Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip sportuoti sporto klube

Norejau sužinoti kaip sportuojate, pagal kokią programą ir ką po kaip darote.
Pvz. kiek ir kada minate dviratį, kokius treniruoklius naudojate, kiek kartų kartojate pratimus, kaip apšylate ir panašiai. Labai prasau visų mamų pasidalinti savo patirtimi smile.gif
Atsakyti
Zuikad, o kur tu čia nori sportuoti - namuose ar sporto klube?
Atsakyti
QUOTE(zuikad @ 2006 12 15, 00:03)
Norejau sužinoti kaip sportuojate, pagal kokią programą ir ką po kaip darote.
Pvz. kiek ir kada minate dviratį, kokius treniruoklius naudojate, kiek kartų kartojate pratimus, kaip apšylate ir panašiai. Labai prasau visų mamų pasidalinti savo patirtimi  smile.gif

as tai apsilimui 15min kardio treniruokliai,tada treniruokliai pagal individualia trenerio sudaryta programa,o gale 20min.kardio riebalu deginimas mirksiukas.gif programoj buna surasyta kas po ko ir kiek pakartojimu.
Atsakyti
Butent as noreciau suzinoti ta individualia programa, kur treneriai sudare. Randuosi tokioj civilizuotoj saly kurioj nuejus i sporto kluba lankytojai zino daugiau nei treneriai, apie jokias individualias programas ne kalbos nera, bandziau trenerio paklausti, tai baigesi tuo kad jis rodydamas kaip atlikti pratima ranka pasitempe lotuliukas.gif gal mergaites pasidalinkit prasau a smile.gif
Papildyta:
pagranduk o kuriuo treniruokliu pradedi programa ir kuriuo baigi, o kaip su apsilimu ar cia vietoj jo?
Atsakyti
QUOTE(Pramones prospektas @ 2006 12 15, 21:59)
itariu kad zuikad, o kartu ir as norime suzinot butent ta individualia programa

tai,kad nelabai imanoma aprasyti g.gif kaip zodziu paaiskinti ant kokio treniruoklio daryti g.gif galiu pabandyti kol kas pirma diena:1.koju kelimas(p.presas)14kartu(ant alkuniu pasikabini ir kojas keli)2.susirietimai treniruoklyje sedint(p.presas)14kartu3.pasisukimai su lazda ant peciu(atsisedus)1min.sukinetis4.prisitraukimai treniruoklyje(nugara)14kartu5.pakaitinis koju kelimas(sedmenys)keturiom atsistojus kelti po viena koja 15k.6.vertikali trauka treniruoklyje(nugara)16k.7.horizontali trauka treniruoklyje(nugara)14k.8.ranku lenkimas sedint treniruoklyje(bicepsas)14k.9.atsilenkimai treniruoklyje sedint(nugara)16k.10pasistiebimai treniruoklyje(blauzdos)visu pratimu daryti po 3serijas.pertrauka tarp seriju 30-60sek.nu bet nelabai manau,kad viska suprasit ax.gif reikia,kad treneris parodytu,kaip teisingai daryti,nes galite net sau pakenkti.cia tik viena diena,o yra dar dvi mirksiukas.gif
Atsakyti
nu kai as sportavau, tai individualioj programoj buvo, kad pirma diena-krutine, rankos + pilvo presas, atra diena - kojos + pilvo presas, trecia diena- nugara, pora pratimu rankoms + pilvo presas. Kadangi organizmas ilgainiui pripranta prie tokio kruvio, eiliskumo, patartina pakeisti dienas ir pratimu seka + prideti koki nors nauja pratima.Norint deginti riebalus, treniruote butinai reikia uzbaigti kardio treniruokliu, bent 10-15 min.Svarmenys neturi buti sunkus-patempsi raumenis+sunkumas riebalu nedegina, svarbu, kad tuos pratimus taisyklingai atliktum.Va taip man aiskino treneriai.
