Įkraunama...
Įkraunama...

"Kalėdinis,velykinis" kaktusai

QUOTE(esmileja @ 2013 02 11, 13:29)
Kaip įdomu, net nežinojau, kad galima tiesiog papurkšti trąšomis. O koks variantas geriausias laistyti ar purkšti. O jei maniškis dabar miega, neleidžia naujų segmentu, ar verta tręštį ar laukti, kada prabus?

Čia aš dar žalia su kalėdukais..Tiesiog purškiau orchidėjas su trąšom, šalia stovėjo-tai ir gavo, aš juk nemaniau kad iškart po žydėjimo, jos dar gali žiedelių išspausti.Matyt parduotuvėje nevisi buvo pažadinti..
p.s. ne grynom trąšom!

ir ačiū merga už patarimą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nijole0619: 11 vasario 2013 - 15:19
Nijole, dėkui už atsakymą. Kad ne grynom tai aišku, kad suprantu hihihi.gif
Matai patiko orchidėjų trąšos, reiks ir man taip padaryt, atseit "netyčia" papurkšti hihihi.gif arba orchidėjas prie jo kur nors jau įkurdinti, gal patinka draugauti thumbup.gif arba kalėdukai užpavydėjo orchidėjų žiedais, tai sugalvojo neatsilikti... irnesakyk.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo esmileja: 11 vasario 2013 - 18:03
QUOTE(esmileja @ 2013 02 11, 18:03)
Nijole, dėkui už atsakymą. Kad ne grynom tai aišku, kad suprantu  hihihi.gif
Matai patiko orchidėjų trąšos, reiks ir man taip padaryt, atseit "netyčia" papurkšti  hihihi.gif arba orchidėjas prie jo kur nors jau įkurdinti, gal patinka draugauti  thumbup.gif  arba kalėdukai užpavydėjo orchidėjų žiedais, tai sugalvojo neatsilikti...  irnesakyk.gif

QUOTE(esmileja @ 2013 02 11, 13:29)
Kaip įdomu, net nežinojau, kad galima tiesiog papurkšti trąšomis. O koks variantas geriausias laistyti ar purkšti. O jei maniškis dabar miega, neleidžia naujų segmentu, ar verta tręštį ar laukti, kada prabus?

Kol augalai miega tręšti nerekomenduojama ir laistoma minimaliai.
Aš saviškius ir tręšiu orchidėjinėmis trąšomis. blush2.gif (nes tiek orchidėjos tiek kalėdiniai kaktusai yra epifitiniai augalai)
Atsakyti
Merga dėkui, už švietimą hihihi.gif Net nežinojau, kad jie giminingi, aš vakar papurškiau, bet ne su orchidėjų, dar susilaikiau, bet kita karta butinai. dabar mano miega, tai laistau saikingai, jau gal kaip 3 savaitės nelaistytos, reiks biški paliet.
Atsakyti
Atsakau į klausimus
Tik ateityje prašyčiau klausimus rašyti temoje,nes daug kam tai aktualu.
mirksiukas.gif

Kodėl man kalėduko lapai paraudo ir tapo kaip permatomi ?
Yra keletas priežasčių.
1. Nereguliarus laistymas- žiemos metu kai yra pastoviai šildoma augalų šaknys daug greičiau vazonuose (ypač plastmasiniuose) išdžiūva. Todėl geriau laistyti mažu kiekiu ,bet dažniau. Jei namuose sausa ir augaliukai išmiegojo galima purkšti.
2. Augaliukas tampa suglebęs, segmentai pšviesėja ir tampa balkšvoki nuo šviesos trukūmo/arba atvirkščiai nuo tiesiognių saulės spindulių.
3.Nuo įsismetusio šakninio puvinio.
4. Kenkėjų .

Viską darau kaip parašyta,tačiau kažkodėl pradėjo kristi pačios Sclumbergeros šakalės nuo kuo taip yra?

