Įkraunama...
Įkraunama...

Globėjai plepa toliau, tęsiam

QUOTE(vaikai4 @ 2011 11 15, 11:53)
Labas,
pasipasakosiu ir gal ka nors patarsite...

Siuo metu pas mus yra globos statusas dviems sesutems, tiesiog laikinai palikome globa patarti vaiku teisiu darbuotoju del paprastu zemisku dalyku...gal smerksite, bet yra kaip yra... taciau ne apie tai as noriu pasikalbeti. Situacija vyresneles darzelyje:

veiksmas vyksta praejusia savaite berods treciadieni,

nueinu pasiimti i grupe ir atidariusi  duris kaip visuomet klausiu pas aukletoja kur musu mergyte? Aukletoja pradeda dairytis, sako na va ka tik buvo prie akiu, kur ji cia dabar ilindo? Grupeje yra zaidimu namelis, ji atidaro jo duris:o ten musu mergyte su dviem berniukais, tik musiskes pedkelnes numautos iki puses. As ziuriu, o aukletojos reakcija: Migle, ka tu cia dabar darai? Ka tu sugalvojai? taip yra negrazu, kodel tu taip elgiesi? O musu Migle isbegdama is namelio i aukletojos klyksma ir ziuredama  tai i mane tai i ja sako: man Audrius numove , jis man masaza dare. Man Audrius numove, gi ne as.

As pritupiau prie savo mergytes, kad jai priejus pirmiausia su ja apsikabinti pasisveikinti, kaip mes kiekviena diena ta darome.  Mus grupeje apspito visi kiti vaikuciai, taciau aukl;etoja savo kaltinimu musu mergytei nenutrauke iki kol as grieztu balsu jos nepertraukiau ir nepasakiau: Ar jus giordite ka Migle sako? Pakvieskite tuos bernoiukus ir pas juos paklauskite.
Tuomet ji prieina prie namelio atidaro jo duris kur buvo tas Audrius ir kitas dar berniukas ir jau svelnesniu tonu sako: Na ka cia dabar sugalvojote, greitai eikite is namelio----jau jos balse nebuvo kaltinimu. Tie berniukai nuejo i grupes kampa kur buvo kaladeliu spinta ir uzsidare. Aukletoja tuo metu priejo vel grupeje prie musu ir vel pradejo maniske moralizuoti. Tuomet as jau neiskenciau ir sakau:
Aukletoja, gal pasikvieskime visus tris vaikucius i rubimne ir ten pakalbesime ramiai kas ten vyko. Ji taip susimete. Sakau pakvieskite tuos du berniukus. Ji aisku juos pakviete, taciau pati liko grupeje, nenorejo dalyvauti musu pokalbyje, nors ji negali palikti manes kaip kito vaiko mamos kalbetis su kitais vaikuciais be pedagogo. Taciau ne esme, rubineje tuo metu dar rengesi auklyte.
As pradejau su berniukais kalbeti ir tas Audrius pasake: as numoviau Miglei kelnes, nes norejau padaryti masaza.
Tuomet priejau pasikviesti aukletoja, ir jai pasakiau;
Paklausykite ka ten vaikuciai veike, ir kodel jus prie kitu vaiku izeidinejate musu mergaite taip nepedagogiskai?
Ji isgirdusi kad berniukas prisipazino, tik israudo ir sako:
Oi jus vaikai, greitai atsiprasykite mamytes blink.gif  blink.gif tiesa pasakius likau nesupratusi kas ir prie ko. Kodel vaikai turi atsiprasyti, kad ji nesuziurejo ju? Na bet, as jai sakau; as noresiu zinoti ar jus informavote berniuko tevelkius apie sita ju zaidima ir noresiu, kad jus pasiaiskintumete kodel taip atsitiko?
O ji man sako: Na bet zinote, Jusu Migle kitokia, ji gi is ten. Jie ten visi kitokie blink.gif  blink.gif Man akys ant kaktos isoko ir tuomet as jau labai piktai sakau; KOKIA KITOKIA? IS KUR JI? JI YRA MANO DUKRYTE, IR ATEJO IS MUSU PILNOS SEIMOS-KOKIA JUS ESATE PEDAGOGE TAIP KALBEDAMA/

