Įkraunama...
Įkraunama...

Noriu vaiką leisti į mokyklą vėliau (pilnų 7 metų)

QUOTE(stripulis @ 2012 11 01, 01:55)
tas būdas su trišale sutartim turi vieną tokį mano galvą didelį trūkumą...

kaip paaiškinti vaikui, nesužlugdant jo pasitikėjimo savo jėgomis, kodėl jis tupi antrus metus daržely, kai visi jo grupės draugai žygiuoja į pirmą klasę?

Pritariu pilnai, mum rekomendavo jei yra galimybiu nepalikt darzelyje dar metus, eisim i mokyklele sestadienias
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2012 11 01, 03:55)
tas būdas su trišale sutartim turi vieną tokį mano galvą didelį trūkumą...

kaip paaiškinti vaikui, nesužlugdant jo pasitikėjimo savo jėgomis, kodėl jis tupi antrus metus daržely, kai visi jo grupės draugai žygiuoja į pirmą klasę?

aš galiu paaiškinti, kaip vaikui paaiškinti:
pirmiausia, visokios baimės yra tik pas mamas. Vaikas tokios baimės neturi. Vaikas neturi baimės, kad jis nesugebės kalbėti, rašyti taisyklingai pirmoje klasėje. Čia bijo mamos. Ir mamos žino, ką reiškia "ką žmonės pasakys".
Antra, neužakcentuokit, kad vaikas kartoja kursą, liko antriems metams, o jo draugai išėjo į mokyklą. Jo draugai TIESIOG išėjo kitur. Tiesiog "taip reikia". Kam aiškinti vaikui, kad jis liko darželio paruošiamoj grupėj antriems metams? Paaiškinsit, kai Jūsų vaikas savo vaikų turės.. jeigu jam dar įdomu bus biggrin.gif

Juk iš darželio vaikas išeina į mokyklą. Nei jis kada nors dar sutiks savo darželio "kolegas", nei prisimins jų vardus ar veidus. Neužakcentuokit šito. Buvo buvo ir dingo tas darželis..

Ir dar, pats liūdniausias mano argumentas - juk ne taip jau ir lengva gauti vaikui "sveikatą tausojantį režimą". Jeigu tokį dokumentą išrašo, vadinas, vaikis tikrai turi problemų. Ne visada jis ir suvoks, kad kažkur gėdingai liko antriems metams. .. Prašykit darželio auklėtojų, kad šito fakto nepabrėžtų, nors tikiu, kad jos ir pačios tai supranta.

Aš praėjau Trišalę sutartį. Ir NESIGAILIU. Ji buvo labai savalaikė. Ir dar jeigu būtų galima, dar vienus metus aš savo vaikui uždėčiau. Vieni metai tokiam amžiuje yra kaip kokia 15 metų, kai žmogui 50 ar 60 metų..
Atsakyti
su tais darželio kolegom tai yra toks vienas dalykėlis... aš ėjau į mokyklą be darželio, o daug mano klasiokų savo klasėj turėjo darželio draugų. prisitaikė jie prie mokyklos tikrai greičiau nei tie, kurie neturėjo...
na, reikės aiškintis, jaučiu, į tą mokyklą, į kurią vaiką noriu leist, ir taip vaiko darželio grupės draugai nevarys g.gif
galų gale liko dar nepilni treji metai iki tos mokyklos...
Atsakyti
QUOTE(Erszebeth @ 2012 10 28, 15:14)
Todėl verčiau yra patikėti konkrečioms tarnyboms patikrinti paties vaiko gebėjimus ir įvertinti raidos atsilikimą, jeigu dėl to tėvams iškyla abejonių.

