Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

4u.gif Sveikutės. Kur dingę visos pašnekovės? g.gif ? Jau įsidrąsinau ateiti į jūsų temukę pašnekėt, bet jau 3-a diena nėra nė vienos...
Aš pradedanti mulčiuotoja, bet man patiko. Išnešiau į daržą beveik visus šiaudus ir šieną ( gautus "palikimo" kartu su sodybos ūkiniais pastatais). dar šiam pavasariui šiek tiek liko, vėliau teks mulčiuot tik pjauta žole. Nebent kur gaučiau nepurkštų šiaudų.
Mane sudomino šakų smulkintuvas . Aš sumąsčiau, kad turėčiau daug ką smulkint : visokius serenčių, saulėgrąžų, kukurūzų ir t.t. stiebus, išgenėtas šakas ir šiaip visokius stagarus ir žolynus.
Čia man patiko:
http://www.youtube.c...h?v=65k4XW1zB_c
Bet tikrovėj aš nemačius nei to smulkintuvo, nei mulčio iš jo. Gal kuri turit ir galit ką nors patart?
Atsakyti
QUOTE(Vilnė @ 2013 02 19, 19:18)
Mane sudomino šakų smulkintuvas . Aš sumąsčiau, kad turėčiau daug ką smulkint : visokius serenčių, saulėgrąžų, kukurūzų ir t.t. stiebus, išgenėtas šakas ir šiaip visokius stagarus ir žolynus.
Čia man patiko:
http://www.youtube.c...h?v=65k4XW1zB_c
Bet tikrovėj aš nemačius nei to smulkintuvo, nei mulčio iš jo. Gal kuri turit ir galit ką nors patart?

Pernai anksti pavasarį teko genėti daug krūmų, tai po to išsinuomavom šakų smulkintuvą, visas tas šakas susismulkinom ir po avietėm, gervuogėm, po dekoratyviniais krūmais supylėm. Labai patiko thumbup.gif tik nuoma gana brangokai išeina, todėl vasarą visai nebrangiai nusipirkom iš turgaus padėvėtą (nauji brangūs). Norint smulkinti šiek tiek storesnes šakas, smulkintuvas turi būti gana galingas, ir tai kartais užstringa. Todėl saulėgražų ar kukurūzų stiebų net nebandėme kišti, manau, kad tikrai nepaimtų. O šeip visokiom nugenėtom avietėm, krūmų,medžių šakelėm smulkinti, tai super. Mulčas nesigauna toks kaip pirktinis, gėlynuose gal ir nelabai kaip atrodytų, bet po visokiais krūmais man puikiai tinka thumbup.gif
Atsakyti
sveikos, noreciau prisijungti 4u.gif

senajam kieme nupjauta zmole mulciuodavau siltnami ir braskes, nes daugiau nieko neauginau blush2.gif dabar kadangi ir vieta ir poreikiai pasikeite tai norisi kazko daugiau....

pernai pailsejimuose nuo statybu pasidariau penkias lysves... visas apdejau siaudais.... i dvi is ju susodinau braškių, kitos puse uzsodinau zemuogem... braškės prigijo, bet kad super druper suvešėjo- nepasakyčiau... o va zemuoges tai subujojoj kaip nebuvau mačius blink.gif kitos dvi lysves liko tuščios... nes ten realiai tik takiukai prakasti ir su zeme nieko nebuvo daryta.. bet manau jau šiaudai bus apipuvę ir šiemet jau galesiu kažką sodint....

bet dabar prisiskaičiau apie pakeltas lysves ir galvoju kaip smagu būtų tom lysvem karkasus padarius g.gif bet tada gaunasi labai siauručiai takučiai verysad.gif ar išraut viską ir tam plote suformuot 4 lysves su platesniais takeliais, kad galet7 zoliapjove ateity pravaziuot, ar nezaist ir palikt taip g.gif plotas toks, nes is desines rudeni jau buvo uzsodintas sodas, o is kaires silauogiu eile...

