Įkraunama...
Įkraunama...

Montessori darželiai

Lopšelinukų jie nepriima, nes pagal jų filosofiją vaikas iki 3 metų turi būti ugdomas mamos. Anksčiau Vilniuje, Jovaro gatvėje veikiantis Montessori centras turėjo specialią grupę lopšelinio amžiaus vaikams su mamomis, bet toks nepasiteisino, todėl dabar tokio nebėra ir priima tik vyresnius. O šiaip, šitam forume anksčiau jau ne kartą apie Montessori buvo kalbėta wink.gif
Atsakyti
Skaitau ir kraupu darosi. Is tiesu, ir Montesori, ir Domano sistemu pradzia - darbas su sutrikusio intelekto vaikais. O kai sie vaikiukai parode stulbinancius rezultatus - kilo logiskas klausimas, kokiu gi aukstumu galetu pasiekti sveiki vaikai, ir metodika buvo adaptuota sveikiems vaikams. Zinau keleta vaiku, kuriems Montesori darzelis tapo tikra savarankiskumo ugdymo mokykla. Tik gaila, kad mokykloje dalis tu igudziu buvo vel prarasti. Gerai pazistu ir viena ikimokyklines pedagogikos destytoja. Apie Montesori sistema ji sneka tik gerai ir labai gerai. Lygiai taip pat ji pripazista, jog senasis lietuviskosios ikimokyklines pedagogikos klanas Montesori bijo kaip maro. Visu pirma - del kuriamos konkurencijos tautinems sistemoms, taciau taip pat ir - del elementaraus noro gilintis (daznai i tekstus ne lietuviu kalba wink.gif ) ir ieskoti kazko naujo stygiaus.

Del judriu vaiku - kaip tik ji mano, jog Montesori grupe tokiems vaikams geriausias pasirinkimas, nes tokie vaikai cia nera lauzomi, verciant paklusti daugumos (ar aukletojos) diktatui. Esme cia - sudominti, o ne priversti. Kaip tik del to patys taip pat labai rimtai svarstom galimybe vesti savo ozkyte i Montesori grupe.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingulbuncius: 04 lapkričio 2004 - 17:25
QUOTE (Ingulbuncius @ 2004 11 04, 09:24)
Del judriu vaiku - kaip tik ji mano, jog Montesori grupe tokiems vaikams geriausias pasirinkimas, nes tokie vaikai cia nera lauzomi, verciant paklusti daugumos (ar aukletojos) diktatui. Esme cia - sudominti, o ne priversti. Kaip tik del to patys taip pat labai rimtai svarstom galimybe vesti savo ozkyte i Montesori grupe.

tai tik viena suinteresuotos aukletojos nuomone. mes tai jau praeje, ir pakartosiu dar karta judriems vaikams tokioje grupeje ne vieta, sita galiu pasakyti vienareiksmiskai, judriam vaikui atimti galimybe judeti - tas pats kaip atimti galimybe kvepuoti, o cia judejimas ribojamas, nes " trukdo susikaupti kitiems". Judru vaika priversti sedeti ( ar cia ne dikratas?) ir verti karoliukus- kancia, nebent labai trumpa laika. Aisku veda tuos vaikus i lauka, i sporto sale, ten galima lakstyti, bet tiek laiko yra labai mazai. Maniskei tada kai vedem i tokia grupe buvo apie 3 m, tai kai pasiimdavau is darzelio ji taip man ir sake, mamyte ar jau dabar galiu pabegioti? ir begiodavo kaip uzsukta ratais, kiekviena diena su asarom turejo skirtis su savo mylimu zaisliuku, mes su juo eidavom iki grupes, po to as turejau pasiimti namo ( nes darze negalima zaisti su zaislais) ir pasiimdama turejau vel ta zaisliuka atsinesti sad.gif pati nesuprantu kaip mes istverem puse metu sad.gif
taciau man susidare ispusis, kad jautriems vaikams, ar/arba turintiems bendravimo problemu ir pan. montersori grupes yra labai gerai, ko nepasakysi apie tradicinius darzelius. Cia as aisku kalbu is patirties lietuviu darzeliuose.
Atsakyti
Mano sunus lanke Montessori grupe.Esu be galo patenkinta.Bet manau turim pripazint viena dalyka-svarbi ne tik sistema,bet ir koks zmogus ja ja vadovaudamasis dirba.Musu miese yra 2 grupes.kiek zinau jos skiriasi kaip diena ir naktis.Patekau i ta tikraja Montessori grupe kur aukletoja kunu ir siela buvo atsidavusi savo darbui.Beje mano sunus tikrai yra judrus,bet kaip tik jis ismoko ten gerbt kitus,kitu poreikius.As is tu mamu kurios megsta disciplina,gal todel man l.patiko ta grupe.Bet dar karta kartoju -TAI PRIKLAUSO NE NUO SISTEMOS ,O NUO ZMOGAUS KURIS JA TAIKO.Manau,kad darzeliai dabar istiesia rankas laukia vaikuciu,tad isiprasyti keliom valandom i grupes darbo valandeles -ne "griekas".
Atsakyti
QUOTE (Iva @ 2004 11 04, 19:36)
tai tik viena suinteresuotos aukletojos nuomone. mes tai jau praeje, ir pakartosiu dar karta judriems vaikams tokioje grupeje ne vieta, sita galiu pasakyti vienareiksmiskai, judriam vaikui atimti galimybe judeti - tas pats kaip atimti galimybe kvepuoti, o cia judejimas ribojamas, nes " trukdo susikaupti kitiems". Judru vaika priversti sedeti ( ar cia ne dikratas?) ir verti karoliukus- kancia, nebent labai trumpa laika. Aisku veda tuos vaikus i lauka, i sporto sale, ten galima lakstyti, bet tiek laiko yra labai mazai. Maniskei tada kai vedem i tokia grupe buvo apie 3 m, tai kai pasiimdavau is darzelio ji taip man ir sake, mamyte ar jau dabar galiu pabegioti? ir begiodavo kaip uzsukta ratais, kiekviena diena su asarom turejo skirtis su savo mylimu zaisliuku, mes su juo eidavom iki grupes, po to as turejau pasiimti namo ( nes darze negalima zaisti su zaislais) ir pasiimdama turejau vel ta zaisliuka atsinesti sad.gif pati nesuprantu kaip mes istverem puse metu sad.gif