Atsakyti
SUSIDARYK SAVO ASMENINĘ TRENIRUOTĘ 4u.gif

Norint susidaryti gerą treniruotę reikia tiksliai žinoti savo uždavinius ir tikslus. Jeigu tu jų dar neturi, stipriai rekomenduojama atsisėsti ir pamąstyti, kodėl tu nori dirbti su svoriais. Identifikuoti tikslus yra labai svarbu.
Yra keli žingsniai susiję su asmeninės programos kūrimu. Šie žingsniai bendrai apibrėžia :
• Pratimų pasirinkimą
• Pratimų tvarką
• Svorio dydį, serijų ir pakartojimų kiekį
• Poilsio trukmę tarp serijų
• Poilsio trukmę tarp treniruočių
Pratimų pasirinkimas
Kai rinksies pratimus savo asmeninei programai, turėtum sutelkti savo dėmesį į pagrindines raumenų grupes, tokias kaip kojos, pečiai, krūtinė, nugara, blauzdos, sėdmenys, rankos ir pilvo raumenys. Geriausia būtų pasirinkti 10-14 pratimų, kurie efektyviai treniruotų pagrindinius raumenis.
Pratimų tvarka
Pirmoje vietoje turėtum treniruoti pagrindinius raumenis. Tavo asmeninė treniruotė turėtų prasidėti nuo pratimų didžiosioms raumenų grupėms, pereinant prie pratimų mažesnėms raumenų grupėms.
Svorio dydis, serijų ir pakartojimų kiekis
Svorių kilnojimo pratimai susideda iš pakartojimų ir serijų (priėjimų). Vienas pakartojimas susideda iš eilės raumenų susitraukimo, su svoriu ar judesiu, tokie kaip svorio kėlimas. Pakartojimų eilė yra vadinama serija (priėjimu). Pvz. 10 hantelio kėlimo pakartojimų sudaro vieną seriją.
Serijų atlikimo kiekis priklauso nuo tavo dabartinės fizinės būklės ir tikslų. Pradedantieji gali atlikti ne daugiau kaip porą serijų atskirai kūno daliai. Didesnis kiekis nei pora serijų naujokams yra labai nerekomenduojama nes tai gali sukelti priešingus rezultatus, nei tikimasi. Jei tu svorių kilnojime esi ???žalias“, dirbk su mažais svoriais ir didesniais kiekiais pakartojimų.
Serija yra pakartojimų komplektas. Pirmuosius pora mėnesių naujokai vienam pratimui turėtų daryti vieną ar du priėjimus. Tiek bus užtenkama stimuliuoti jėgos augimą. Svarbiausias dalykas yra atsiminti, kad tu nori pradėti dirbti teisinga forma ir technika.
Asmeninėje treniruotėje pakartojimų skaičius priklauso nuo tavo tikslų. Ar tu nori užauginti sprogstančią jėgą, ar raumenis? Gal tu nori treniruotis dėl greičio, stiprybės ir gerai sudėto kūno? O gal sieki padidinti ištvermę? Šie klausimai padės tau apsispręsti koks pakartojimų kiekis tau yra tinkamiausias:
Nuo 3-5 pakartojimų
• Intensyvumo lygis yra aukštas
• Pažangus jėgos treniravimas
Nuo 8-12 pakartojimų
• Intensyvumo lygis yra vidutinis – aukštas
• Vidutinis (pereinamasis) – sudėtingas jėgos treniravimas
• Didina greitį, jėgą ir raumenų masę
Nuo 15-26 pakartojimų
• Intensyvumo lygis yra vidutinis – lengvas
• naujokams dėl jėgos treniravimo arba progresyvus varžyboms besiruošiantiems atletams
• Augina ištvermę ir vidutinišką raumenų masę
Nuo 26-45 pakartojimų
• Intensyvumo lygis lengvas
• Naujokams dėl jėgos treniravimo arba progresyvus varžyboms besiruošiantiems atletams
• Auginą ištvermę ir minimalią raumenų masę.