didžiausia spraga - patikrinus ir nustačius, kad vaikas dar nepasirengęs mokyklai, nėra galimybės jo neleisti į pirmą klasę. Mūsų atveju (vedžiau ir tikrinau, nes jutau, kad negerai, vaiko raida - atsilieka) - pasiūlė - arba leiskit į spec. mokyklą, kur vaikai su vidutiniu protiniu atsilikimu arba paliks antrais metais mokykoloje. Čia parama vaikui? blink.gif savivertės stiprinimas, tinkamo ugdymo parinkimas?
Atsakyti
QUOTE(Erszebeth @ 2012 10 29, 19:13)
Kai kurias čia paskaičius atrodo, kad 7 metai - tai kažkokia stebuklinga riba, kurią peržengus dingsta visos problemos, vaikas staiga lyg burtų lazdele pamojus tampa brandus, savarankiškas, fiziškai stiprus, sklandžiai kalbantis, puikiai susikaupiantis, trokštantis žinių  bigsmile.gif

galiu paliudyti - apie spetintuosius metus vyksta vaiko sąmonėje kažkoks lūžios. Mano vaikos apie pusaštuntų metų - ėmė ir pradėjo susirinkti daiktus mokykloje. iki tol - eidavau parsinešti - kuprinės (palikau, pamiršau), penalo (prisiminė vakare, kad neturi kuo rengti namų darbų), kojinių - viduržiemį parėjo basnirčia - nespėjau užsimauti....

QUOTE(jurgilas @ 2012 10 31, 19:29)
Yra vienas budas, kaip neleisti 6 metu vaiko i mokykla.  Vaika uzrasyti i pasirinkta mokykla, bet iskarto prasyti mokyti namie, arba darzelyje (mokytoja ateidavo i darzeli)

jeigu yra rimtų sveikatos problemų. o jeigu ne? tiesiog raida vėluoja ir tiek?

QUOTE(naitas @ 2012 11 02, 00:03)
Antra, neužakcentuokit, kad vaikas kartoja kursą, liko antriems metams, o jo draugai išėjo į mokyklą. Jo draugai TIESIOG išėjo kitur.  Tiesiog "taip reikia". Kam aiškinti vaikui, kad jis liko darželio paruošiamoj grupėj antriems metams?

mano vaikas lankė mišrią grupę - dalis vaikų buvo priešmokykliniai, dalis - ikimokykliniai. Kai grupės draugai išėjo (liko 8 vaikai) - buvo didžiulis stresas - 'aš irgi noriu' , ' aš ne mažvaikė' et ctr.
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2012 11 02, 03:01)
su tais darželio kolegom tai yra toks vienas dalykėlis... aš ėjau į mokyklą be darželio, o daug mano klasiokų savo klasėj turėjo darželio draugų. prisitaikė jie prie mokyklos tikrai greičiau nei tie, kurie neturėjo...

aha, aš irgi prisimenu savo klasėj, kad buvo darželio chebra atėjus. Tačiau jie dar buvo ir kaimynai - gyveno per keletą namų vienas nuo kito, važiuodavo į mokyklą vienu autobusu arba kurio nors tėvai atveždavo.

Bet mano vaikas lankė darželį, kurio nelankė joks kaimynas. Ir mokyklą mes pasirinkom, į kurią neatėjo nei vienas darželio grupiokas.

tiesa, buvo pas mus atvažiavęs jo darželio grupiokas su tėvais. Stebėjau tą vaiką. Tai jis, na vaikas be sveikatos trūkumų, nepuolė aiškintis su maniškiu, kad jie darželyje kartu buvo..

QUOTE(Karusia @ 2012 11 02, 13:32)
jeigu yra rimtų sveikatos problemų. o jeigu ne? tiesiog raida vėluoja ir tiek?
mano vaikas lankė mišrią grupę - dalis vaikų buvo priešmokykliniai, dalis - ikimokykliniai. Kai grupės draugai išėjo (liko 8 vaikai) - buvo didžiulis stresas - 'aš irgi noriu' , ' aš ne mažvaikė' et ctr.