Uzdariau grupes duris ir paemusi mergyte isejau.
Sekancia diena dirbo kita aukletoja, su ja pasikalbejome ir si atsake kad musu Migle yra judri ir garsiakalbe, taciau kaip ir visi vaikai.
Dar sekancia diena dirbo nemalonioji aukletoja, kai ryte atvedziau dukryte-ji prie manes nepriejo. Tiesiog as pirma pasisveikinau ir tiek. Kai atejau vakare, kaip ir kiekviena karta atejusi pasiimti vaiko as pas ja klausiu: Na kaip sekesi musu Miglei? O ji:
Na mamyte siandiena as jos visa diena nepaleidau is akiu, tai atrodo viskas gerai  bigsmile.gif
Saukau: tai jos nereikia sekti, ji turbut nuo jusu pastovaus sekimo jaucia itampa? Ir kaip tik tuo metu susimuse du berniukai grupeje,o as sakau: Va jus rupinkites ir kitais vaikuciais, ne vien perdetu demesiu musu mergytei. O aukletoja man ir vel;
Na bet mamyte, ji vistiek yra is ten atejusi ir kitokio charakterio, kitaip elgesi?
Blin supykau ir klausiu KAIP KITAIP APIE KA JUS, TAI PASAKYKITE AISKIAI. Sakau ji ka nemandagi, musasi ar kas jai darosi. O aukletoja su sypsena lyg tyciodamasi sako; Na ne ji mandagi ir niekada nesimusa (ta as ir pati zinau), taciau ji megsta kitus vaikucius pamokinti, na ji elgiasi kaip aukletoja, del to kad ji is ten, o ne is seimos. Zodziu sakau as matau kad jus negirdite manes ir mes pasikalbesime kita karta ir dar pklausiau uz darzeli mokejimo tvarkos. O ji man isputusi akis sako: O jums reikia moketi uz darzeli? As galvojau kad Jums jis nemokamas???? Blin... Tuomet as jau pro sukastus dantis ,sakau taip aukletoja, mes ir buta is valstybes nemokamai ta proga gavome, dabar pas mus ikurtuves....Tai va, nervas ima nerealiai, del tokios prastos pedagoges. As jai dar pasakiau, kad dukryte as galeciau pasaugoti palikti ir pas mociute, taciau jums ja as atvedu ugdymui, uz ka mes ir mokame Jums kaip pedagogei. Manu kad kita savaite eisime del sios situacijos pasikalbeti su darzelio direktore, noriu kad dalyvautu aukletoja, mano vyras, ir dierektore. Noriu problema spresti, o ne palikti puliuoti....

Ka jus is savuju patirciu patartumete? Ka darau gal as ne taip?

Viską organizuokite taip, lad kuo mažiau nemalonumų suteiktumėte auklėtojai (jei liekate toje grupėje). Geriau būtų, kad jūs ir ji rastų laiko ilgesniam pokalbiui apie vaiko situaciją. Jei manote, kad tai beviltiška, visiems geriau būtų – galimybė keisti grupę. Pas direktorę eičiau tik pakalbėti apie grupės keitimą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 15 lapkričio 2011 - 12:46
Su mūsų pupa dar pavasarį buvo analogiška situacija. Visur ir visada kalta mazgė - auklėtoja per pokaitį kitoj grupėj kavą geria ar plirpia, grupėj baikai siaučia. Grįžus auklėtoja maniškę purto. Dar keliatas pan. situacijų. Auklėtojai davėm suprasti, kad mes viską žinom, kad vaikas viską pasakoja. Auklėtojos atsakymas - nieko nebuvo, ir iš vis jūsų vaikas laukinis, nevaldomas, agresyvus, šmeižia. Šiaip ar taip auklėtoja po pokalbio apsispakajino, elgėsi bent jau neutraliai.
Supratingumo ir rūpestingumo per jėgą- eidama pas direktorę- neįpūsi.
Šį rudenį pasikeitė auklėtojos vėl. Aišku, iš ansto buvo informuotos apie antžmogiukę, etiketė priklijuota. Kaip vėliau prisipažino, bijojo ir nelaukė vaiko. O be tačiau - užteko trumpo laiko, kad jos suprastų, jog mano pelėdžiukas ne vien man geriausias ir gražiausias. Be galo kūrybinga, atmintis ir nuovokumas neeilinis, lyderė, nuoširdi ir užjaučianti. Tokie atsiliepimai apie pupą dabar. Nė vienos pastabos. Turbūt vaikus kažkas sukeitėsmile.gif
Tikrai nereikia bijoti permainų - pakeisti daržą ar bent jau grupę. Manau visiems tai išeitų į naudą smile.gif Bet tai tik mano nuomonė ir patirtis.
Atsakyti
Tas ir yra, kad kitu aukletoju akimis (nes grupeje dirba pakaitomis 3 aukletojos)-musu mergyte labai kurybinga, muzikali (ji papildomai darzelyje lanko muzikos bureli, tai muzikos mokytoja vis aukletojoms ja pagiria). Taip, kitos aukletojos sako, kad musiske yra judri, garsiakalbe, megstanti buti daugiau prie suaugusiu nei prie vaiku, zingeidi ir megstanti pavadovauti ar kitiems patarti ( pvz; kad mamyte sake jog spalvinti reikia neperzengiant piesinuko liniju). Bet visus gerus atsiliepimus mums sako kitos aukletojos, sioji nera net menkiausios smulkmenos pasnibzdejusi kas butu gerai, o jug negali taip buti, manau kad tai tiesiog neprofesionalu... Suprantu, kad profesionalumo as jos neismokinsiu, taciau kalbejome su ivaikinimo klausimus kuruojancia psichologe ir jie irgi pataria apsilankyti pas direktore, na jie reziumavo mums taip: kad tai gali buti tiesiog moteris, kuri praeityje turejo nemaloniu susidurimu su globios institucijomis ar globojamais vaikais. Ir zinote kas keisciausia, kad kuomet pokalbio metu as aukletojai pasakiau sita psichologu situacijos vertinima ji pasake; na taip as turejau susidurimu su vaikais is globos istaigu, bet jie tikrai yra kitokie. Na ir ka as tai penkiasdesimties metu su virs motereliai galiu dar pasakyti...
Atsakyti
QUOTE(jurgaite @ 2011 11 15, 13:04)
*Su mūsų pupa dar pavasarį buvo analogiška situacija. Visur ir visada kalta mazgė - auklėtoja per pokaitį kitoj grupėj kavą geria ar plirpia, grupėj baikai siaučia. Grįžus auklėtoja maniškę purto. Dar keliatas pan. situacijų. Auklėtojai davėm suprasti, kad mes viską žinom, kad vaikas viską pasakoja.