Prieš susiduriant su raumenų žlugdymu, tu norėsi pasirinkti svorius, kurie leis tau padaryti visas serijas kažkur tarp minimumo ir maksimumo pakartojimo skaičiaus, kitais žodžiais tariant tu norėsi naudoti svorius, kurie stimuliuotų norimus raumenis. Nenaudok svorių, kurie yra labai lengvi ir dėl to neefektingi, taip pat nekilnok svorių, kurie yra tokie sunkūs, kad negali pakelt. Kad nustatytum tinkamą svorių kiekį, turi paeksperimentuoti. Jeigu tu esi visiškas naujokas, pasirink lengviausius svorius ir pamažu didink. Nepradėk nuo per sunkių. Dirbk lengvais svoriais ir judėk tolyn.
Pradedantieji turėtų apriboti pakartojimų kiekį nuo 12 iki 15. Pažengę ir aukšto lygio sportininkai turėtų daryti 8-12 pakartojimų.
Poilsio trukmė tarp serijų
Poilsio trukmė tarp priėjimų priklauso nuo tavo treniravimosi tikslų. Jeigu tu esi pradedantysis, ilsėkis tiek, kad būtum visiškai atsigavęs ir nejaustum pykinimo bei galvos svaigimo. Kol tavo kūnas prisitaikys prie svorių kilnojimo užims šiek tiek laiko. Tai gali trūkti nuo 2 iki 4 savaičių. Apskritai sudėtiniams judesiams tokie kaip pritūpimai reikia būti visiškai atsigavusiu, prieš pradedant kitą seriją.
Pabandyk ir laikykis vienos minutės poilsio tarp serijų
Poilsio trukmė tarp treniruočių
Labai svarbu, gauti deramą kiekį poilsio, kad leistum savo kūnui augti. Poilsio kiekio būtinumas priklauso nuo tavo amžiaus, genetikos ir esamos fizinės būklės.
Jeigu tu pradedantysis, paprastai tau reikia maždaug 2-3 dienų poilsio. Atsižvelgiant į tavo intensyvumo lygius, gali prireikti ir daugiau. Tik atsimink, kad prieš treniruotę tau niekada neturėtų skaudėti kūno. Jeigu jauti skausmą, daryk dar vienos dienos pertrauką. Tavo tikslas į treniruotę ateiti stipriu, energingu ir gerai besijaučiančiu.
PAGRINDINIAI PRINCIPAI
Intensyvumo lygis
Raumenys auga, kai jiems iškelti neabejotini reikalavimai. Kad tavo raumenys stiprėtų, turi progresyviai didinti svorius, atlikti daugiau pakartojimų, arba sumažinti poilsio laiką tarp serijų. Kodėl? Tavo kūnas yra sumodeliuotas taip, kad reaguotų ir prisitaikytų prie streso. Verčiant tavo raumenis atlikti papildomą darbą jie prisitaikys prie streso ir augs stipresni.
Intensyvumo lygiai nuo aukšto iki žemo. Didindamas treniruotės intensyvumą priverti raumenis dirbti sunkiau. Taip didinama raumenų jėga ir masė.
Aukšto intensyvumo treniruotė yra darbas su sunkesnėmis apkrovomis, taikant mažai pakartojimų. Žemo – vidutiniško intensyvumo treniruotė yra darbas su lengvesnėmis apkrovomis, darant didesnį kiekį pakartojimų. Tu turėtum nusistatyti savo intensyvumo lygį, kuris atitiks tavo asmeninį treniruotę.
Manau, kad atitinkamu pagrindu tu nori ???mesti iššūkį“ savo kūnui, kad paskatintum didesnį augimą. Pvz.: jeigu tu darai pratimus bicepsui su 7kg hanteliu 8 treniruotes iš eilės, tu nepasieksi tokios didelės pažangos, kokią pasiektum padidinęs hantelių svorį iki 9kg po ketvirtos treniruotės. Naudodamas 9kg hantelius po ketvirtos treniruotės, tu padidinsi pratimo intensyvumą.
Pradedantieji neturi naudoti varginančio intensyvumo. Einant laikui, tu pagerinsi savo formą, techniką ir įgysi geresnį suvokimą apie proto ir kūno ryšį. Tada ir galėsi padidinti pratimų intensyvumą.