Karusia, raida nevėluoja taip tiesiog. Turiu daug patirties iš ligoninių, raidos centrų, naktinių pokalbių su budinčiais gydytojais vaikų neurologais, neurochirurgais.. nieko nebūna iš niekur.

ir dėl "mažvaikės" negaliu ginčytis. Jeigu įtikina mamos savo vaikus, kad jie tokie, tai jie po to ir ginasi, kad ne mažvaikiai yra. Mano vaikai tokių žodžių nevartoja, ir ko gero, dar nesuprastų blogosios jų prasmės.. unsure.gif
Atsakyti
Beje, kojas pakirto, kai atsiverčiau antros klasės lietuvių kalbos vadovėlį. Mokyklos kaip ir deklaruoja, kad jokių patyčių jose nėra.. na taip.. kur gi.. tiesiog vadovėliuose privalomuoju būdu apie tai informuojami vaikai ir dar pamokomi:

user posted image

Kai debilavotas Švietimo ministras, tai tokie paerzinimai ir pasityčiojimai iš klasėj besimokančio Vytuko tikriausiai metams laiko atmuš jam norą eiti mokyklon: "Vytas, tampytas, iš molio lipdytas" doh.gif
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2012 11 02, 12:37)

Karusia, raida nevėluoja taip tiesiog. Turiu daug patirties iš ...

ir dėl "mažvaikės" negaliu ginčytis. Jeigu įtikina mamos savo vaikus, kad jie tokie, tai jie po to ir ginasi, kad ne mažvaikiai yra. Mano vaikai tokių žodžių nevartoja, ir ko gero, dar nesuprastų blogosios jų prasmės..  unsure.gif

ar reikia dabar vaiko istoriją dėstyti? diagnozes pateikti? biggrin.gif

nereikia ir mamų. vaikų kolektyve egzistuoja įvairios sąvokos, pagal kurias bandoma reguliuoti ir kolektyvo elgesį. reiškinys, labiau būdingas paaugliams, bet kažkodėl sėkmingai egzistuojantis ir darželinių tarpe.
Atsakyti
NU, garbes zodis, buciau mokytoja, praleisciau ta lapa, juk tokie dalykai ir automatiskai vaikams pareina, kam dar akcentuoti, ir dar MOKYKLOJE! frusty.gif
Atsakyti
QUOTE(Barcelona10 @ 2012 11 02, 15:44)
NU, garbes zodis, buciau mokytoja, praleisciau ta lapa, juk tokie dalykai ir automatiskai vaikams pareina, kam dar akcentuoti, ir dar MOKYKLOJE!  frusty.gif

nu nu.. ir dar lapo apačioje parašyta - KOKIŲ DAR žinai erzinimų? doh.gif
Hmm.. tikrai.. galima gi į vaikų teises kreiptis bigsmile.gif idėja bigsmile.gif Skundą rašyti.
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2012 11 02, 18:22)
nu nu.. ir dar lapo apačioje parašyta - KOKIŲ DAR žinai erzinimų?  doh.gif
Hmm.. tikrai.. galima gi į vaikų teises kreiptis  bigsmile.gif  idėja  bigsmile.gif  Skundą rašyti.

Nu jooo doh.gif
Papildyta:
QUOTE(naitas @ 2012 11 02, 00:03)
aš galiu paaiškinti, kaip vaikui paaiškinti:
pirmiausia, visokios baimės yra tik pas mamas. Vaikas tokios baimės neturi. Vaikas neturi baimės, kad jis nesugebės kalbėti, rašyti taisyklingai pirmoje klasėje. Čia bijo mamos. Ir mamos žino, ką reiškia "ką žmonės pasakys".
Antra, neužakcentuokit, kad vaikas kartoja kursą, liko antriems metams, o jo draugai išėjo į mokyklą. Jo draugai TIESIOG išėjo kitur.  Tiesiog "taip reikia". Kam aiškinti vaikui, kad jis liko darželio paruošiamoj grupėj antriems metams? Paaiškinsit, kai Jūsų vaikas savo vaikų turės.. jeigu jam dar įdomu bus  biggrin.gif

Juk iš darželio vaikas išeina į mokyklą. Nei jis kada nors dar sutiks  savo darželio "kolegas", nei prisimins jų vardus ar veidus. Neužakcentuokit šito. Buvo buvo ir dingo tas darželis..

