Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Alekto @ 2013 03 11, 17:52)
Be to ir nedidukas tas daržiukas,nes jei koks hektaras,tai visai kitaip tektų galvot,kaip augintis viską.

kai hektarai, tai kaip tik paprasta - ir žolės pakanka, ir viskas čia pat smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Paladė @ 2013 03 11, 20:52)
kai hektarai, tai kaip tik paprasta - ir žolės pakanka, ir viskas čia pat smile.gif

Norėčiau pamatyt,kaip hektarą rankom užmulčiuojat smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 03 11, 18:51)
Pati įsirenginėjau, tarsi labai sunkus darbas prisukti prie bačkos kranelio ir išvedžioti vamzduką 

Gaudvile, gal galiu jus šia tema pakalbint šiltnamio temoj, kad nedaryt OF čia? būčiau dėkinga 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Alekto @ 2013 03 12, 06:53)
Norėčiau pamatyt,kaip hektarą rankom užmulčiuojat smile.gif

na hektaro šeimai nereikia užsėt, tiek nesuvalgysim, bet kadangi žemės daug, tai mano lysvės retai išdėstytos, ant pievos, bet išdirbta žemė. kai žolę pjauna, tai iš čia pat ir paimi.
Atsakyti
Sveiki 4u.gif

esu pradedanti įsirenginėti daržiuką, paskaičiau temą, noriu paklausti ar gerai supratau - mano darže lysvės bus apkaltos lentom, tai pirmiausia nugrėbsiu veją ir tas senas žoles dėt ant lysvių? tas pats ir šiltnamiui? tada kažką susodinu, paskui po pirmo vejos pjovimo, visą mulčą vėl dedu ant lysvių, (skaičiau apie dedamus storius) - tik palikt tarpiuką kad daigas išlystų?
Atsakyti
Na štai pasidariau namų darbus- perskaičiau visas temas apie mulčiavimą smile.gif Labai idomu stebėti patirties augimą ir tobulėjimą thumbup.gif . tiek naudingos info ir tiek optimizmą keliančių nuotraukų smile.gif Tiesa sakant po forumo temų perskaičiau Kordiumovo protingas daržas ir praktiškai niko naujo ten neradau ax.gif . Smagiau skaityt buvo Bubliko Protingo daržo margumynai. Dabar keletas klausimų, kurie iškilo perskaičius temas:
1. Kaip dėl drėgnų vasarų? Pvz kaip pernai, ar nėra dirvai sudėtinga išdžiūt, kai ji padengta mulčium?
2. kaip vis tik su svogūnais? Radau nemažai paminėjimų, kad galvų nesuka apmulčiavus, tik laiškai gražūs būna. Tai kaip su jais tuomet?nubraukt mulčą nuo jų toliau?
3. Su mulču žemė ilgiau įšyla. Tai geriau pirmą pavasarinį mulčiavimą daryti prieš pat sėjimą? bet jei noriu užbėgti piktžolėm už akių, kaip tada? Dirva išarta iš rudens, norėtus ją kuo anksčiau mulčiuot, tuo labiau, kad mulčo bus (šieno). Ar geriau daryt tos papildomos šilumos izoliacijos?

Taip pat susidėliojo pagrindinės mulčiavimo naujienų zonos:
5 testinės lysvės pagrindiniam darže. Vis tik jos sudarys 1/3 viso daržo smile.gif. Kita dalis liks tradicinė. bet jei jau tas mulčiavimas toks užkrečiamas dalykas tai pagyvensim pamatysim kaip ten bus kitamet su tais 2/3 mirksiukas.gif

Braškes/prieskonius/žemuoges galvoju į pakeltas įrėmintas lysves prie namo sodint. Man labai gražu tos pakeltos lysvės wub.gif tik va suviliojo Gaudvilės senas postas apie tai kaip ji keičia braškių vietą kas metus iš lysvių į tarplysvius thumbup.gif na bet čia gal paliksim ateičiai, kai jau su šitom naujovėm susidorosim.

Kelis kartus buvo užsiminta apie cukinijų/moliūgų sodinimą prie vaismedžių. Yra prieš porą metų pasodintų jaunų vaismedžių, kaži ar nenuskriausčiau jų tokią draugiją įtaisius?

Šiltnamio mulčiavimas prasidės visai netrukus, prieš sėjant salotas/ridikėlius ir kopūstų giminaičius. Manau už kokių 2-3 sav.

