QUOTE(linaslinelis @ 2012 10 05, 19:59)
...Žiūrinėjuos moliūgų sėklų kitiem metam. Domina tie, kurie:
1. išsilaiko iki pavasario
2. būna kieti, sultingi
3. maždaug apie 5kg.
4. Į ką atkreipti dėmesį?
Viskas priklauso nuo:
1. sandėliavimo sąlygų- jei patalpa ne drėgna, bet irgi ne per sausa ir temperatūra apie 12 C- moliūgus galima laisvai išlaikyti iki kito sezono.
2. visi gerai padžiovinti iš rudens moliūgai būna kieti, su sultingumu sudėtingiau, nes su laiku moliūgai tampa sausesni, krakmolingesni, atsiranda netgi grūdėtumas, minkštimas mažėja sėklų lizdo sąskaita ir būna labiau "siūlėtas"- jei teko matyti spagetinį moliūgą (paruoštą)- su laiku minkštimas "sluoksniuojasi" į tokius siūlelius.
3. net ir gigantiškų veislių moliūgus galima minimizuoti, o standartinių dydžių- užauginti mikroskopinius (iki 500 g) jei pavasarį žemė nėra paruošta, o augalas visą sezoną negauna pakankamai maistinių medžiagų.
4. Nežinau kur pirksite sėklas, bet kadangi LT pasirinkimas skurdus, sunku ką ir siūlyti iš čia.
Asmeniškai man moliūgų sėklų kainos Schetelige yra kosminės- moliūgas juk nėra kažkoks delikatesas ir prabangos prekė, kad tiek sėklos kainuotų... Pagal nurodytus kriterijus siūlyčiau pabandyti Marina di Chioggia, Jarrahdale, Sweet Meat, Triamble, Hubbard'us, Buttercup, Jumbo Pink Banana, Musque de Provence, Butternut, Table King Acorn (suvartoti rekomenduojama per 2-3 mėn. nuo surinkimo, nes praranda riešutinį akcentą, bet labai sunku jį lupti). Japoniškų veislių nesiūlau-
mažai minkštimo, daug vargo ir darbo su odele.