Įkraunama...
Įkraunama...

Agurkai, agurkėliai

Labai džiaugiausi šiltnaminiu Muravej, suvalgėm kokius 6 agurkus jau nuo jo, šiandien - o siaube verysad.gif - aptikau, kad stiebas apačioje lyg pūti pradėjo. Tikrai žinau, kad neperlaistyti tie agurkai, laistau tik kartą per savaitę. Atėjo kaimynė, sako, gali išgelbėti tik labai stiprus kalio permanganato tirpalas (tepti pažeistą vietą).

user posted image

Kas čia per liga gal žinote? Kaip jos išvengti? Šiltnamis pirmus metus, žemė iš komposto maišyta su durpėmis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo daimura: 02 birželio 2013 - 20:08
QUOTE(daimura @ 2013 06 02, 21:06)
Kas čia per liga gal žinote? Kaip jos išvengti? Šiltnamis pirmus metus, žemė iš komposto maišyta su durpėmis.

Puvinys kotelio isimete. Pernai pas mane siltnaminiam vienam irgi buvo panasiai prasideja. Laiku pastebejau, tai dar pavyko isgelbeti, bet taip ir liko ties ta vieta kaip nukastas, nes nupuvisu dalis nukrito, tai maitinosi tik per likusia dali stiebo. Gal per daug dregmes siltnamyje? Zeme purent aplink lengvai reikia. Arba mulciuoti. Jei pazemej daug lapu nusvire, tai gali apskabyt siem tiek, kad ventiliuotusi. Net nezinau, ka dar siulyti g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Aukse*: 02 birželio 2013 - 20:25
QUOTE(*Aukse* @ 2013 06 02, 20:25)
Puvinys kotelio isimete. Pernai pas mane siltnaminiam vienam irgi buvo panasiai prasideja. Laiku pastebejau, tai dar pavyko isgelbeti, bet taip ir liko ties ta vieta kaip nukastas, nes nupuvisu dalis nukrito, tai maitinosi tik  per likusia dali stiebo. Gal per daug dregmes siltnamyje? Zeme purent aplink lengvai reikia. Arba mulciuoti. Jei pazemej daug lapu nusvire, tai gali apskabyt siem tiek, kad ventiliuotusi. Net nezinau, ka dar siulyti  g.gif

Tai va, kad tos drėgmės tai nėra, pomidorai laistomi lašeline laistymo sistema tiesiai į dirvą, agurkus kažkodėl laistau retai (ai, auga, mezga, tai ir nepilu to vandens dažnai). Pomidorai tai užmulčiuoti, o agurkų nemulčiavau, man pernai nepatiko (tiesa, bandžiau mulčiuoti darže augančius agurkus, tai nuo tos žolės ir kvapas, ir skonis nekoks buvo, nuėmiau viską). Dabar bandau gelbėti tą daigą, bet man svarbiausia išsiaiškinti ką ne taip darau.
Atsakyti
QUOTE(daimura @ 2013 06 02, 21:35)
Tai va, kad tos drėgmės tai nėra, pomidorai laistomi lašeline laistymo sistema tiesiai į dirvą, agurkus kažkodėl laistau retai (ai, auga, mezga, tai ir nepilu to vandens dažnai). Pomidorai tai užmulčiuoti, o agurkų nemulčiavau, man pernai nepatiko (tiesa, bandžiau mulčiuoti darže augančius agurkus, tai nuo tos žolės ir kvapas, ir skonis nekoks buvo, nuėmiau viską). Dabar bandau gelbėti tą daigą, bet man svarbiausia išsiaiškinti ką ne taip darau.

Agurkų šaknų puvinys
(Fusarium Rhizoctonia)

Požymiai.
Šaknų puvinys mūsų respublikos šiltnamiuose labai daţna, ţalinga agurkų liga.
Pasodinus šia liga apsikrėtusius daigus, agurkai suserga gana greitai. Paruduoja tik ką
pradėjusių derėti (arba dar anksčiau) augalų šaknies kaklelis ir šaknys. Neilgai trukus pagrindinė šaknis pasidaro tamsiairuda, sutrūkinėja, o paviršiniai audiniai supūva. Apatiniai jų lapai saulėtomis dienomis apvysta, palaipsniui gelsta ir nudţiūsta. Agurkų šaknų puvinį daţniausiai sukelia Fusarium genties grybai. Jie vystosi intensyviau uz kitus šaknų puvinio sukėlėjus. Todėl ant sergančių augalų stiebų prie ţemės paprastai susiformuoja rausvos apnašos. Tai Fusarium genties grybams būdingos konidijos,
chlamidosporos ir grybiena.
Nuo šaknų puvinio smarkiai nukenčia agurkai, augantys nepalankiomis sąlygomis,
pavyzdţiui, jeigu dirvos ar skaldos temperatūra nukrinta ţemiau +16-18 °C arba
pakyla virš +28 - 30 °C. Šiai ligai ne tokie atsparūs daznai ir gausiai laistomi
stipria srove per šaltu vandeniu (kai dirvos drėgnumas didesnis kaip 90%
) bei mineralinėmis trąšomis per gausiai tręšiami agurkai. Neatsparūs jie būna ir tada,
kai apdţiūsta šaknys.
Prevencija:
Reguliariai keisti nauja tinkamos sudėties gerai paruošta zeme.
Dezinfekuoti zemę.
Sėti beicuotą sėklą.
Šalinti susirgusius, jau nykstančius augalus.
Pastebėjus šaknų puvinį, daryti viską, kas skatina agurkus leisti pridėtines šaknis.
Šiltnamiuose palaikyti normalią temperatūrą bei drėgnumą.

