QUOTE(GiedrėM @ 2013 05 22, 15:32)
Jei, tarkim, kitas vaikas ką nors jam padaro (bando atimt žaislą, pastumia, spiria, trenkia), Jūsiškis puola į atlapus? Kaip su ta pradine ūmia pykčio emocija tvarkėtės?
Parašysiu kaip mokiau aš. Vaikas pas mane su spec.poreikiais. Tiesa, turiu dar parašyti, kad mano metodai buvo aptarti su mokykla, ir jie naudojo lygiai tą patį, ką ir aš. Taip, buvo lengviau tvarkytis, ir vaikas tiksliai žinojo, kada ir ko iš jo tikimąsi.
Pirmiausia skaitėm daug knygučių, kaip atrodo pyktis, ir kas būtent darosi, kai pradedi pykti. Labai daug žaidėm ir narstėm įvairias situacijas susijusius su pykčiu. TAi, ir šiaip visokie paveiksliukai iš interneto spausdinti, ir visokios knygutės.
Tada, mokėmės, kaip atpažinti ir žinoti, kas tave erzina ir pykdo. Mokiau vaiką, kad jis pasakytu sau: "Stop, įkvėpk tris kartus ir nusiramink". Arba, kartoti sau: "Aš galiu nusiraminti, aš galiu su šituo susitvarkyti". Arba kartoti: "rankas ir kojas laikau prie savęs". Dar mano vaikas skaičiuodavo atgal, tiek, kartų, kiek jam reikėdavo. Jis visada turėjo teisę pasišalinti iš situacijos ar kambario, jei pradėdavo jausti, kad jau sunkiai sekasi save valdyti. Arba, viena iš kortelių duodavo ženklą mokytojai, kad yra situacija, kai jam reikia pagalbos. Tų tokių kortelių jis daug visokių turėjo ir įvairių. Jos, kaip raktų pakabukai, būdavo jam visada prieinamoje vietoje, tai kišenėje, tai spintelėje. Supratau, kad angliškai skaitote, tai pvz vienos kortelės buvo tokios:
ŠTAI ČIA Jos jam padėdavo prisiminti, ką daryti.
Tokius būdus taikėm kai jam buvo 4-5 metai. Dabar jis 6-metis, tai jau apie pyktį, galime ir kalbėtis.
p.s. aš labiau mokiau ne žaislą atsikovoti ar apsiginti, bet suvaldyti save, kad pats nekeltų rankos prieš kitus.