Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kt.

QUOTE(Bekasė @ 2013 08 27, 16:34)
tu tvirtinai, kad visai neimanoma iseiti - bet pasirodo savaitei imanoma.
Aisku klausimas ar pasiplanavus dviems neimanoma iseiti.

Ne,neimanoma. mirksiukas.gif
As savaites per metus,net nevadinu atostogomis mirksiukas.gif
Atsakyti
LIUTE, aš kaip suprantu jūs ne atostogų norit išeiti, o gauti atostoginius už tuos 3 metus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Pa2shka @ 2013 08 29, 12:55)
LIUTE, aš kaip suprantu jūs ne atostogų norit išeiti, o gauti atostoginius už tuos 3 metus  biggrin.gif

Ir aš taip supratau. biggrin.gif
Bet:
177 straipsnis. Piniginė kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas
1. Kasmetines atostogas pakeisti pinigine kompensacija neleidžiama. Jei dėl darbo santykių pabaigos darbuotojui negali būti suteikiamos kasmetinės atostogos arba jei darbuotojas jų nepageidauja, jam išmokama piniginė kompensacija.

Lieka tik išeiti iš darbo arba išnaudoti tas atostogas. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Hastalavista @ 2013 08 29, 11:20)
taigi darbuotojas turi teisę reikalauti, kad jam būtų suteiktos visos 28 dienos. Darbdavys privalo MINIMUM 28 dienoms išleisti, jei yra darbuotojo prašymas. Bet, jei darbuotojas yra sukaupęs daugiau atostogų iš ankstesnių metų, darbdavys gali (jau neprivalo, bet gali) išleisti ilgesniam laikotarpiui.

na is kurgi yra prievole minimum 28 dienom, jeigu darbdavys gali bet neprivalo isleisti ilgesniam laikotarpiui?
Jeigu neprivalo ilgesniam, tai prievole yra MAXIMUM 28 dienom, o toliau pasirinkimas.
Ir taip - darbdavio pareiga yra suteikti darbuotojui atostogas (nurodoma ir minimalus nepertraukiams vienu atostogu ilgis), darbuotojo teise reikalauti suteikti jas, bet darbdavys neprivalo isleisti butent tada kada nori darbuotojas ir butent tiek kiek jisai nori (atmetus viena nepertraukiama dali) - tokios prievoles darbdavys neturi. Kaip ir pati pacitavai, tai yra derinama. O kiek teko susidurti, tai visi nori atostogauti vasara, bet isleisti visu vienu metu neimanoma.

QUOTE(Indonezija_ @ 2013 08 29, 14:20)
Lieka tik išeiti iš darbo arba išnaudoti tas atostogas.  smile.gif

O kaip anksciau buves variantas?
Darbuotojas iseina atostogu, ismokami atostoginiai ir darbuotojas atsaukiams is atostogu (ir pasirinkimas arba grazinti atostoginius uz del atsaukimo neatostogautas atostogas, arba perkelti tas atostogas i kita laika). Anksciau taip darydavo - dabar neteko susidurti, tai nenagrinejau ar taip tebegalima issisukti.
Atsakyti
Čia jau nuo darbdavio priklauso.
Gali ir išskaičiuoti iš darbo užmokesčio kaip permoka.
Atsakyti
QUOTE(Bekasė @ 2013 08 29, 14:55)
na is kurgi yra prievole minimum 28 dienom, jeigu darbdavys gali bet neprivalo isleisti ilgesniam laikotarpiui?
Jeigu neprivalo ilgesniam, tai prievole yra MAXIMUM 28 dienom, o toliau pasirinkimas.
Ir taip - darbdavio pareiga yra suteikti darbuotojui atostogas (nurodoma ir minimalus nepertraukiams vienu atostogu ilgis), darbuotojo  teise reikalauti suteikti jas, bet darbdavys neprivalo isleisti butent tada kada nori darbuotojas ir butent tiek kiek jisai nori (atmetus viena nepertraukiama dali)  - tokios prievoles darbdavys neturi. Kaip ir pati pacitavai, tai  yra derinama. O kiek teko susidurti, tai visi nori atostogauti vasara, bet isleisti visu vienu metu neimanoma.