**Tikrai nereikia bijoti permainų - pakeisti daržą ar bent jau grupę. Manau visiems tai išeitų į naudą smile.gif Bet tai tik mano nuomonė ir patirtis.

*aaaa, pažįstama situacija... tik aš tiesiai šviesiai atsakiau, kad jeigu tuo metu, kai manoji "grupę budino" būtų buvę kas nors iš suaugusiųjų, nieko nebūtų atsitikę...
** šventa tiesa.... kad ir mylėta auklėtoja, bet.. tik šiemet sužinojau, kad vaikas ne toks ir piktas ryte... o aš viską nurašiau pelėdžiuko charakteriui doh.gif O juk niekada nesiskundė viena kitos - auklėjimu elgesiu ar pan...
Atsakyti
Kaip smagu, kai ateini pupos vakare pasiimti, o jos veide- ramybė. Nė ženklo to paklaikusio, nieko nematančio žvilgsnio wub.gif
Iš pradžių galvojau ir galvojau, kad darželio pakeitimas turbūt gali turėti savo trūkumų- vaiko adaptacija jau susiformavusioje nebe tokių jau ir mažų šešiamečių grupėje- pirmi mėnėsiai kovos už savo vietą hierarchijoje - o kas jei pasikartos seni įpročiai unsure.gif? Bet supratau, kad tai tik mano didelės baimės akys kadangi turiu toookią patirtį smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurgaite: 15 lapkričio 2011 - 14:48
aha apie sukeistus vaikus man irgi buvo mintis, kai pakeiciau darzeli. Bet maniskes senajeme darzelyje nemego nezinodami kad ji ivaikinta, o jei zinotu tai varge varge.
1,5metu praejo kai maniske eina i kita darzeli ir ten visada giriama kad savarankinska organiszuota, kuribinga jei neturi su kuo zaisti tai tuojau suorganizuoja (tik beda kad persistenge organizuodama) pamokelese noriai dalyvauja.
Vieninetle grupe kurioje pries kaledas naujus metus ir kt sventes vaiku buna daugiau nei visame likusiame darzelyje.
Auksas o neaukletojos. Vaikas negali atsijungti nuo aplinkos tai aukeltoja pasupa pagalve ar paseka pasaka. Apie ana darzeli ji prisimena su siaubu ir dabar pasakoja kaip ji sededavo tualete, 1,5 metu praejo nuo to laiko o ji prisimena.
Atsakyti
QUOTE(vaikai4 @ 2011 11 15, 14:38)
Tas ir yra, kad kitu aukletoju akimis (nes grupeje dirba pakaitomis 3 aukletojos)-musu mergyte labai kurybinga, muzikali (ji papildomai darzelyje lanko muzikos bureli, tai muzikos mokytoja vis aukletojoms ja pagiria). Taip, kitos aukletojos sako, kad musiske yra judri, garsiakalbe, megstanti buti daugiau prie suaugusiu nei prie vaiku, zingeidi ir megstanti pavadovauti ar kitiems patarti ( pvz; kad mamyte sake jog spalvinti reikia neperzengiant piesinuko liniju). Bet visus gerus atsiliepimus mums sako kitos aukletojos, sioji nera net menkiausios smulkmenos pasnibzdejusi kas butu gerai, o jug negali taip buti, manau kad tai tiesiog neprofesionalu... Suprantu, kad profesionalumo as jos neismokinsiu, taciau kalbejome su ivaikinimo klausimus kuruojancia psichologe ir jie irgi pataria apsilankyti pas direktore, na jie reziumavo mums taip: kad tai gali buti tiesiog moteris, kuri praeityje turejo nemaloniu susidurimu su globios institucijomis ar globojamais vaikais. Ir zinote kas keisciausia, kad kuomet pokalbio metu as aukletojai pasakiau sita psichologu situacijos vertinima ji pasake; na taip as turejau  susidurimu su vaikais is globos istaigu, bet jie tikrai yra kitokie. Na ir ka as tai penkiasdesimties metu su virs motereliai galiu dar pasakyti...

