Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

as turiu palyginima...mano braskem siaudu mulcias nepatiko... t.y .braskiu beveik nebuvo, krumai buvo labai maziukai, bet va splava daug zaliasnia ryskesne, nei tu kurie buvo po juoda plevele... dydziu jei skyriasi 6 kart maziausiai... ir tie, kur plevele mulciuoti, derliu dave jau pirmais metais... bet as pasimuokiau ir dabar pavasary, tas mulciuotas siaudais/zole uzmulciuosiu durpemis ant virsaus, tikiuosi patiks ir pritrauks saule, nes kai po sviesiu mulcium pavasari leciau sila, nei po juoda plevele.
Atsakyti
Jūs man tundrai gal galit paaiškint-pernai mulčiavau šiltnamy ,augo viskas super,pasiteisino visom prasmėm(beveik neravėjau,liejau retai,derlius pomidorų tikrai fantastiškas),o dabar pavasarį to mulčo iš po žiemos sumažėję , be to aš dar sniego ant jo prikasiau kad drėgmės būtų,tai kai jau atšils normaliai tai man tą mulčą nuimt ir naujai mučiuot viską pasodinus ar ant šito seno mulčiuot?ir dar ar dabar pavasarį labai anksti jei užsėt sideratais ,tai tą mulčą tada reik nuimt ir tik po to kai juos nurausiu vėl mulčiuot?sorry už žioplus klausimus...

Atsakyti
QUOTE(daiveee @ 2013 03 01, 20:06)
*tai kai jau atšils normaliai tai man tą mulčą nuimt ir naujai mučiuot viską pasodinus ar ant šito seno mulčiuot?
**ir dar ar  dabar pavasarį labai anksti jei užsėt sideratais ,tai tą mulčą tada reik nuimt ir tik po to kai juos nurausiu vėl mulčiuot?

*senąjį mulčią praskleiskit ir sodinkit, o naują mulčią ant viršaus dėkit.
**jeigu yra noras užsėti sideratais (ar verta? iki sodinimo paaugs tik kokius 1-2cm), tai senąjį mulčią patraukit į šoną ir sėkit.
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2013 03 01, 23:02)
*senąjį mulčią praskleiskit ir sodinkit, o naują mulčią ant viršaus dėkit.

Šitą temą skaitinėju jau gal antri metai. Pernai bandžiau mulčiuoti darže, tai prisikviečiau per sliekus kurmių. Supykau, viską surinkau, liko mulčius tik pomedžiuose.
Išdrįsau paklausti blush2.gif Tai, kaip šiuo atveju, pavasarį žemės nereikia perkasti ? Į tokią susmegusią sodinti augalus ? Gal aš kažko nesuprantu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2013 03 02, 00:15)

Išdrįsau paklausti  blush2.gif Tai, kaip šiuo atveju, pavasarį žemės nereikia perkasti ? Į tokią susmegusią sodinti augalus ? Gal aš kažko nesuprantu ax.gif

jei būtų mulčiuota ir paliktas mulčius per žiemą, nes ir žiemos metu balterijos ir mikroorganizmai "nemiega", tai pavasarį ar bent kitais metais apie aksimą būtų pamiršta - žemė išpurėja kaip reikalas.
Aišku priklauso nuo dirvos. Molis atsinaujina ir suminkštėja tik per kelis metus, norit pagreitinti procesą, reikėtų jo paviršių permaišyti su ... žvyru ir tada mulčiuoti.

Dabar jau mulčio atsisakei, tai vėl "nutrūko vadžios ir vėl iš pradžios" procesui.
Palyginimui:
na užsikūrei pečių, malkos degė, kambaryje šilta. Tiesa? Bet jei nepamesi malkučių ir jos visos išdegs, ne tik kad atvės namai, bet reikės vėl kurti ir viską prišildyti iš naujo. Su mulčiavimu kažkas panašaus. Kuras - tai mulčias, o "šiluma" tai bakterijos ir mikroorganizmai, kurie skaido mulčią, ir juo maitinasi ne vien sliekiukai, bet svarbiausia - augalai. Tai gamtos natūrali trąša.
Miško juk niekas netręšia, bet ten viskas bujoja, nes jame mulčiuojasi pastoviai gamta pati, mes ją tik kopijuojame.