QUOTE(Hastalavista @ 2013 08 28, 20:28)
Tikrai jei tik darbuotojas pateikia prašymą, darbdavys privalo suteikti minimum 28 dienas atostogų kiekvienais metais. Šalių susitarimu gali būti tik atostogų datos/ trukmė suderinta. T.y. turi būti dvi savaitės iš eilės, o kita dalis gali būti išmėtyta dalimis, arba pridėta prie tų 14 savaičių. Aišku, jei nėra darbuotojo prašymo, atostogų darbdavys ir neduos, ir VDI prie jo nelabai prisikabint galės. Bet jei teikiami rašytiniai prašymai - jis privalo 28 atostogų dienas suteikti.
[...]
Parašyk rašytinį prašymą atostogoms, paprašyk kad suteiktų konkrečiomis datomis, o apačioje nurodyk, kad jei negali išleisti tomis dienomis, "prašau nurodyti priežastis, o taip pat jūsų siūlymą , kokiomis dienomis galiu išeiti atostogų.".

Tai, kad darbuotojas neprašo atostogų abiem šalims tinkamu metu, jau darbuotojo problema. Dėl to ir padarė DK tuos pakeitimus - kad daug darbuotojų piktnaudžiauja situacija ir jei darbdavys nesutinka išleisti vasarą ar ilgiau kaip dviem savaitėms, tai neatostogauja visai. Tokiu atveju jiems išėjus iš darbo, darbdavys turi sumokėti kosminio dydžio išeitines. Įsigaliojus DK pakeitimams darbuotojai priversti derintis ir prie darbdavio interesų, nes jei neišeis atostogų laiku, po to jos gali tiesiog nuplaukti.

Manau, kad cituotas VDI ir LAT išaiškinimas yra labai aiškus ir konkretus, o DK nurodytos 28 dienos aiškiai įvardintos kaip "minimalios kasmetinės atostogos", o ne "maksimalios", tad nematau prasmės toliau ginčytis, nes čia jau gaunasi temos teršimas. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hastalavista: 29 rugpjūčio 2013 - 15:32
O kokio syra papildomos atostogos už stažą?
Ar jos privalomos darbdaviui ar tik darbuotojui prašant?
Kaip čia viskas vyksta?
Atsakyti
QUOTE(pupik @ 2013 08 30, 06:50)
O kokio syra papildomos atostogos už stažą?
Ar jos privalomos darbdaviui ar  tik darbuotojui prašant?
Kaip čia viskas vyksta?

http://www.lrytas.lt...s-atostogas.htm
Atsakyti
Ačiū 4u.gif
Atsakyti
Is darbo isejau pries 2 savaites, darbdavys neatsiskaite - nei atlyginimo uz praejusi menesi, nei kompensacijos uz nepanaudotas atostogas.
Gal kas turejo tokios patirties? Kreipsiuosi i darbo inspekcija, idomu kaip vyksta visas procesas ir kiek laiko uztrunka...
Atsakyti
noriu gristi i darba,vaikui 2,5 metuku,bet man buvusios darbo vietos neduoda(aiskina,kad jos nera laisvos beto jau nebeatitinku reikalingos tai vietai kvalifikacijos)dabar siulo darba su daug mazesniu atlyginimu,sako,kad atitinka mano kvalifikacija..)nors i VPA isejau su gersenemis darbo salygomis ir atlygiu.Daugiau jie neturi ka man pasiulyti nebet atleidiam pagal susitarima 125str,iseitines+atostogo+30% nuo minimumo uz kiekviena menesi kol vaikui sueis 3 metai...ka as jiem siulau del ismokos jiem neidomu,nes pasak ju jie taip atleidzia visus ir net neketina kitaip..ar nepazeidziamos mano teises, kurias man garantuoja DK..gal kokiu ideju turite?
Atsakyti
QUOTE(grain @ 2013 09 13, 10:02)
noriu gristi i darba,vaikui 2,5 metuku,bet man buvusios darbo vietos neduoda(aiskina,kad jos nera laisvos beto jau nebeatitinku reikalingos tai vietai kvalifikacijos)dabar siulo darba su daug mazesniu atlyginimu,sako,kad atitinka mano kvalifikacija..)nors i VPA isejau su gersenemis darbo salygomis ir atlygiu.Daugiau jie neturi ka man pasiulyti nebet atleidiam pagal susitarima 125str,iseitines+atostogo+30% nuo minimumo uz kiekviena menesi kol vaikui sueis 3 metai...ka as jiem siulau del ismokos jiem neidomu,nes pasak ju jie taip atleidzia visus ir net neketina kitaip..ar nepazeidziamos mano teises, kurias man garantuoja DK..gal kokiu ideju turite?

pasakysiu iš patirties: jei nori atleisti, atleis bet kokiu atveju.
jau geriau imti ką siūlo, nes paskui gali be nieko atleisti, nes ras prie ko prikibti ir šiaip dayg nervų tada kainuoja toks darbs
Atsakyti