kaip mama jus suprantu. Bet dar yra toks dalykas su mūsų visų vaikas- paimtais globoti, įvaikintais- tai sutrikus socialinė adaptacija. Ir šiuo atveju iš tiesų būna taip, kad mūsų vaikus reikia ir pabarti daugiau, stipriau. Taip bus. Ir mamos reikia dantis sukandus kiek patylėti ir suprasti, kad tai į naudą. Vaikui turi formuotis supratimas kas yra negalima, kas yra nederamas elgesys. Globos namuose ten niekas nemoko tokių dalykų. Moko, bet nepakankamai.
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2011 11 15, 16:50)
kaip mama jus suprantu. Bet dar yra toks dalykas su mūsų visų vaikas- paimtais globoti, įvaikintais- tai sutrikus socialinė adaptacija. Ir šiuo atveju iš tiesų būna taip, kad mūsų vaikus reikia ir pabarti daugiau,  stipriau. Taip bus. Ir mamos reikia dantis sukandus kiek patylėti ir suprasti, kad tai į naudą. Vaikui turi formuotis supratimas kas yra negalima, kas yra nederamas elgesys. Globos namuose ten niekas nemoko tokių dalykų. Moko, bet nepakankamai.

Alfija, o kaip su saviverte, jei vaikui tenka atsiimti už viską - ir būtą ir nebūtą? Tipo, vaikas jau darže turi suprasti, kad pasaulis neteisingas?
Maniškė tai staigiai pastebi dvigubus standartus jos ir kitų vaikų atžvilgiu ir tai skatina pyktį jos viduje.
Ypač lieka nuoskaudų, kai išties neteisingai ją apkaltina ar nubaudžia nekaltą avansu. Tik tiek, kad ji oi pakovoja tuomet už save ir už tokius dalykus tai atrėžia kaip reikiant, nežiūri, kad suaugusiam. Nežinau, ar tai labai jau gerai, suaugę, ypač pedagogai, tokių dalykų netoleruoja, nors patys išprovokuoja tokias situacijas.
Atsakyti
QUOTE(jurgaite @ 2011 11 15, 17:52)
Alfija, o kaip su saviverte, jei vaikui tenka atsiimti už viską - ir būtą ir nebūtą? Tipo, vaikas jau darže turi suprasti, kad pasaulis neteisingas?
Maniškė tai staigiai pastebi dvigubus standartus jos ir kitų vaikų atžvilgiu ir tai skatina pyktį jos viduje.
Ypač lieka nuoskaudų, kai išties neteisingai ją apkaltina ar nubaudžia nekaltą avansu. Tik tiek, kad ji oi pakovoja tuomet už save ir už tokius dalykus tai atrėžia kaip reikiant, nežiūri, kad suaugusiam. Nežinau, ar tai labai jau gerai, suaugę, ypač pedagogai, tokių dalykų netoleruoja, nors patys išprovokuoja tokias situacijas.

