Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(*Aukse* @ 2013 04 26, 15:22)
Atsiras sviezios zoles, tai dar jos ant virsaus uzvarysi,kad greiciau siaudus "valgytu".

Nu jau ant viršaus užmesta žolė šiaudų nesuvalgys biggrin.gif Visas valgymas vyksta iš apačios.
Papildyta:
QUOTE(padraika22 @ 2013 04 26, 15:03)
dabar pagalvojau, ar dideli vėjai šiaudų neišnešioja? kartais taigi būna nerealių vėjų, ar nebus taip, kad tie šiaudai pas kaimynus nuskris? blush2.gif

Pas mane neišnešioja schmoll.gif Netgi dabar apmulčiuoti medeliai sausa pernykšte žole. Viskas kuo puikiausiai laikosi ir vėjas neišnešioja.
Atsakyti
QUOTE(Akela. @ 2013 04 26, 14:08)
matai is ukininko parsivezus dar reikia tureti ir kur laikyt juos,o pas mus miesto zona-namukas,veja ir mini darziukas.jokio garazo,jokio sandelio doh.gif  i kambari nesusinesi verysad.gif

tai į kambarį ir nereikia nešti, pastatysit ruloną lauke šalia šiltnamio/daržo ir ilgam užteksit...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 26 balandžio 2013 - 14:33
QUOTE(Alekto @ 2013 04 26, 15:26)
Nu jau ant viršaus užmesta žolė šiaudų nesuvalgys biggrin.gif Visas valgymas vyksta iš apačios.
Papildyta:
Pas mane neišnešioja schmoll.gif Netgi dabar apmulčiuoti medeliai sausa pernykšte žole. Viskas kuo puikiausiai laikosi ir vėjas neišnešioja.

O tai kaip paspartinti ta sieno valgyma tada? Nes jei stora sluoksni slapios zoles uzkrausi ant virsaus, tai gal paskatins ten ta irima? Pernai siltnamyje taip dariau, tai siemet beveik ne zenklo nebuvo like is to sieno.
Atsakyti
Tai butent pas mane tas storas sluoksnis zoles uzkrautas per ziema ant pievos buvo kur kaip paaiskejo samanos, o shiaudu as tiesiog daug turiu mulciavimui is virsaus taip sakant, bet va nzn kaip su tom samanom daryt, as kasti nelabai noreciau, nebent tose dalyse kur sodinsiu nuimciau virsutini samanu sluoksni, tada galima butu nurugstint kaip suprantu, bet ar deres kas tokioj zemej idomu g.gif Turiu dar BaikalEM priemone, nzn ar verta pomidorus ten bandyt sodint? ar apsiribot svoguneliais ridikeliais ir salotom biggrin.gif Bet jeigu taip paliksiu jauciu tos samanos ir iki kitu metu niekur nesides?
Atsakyti
Ten kur samanos, tai siulau nurugstinti zeme. Medzio pelenu uzpilk ir perkask. Tada uzmulciuok siaudais. Atsiras sviezios zoles, tai dar jos ant virsaus uzvarysi,kad greiciau siaudus "valgytu".

tie, kas supranta mulčiavimo esmę, žemės neperkasinėja... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(*Aukse* @ 2013 04 26, 15:32)
O tai kaip paspartinti ta sieno valgyma tada? Nes jei stora sluoksni slapios zoles uzkrausi ant virsaus, tai gal paskatins ten ta irima? Pernai siltnamyje taip dariau, tai siemet beveik ne zenklo nebuvo like is to sieno.

Sukrovus didelį kiekį žalios žolėss,gaunasi šutimas,puvimas. Tai visai kitų bakterijų darbas. Plius šusdama žolė ir nudegint augalus smarkiai gali.
Aš jokiais būdais taip nedaryčiau 4u.gif

Tuomet geriau apačioje dėti žolytę vis plonu sluoksniu pradžiovinant,biškį šiaudų,vėl žolytės smulkios ir pan.

Ir aplamai,šiaudai ne visoms daržovėms tinka 4u.gif Net ir šienas ne viskam tinka 4u.gif
Yra geras straipsnis temos 1psl apie mulčiavimą.

Pas mus virš 20 šilumos thumbup.gif Maunam laukan su liaudim biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Alekto @ 2013 04 26, 15:26)

vėjas nea, bet paukštukai, kai suka lizdus, tikrai taip biggrin.gif

QUOTE(*Aukse* @ 2013 04 26, 15:32)

šieno ar šiaudų, šiaudai paprastai ilgiau yra.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 04 26, 16:55)
vėjas nea, bet paukštukai, kai suka lizdus, tikrai taip  biggrin.gif

Paukštukai mano daržuose smaginasi biggrin.gif Ten ilgesni šapeliai jiems. Bet ir tai prišiukšlina pievutę mums.

