nes man menesiui reikia is esmes 1,5 pakelio, kas kainuoja ~60lt
Atsakyti
QUOTE(Magnifique @ 2014 10 04, 12:17)
O tiesa, ka jus tokio blogo jaučiat, kad KT brudu vadinat? Tai tikrai švelniausias ir netūraliausias dalykas turbūt kas gali būti. Nesusidūrėt su tikrais brudais... Cia tik papildymas tam tikru hormonu, kurie labai panasus ir taip gaminami organizme. As geriu metus ir jei reiks, gersiu dar 20metu. Vienintelis dalykas kas galetu keistis- galetu juos kompensupti sergant Endo, nes man menesiui reikia is esmes 1,5 pakelio, kas kainuoja ~60lt

tai kodel jie turi ir salutiniu poveikiu, kaip pavyzdziui kur man israse, tai jei pakyla aukstas spaudimas, tai jau negalima ju vartot
Atsakyti
QUOTE(cvetocik @ 2014 10 04, 14:34)
tai kodel jie turi ir salutiniu poveikiu, kaip pavyzdziui kur man israse, tai jei pakyla aukstas spaudimas, tai jau negalima ju vartot

Nu cia jau tas poveikis svelnus ir retas. Geriu be pertrauku, nei salutiniu, nieko. Vartoju tokiu vaistu, kad KT kaip geleles...
Atsakyti