gal ne taip pasakiau- neaiškiai. Mergaitė lengvai davėsi nukelnėjama, nes nemato kad ji elgiasi nederamai. Ji taip ir pasirodė su numautom kelnėm. Jei namuose augusiam yra aišku, kad jis elgiasi nederamai- nes ir su saviverte ir su daugybe kitų jsusmų ir išraiškos pažįstami, tai mūsų vaikai - ne. Ir mes paėmę, prisiėmę atsakomybę juos auklėti ir auginti su auklėjimo klausimais užtrunkam ilgiau. Reikia aiškinti ilgiau pasekminius- priežastinius ryšius, ir labai ilgai mūsų vaikams gyvenimas savaime nesigyvena. Ilgai reikalinga mūsų padidinta korekcija iš šalies.
Aš kalbu ne apie konkretų šitą auklėtojos atvejį, bet daugiau apskritai.
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2011 11 15, 18:48)
gal ne taip pasakiau- neaiškiai. Mergaitė lengvai davėsi nukelnėjama, nes nemato kad ji elgiasi nederamai. Ji taip ir pasirodė su numautom kelnėm. Jei namuose augusiam yra aišku, kad jis elgiasi nederamai- nes ir su saviverte ir su daugybe kitų jsusmų ir išraiškos pažįstami, tai mūsų vaikai - ne. Ir mes paėmę, prisiėmę atsakomybę juos auklėti ir auginti su auklėjimo klausimais užtrunkam ilgiau.  Reikia aiškinti ilgiau pasekminius- priežastinius ryšius, ir labai ilgai mūsų vaikams gyvenimas savaime nesigyvena. Ilgai reikalinga mūsų padidinta korekcija iš šalies.
Aš kalbu ne apie konkretų šitą auklėtojos atvejį, bet daugiau apskritai.

Po tavo paaiškinimo supratau, kur link suki ir pasirašau po kiekvienu žodžiu. Su ta saviverte gaunasi toks užburtas ratas- išlenda be kelnių, nes savivertės vaikas nejaučia, už tą neturėjimą vėl auklėtoja aprėkia, o ne pedagogiškai dirba- ir dar kartą ja numuša žemiau nulio - aprėkdama ir taikydama vaikams dvigubus standartus.
Tik mamos rankose tą ratą nutraukti - t.y. kuo skubiau namuose įdėto įdirbio neleisti vienu ypu nubraukti. Auklėtoja jei nesupranta, tai neišaiškinsi, todėl tik aplinką keisti reiktų. Vienareikšmiškai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurgaite: 15 lapkričio 2011 - 19:54
Vaikai4, turėjau ir aš panašią situaciją su savo biologine dukra. Kai jai buvo penkeri viena auklėtoja ėmė vis pasakoti, kad mano vaikas nepritampa, kad kažkas negerai, kad ji atstumta kitų grupėje.
Psichologės patarimas, kai nuėjau pasikonsultuoti, buvo keisti darželį arba skųsti auklėtojas direktorei, nes penkerių vaikas pats savaime negali iššaukti kitų nepalankumo, be suaugusiųjų pagalbos (tuo greit įsitikinau pati).
Grįžusi viską tiesiai šviesiai ir pažodžiui pasakiau kitai auklėtojai, kuri tuo metu dirbo. Pasakiau, kad darželio keisti nenoriu, o ir skųstis nenorėčiau (nors galiu), bet noriu, kad jos man pagelbėtų. Sulaukiau pagalbos ir geranoriškumo. Dukra jau devynerių, o apie darželį prisiminus sako, kaip ten buvo gerai. :-)
Kartais taip atsitinka, kad suaugę nori savo bėdas parodyti per vaikus...
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2011 11 11, 17:22)
Sveikutė 4u.gif
Fėja antrokė ar trečiokė? Nesvarbu- neesmė. Vistik, net neįsivaizduoju nuo ko visa tai, bet stenkis iš paskutiniųjų ignoruoti blogą elgesį.

Matai, tai būna netik blogas elgesys, bet dar būna ir veiksmai , kurie atneša ir finansinės žalos, tada arba tiesiog turi nusipirkti tą daiktą naują arba tiesiog jo jau neturi. Todėl ignoruoti neišeina. Pav. sulaužo asmeninį daiktą, ką daryt, nieko nesakyti? Ignoruoti?

QUOTE(vaikai4 @ 2011 11 15, 12:53)
O musu Migle isbegdama is namelio i aukletojos klyksma ir ziuredama  tai i mane tai i ja sako: man Audrius numove , jis man masaza dare. Man Audrius numove, gi ne as.

Esmė yra tame, kad berniukai numovė kelnes ne kuriai nors kitai mergaitei (numanau,kad kitos būtų neleidę to daryti), o būtent jai, ir dėl to ji yra kalta, o ne berniukai. Bent jau aš taip auklėju. Niekas jos nevertė, ji galėjo pasiskūsti, pasipriešinti-rėkti pradėti, pagaliau su jais neprasidėti. Bet kažkodėl leidosi.
Atsakyti