Ir dar, pats liūdniausias mano argumentas - juk ne taip jau ir lengva gauti vaikui "sveikatą tausojantį režimą". Jeigu tokį dokumentą išrašo, vadinas, vaikis tikrai turi problemų. Ne visada jis ir suvoks, kad kažkur gėdingai liko antriems metams. ..  Prašykit darželio auklėtojų, kad šito fakto nepabrėžtų, nors tikiu, kad jos ir pačios tai supranta.

Aš praėjau Trišalę sutartį. Ir NESIGAILIU. Ji buvo labai savalaikė. Ir dar jeigu būtų galima, dar vienus metus aš savo vaikui uždėčiau. Vieni metai tokiam amžiuje yra kaip kokia 15 metų, kai žmogui 50 ar 60 metų..

Kai mano sūnus pradėjo eiti į priešmokyklinę grupę šį rudenį, pradėjo vis kartoti, kad "aš eisiu į mokyklą", gal dėl to, kad darželyje jiems ten vis auklėtojos tai sako, nors tikrai žinau, kad jis dar nelabai suvokia, kas ta mokykla ir ką ten veikti reiks. Seniau vis sakydavo, kad "neisiu į mokyklą", bet seniau jis ir darželio nekentė (šiemet pakeitėme darželį - kuo labai džiaugiamės). Aš ramiu tonu pritariu, kad jis būtinai eis į mokyklą, bet kad dar daug ko ir darželyje reiks išmokti. Jo grupėje dar yra keletas penkiamečių, kuriems kitais metais nepriklauso eiti į mokyklą, o ir tėveliai sakė per susirinimą, kad dar neleis. Taip kad maniškis vienas tikrai neliks. Kaip naitas sako, nereikia užakcentuoti tos mokyklos. Reikia tai reikia DAR eiti į darželį, tuo labiau, kad jis darželį dabar tiesiog dievina tongue.gif
Kaip kad turėjau 100 procentinę nuojautą, kad darželio pakeitimas pasitvirtins teigiamai 100 proc., taip esu tikra, kad dar 1 metai ne mokyklos suole yra dar vienas mūsų šansas išeiti į mokyklą su didesne psichologine branda bei pasistūmėjusia raida dar labiau smile.gif
O su mokykla sutartį planuoju daryti su ta, kuri yra arčiausiai dabartinio darželio, o jau į mokyklą norėčiau leisti arčiau namų. Bet...jei mokytoja bus tikrai gera (o tas svarbiausia), tai nieko baisaus bus pavežioti ir į tą pačią mokyklą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ice: 02 lapkričio 2012 - 19:29
QUOTE(Ice @ 2012 11 02, 21:26)
Bet...jei mokytoja bus tikrai gera (o tas svarbiausia), tai nieko baisaus bus pavežioti ir į tą pačią mokyklą.

iš savo patirties pasakysiu: kai reikėjo į darželį vaikščioti, tai mokytoja buvo nors prie širdies dėk.. Deja, pirmos klasės pabaigoje ji "suprato", kad "profesoriaus iš jo nebus" ir tiesiog aiškina viską klasėj kaip ir visiems, dėmesio kaip ir visiems, o gal ir mažiau. Be to, vaikis nesijungia į masinius klasės renginius, eilėraščių nedeklamuoja, plakatų nepiešia, pirmas neišsišoka.. ir viskas.. traukinys jo jau nuvažiavo su mokytojos gerumu.
Atsakyti