Ne Iva, ji ne[be]dirba sistemoje ir suinteresuota nera, nebent suinteresuota tuo, kad labai myli mano dukrele ir blogo jai tikrai nelinki. Stebiuosi, kad rasai, jog Tavo dukrytei neleisdavo begioti - cia gal aukletojos problema, ne sistemos, nes Montesori metodas nepripazista diktato - tik sudominima. Kaip tik manau, kad judriam vaikui sunkiau susikaupti, o cia jis to ismokomas jo paties nelauzant.
Atsakyti
QUOTE (Vaila @ 2004 11 07, 21:01)
As is tu mamu kurios megsta disciplina,gal todel man l.patiko ta grupe.Bet dar karta kartoju -TAI PRIKLAUSO NE NUO SISTEMOS ,O NUO ZMOGAUS KURIS JA TAIKO.Manau,kad darzeliai dabar istiesia rankas laukia vaikuciu,tad isiprasyti keliom valandom i grupes darbo valandeles -ne "griekas".

Va va! Laba daug kas priklauso nuo pačios mamos požiūrio į vaiko ugdymą. Taip pat teisybė ir kad svarbu auklėtojos asmenybė, jos darbo stilius. Juk vienos moka tik gražiai paplepėti su tėvais... Oi oi, mielosios mamytės. Va čia tai NEAPSIGAUKIT! Juk ir teoriškai labai gražiai gali būti pričiulbėta... O kai tas "grožis" vyksta praktiškai, tai labai graudu ir liūdna kartais pasidaro... Gerai, kad mūsų visuomenėje dauguma mamų mėgsta discipliną (vienos su diržu, kitoms užtenka gerokai aprėkti, papurtyti savo vaiką), tai joms darželių "disciplinos" ir atrodo labai gražios.
Na, o dėl to, kad reikia pabūti grupėje užsiėmimų metu, tai tikrai labai to reikia visoms mamoms, o Montessori grupėse, atrodo, tą ir toleruoja.
Tačiau dar kartą įspėju: kad ir kaip gražiai skambėtų visa ugdymo filosofija, kad ir kokį gražų darbą ir bendravimą su vaikais jūs bematytumėte, viskas tikrovėje gali būti visai ne taip, kaip yra pristatoma. Nes vaiko ugdymas - tai ne spektaklis, kurį vienąkart pamačiusi, gali galvoti, kad lygiai taip pat bus vaidinama ir kitais kartais, kai tu nebematysi.
Ingulbunčiau, matau, jog tu tikrai gerai supranti Montessori metodo sistemą, tačiau pasakysiu gal ir šiek tiek įžeidžiančiai, atleisk, bet nebūk naivi. Pats metodas iš tikrųjų nepripažįsta diktato, bet daugumai mūsų pedagogių (net ir Montessori grupių) dar labai labai toli iki darbo be diktato. Labai gaila, bet Iva teisi. Dažnai yra taip, kad iš pat pradžių vaikai yra tiesiog sutramdomi, o kaip tai vyksta praktiškai (ne teoriškai!), lieka paslaptis tėvams...
Šiaip tai Montessori sistema tikrai yra labai nebloga thumbup.gif , tačiau yra daug visokių panašių ( kaip anksčiau minėtų) dalykėlių.
Atsakyti
QUOTE (Mytė @ 2004 11 11, 22:42)
Ingulbunčiau, matau, jog tu tikrai gerai supranti Montessori metodo sistemą, tačiau pasakysiu gal ir šiek tiek įžeidžiančiai, atleisk, bet nebūk naivi. Pats metodas iš tikrųjų nepripažįsta diktato, bet daugumai mūsų pedagogių (net ir Montessori grupių) dar labai labai toli iki darbo be diktato. Labai gaila, bet Iva teisi. Dažnai yra taip, kad iš pat pradžių vaikai yra tiesiog sutramdomi, o kaip tai vyksta praktiškai (ne teoriškai!), lieka paslaptis tėvams...