Šitam reiškiniui taip pat yra keletas paaiškinimų:
1. Gerai apžiūrėkite savo augaliuką. Jei augaliukas prižiūrimas,o segmentinės šakaos krenta tai galėtų būti voratinklinės erkutės darbas. Tai labai mažas su lūpa matomas raudonai -gelsvas ar rusvos spalvos voriukas, kuris kaip mažas taškelis lėtai juda augalu. ties segmentų sujungimais atsiranda rusvos apnašos ir staigiai ima kristi šakelės.
2. Gali būti ir dėl Fuzariozės sukėlėjų (Fusarium oxysporum )Pitiumas ir fitoftorozė pernešama su užkrėstu substratu. Pagrindas- pažeidžiamas šaknies kaklelis. Ypatingai pastebima kai augalas būdamas drėgname substrate susiraukšlėja ir pradeda kristi segmentinės šakos.
3, Fitoftorozė- – viena kenksmingiausių ir dažniausių ligų(bėja ji ir viena dažniausių pomidorų ligų). Jos sukėlėjas grybas Phytophtora infestans pažeidžia visus antžeminius augalo organus. Ant stiebų ir lapkočių atsiranda pailgų, kartais susiliejančių, o ant lapų – netaisyklingų pilkai rudų dėmių. Kai liga išplinta ant žiedynų, šie pajuoduoja ar išdžiūva ir nukrenta arba priešingai lieka kaboti ant segmentų.

Turiu didelį seną Kalėdinį kaktusą-močiutės palikimą. jis buvo gražus,tačiau paskutiniais metais pradėjo virsti į vieną pusę ir tapo kažkoks nušiuręs. kodėl ir ką daryti?

Taip dažniausia būna senoms 8-15 metų Šlumbergeroms.Garbingo amžiaus augalai praranda savo dekoratyvę-gražią išvaizdą. Augalo kamienas tampa sudiržęs,pagrindinės apatinės segementinės šakos,taip pat tampa lyg sumedėjusios,silpnėja šakojimasis. Todėl dažnai rekomenduojama senus kalėduko augalus atjauninti.
Kadangi pati turiu 15 metų senolį tai jį anksčiau be gailesčio vis jaunindavau,bet paskutinius 6 metus tiesiog iš augalo vidurio išdraskau(praretinu) po keletą šakų ir mano senolis mane džiugina.
Taip pat būtina augalą sukinėti (bent 1 kartą per mėnesį) ,kad formuotusi graži laja.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo merga: 14 vasario 2013 - 11:19
Oi merga, tikra ekspertė, net privačių klausimų gauni hihihi.gif tikrai naudinga labai paskaitinėti kitoms, nuoseklius paaiškinimus. drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(esmileja @ 2013 02 14, 14:12)
Oi merga, tikra ekspertė, net privačių klausimų gauni hihihi.gif tikrai naudinga labai paskaitinėti kitoms, nuoseklius paaiškinimus.  drinks_cheers.gif

Taip gaunu ir tel. ir @ paštu ir per forumus.
Kadangi gėlėm užsiimu ne vieną desietką metų (čiau jau į kraują iš kartos į kartą perduodama ir mano vyr. sesė taip pat SM su savo patarimais įlenda augalų temose patartu, bet ji užsiema lauko gėlėmis 4u.gif ). Po eilinės stuburo operacjos nebegaliu daug darbuotis lauko gėlynuose,tad visas žinias perkroviau ant kambarinių. mirksiukas.gif smile.gif .
o be to gėlininkystė -viena iš mano pofesijų ax.gif smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo merga: 14 vasario 2013 - 15:01
Šaunuolė, kad jau specialystė, tai iš kart supratau. Vien galima spręsti iš auginamu gėliukų, profecionalių atsakymų, ir iš neišsenkančio žinių kraičio. šaunu, kad visa šeimyna turi bendra pomegį. rolleyes.gif aš tai augintoja-mėgėja, nors nelabai man ir sekasi. Aišku su laikų visi tobulėjam. Kaupiu žinias, semiuosiu patirties, nes augalai mane domina, ir šiaip esu gamtos žmogus. Seniau gyvenau kaime, tai be ravėjimų, genėjimų, neišsisuksi, nors jau tai buvo pabode. Kai persikrausčiau į miestą, tada supratau, kaip viso to pasiilgau, tu ravėjimų, gėlių persodinėjimu, daržo... Bet taip susiklostė aplinkybės. Dabar turiu soda, vasarnamį, ten gyvename vasrą, tai nors šiek tiek atsigriebiu ax.gif tai su savo visais augintiniais važiuojam grynan oran, tai per vasarą ir jie atsigauna. bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(esmileja @ 2013 02 15, 10:53)
Šaunuolė, kad jau specialystė, tai iš kart supratau. Vien galima spręsti iš auginamu gėliukų, profecionalių atsakymų, ir iš neišsenkančio žinių kraičio. šaunu, kad visa šeimyna turi bendra pomegį.  rolleyes.gif aš tai augintoja-mėgėja, nors nelabai man ir sekasi. Aišku su laikų visi tobulėjam. Kaupiu žinias, semiuosiu patirties, nes augalai mane domina, ir šiaip esu gamtos žmogus. Seniau gyvenau kaime, tai be ravėjimų, genėjimų, neišsisuksi, nors jau tai buvo pabode. Kai persikrausčiau į miestą, tada supratau, kaip viso to pasiilgau, tu ravėjimų, gėlių persodinėjimu, daržo... Bet taip susiklostė aplinkybės. Dabar turiu soda, vasarnamį, ten gyvename vasrą, tai nors šiek tiek atsigriebiu  ax.gif tai su savo visais augintiniais važiuojam grynan oran, tai per vasarą ir jie atsigauna. bigsmile.gif

