O pas mane atkeliavo seniai norėtas
pipirėlis 
Epidendrum porpax. Kad ir nužydėjęs (o rašo žydintis

), bet jau toks krūmas

galvojau reikės dar kaži kiek laukt kol prižels pilnas vazonėlis ir pradės svirt per kraštus
Ir Ascofinetia Peaches. Truputį nepasisekė, toks gražus augaliukas, bet beveik visos šaknelės supuvusios

Pasidalino į du, vienas auginukas turi išleidęs mažą naują šaknytę, tai gal gyvens. Pasodinau atkirai į kiminus

Jei seksis, tai gal ir du augaliukus turėsiu
Dėl Ascofinetios tikrai labai gaila, nes pats augalas tikrai atrodė tvirtas ir substrate tvirtai sėdėjo
Su Schwerter'iu vieno pokalbiu metu kaip tik kalbėjome apie tokius augalus ir apie tai kaip klientai tik gavę augalą traukia iš vazono. Aš jau kažkada esu rašius apie tai, kad į Europą augalai iš Azijos dažnai atkeliauja tiesiog be šaknų arba plikomis šaknimis. Tada jie sodinami į vazonėlius ir praeina laiko kol jie įsitvirtina substrate, pradeda auginti šaknis. Kai renkamės augalus visada žiūrime į tai ar tvirtai laikosi vazone, kaip atrodo žalioji augalo dalis ir tiek kiek matosi šaknys per vazonėlio paviršių ir vazonėlio sieneles. Jei augalas leidžia šaknytes vadinasi gyvybė jame yra. Kaip Schwerteris minėjo augintojai tik gavę augalą traukia iš vazono, augalas patiria stresą ir visas procesas užsitęsia. Orchidėjų šaknys gali supūti ir nuo pasikeitusios aplinkos, kaip tarkim išėmus iš vazonėlio orchidėją ir plikomis šaknimis įdėjus ją į orchidariumą labai dažnai palaipsniui supūna senosios šaknis, bet ji prisitaiko prie naujos aplinkos ir ima auginti naujas šaknis. Aš suprantu kai augalai atkeliauja kiminuose, tuomet tikrai jei esatę nepratę juos taip auginti verta traukti iš vazono ir sodinti į substratą, bet jei augalas pasodintas substratę ir jame įsitvirtinęs, o substratas dar geras, nesukritęs nėra prasmės augalui varyt stresą. na bent jau kurį laiką pakentėkite, pažiūrėkite kaip jis jaučiasi pas jus, kas su juo vyksta. Tai tik mano patarimas, tiksliau turbūt Schwerterio

O dėl Epidendrum porpax tai turėjome ir dar su keliais žiedeliais, jie atkeliavo žydintys, bet jau baigia, tačiau šis krūmelis pasirodė tvirtesnis ir didesnis, tai pagalvojau, kad geriau toks augalas nei tie keli žiedeliai