Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

Ar taip turi būti: apkarpiau nupuvusias šaknis, pabarsčiau cinamonu, nelieju, jau gal 5 diena (prieš persodinimą pamiršau palieti, parsinešiau iš maximos tokią leisgyvę), tai tos likusios šaknytės matau, kad džiūna, raukšlėjasi. Gal palaistyti, purškiu vandenuku šiek tiek kiekvieną dieną smile.gif
Atsakyti
QUOTE(zuzla @ 2013 05 13, 16:12)
kad gali nežydėti - sutinku, kad gali "nesutapti biolaukai", bet net jei neauga, blogsta, galiausiai miršta, reiškia vis dėlto kažką ne taip darote.

tai gali būt, kad jūs teisi smile.gif tik vat ką, tai nesuprantu doh.gif na kolkas visai nesublogo, žydi, bet neauga, lapai po truputį raukšlėjas ir minkštėja.. nors atrodo viską darau taip, kaip paskaičiau. ne vieną temą SM perskaičiau, rojaus sodų forume, googlinau per visur visaip.. ale vistiek - nu kažkaip nepatinka joms pas mane ir nors tu ką doh.gif
Atsakyti
nusiperku grziaiom saknim,kita savaite lapai raukslejas,ziedai krenta,laistau karta y sav,kada saknys pabalal purskiu, sausa pas mus...gaila tokias grazuoles numarint doh.gif drauge savaite laiko vandeny,bujoja ojojoj,nors prie dujnes stovi,pabandziau as para vandeny ,supuvo saknys,liko tik siuleliai...gaila pinigu,pas mus orchidejos virs 100 lt kainuoja... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(JOLKA999 @ 2013 05 13, 16:02)
as savo orchideja nutariau mesti lauk...pavargau tuos pukuotus vabalus rinkti...persodinau i naujai,pries tai mirkiau canelio tirpale[toks cinamono kvapo] anksciau dar pirkau kazka purksti...laikas nuo laiko vistiek tas miltuotasis skydmaris islenda....pavargau su juo kovoti... doh.gif

tai kad pagrindinis chemikalas naikint miltuotiesiems skydamariams yra actara ir ja reikia laistyti, pamirkyti substratą, o ne purkšti. Ir laistyti reikia kelis kartus, pakartotinai kas savaitę ar porą, kad mirtų ne tik suaugėliai, bet ir išsirisiantys mažiukai (kurių kiaušinėliai jau sudėti). Esu kelias gėles nuo tų bjaurasčių išgelbėjusi, nors jų buvo nemažai ne tik tarpulapiuose, bet ir ant šaknų doh.gif

QUOTE(zuzla @ 2013 05 13, 16:12)
kad gali nežydėti - sutinku, kad gali "nesutapti biolaukai", bet net jei neauga, blogsta, galiausiai miršta, reiškia vis dėlto kažką ne taip darote.

drinks_cheers.gif

QUOTE(dakota24 @ 2013 05 13, 20:59)
nusiperku grziaiom saknim,kita savaite lapai raukslejas,ziedai krenta,laistau karta y sav,kada saknys pabalal purskiu, sausa pas mus...gaila tokias grazuoles numarint doh.gif  drauge savaite laiko vandeny,bujoja ojojoj,nors prie dujnes stovi,pabandziau as para vandeny ,supuvo saknys,liko tik siuleliai...gaila pinigu,pas mus orchidejos virs 100 lt kainuoja... unsure.gif

Matyt jūsų draugės orchidėja yra kryžminta su vandens lelija, jei savaitę palaiko vandeny ir gėlei nieko nenutinka lotuliukas.gif

šiaip puikiausiai užtenka keliadešimties minučių, nes orchidėjų šaknys yra kaip kempinė - laikysi vandenyje dvidešimt minučių ar parą - nuo to kempinė daugiau vandens neprigers mirksiukas.gif

O priežiūroje svarbiausia tinkamas substratas, tinkamas konkrečiam augalui laistymo režimas, sveikas pats augalas (be kenkėjų, su gera šaknų sistema ir nemažai žalios masės), tręšimas nepadauginant ir nepamažinant, augalo augimo vieta (pakankamai šviesu, bet ne deginanti tiesioginė saulė).

Kad jūsų augalas vargsta vadinasi šlubuoja kažkuris iš šių punktų mirksiukas.gif Žalią masę ir šaknis orchidėjos sėkmingai ir gan greitai užsiaugina jei visa kita yra labai gerai 4u.gif
Atsakyti
Kas čia galėjo nutikti (ta juoda dėmė) ? Gėlė stovi ant vakarinės palangės, saulės mažai gauna...

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Isdykelle @ 2013 05 13, 22:59)
Kas čia galėjo nutikti (ta juoda dėmė) ? Gėlė stovi ant vakarinės palangės, saulės mažai gauna...

