Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(adija5 @ 2013 03 04, 07:48)
Dėl radiacinio fono nieko nežinau,bet pats metodas maišymo nepasiteisino.Pas mane sode toks neįkasamas molynas,tai pamaišius žvyro,gavosi neįkasamas akmenuotas molynas.

na dėl radiacinio fono man juokingai nuskambėjo...

O jūs idealiausiai pasiruošėte savo dirvą mulčiavimui. Padarėte ją pralaidesnę ir orui, ir drėgmės pertekliui. Dabar tik užtekit kantrybės ją leisti išpurenti augalams ir dirvos gyventojams.
Pabandyk pakloti ant kokio ploto kartono, laikraščių (ne žurnalų, bet laikraščių, dabartiniai laikraščiai švino nebeturi, spaudos dažai kiek domėjausi gaminami iš suodžių), paskui dar šiaudais ar senu šienu apvarykit ir jei prieinamas toks "lobis" - perliek šviežiu karvutės tortu. Jame labai daug aktyvių bakterijų, kurios skaidė karvės skrandžiuose šieną, jos ir "paleis" procesą suskaidyti mulčią. Kibirui vandens - vienas tortukas. Galėsi kažką pasodinti, kad pliko mulčio nelaikyti. Pradžiai geriausia bulvės, jos ir žolių pranaikina.

Kartais žmogui reikia įsitikinti - va ir pabandyk. Gal ir šeimynai reikia įrodyti kad mulčiavimas purena dirvą? Dažnas reiškinys, ypač prieš mamytes ir upšvienytes wink.gif
Nereikės kasti niekada vėliau, ir bus dzin kad ten neįkasami akmenai.
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2013 03 04, 11:12)
O jūs idealiausiai pasiruošėte savo dirvą mulčiavimui. Padarėte ją pralaidesnę ir orui, ir drėgmės pertekliui.

Man labai rupi sitas pats pirmas zingsnis. Gal galit papasakoti, kaip tai padaryti?
Atsakyti
Pabandyk pakloti ant kokio ploto kartono, laikraščių (ne žurnalų, bet laikraščių, dabartiniai laikraščiai švino nebeturi, spaudos dažai kiek domėjausi gaminami iš suodžių),

Teko vienam, tiesa, rusų, forume skaityti, kad auginant pomidorų daigus iš laikraščių susuktuose cilindruose, jie (daigai) nunyksta maždaug tada, kai šaknys pasiekia popierių. Atseit, du metus iš eilės tai vyko, žmogus apkaltino būtent popierių.
Kiek tiesos, nežinau, bet spalvotai spaudai naudoja, greičiausiai, ne suodžius.
Atsakyti
na dėl radiacinio fono man juokingai nuskambėjo...

Dar priminsiu vieną juoką - ačiū, bet tamsta prajuokino gerai savaitei. Užtekdavo nick'ą pamatyt ir amaruoti berods čiliai (ane?) su insekticidų paieškomis lotuliukas.gif

Va va, šios temos kontekste amaruoti augalai ir insekticidai. Daug rašyt mokat, bet savo žiniomis pati ir nesinaudojat cool.gif

Atsakyti
vat man ir nejauku butu deti laikrascius... Nesi niekada 100 proc tikras, ka ten deda... tai geriau nenaudot...
Atsakyti
QUOTE(tany @ 2013 02 28, 18:34)
as turiu palyginima...mano braskem siaudu mulcias nepatiko...

g.gif O aš kaip tik noriu šiemet braškyną naują šiaudais mulčiuot...
QUOTE(Nuotaikinga @ 2013 03 04, 12:12)
Dabar tik užtekit kantrybės ją leisti išpurenti augalams ir dirvos gyventojams.
Kartais žmogui reikia įsitikinti - va ir pabandyk.  Dažnas reiškinys, ypač prieš mamytes ir upšvienytes wink.gif

Neužteksiu kantrybės-tas sodas pas mane arti namų esanti rekreacinė zona,kuriame jau 15 metų tik pievutė,gėlynas ir pavėsinė su lauko židiniu linksmiems pasibuvimams biggrin.gif
Pabandžiau prieš tris metus sklype,kuriam daržoves pradėjau augint biggrin.gif Ačiū Diasajai,labai jau gražiai apie tą mulčiavimo naudą pasakot moka 4u.gif Pradžioj tik tarplysvius pjauta pievos žole,bet kitais metais jau matėsi net žemės spalva pasikeitusi ir struktūra-suspaudus nebyrėjo tarp pirštų.Pas mane panemunės pieska,prikritusi pušų spyglių smile.gif Dzin man jau senai mamytės ir uošvienytės-pati matau ir mąstau biggrin.gif
Bet kol kas tai man į tinginio daržą tas mulčiavimas nepanašus-kol sukloju tas žoles tarp daržovių,tai greičiau gautųsi išravėt tokią lengvą žemukę.Reikia,matyt, ranką ir akį atkalt...
Atsakyti
Jau ne pirmus metus įlendu į šią temą ir vis paskaitinėju su malonumu apie mulčiavimą. Taip sakant seilę pavarvinu tongue.gif
Nusprendėm šiais metais dažniau į kaimą už 100km pavažinėt ir gal darže/sode/šiltnamyje daugiau laiko praleist. Senai jau norėjos išbandyt mulčiavimą, nes tas kassavaitinis ravėjimas iš vaikystės primena parduotas vasaras ax.gif