Nezinau, gal ir esu naivi, kadangi vadovaujuosi vienu vieninteliu man zinomu ir tikrai geru pavyzdziu. Taciau puikiai suvokiu, jog gali buti ir kitaip. Kaip ir rasiau - problema gali buti konkretaus zmogaus, kuris ta metoda taiko iskreipdamas jo esme. Tik tiek.
Atsakyti
QUOTE(Vaila @ 2004 11 07, 21:01)
Mano sunus lanke Montessori grupe.Esu be galo patenkinta.Bet manau turim pripazint viena dalyka-svarbi ne tik sistema,bet ir koks zmogus ja ja vadovaudamasis dirba.Musu miese yra 2 grupes.kiek zinau jos skiriasi kaip diena ir naktis.Patekau i ta tikraja Montessori grupe kur aukletoja kunu ir siela buvo atsidavusi savo darbui.Beje mano sunus tikrai yra judrus,bet kaip tik jis ismoko ten gerbt kitus,kitu poreikius.As is tu mamu kurios megsta disciplina,gal todel man l.patiko  ta grupe.Bet dar karta kartoju -TAI PRIKLAUSO NE NUO SISTEMOS ,O NUO ZMOGAUS KURIS JA TAIKO.Manau,kad darzeliai dabar istiesia rankas laukia vaikuciu,tad isiprasyti keliom valandom i grupes darbo valandeles -ne "griekas".

Tiesiog išdėstėte mano mintis smile.gif Aš irgi savo sūnų vedžiau į Montesorinę grupę. Jis buvo labai judrus, turėjo ir bendravimo preblemų, mėgo mušti kitus vaikus. Bet nuostabi auklėtoja Marija, auksinė kantrybė, begalinis atsidavimas savo darbui. Ir maniškis po truputį išmoko ir elgesio, ir bendravimo taisyklių.
Be to, ten ir pasakas vaikams skaito, ir normalių žaislų yra. Tvarka griežta - pažaidęs turi žaislą padėti į vietą, kitaip negali imti kito. Ryte 2 valandas vyksta montesorinės pamokėlės, po to viskas kaip normaliam darželyje. Mano sūnus keturių metų būdamas jau skaitė, dar po pusmečio skaičiavo. Bet ne tai svarbiausia. Kažkoks ramesnis pasidarė, elgesys pagerėjo. Taip kad viskas priklauso tik nuo AUKLĖTOJOS.
Atsakyti
Ir aš giedėjau daug gerų žodžių apie tą auklėtoja Marija montesori grupėje clap.gif clap.gif
Atsakyti
QUOTE(Zuika1 @ 2005 02 15, 11:30)
Ir aš giedėjau daug gerų žodžių apie tą auklėtoja Marija montesori grupėje clap.gif  clap.gif

Tai gal čia jus apie l/d Varpelis montesori aukletoją Mariją? smile.gif
Atsakyti
[quote=zosyte,2005 02 14, 16:28]
Ryte 2 valandas vyksta montesorinės pamokėlės, po to viskas kaip normaliam darželyje.

Zosyte, gal paaiskintum placiau, kas tos Montesorines pamokeles? mirksiukas.gif
Atsakyti
sveikos mamos;]

uokej, eilini karta prikeliu tema:) vat, man 17metu:Dnesu nei mamyte nei mergina:D vaikinukas:D baigiau ash ta montessori darzeli vilniuje, db priesh akis turiu toki atminima 'knygute' su pavardem visu kas su manim baige;] vat montesori metodo centras 2 laida 1995 95 26:) buvau vienas pirmuju:) kiek pamenu lankiau du metus ar metus, tixliai nepamenu;] pirma diena manes neitempe i ta darzeli:) neejau ir viskas, ir ka jus manot kita diena nenorejau isheit:) ten lb faina, per aplinkui moke tokiu dalyku kuriu per prievarta mazhu vaiku nebutum ishmoke:) moke but savarankishkam, jei kas nesiseka bandyt dar karta arba su draugais:) nu vien zo man lb patiko, darzelije ishmokau skaiciuot iki tukstancio atrodo, nepamenu bet kad iki 100 tai tikrai:) rashyt savo varda, skirt pasaulio saliu veliavas:) mokykloje lb idomiai buvo, mokiausi tik pirmoje klaseje, nes mama nutare pervest i 'normalia' mokykla po to, tai va pirmoje klaseje jokiu pazymiu knygeliu debeseliu ar sauluciu nebuvo:) buvo kas savaite duodamos uzhduotys kurias per savaite turedavai padaryti, padarydavai ar ishmokdavai ir padedavo varnele mokytoja, niekas nieko neversdavo daryt galejai daryt galejai ne bet kazhkaip vis tiek noredavai daryt:) o vaikysteje buvau ramus, bijojau zmoniu taip sakant likt vienas o ten ishmokau bendraut:) nu tikiuosi padejau kam nors:)
Atsakyti