o taip laukiu pavasarelio. Pradine seja jau prasidejo,o netrukus ir pomidorai ir visa kita uzims palanges. biggrin.gif doh.gif
ponia zombiene @ 2013 02 14, 18:55
O ar galima iš kaledinio kaktuso padaryti medį na,kad butų ant vieno stiebo?

Taip galima.
kaledukas skiepijamas i Perskija ar i opuncija. Yra prie to darbelio,bet paskutiniu metu ypac Ispanijoje tarp zigokaktusininku tai (paskutinis mados klyksmas)

user posted image
Tik vienas minusas,jei bus skiepijama i siauro deametro augini praauges stombinis skiepas gali netalaikyti svorio ir luzti.
P.S. jei domina skiepijamas galesiu aprasyti darbu eiga. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo merga: 16 vasario 2013 - 12:15
Dar ir taip galima??? bigsmile.gif bigsmile.gif Sedžiu, žandikaulis net atvipo. Merga aprašyk būtinai, aišku jei nesukels tai sunkumų.. blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(esmileja @ 2013 02 16, 15:19)
Dar ir taip galima??? bigsmile.gif  bigsmile.gif Sedžiu, žandikaulis net atvipo. Merga aprašyk būtinai, aišku jei nesukels tai sunkumų..  blush2.gif

Štombinė šlumbergera (kalėdukas).
Dažniausiai skiepijama į Dygliuotąją pereskiją (lot. Pereskia aculeata, angl. Barbados gooseberry) į Opuncija (lot. Opuntia) arba į lapenį . Skiepyti geriausia vasarą bet galima ir nuo balandį.
Norinti gauti štombinį kalėduką, prieš tai reikia paruošti medžiagą darbui: reikia pašalinti pereskijos šakotą viršutinę dalį lapų, paliekant pliką stiebą, kurio viršunė įpjaunamas pjūvis. Skiepijimui imamos keletas kalėduko šakelių turinčios po 2-3 segmentus. Į skiepo vidų segmentai užaštrintu pleištu įterpiami į įpjauto augalo viršūnę. user posted image

Skiepas tvirtinamas aštria viela, smeigu ar adatą user posted image ir aprišamas siūlu arba vyniojamas lipnia juosta.
user posted image

user posted image
Vazono su skiepiniu dengti nereikia. Suaugimas įvyksta 2 savaičių bėgyje esant 18-20 °С augant naujiems segmentams į aukštį. Tada aprišimas yra pašalinamas. Taip pat reiktų pastoviai šalinti ūglius ir lapus lendančius iš poskiepio..
Skiepytos šlumberegeros gausiai žydi, o įskiepyta į dygliuotąją pereskiją įgaus medelio formą su puošnią įspūdinga žalia laja. Laikui bėgant reiks atramų. Skiepyti balandžio mėnesį augalai, gali žydėti tų pačių metų žiemą.
smile.gif

user posted image

http://www.flowerswe...n...&height=450

user posted image

Na dar viena foto
user posted image
Papildyta:
Taip pat skiepijamą štombą daryti ir ant aukšto stiebo
Kulminacija;
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo merga: 16 vasario 2013 - 18:15