Panašu į puvinį verysad.gif
Maniškei vienai buvo atsiradusi labai panaši šlapia dėmė, tai skubiai kirpau tą lapą..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Uranija5: 13 gegužės 2013 - 22:06
QUOTE(Isdykelle @ 2013 05 13, 22:59)

Atrodo netgi labai negražiai g.gif O ar seniai atsirado, ar didėja?
Atsakyti
Ta dėmė sakė, kad greit atsirado ir po truputį didėja.. Čia mano draugės gėlytei taip yra.. Ir maniškėms dviems taip atsitiko g.gif
Atsakyti
Iš kart, nieko nelaukusi, pjaučiau iki sveikos vietos (ne iš kart prie dėmės, o dar palikus kelis mm sveiko lapo) 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 05 13, 22:53)
1. Matyt jūsų draugės orchidėja yra kryžminta su vandens lelija, jei savaitę palaiko vandeny ir gėlei nieko nenutinka lotuliukas.gif

2. O priežiūroje svarbiausia tinkamas substratas, tinkamas konkrečiam augalui laistymo režimas, sveikas pats augalas (be kenkėjų, su gera šaknų sistema ir nemažai žalios masės), tręšimas nepadauginant ir nepamažinant, augalo augimo vieta (pakankamai šviesu, bet ne deginanti tiesioginė saulė).

Kad jūsų augalas vargsta vadinasi šlubuoja kažkuris iš šių punktų mirksiukas.gif Žalią masę ir šaknis orchidėjos sėkmingai ir gan greitai užsiaugina jei visa kita yra labai gerai 4u.gif

1. lotuliukas.gif lotuliukas.gif thumbup.gif
2. substratą pirkau smulkų maximoj, tą tokį kur spec orchidėjoms (kur ir orchidėjos.lt puslapy yra). persodinau nors dar žydėjo, nes labai nekokiam substrate augo, žiedai nubyrėjo po poros dienų kai atsinešiau namo. tada likę pumpurai pradėjo skleistis, žydėt, atrodo viskas gerai smile.gif bet dabar lapai pradėjo minkštėt ir raukšlėtis.. ne tik tos, bet ir kitos orchidėjos, kurią gavau dovanų po kokių 3 savaičių. Nors tos antrosios nepersodinau. Darau išvadą kad trūksta drėmės. tai pradėjau purkšt lapus ir žiedus kas vakarą praktiškai. situacija nepasitaisė. Auga ant rytinės palangės, saulė būna tik ryte, bet šviesos pakanka visą dieną. Palangė virtuvėj, gal tas turi blogą įtaką g.gif nes daugiau nesumąstau kas gali būt. laistau kažkur kas 10 dienų, kartą laisčiau su trąšom. o tiksliau - mirkau. dabar jos pas mane apie pusantro mėnesio. ir abiems jau labai paminkštėję... O taip gaila .. man taip gražu,nu tiesiog negaliu kaip gražu tos orchidėjos. ir taip noris kad jos pas mane augtų. na nereikia stebuklų, tegu jau nežydi ten kiaurus metus, bet bent tegu nemiršta unsure.gif
Atsakyti
Vidutinio dydžio ir dideliems phalaenopsiams reikia ne smulkaus, o stambaus substrato. Aš net miniukus sodinu į stambų ir tik paviršių užberiu maždaiug dviem cm smulkaus substrato, kad ne taip greitai džiūtų.

O laistau pagal poreikį (pagrinde orientuojuosi pagal įsmeigtą pagaliuką) - kartais, vėsesniu oru džiūna ilgiau, o šiltomis dienomis, pašvietus saulei džiūna ir greičiau).

Šiuo metu gaunasi maždaug kas penkias / šešias dienas. Vėl gi priklauso ir nuo vazonų dydžio - didesni džiūna lėčiau, o mažesni - greičiau.

Pagaliuką persodindama orchidėja smeigiu maksimaliai arti augalo, nes viduryje vazono substratas išdžiūna paskiausiai.

Mano dauguma orchidėjų auga ant rytinės ir pietvakarinės palangių, bet atsisukus tiesioginei saulei aš jau užtraukiu roletus keletui valandų (per pačią kaitrą), nes šiuo metu orchidėjos jau gali apdegti lapus (žiemą, ankstyvą pavasarį ir vėlyvą rudenį saulė jau nebekepina).

Orchidėjos (kalbu apie phalaenopsius) mėgsta šviesą, gali gauti keletą valandų ankstyvos rytinės ar vėlyvos vakarinės tiesioginės saulės.

Kas antrą ar trečią laistymą laistau su trąšomis (aš savo orchidėjų niekad nemerkiu - laistau per viršų ar purškiu substratą).

Pas save niekad nepurškiu nei lapų, nei žiedų, nes nauda minimali, o tikimybė vandeniui patekti į skrotelę tikrai didelė. Kaip to pasekmė augalas gali labai lengvai "pasigauti" skrotelės puvinį, o tai reiškia orchidėjos nunykimą (geriausiu atveju ji spės išleisti keikį) 4u.gif
Atsakyti
Gal ir labai kvailas klausimas, bet ankstyvo ryto saule tai iki kelintos mazdaug valandos tai gautusi biggrin.gif as dabar einant miegoti uzdengiu savo gelyte nuo tos rytines saules, bet paskaicius Jusu komentara, pamaniau kad galeciau tai padaryti ir atsikelus g.gif
Atsakyti