cia nuotraukoj prieky matosi siaudu kruva,
user posted image
kuti manau apacioj jau irgi bus neblogai perpuvus g.gif tai jais galeciau papildyt tas lysves g.gif nors siemet jauciu nelabai ka ir augint galeciau... o ir poreikio dar didelio ner, nes darbu litur bus, bet va tvarkytis norsi vistiek ir i darzo puse g.gif zoles milciavimui dar greit nebus... na gal rudeniop.. tai kolkas vienintelis mano mulcas- siaudai.... likuciai nuo namo lotuliukas.gif nepripurksti chemijos jei ka ax.gif

ai tiesa, pernai bubau pasisodinus agurku... tai siaudai nudegino stiebus schmoll.gif kaip ir moliugu beja....

pernai uosviai buvo ilinde i musu ribas tai buvo pasisodine bulviu... paprastai standartiskai... bet siemet as ju nebeboriu isileist blush2.gif nuo pernai liko nukastas bulviu laukas.... ir paskui jau nieko nebedaryta tai zemei... ta plota ir noreciau palikt tokiom ilgesnio vegetacinio periodo darzovems... na bulves- kopustai... tai klausimas ka man su tuo lauku daryt??? (na tas laukelis nezinau... buvo 8 lysves bulviu... ir ilgis apie 30m gal.... ) kaip ji dabar paruost kad galeciau augint ten bulves kopustus runkeliu eilutes reiks.... bet viska noriu daryt neariant zemes blush2.gif

aciu jei kas ras laiko paskaityt ir kazka patart blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo akvilyte: 21 vasario 2013 - 13:28
QUOTE(akvilyte @ 2013 02 21, 14:27)
ai tiesa, pernai bubau pasisodinus agurku... tai siaudai nudegino stiebus  schmoll.gif  kaip ir moliugu beja....

aciu jei kas ras laiko paskaityt ir kazka patart blush2.gif

Sausi šiaudai tikrai negalėjo nieko nudeginti, nudeginti gali šviežiai nupjauta ir per storai bei per arti augalo sudėta žolė kuri pradeda kaisti.

Dėl patarimų, tai manau nepatingėkit paskaitinėti senas mulčiavimo temas, tikrai rasite atsakymus į savo klausimus, o taip pat daug nuorodų į įvairius puslapius apie mulčiavimą, bulvių auginimą po šiaudais ar daržovių auginimą pievoje mulčiuojant ir pan. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rim: 21 vasario 2013 - 15:05
QUOTE(rim @ 2013 02 21, 15:05)
Sausi šiaudai tikrai negalėjo nieko nudeginti, nudeginti gali šviežiai nupjauta ir per storai bei per arti augalo sudėta žolė kuri pradeda kaisti.

ne taip kaip isivaizduojat nudegino... o stiebas grynai nudege tose vietose, kur buvo prisiglaude siaudai blink.gif na pagekto ir issausejo tos vietos g.gif
Atsakyti
QUOTE(akvilyte @ 2013 02 21, 16:57)
ne taip kaip isivaizduojat nudegino... o stiebas grynai nudege tose vietose, kur buvo prisiglaude siaudai  blink.gif  na pagekto ir issausejo tos vietos  g.gif

Na tikrai neįsivaizduoju tada. Gal didesnę patirtį turinčios pakomentuos. Aš šiaudais nesu mulčiavusi, tai tik teoriškai svarstau.
Atsakyti
QUOTE(akvilyte @ 2013 02 21, 15:57)
o stiebas grynai nudege tose vietose, kur buvo prisiglaude siaudai  blink.gif 