Sliekai atsiranda kad padėtų dirvą purenti. Jei atsiranda kurmiai, šiandien jau reikia džiaugtis, nes jei kurmiai dingsta (žmogaus pagalba), ten vietą užima medvedkos (merginos, kaip lietuviškai?). Va tokie "mieli" vos ne sprindiniai vabaliukai, laisvai įsikasantys savo galingomis kojomis iki 8 metrų gylio po žeme ir viską šluojantys dirvoje.

http://youtu.be/kdfDESFpPjc

Kolektyviniuose soduose žmonės nebegali nieko auginti, jie viską suėda, o kurmiai negali atkeliauti į sodo centrą, nes kaimynai nuodija. Uždaras ratas... Taip kad nekeikim taip tuos kurmius. Jie saugo mūsų daržoves daugiau nei išnaikina.
Atsakyti
Medvedkos - kurkliai.
Atsakyti
lietuviškai tie šlykštūnai kurkliais vadinami. aš visai nepykstu ant kurmių, nes jie bene vieninteliai kurklių priešai.
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2013 03 01, 23:15)
Tai, kaip šiuo atveju, pavasarį žemės nereikia perkasti ? Į tokią susmegusią sodinti augalus ?

jeigu žemė buvo pastoviai užklota mulčiumi, tai NEREIKIA kasti.
Pavyzdys:
šioje foto žemė nekasta gal kokie 5 metai, pastoviai mulčiuojama, prieš sėjimą praskleidžiu mulčią, su rankomis padarau griovelius ir beriu sėklas, vėl paslenku mučią, palieku truputį atviros žemės, jokio įrankio nereikia, nes žemė puri:

user posted image

user posted image

taip ir svogūnus sodinau iš sėklų, be kasimo, be įrankių, tik su rankomis:

user posted image

tas pats ir su žirniais:

user posted image

bulves surenku su rankomis:

user posted image

Atsakyti
QUOTE(daiveee @ 2013 03 01, 20:06)
be to aš dar sniego ant jo prikasiau kad drėgmės būtų,tai kai jau atšils normaliai tai man tą mulčą nuimt ir naujai mučiuot viską pasodinus ar ant šito seno mulčiuot?ir dar ar  dabar pavasarį labai anksti jei užsėt sideratais ,tai tą mulčą tada reik nuimt ir tik po to kai juos nurausiu vėl mulčiuot?

tokias baltąsias garstyčias galima būtų jau dabar sėti, jei tik sniegas nutirpęs. Tik viso mulčo nuimti tai tikrai nereikia. Sideratus sėti galima lygiai taip pat, kaip Diasajos pateiktose nuotraukose.
Beje, tokioms garstyčioms užtenka 60-70dienų iki užaugins pakankamai žaliosios masės, tuo pačiu, kažkiek dezinfekuos dirvą, pakels šaknimis gilesniuose dirvos sluoksniuose ištirpusias maist medžiagas.

QUOTE(Nuotaikinga @ 2013 03 02, 00:51)
Kolektyviniuose soduose žmonės nebegali nieko auginti, jie viską suėda, o kurmiai negali atkeliauti į sodo centrą, nes kaimynai nuodija. Uždaras ratas... Taip kad nekeikim taip tuos kurmius. Jie saugo mūsų daržoves daugiau nei išnaikina.

doh.gif kiek galima. Daržininkyste kol soduose užsiimu ir šalia kaimynai praktiškai visus sklypus daržais pavertę. Ką čia rašinėjat, turim kurklių, bet turim ir daržovių, nieko jie nesuėda. Jei pati tikit, tikėkit, bet nereikia kitiems pūsti miglos.

Ir koks žvyras su moliu. Jetus, rimtai jau.
Atsakyti
ačiū mergaitės už patarimus,iš tiesų žemė šiltnamy gan puri mačiau,rudenį aš vėlai nemažai dar buvau prikrovus žolės,tai dabar smarkiai jos sumažėję...naudą tikrai mačiau,švgerka net užpavydėjo pomidorų sako kuo tu juos tręši kad tiek daug ir dar blizga kaip nulakuoti,nepatikėjo kad čia biohumuso ,mulčo ir humiverdo įtaka...
Atsakyti
Sveiki, as sia tema irgi skaitineju seniai, bet tik si pavasari planuoju tokius darzus. Jau supratau, kad padarysiu lysves ir visa pavasari, vasara ir rudeni desiu tenai nupjauta zole. O kaip paderinti mulcia su siaudais? Siaudai kazkaip man daug graziau atrodo, tvarkingiau.
Atsakyti
QUOTE(avietee @ 2013 03 02, 22:47)
Sveiki, as sia tema irgi skaitineju seniai, bet tik si pavasari planuoju tokius darzus. Jau supratau, kad padarysiu lysves ir visa pavasari, vasara ir rudeni desiu tenai nupjauta zole. O kaip paderinti mulcia su siaudais? Siaudai kazkaip man daug graziau atrodo, tvarkingiau.

šiaudai irgi mulčas, bet jei žemė nuvargusi, tai su žolė greičiau skaidosi ir vertingesnė nei šiaudai. Derinti čia nieko nereikia, jei tik turi, tai ir krauni kur trūksta, klestinčios gėrybės- štai kas gražiausia bigsmile.gif
Atsakyti