QUOTE(Roadkill @ 2012 11 03, 17:14)
Butent. Pavogei batona - nera batono. Atsisiuntei filma - jis niekur nedingo. Nebutum siuntus - galbut butum nusipirkus. O galbut kad ne. Del to vadinti vagyste nera logiska.
Vagystė yra ne dėl to, kad "buvo ir nėra". O dėl to, kad NENUSIPIRKAI TEISIŲ TURĖTI / NAUDOTI.
Vagystė, piratavimas, plagijavimas - įvairios sąvokos, bet apie tą patį.
Vagyste vadinamos ir idėjų / pavadinimų / dizaino elementų / teksto / etc. plagijavimas. Pvz.: Lietuvos poplaidelių vedančiosios susipliekė dėl laidos elementų. Pvz.: Apple kovoja su lenkais.
Vis pavyzdžiai apie vagystes... Intelektualus produktas, kūrinys, idėja nėra daiktas, tačiau nuosavybės teisės ginamos ir čia, kaip ir daiktų atveju.
QUOTE(Roadkill @ 2012 11 03, 17:41)
Yra zmoniu, kuriems neskolini, nes arba negrazins, arba sugadins. Arba tiesiog tas daiktas reikalingas/brangus tau paciam, kad skolint negali. Ir sovietikai cia ne prie ko.
Aš maniau, kad į mano sakinį uždavėte klausimą. Tai ir atsakiau. O jei tai buvo tamstos situacijos pateikimas, tai aišku, kad homo sovieticus čia ne prie ko.
Nors tas noras gauti nemokamai juk yra ir tų laikų atributas.
QUOTE(Iriz @ 2012 11 03, 18:03)
o kaip manot, iš kokių lėšų bibliotekos išvis knygas perka? Čia juk visuomeninės įstaigos, žinoma, kad jas dotuoja valstybė. Nesu tikra, ar ne Kultūros ministerijos reikalas rūpintis visuomenės raštingumu ir kultūra, man rodos, bibliotekos prie tos misijos ir prisideda. Iš ten pat ir autorių honorarai.
Jau įdėta nuoroda - LATGA-A išmoka knygų autoriams, autorinių teisių turėtojams, gavusi pinigų iš KM, iš valstybės biudžeto. Ne pačios bibliotekos susimoka.
Muzikos gi atveju, tai muzikos transliuotojai (kavinės, radijo stotys, TV, etc.) turi susimokėti. Vis gi yra skirtumas.