QUOTE(Natuke @ 2012 10 15, 17:04)
Matai, dauguma labai ilgai maitinančių mamų tikrai turi kitokį požiūrį, nes kaip kitaip jos ilgai maitina, juk visuomenėje tai nepriimta, neįprasta.
Gerai, bandysiu paaiškinti ramiau, nes matau, kad pasiakarščiavau.
Klausdama nuomonės šioje temoje, apsisprendusi nebuvau, antraip kam klausti? Jeigu tvirtai nuspręsčiau baigti, man užtektų vienintelio žmogaus pritarimo ir palaikymo - to, kuris yra mano mylimasis ir vaikų tėvas.
Apsisprendimas nutraukti yra sunkus mums visoms, nes, kaip vienos mamos čia buvo teisingai pastebėta - tokiu būdu mes jaučiamės svarbios ir reikalingos. Ir vis dėlto - man maitinti pastaruoju metu tapo labai sunku psichologiškai. Ir dėl savų sveikatos problemų, ir dėl vyresniojo vaiko bėdų - dažnų nakvynių ligoninėje, ir dėl įprastų tokioje situacijoje socialinių apribojimų, kurie trunka jau nemažai metų. Nežinau, ar reikia čia pasakoti smulkiai, kas vyksta, bet per visus tuos metus iš viso tris kartus realiai rizikavau gyvybe - atsisakiau skubios operacijos, kitų medicininių procedūrų, kurios sunkiai suderinamos su MP, nes bijojau net įsivaizduoti, kad dėl SAVO reikmių galiu atimti tą gėrį iš savo vaikų. Tuos tris kartus man tiesiog pasisekė - kitaip to paaiškinti negaliu. Alergijos nėra vienintelė mano bėda - dar yra moteriškų bei emocinio pobūdžio problemų, kurias sukontroliuoti be vaistų yra vis sunkiau. Kalbos apie laiko tarpus tarp vaistų ir maitinimo neturi prasmės - joks save gerbiantis gydytojas neduos tokių vaistų recepto maitinančiai mamai. O problemos yra ne koks snarglys po nosim - tai sutrikimai, kurie iš esmės blogina gyvenimo kokybę.
Puikiai žinau, koks svarbus vaikui emocinis saugumas, kurį teikia MP valgymo procesas. Bet - ką gero vaikui gali su tuo MP duoti mama, kuri yra nuolat įsitempusi, pikta, nervinga, emociškai pervargusi, nerami, ir pagrindinė šios būsenos priežastis - MP sukeliami realūs ir potencialūs apribojimai?
Sumaišties įnešė mažiaus vasarą persirgta liga, agresyvus gydymas, daugybė neaiškios viena kitai prieštaraujančios informacijos apie mano ligos ir MP įtaką vaiko sveikatai.
Norėjau pasitarti.
O šioje temoje mane pasitiko krūva banalių vadovėlinių lozungų, kurie mano situacijoje skamba kaip pasityčiojimas. Raginama įdėti daugiau pastangų, pagalvoti apie vaiką, ieškoti pagalbos pas homeopatus (kurie dėl vyreniojo sūnaus sveikatos žadėjo aštuntąjį pasaulio stebuklą, bet rezultatas lygus baronkos skylei), keisti gyvenimo būdą (įdomu, ar tas, kas taip dėsto, bent įsivaizduoja, kiek apribojimų mums teikia to paties vyresnėlio problemos), ieškoti kitokių abstrakčių išeičių, aiškinama, kad žindymas nesekina, kad viskas įmanoma ir t.t. Tarsi pati su savo patirtimi viso to nežinočiau. Žinau ne tik visas tas gražias deklaracijas, bet ir kiekvienos jų realią kainą.
Ir dar - ta šmeižto kampanija prieš medikus

Užjaučiu
Vandene - turėjo būti labai bjauru. Bet iš savos turtingos patirties bendraujant su medikais supratau keletą reikšmingų tiesų. Visų pirma - visur yra visokių žmonių. Ir tai, kad kelios nukvakusios moterėlės šitaip elgiasi, anaiptol nerodo, kad visi medikai yra niekam tikę ir nieko nenutuokia apie žindymo naudą. Taip, problemų yra, ir nemažų - ir pati šioje temoje porą kartų guodžiausi, kai susidūriau su juoda tokio pobūdžio nekompetencija. Ką pastebiu - daugelis gydytojų į šį reiškinį dabar jau reaguoja normaliai ir nebepriima kaip sensacijos. Ir apskritai - visuomenės tolerancija tokiam reiškiniui, kaip ilgalaikis žindymas, labai iš lėto didėja, ir šis procesas didele dalimi priklauso ir nuo mūsų - ilgai maitinančių mamų. Radikalumas, kategoriškumas, fanatizmas, polinkis į kraštutinumus, nenoras girdėti kitokių argumentų visada atstumia. O šių reiškinių mūsų tarpe, kad ir kaip nemalonu tai pripažinti, yra daug. Taigi didele dalimi pačios save diskredituojame.
O gydytojų yra įvairių. Štai vieno iš paskutinių gulėjimų ligoninėje su sūnumi patirtis. Palatos kaimynas - dvejų metų berniukas, žinduklis. Atėjo į palatą gydytoja jo apžiūrėti, klausinėjosi mamos apie vaiko mitybą. Ji užsiminė, kad vaikas valgo MP. "O, kaip ilgai maitinate, jūs šaunuolė! Teisingai darote, nors ir mažai kas tiek laiko ištveria" - taip atsakė gydytoja. Mano pačios ginekologė labai skatina ilgai maitinti, sako, kad tai naudinga ir vaikui, ir mamai. O abi gydytojos - vyresnio amžiaus, mokslus akivaizdžiai baigusios sovietmečiu. Va ir kitokie pavyzdžiai.
Ir tik nuo mūsų priklauso, ar nešiosimės nuoskaudas - sielos šiukšles - dėl keletos nevykusių įžeidimų, ar atsiversime naujoms patirtims.
Grįžtant prie temos - apsisprendžiau vistik iš lėto ir švelniai judėti link MP nutraukimo. Juolab, kad pavasarį galvojame kartu su vyresnėliu išleisti pusei dienos į darželį - geriau pokyčius į vaiko gyvenimą įnešti po vieną. Vaiko imunitetą galima stiprinti įvairiai, ir tai, be abejo, jau darome - vitaminai, žuvų taukai. Reikės gal į baseiną pavaikščioti. O štai aš susitvarkyti gyvenimą ir nekokią emocinę būklę galiu dabar galiu tik pasirūpindama savo sveikata ir emociniu poilsiu - sąlyginu nepriklausomumu nuo vaiko. Ir tai tikrai nereiškia, kad žindymas man nebuvo svarbu - antraip nebūčiau tiek ištvėrusi ir taip sunkiai priėmusi sprendimo.