Progresyvus pasipriešinimas
Dvi dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurias daro besitreniruojantys su svoriais:
1. Per greitai didina svoris
2. Išvis nedidina svorių, taip nedarydami pažangos
Kai pradėsi dirbti pagal savo asmeninę treniruotę, neleisk entuziazmui tau vadovauti. Jeigu tu dar nesi pasiruošęs padidinti svorius, būk stiprus ir to nedaryk.
Svorių didinimas, esant nepasiruošusiam gali privesti iki skurdžios išvaizdos. O skurdi išvaizda priveda prie traumų. O traumų tu nenori, tiesa?
Nedidink svorių, jeigu negali atlikti viso kiekio pakartojimų tinkama forma. Naudok svorius, su kuriais galėtum iki galo padaryti nustatytą pakartojimų kiekį.
Pvz.: jeigu tu suplanavęs padaryti 12 pakartojimų, bet negali padaryti trijų paskutinių, reiškias dirbi su per sunkiais svoriais – sumažink juos.
Darbinių svorių nusistatinėjimas gali užimti šiek tiek bandomojo laiko ir klaidų.
Tolesni patarimai padės tau nuspręsti, kada didinti svorius :
* 12 pakartojimų atlikimas išlaikant formą, naudojant tuos pačius svorius
* 12 pakartojimų atlikimas visuose priėjimuose, išlaikant forma, naudojant tuos pačius svorius
Pvz.: tu jau lengvai padarai 2 priėjimus su 12 pakartojimų ir norėtum padidinti svorį. Kita galimybė būtų padidinti priėjimų skaičių iki 3 su 12 pakartojimų, jeigu tavo tikslas yra didinti ištvermę.
Svorių didinimas
Kai jau padarysi 12 pakartojimų palyginti lengvai, tikriausiai norėsi padidinti svorius.
Padidink dabartinius savo darbinius svorius nuo 5% iki 10%. Pvz.: jeigu tu dabar dirbi su 45kg svoriu, tu gali atlikti 2 priėjimus su 12 pakartojimų išlaikant gerą formą, pridėk papildomai nuo 5% iki 10% svorio nuo 45kg.
Sakykim, tu padidinai svorį iki 50kg. Su šiuo nauju svoriu tavo pakartojimų skaičius sumažės, bet stenkis grįžti prie įprasto 12 pakartojimų kiekio.
Treniruočių trukmė
Kiek laiko turėtum praleisti, kilnodamas svorius? Tai priklauso nuo tavo tikslų ir asmeninės treniruotės. Pradedantieji turėtų praleisti maždaug 20-45min. Vidutinio ir pažangaus lygio sportininkai turėtų treniruotis 30-60min.
Bet iš tiesų nėra tokios rimtos taisyklės, kuri nustatytų treniruotės laiką. Svarbiausia nuspręsti, kiek laiko tau prireiks kad atliktum darbą. Nepamiršk nutraukti mergaitiškus paplepėjimus ir susitelkti ties pratimų išbaigimu.
Pratimų atlikimo greitis
Kiekvienas pratimas turi būti atliktas pagal kontroliuojamą greitį. Jeigu tu keli svorį lėtai ir kontroliuojamai, tavo raumenys bus efektyviai dirginami visą kilnojimo laiką. Išlaikyk 2 sekundes kai keli svorį ir 4 sekundes kai nuleidinėji svorį. Netrūkčiok ir nesiūbuok. Jeigu jauti, kad svoriai bėga nuo tavęs, sumažink juos 15%-20%.
Kvėpavimas
Atliekant svorių kilnojimo pratimus, labai svarbu taisyklingai kvėpuoti. Atsimink šias kvėpavimo taisykles :
1. Darant pakartojimų seriją, niekada nesulaikyk kvėpavimo.
2. Įkvėpk, kai raumenis įtempi ir iškvėpk, kai atpalaiduoji
3. Kol darai pratimus, burną truputį praverk. Kvėpuojant per burną tu išlygini slėgį krūtinėje.
Apšilimas ir atvėsimas
Priprask kiekvienos treniruotės pradžioje padaryti apšilimą. Apšilimas gali susidėti iš važiavimo dviračiu, lipimo laiptais, bėgiojimo ir kitų daugybės aerobinių užsiėmimų.