Na ir paskutinis punktas bus palei pietinį šiltnamio kraštą įtaisyti kelis arbūzus ir melionus. Kad būtų ir užuovėja ir be šešėlio. Kadangi ten žemė neįdirbta- dėsiu kartoną ir storą sluoksnį šieno/šiaudų.
Atsakyti
Viliene ir Apuole, matau, kad labai užsidegusios smile.gif Mulčiavimas pirmais metais yra bandymų poligonas. Nepatariu pradėt visko mulčiuot, nes kol įgysit pojūtį, kas per velnias tai yra, tai pirmais metais iš vis derliaus galit neturėt. Mulčiavimą reikia perkrimsti pačiai - savo sąlygomis, savo pajėgomis. Pasiskaitoma tik labai apytiksliai. Imkit mažą plotelį, nes ten tikrai pirmais metais nei žemė smarkiai pagerės, nei ką. Ypač jei pradedat nedirbtą žemę mulčiuot. Šiltnamyje ar išdirbtą žemę bus paprasčiau. Neatmeskit išbandytos žemdirbystės, tai nors derliaus sulauksit. O po pirmų metų kai padarysit išvadas iš savo patirties, galėsit daugiau bandyt apžiot. Tikrai nereikia mulčiuot tik pasėtų sėklų, nes gali net neišlyst. Arbūzų ir melionų neužauginsit neišdirbtoj ir neparuoštoj žemėj, nebent pati įsitikint norit. Vienžo - atsargiau.
Atsakyti
QUOTE(Paladė @ 2013 03 12, 18:49)
Viliene ir Apuole, matau, kad labai užsidegusios smile.gif

ačiū, Palade, už šaltą dušą mirksiukas.gif
aš esu kaimo vaikas, tai daržininkavimas man nėra kažkokia nauja romantika. ne pirmi metai skaitau apie mulčiavimą ir pagaliau laikas išbandyt smile.gif tos 5 testinės lysvelės kaime- tai lašas jūroj, nes ne viena šeima iš daržo maitinasi. tai mano "pasižaidimai/pasibandymai" nebus tokie dideli įprastais masteliais. rolleyes.gif
o tas užsidegimas- tai labiau noras viskam kuo maksimaliau pasiruošt. toks jau mano būdas, kad planavimas man bene pagrindinė proceso dalis, ar tai būtų kelionės, ar vaikų auklėjimas, ar nauji daržininkystės metodai. Po to ir patirties nesėkmės taip nenugąsdina, jei esi galimus variantus apsvarstęs mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Paladė @ 2013 03 12, 18:49)
Viliene ir Apuole, matau, kad labai užsidegusios smile.gif

ačiū Palade, pas mane žemės - ašara, ir tai nėra pagrindinis šeimos maitinimo šaltinis, bet labai norėčiau turėti savo. suprantu, kad viskas gaunasi iš prakikos geriausiai, bet kaip gerai kai yra tokis forumas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Apuole @ 2013 03 12, 18:09)
ačiū, Palade, už šaltą dušą  mirksiukas.gif

svarbu labai nenusivilt, nes tikrai bus nesėkmių ir pamąstymų, ką reikėtų daryt kitaip. Tai jei yra ko valgyt ir be tų lysvių, tai bandyk smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paladė: 12 kovo 2013 - 18:19
QUOTE(Paladė @ 2013 03 12, 18:17)
svarbu labai nenusivilt, nes tikrai bus nesėkmių ir pamąstymų, ką reikėtų daryt kitaip. Tai jei yra ko valgyt ir be tų lysvių, tai bandyk smile.gif

O kodėl turi būti nesėkmių? Aš iš kart viską mulčiavau ir nei kart nenusivyliau bigsmile.gif Vienintelė klaida su svogūnais, o visa kita be problemų auga ir užauga thumbup.gif
Svarbu manau domėtis daugiau, neapsiribot vien SM. Jei kas skaito rusiškai,angliškai,tai ieškot info ir skaityt,skaityt.
O toliau tik daryt ir daryt...
Atsakyti
Buvau nutarus nieko nekomentuoti, bet mulčiuoju svogūnus. Jei to nedaryčiau, turėčiau laistyti bene kiekvieną dieną. Tik mulčą, vejos žolę, dedu kiek toliau nuo svogūnų eilučių. Beje, svogūnus sodinu po dvi eilutes zigzagu, tuomet apytiksliai už 15cm dedu mulčą. Nereikia pergyventi dėl dirvožemio erozijos.
Atsakyti