pas amne taip buvo kelioms bulvėms, tai aš šiaudus praskleidžiau ir atsigavo.
Atsakyti
Šiltnamyje buvau pomidorus šiaudais užmulčiavusi,tai viskas super-žolytės neaugo,laistyti žymiai mažiau reikėjo.Braškių lysves mulčiavau pjauta žole,tai pradžioje be galo džiaugiausi,nes vaizdas gražus,uogos anksčiau nokti pradėjo negu ten kur liko nemulčiuota,bet kai "mušė"piktžolės į viršų rugpjūtį,tai nespėjau rauti.O raunasi tai kartu kelia ir tą mulčo sluoksnį.Taip ir vargau-vienam gale pabaigiu-kitam jau vėl pradedu.Nežinau kaip šį pavasarį reikės braškyną sutvarkyt,nes rudenį visko iki galo taip ir nepabaigiau.
Atsakyti
QUOTE(barboryte1971 @ 2013 02 24, 14:47)
Šiltnamyje buvau pomidorus šiaudais užmulčiavusi,tai viskas super-žolytės neaugo,laistyti žymiai mažiau reikėjo.Braškių lysves mulčiavau pjauta žole,tai pradžioje be galo džiaugiausi,nes vaizdas gražus,uogos anksčiau nokti pradėjo negu ten kur liko nemulčiuota,bet kai "mušė"piktžolės į viršų rugpjūtį,tai nespėjau rauti.O raunasi tai kartu kelia ir tą mulčo sluoksnį.Taip ir vargau-vienam gale pabaigiu-kitam jau vėl pradedu.Nežinau kaip šį pavasarį reikės braškyną sutvarkyt,nes rudenį visko iki galo taip ir nepabaigiau.

o man kaip tik mulčiavimas labiausiai braškėse pasiteisino. tik aš išlindusias žoles ne iš viršaus roviau, o pakėlus mulčą. ir nepasakyčiau, kad labai daug buvo g.gif . Visos mulčiuotos daržovės buvo mažiau piktžolėtos, nei laisvos
Atsakyti
QUOTE(barboryte1971 @ 2013 02 24, 15:47)

Neteisingai mulčiavot. Per plonas mulčio sluoksnis...
Atsakyti
QUOTE(akvilyte @ 2013 02 21, 14:27)
pasidariau penkias lysves... visas apdejau siaudais.... i dvi is ju susodinau braškių, kitos puse uzsodinau zemuogem... braškės prigijo, bet kad super druper  suvešėjo- nepasakyčiau...  o va zemuoges tai subujojoj kaip nebuvau mačius  blink.gif

Kadangi nepadarei "kontrolinių" lysvių, kuriose be mulčio būtum pasodinusi braškes, negali sakyti kad joms buvo "och" ar "fe..." Tiesiog negali lyginti.
Labai priklauso kokias braškes sodinai - kokia veislė, augimas ir t.t.

Labai svarbus faktorius yra pirmasis braškių pamulčiavimas pasodinus. Mes darėme lyginimus su drauge. Aš mulčiavau, ji - ne kelias vagomis susodintas braškes.
Bandomasis laikas - 2 metai.
Jau antrais metais jos braškės (nors ir ravėjo, visaip "tradiciškai" popino) pasirodė daug liūdniau nei maniškės. Veislė ta pati, flenciukai iš to paties krepšio, sąlygos augimo tos pačios. Jos lysvėse antrais metais pradėjo raudonuoti braškių lapai, smulkėti uogos, maniškėse atvirkščiai - lapai gražūs, uogos didelės ir geros.

Va ir gaunasi - neturi alyginimo, negali sakyti kad augo/neaugo. Gal paprastai išvis nieko nebūtų užaugę, nes žemuogės irgi kaip barometras, parodė kad braškinėms kultūroms mulčiavimas tiko.
Jei atsiras grybų, tik nesugalvok juos naikinti - reikš kad biosistema pagausėjo ir natūralūs gamtos procesai veikia "pilnu pajėgumu" (grybai padeda geriau įsisavinti iš mulčio maisto medžiagas ir gerina augalų vaisių skonines savybes) drinks_cheers.gif

Apie biomikotechnologijas labai daug sužinojau iš vieno rusų mokslininko-sodininko. (grybai sudaro mikorizes su augalais).
Atsakyti
Aš pernai mulčiavau šiltnamyje pomidorus ir braškes lauke thumbup.gif Taip ir toliau darysiu,nes superinis dalykas.Nereikia ravėti beveik visai,drėgmė laikosi ,o ir visai gražiai atrodo.
Mulčiavau žalia žole,nupjauta su žoliapjove.Arti augalų neglaudžiau,tai niekas niekur nenudegė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aurute66: 28 vasario 2013 - 17:03