Tinkamas apšilimas pagerina raumenų darbo jėgą, sumažina traumų tikimybę raumenims ir jungiamiesiems audiniams. Temperatūros ir kraujo tėkmės padidėjimas raumenyse ir audiniuose yra būtinas, jeigu tu atlieki staigius judesius su didesniais svoriais.
Apšilimas turėtų trūkti mažiausiai 5min ir turėtų pakelti pagrindinę kūno temperatūrą. Visada įtrauk apšilimą į savo asmeninę treniruotę.
Taip pat gera idėja lengvai atvėsti, nusiraminti važiuojant dviračiu. Šiuo atveju tu atpalaiduoji savo kūną nuo streso, kurį ką tik patyrė kilnodamas svorius. Pabandyk lengvą važiavimą dviračiu po treniruotės.
Tempimas
Tempimas yra labai svarbu. Rekomenduoja per dieną prasitampyti 2 kartus, prieš ir po treniruotės, ir tomis dienomis, kai nesitreniruoji.
Tempimas pagerina lankstumą, o jeigu raumenys yra įsitempę ir nelankstūs, kraujo tėkmė sumažėja ir tai sumažina raumenų susitraukimą.
Tempimą reikia pradėti lėtai, užlaikant 5-15 sekundžių, o per tą laiką tolygiai kvėpuoti. Nebandyk išgauti vienos ar kitos pozos per jėgą. Kad atrastum gerą tempimo techniką užims šiek tiek laiko, tad būk kantrus. Visada įtrauk tempimą į savo asmeninę treniruotę.
Raumenų skausmas
Egzistuoja kelios teorijos apie tai, kas sąlygoja raumenų skausmą, bet svorių kilnotojams ir kultūristams tai yra kažkas, su kuo tiesiog tenka gyventi. Raumenų skausmas dažniausiai tęsiasi 2-3 dienas po treniruotės. Dažniausiai šie nuostoliai ištinka tik pradėjus kilnoti svorius, kada raumenys dar nepripratę prie streso.
Raumenų skausmą taip pat gali įtakoti darbinių svorių didinimas, arba naujų pratimų įvedimas.
Būtina gauti tinkamą kiekį poilsio, kad leistum savo kūnui pailsėti ir atsistatyti po treniruočių. Atmink, kad tau niekada neturėtų skaudėti, kol treniruojies. Jei tau vis dar tebeskauda raumenis, padaryk dar vieną laisvą dieną ir leisk raumenims atsinaujinti.
Sėkmės! wink.gif
Atsakyti
as tai po pirmojo nestumo pasilikau ant saves 14 kg. isviso buvau priaaugusi 25kg doh.gif Gimus vaikeliui po 6 savaiciu pradejau judeti ant begtakio, pradejau nuo 10 min iki 30 min. Dar irkluodavau irklavimo masina, man ji labai patikdavo, nes sustiprina viska, nuo ranku iki koju. Aisku maistas pasikeite. Kai buvau nescia, valgiau greita ir nesveika maista, nes tik jam alkana buvau blush2.gif Na bet zinojau, kai pasigimdysiu viskas pasikeis. Taigi kiekviena diena begdavau ir irkluodavau apie 30 min (kartu sudejus) ir mankstindavausi, bei pilvo ir nugaros pratimus darydavau. Taigi mano 14 kg istirpo per 3 menesiukus thumbup.gif Sveriau kaip ir pries gimdyma 53kg. ugis 167cm. Na bet cia kiekviena individualiai, ne visos gali begioti ar irkluoti, man tai nebuvo sunku, nes pries tai 15m buvau atprakaitavusi lengvojoje atletikoje, taigi sportas mano gyvenimas ir svorio reguliavimas man iprastas dalykas. Mano patarimas mamukems, kurios nori kuo greiciau numesti svori, tai sveikai maitinkites, daug judekite ir viskas turetu susinormalizuoti. Taciau stebuklu nebuna, tai reikia daryti kiekviena miela diena 4u.gif SEKMES thumbup.gif
Atsakyti
Sveiki,

noriu paklausti jūsų patarimų.