Gaudvile, o ar pati mulčiuoji tokius kaip ridikėlius? Aš kažkaip galvoju, kad gal beprasmiška tokiom greitom daržovėms mulčius? Plius ir dirva šalta,gal nelabai tie visi procesai vyksta?
Atsakyti
QUOTE(Alekto @ 2013 04 26, 17:06)
Gaudvile, o ar pati mulčiuoji tokius kaip ridikėlius? Aš kažkaip galvoju, kad gal beprasmiška tokiom greitom daržovėms mulčius? Plius ir dirva šalta,gal nelabai tie visi procesai vyksta?

kai šiltnamy sėjau, tai pats dirvos paviršius buvo dar pilnas labai smulkių šapukų, o kai darže sėsiu, tai vejos nupeštuku šiek tiek apdėsiu. Bet čia tik ridikėliams, nes jiems vėsi dirva yra labai gerai ir neperdžius greit. Ne ant pačios vagelės, o šalia wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Akela. @ 2013 04 26, 11:41)
merginos,kaip manot ar galiu mulciuoti sienu skirtu ziurkenam ir jusu kiaulytems maitint?taip noriu mulciuot,bet jau galva neisnesa kuom sad.gif

jeigu turit didelį plotą daržo, tai didelė kaina mulčio bus.
Papildyta:
QUOTE(padraika22 @ 2013 04 26, 15:03)
dabar pagalvojau, ar dideli vėjai šiaudų neišnešioja?

neišnešioja. Pas mane didžiausias mulčio vagis yra gandras biggrin.gif
Papildyta:
Veliau sviezios zoles ant virsaus krausiu.

naudingesnis būtų atvirkštinis variantas mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Vandene @ 2013 04 26, 14:34)
*Pasisodinau rudenį braškes, apmulčiavau šienu. Dabar šieno nelikę,
**O gal palaukti, kol pievelė pjausis ir mulčiuoti iš pradžių pjauta žolyte. Bet tai dar pora savaičių turbūt g.gif

*man sunku patikėti, kad rudeninis šienas suvalgytas g.gif Gal labai mažą dėjot? mano braškės šį pavasarį:

user posted image

**aš laukiu braškėms žolės: užmulčiuoju 2-3 sluoksniais, o po to šienu.
Atsakyti
Sveikos, bandysiu ir as jungtis i mulciuotoju kluba smile.gif Skaiciau, rinkaus informacija ir pagaliau gavau, na tiksliau gausiu per kelias ateinancias savaites zemes gabaliuka, kur galesiu savo zinias isbandyti praktiskai... Tik va reikalas tas, kad cia(Graikijoje) vasara nelabai rasi zoles doh.gif nes nu suprantat karstis tai didelis, viskas greit nugeltonuoja. Tai as dabar taip ismasciau, kad pradziai bandysiu ta plota uzkloti sveiziai pjauta zole, o veliau jau vasara tai tik siaudais viska uzdengciau. Lastyt vienaip ar kitaip reiks kasdien, gal labai blogai nebus tie siaudai pvz pomidorams, paprikoms, visom moliuginem darzovem? g.gif O dar kalbant apie moliugus, tai as galvoju, kad bandysiu as juos i viena kampa sodint, pradziai ta vieda padegciau kartonu, ant visrsaus senu sustagrejusiu zoliu, lapu, ant virsaus dar zemes. Nu ir i tai sodint tuos moliugus, aisku dar veliau zole/siaudais pavaisinciau. Kaip manot augtu jie man ten? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2013 04 26, 21:52)
*man sunku patikėti, kad rudeninis šienas suvalgytas g.gif Gal labai mažą dėjot? mano braškės šį pavasarį:

**aš laukiu braškėms žolės: užmulčiuoju 2-3 sluoksniais, o po to šienu.

Man irgi buvo sunku patikėt, kai sniegas nutirpo. Galvojau, kad reikės patraukti mulčių, o ten tik keli šapeliai, tarpuvagiuose gausiau, nors aukščio skirtumo ten beveik nėra. Dabar galvoju, kad ne šienu, o šiaudais mulčiavau, bet tokiu atveju jų dar daugiau turėjo likti doh.gif Šiltnamy, nors nešiau sniegą, tikrai viskas likę, vos vos apatinis sluoksnis nuvalgytas, gal tikrai pas braškes kūdžiau uždėjus buvau g.gif Gal nuplovė g.gif
Šiemet man antri metai, tai dar nelabai susigaudau. Na, bet lauksiu žolės. Taip smagiai lyja, tuoj užaugs, nespėsim pamatyt thumbup.gif
Atsakyti