Norėjau pasiklaust apie pirmųjų metų vargus. Vis randu užuominu, kad pirmais metais sunkiau, bet paskui jau geriau būna. Tik niekaip normaliai nerandu kokie sudėtingumai būtent būna pirmaisiais metais?
Kam reikėtų nusiteikti?

Kitas klausimas- kiek dažnai į tokio tipo daržą reikia važiuoti? g.gif nes būtent dėl atstumo ne vienerius metus mintį apie daržą atidėdavom... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Apuole @ 2013 03 08, 16:57)
Kitas klausimas- kiek dažnai  į tokio tipo daržą reikia važiuoti?  g.gif 

jei šviežiai nupjauta žole mulčiuosit, tai pusantros-dvi savaitės, o jeigu šiaudais/šienu, tai užteks ir į mėnesį kartą.
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2013 03 09, 09:05)
jei šviežiai nupjauta žole mulčiuosit, tai pusantros-dvi savaitės, o jeigu šiaudais/šienu, tai užteks ir į mėnesį kartą.

niekaip neįsivaizduoju daržo į kurį nuvažiuočiau kartą per mėnesį... rolleyes.gif Dėl mulčiavimo, taip, sutinku, gal ir užtenka, bet juk darže ne vien mulčiavimas reikalingas. Sėjimas, sodinimas, prižiūrėjimas, galų gale derliaus rinkimas. Pvz. kokį vaizdą rastume nuvažiavę po mėnesio agurkų, cukinijų , šparaginių pupelių derėjimo metu? Na, nebent auginti tik tokias daržoves, kurioms reikia minimalios priežiūros- pavasarį pasėjai, rudenį surinkai derlių... Bet ir tai, tai bus kokios ligos ar kenkėjai užpuolę... rolleyes.gif Mano manymu bent jau kartą per savaitę reiktų daržiuką aplankyti... smile.gif
Kita vertus, bandyti niekas nedraudžia... biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 09 kovo 2013 - 09:18
QUOTE(rytorasa @ 2013 03 09, 10:17)
niekaip neįsivaizduoju daržo į kurį nuvažiuočiau kartą per mėnesį...

yra kas prižiūri, sodyba gyvenama mano tėvelių. tik norisi maksimaliai patiems ten darbo įdėt, jei jau naujoves įvedinėsim smile.gif

O sideratai tik rudenį sėjami? Kaip suprantu tokio tipo daržininkystę geriau pradėt nuo rudens, tada pavasariui jau daug kas paruošta būna. O jei mes pradėsim nuo pavasario, kokia eiga būtų optimaliausia?mastau kad suartoje dirvoje suformuot platesnes lysves (lyg šiol visad būdavo siauros ir aukštos) ir is anksto ja apmulčiuot dar iki sėjos g.gif
ar tiks pirmam kartui vienas sluoksnis šviežios žolės, o ant viršaus sluoksnis sausų šiaudų ir šieno? sulaistyt mastau mėšlo ir vandens mišiniu nelabai gausiai.
gal kas darėsi daržo planą? būtų idomu pamatyt logiškai padėliotų daržovių išdėstymų ax.gif
Atsakyti
Mes pernai ir mulčiavom jau kaip reikia ir kiek tik turėjom žolytės, tai tikrai ravėjimo mažiau buvo, bet va kurmių ir pelėnų prisikvietėm į svečius. Tiesa ir driežiukai su varlėm parkeliavo, smagu, reiškia gerėja žemelė mūsų, bet... Kurmiai taip pradėjo rausti visur, kad nežinau net ką bedaryti. Kai nutirpo sniegas tai žolyno nerasta, o aplink medžius ir krūmus kaip traktorius, kad būtų pravaręs g.gif. Vyras sako, kad nebūtų medžiai nušalę, nes keli lyg ir judi blink.gif .Kad mulčiuot reik tai suprantu, bet ką daryt dėl kurmių (VISKĄ IŠKELNOJA) ie pelėnų ( sugraužė puse moliūgų tongue.gif ) rolleyes.gif

Na, va vienu dalyku džiaugiesi, o kitu - ne.
Atsakyti
QUOTE(Apuole @ 2013 03 09, 18:20)

gal kas darėsi daržo planą? būtų idomu pamatyt  logiškai padėliotų daržovių išdėstymų  ax.gif

nusibraižai daržo lysvių planą, pasiimi du sąrašus, vieną apie priešsėlius, kitą apie gerus ir blogus kaimynus ir žaidi per žiemą smile.gif
Atsakyti