1. Štai nusprendžiau pirmą kartą gyvenime pasportuoti. Ir kirba klausimas - kaip manote - gal būtų prasmė prieš pradedant vis dėlto nueiti pas specialistą, kuris mane skersai išilgai išmatuotų, pasvertų, įvertintų riebalų-raumenų (jei tokių yra ) santykį ir šiaip ką nors patartų dėl sporto rūšies. Kaip manote? Galų gale žinočiau "atspirties tašką" nuo ko pradedu, sekti progresą (jei toks bus). Jei pritariate idėjai - gal galite parekomenduoti kokį nors specialistą Vilniuje?

2. Turiu problemų su paaukštintu kraujo spaudimu ir nuo mokyklos laikų yra du dalykai, kurių nekenčiu: labai nemėgstu bėgioti ir nekenčiu pritūpimų - tai kaip man sportuoti?

Labai laukių jūsų nuomonių ir patarimų.
Atsakyti
o va as pradėjau eit i sporto kluba, du kartus jau buvau, ir net nenutuokiu, kokia programa sportuot, o trenere ten kiek zinau, niekam jokiu programu nesudarineja - sportuok kaip nori kaip sugebi. Is aerobikos treneres kazkada buvau girdejus, kad klube sportuot reikia treniruojant atskiras raumenu grupes : Nu pavyzdžiui
Padarai visus pratimus kojų raumenims
Rankoms
Presui
Nugarai
Ir pabaigai pamint dviratį arba pabėgt ant takelio.
Nu lyg ir bandau taip, nors nežinau, noris kažko konkretesnio..... unsure.gif mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(Damapupika @ 2007 09 15, 16:15)
o va as pradėjau eit i sporto kluba, du kartus jau buvau, ir net nenutuokiu, kokia programa sportuot, o trenere ten kiek zinau, niekam jokiu programu nesudarineja - sportuok kaip nori kaip sugebi. Is aerobikos treneres kazkada buvau girdejus, kad klube sportuot reikia treniruojant atskiras raumenu grupes : Nu pavyzdžiui
Padarai visus pratimus kojų raumenims
Rankoms
Presui
Nugarai
Ir pabaigai pamint dviratį arba pabėgt ant takelio.
Nu lyg ir bandau taip, nors nežinau, noris kažko konkretesnio..... unsure.gif  mastau.gif

gerai, jei tau po tokio patarimo kažkas paaiškėja, o man tokie abstraktūs patarimai nieko verti, bo aš tikrai apie raumenis nenusimanau ir net nepamenu kokie jie yra ir kiek ten jų unsure.gif prieš tai reikėtų anatomiją turbūt gerai išsistudijuoti, nes neteisingai treniruojantis galima tik pakenkti sau ar išsidarkyti figūrą unsure.gif
Papildyta:
siūlyčiau gal tokiu atveju kad ir nete pasieškot kur vyksta diskusijos su kokiais treneriais (kažkada buvau aptikus tokį forumą) ir bandyt padiskutuot su jais, gal ir net ir tavęs jiems nematant (gal pakaktų nusiųsti savo foto) išeitų sulaukt kokios konkretesnės pagalbos g.gif arba savarankiškai studijuoti literatūrą ta tema, nes belekaip ir beleką darant tikrai gali pasidaryt blogiau
Atsakyti
Na va, sukėliau treniruočių programas į albumą, dabar jau tikrai turi visoms atidaryti. Beje, papildžiau sekančia programa.
jas rasite čia
Gal pasikartosiu, bet auksinė taisyklė sportuojančioms:
jei pratimo seriją kartoji daugiau kartų ir darai greičiau bei su mažesniais svoriais, vadinasi degini riebaliukus ax.gif
jei darai mažiau kartų, lėčiau ir su didesniais svoriais, tai didini masę, ty augini raumenį ax.gif
Tikiuosi kuom nors buvau naudinga blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nijoliux: 06 spalio 2007 - 14:25