Info is cia
Atsakyti
QUOTE(matuke @ 2013 06 01, 14:03)
Amarile, pasidalink patirtim, kaip geguzes gale tureti agurku jau savu  ax.gif

nors klausimas ne man, bet mano patirtis tokia - atsirinkti savo sąlygoms tinkamą veislę. man netinka tie, kurie atsparūs blogesnėms oro sąlygoms - tipo gali augti vėsiau, tamsiau. taip anksti pavasarį vis tiek jų į šiltnamį nesodinu. pas mane karšta, drėgna, galiu vėdinti, bet vistiek temperatūra gana aukšta, tai ir agurkus atsirinkau nebijančius perliejimo vandeniu. būna veislės, kurios net nuo per ilgai ant lapų pastovėjusio vandens pasigauna kokį puvinį. Šiemet pirmą agurką nuskynėm gegužės 30 d., dabar jau po kelis per dieną.
Atsakyti
Kaip pas jus tie Kustavoj agurkai atrodo? Kruminiai jie ar visgi leidzia virkscias? g.gif
Va ka radau apie juos rasant internete:
Эти сорта часто можно «опознать» по названиям: Кустовой, Малыш, Малютка, Коротышка, Малышок… Длина стебля у кустовых сортов в открытом грунте – всего лишь от 30 до 50 см. Более длинной будет плеть во влажный год и при выращивании в теплице. Эти огурцы, как правило, слабоветвистые. Растение очень декоративно – небольшой кустик с множеством завязей. Междоузлия у короткостебельных огурцов значительно короче, чем у длинностебельных. Поэтому они кажутся более облиственными. Зеленец обычно небольшой.

Daugiau info apie juos cia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Aukse*: 03 birželio 2013 - 07:00
Aciu Amarrile 4u.gif uz atsakyma;
as Muravej lauke kazkaip sejai visi stovi kolkas tvirti; vakar vietoj paskutiniu ridikeliu lauke pasejau Racibor H, dar atradau paskutini pakeli tai sukisau zemen, siuos paliksiu koncervavimui, nes pakelyje tikrai daug seklyciu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Paladė @ 2013 06 03, 07:45)
nors klausimas ne man, bet mano patirtis tokia - atsirinkti savo sąlygoms tinkamą veislę. man netinka tie, kurie atsparūs blogesnėms oro sąlygoms - tipo gali augti vėsiau, tamsiau. taip anksti pavasarį vis tiek jų į šiltnamį nesodinu. pas mane karšta, drėgna, galiu vėdinti, bet vistiek temperatūra gana aukšta, tai ir agurkus atsirinkau nebijančius perliejimo vandeniu. būna veislės, kurios net nuo per ilgai ant lapų pastovėjusio vandens pasigauna kokį puvinį. Šiemet pirmą agurką nuskynėm gegužės 30 d., dabar jau po kelis per dieną.

Aciu Palade uz atsakyma 4u.gif
Pirma agurka as suvalgiau anksciau uz tave, pries pora sav tongue.gif gailiuosi kad tik viena seklyte pasejusi buvau, kovo 16d atrodo, agurko daigas grudinosi kartu su pomidoru daigais, persodintas i siltnami balandzio gale ax.gif galjei buciai daugiau ju susidaiginusi tai irgi dabar girciausi kad skinu po kelis diena doh.gif bet mano minetas agurkas-Moreng, toks zemutis, neprilygsta Amariles nuotraukoje matytiems bigsmile.gif
Atsakyti
pas mane irgi yra tik 1 krumelis vedantis agurkus sio metu blush2.gif tai agurkai iki namu neparkeliauja doh.gif blush2.gif Siandein jau sazine grauzia tia viena namo parsitempiau biggrin.gif Bet mazasis dar miega, tia dar negarantuoju, kad spes atsibusti blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(tany @ 2013 06 03, 09:00)
pas mane irgi yra tik 1 krumelis vedantis agurkus  sio metu blush2.gif  tai agurkai iki namu neparkeliauja  doh.gif  blush2.gif  Siandein jau sazine grauzia tia viena namo parsitempiau  biggrin.gif  Bet mazasis dar miega, tia dar negarantuoju, kad spes atsibusti  blush2.gif

mes jau irgi vieną askeriuką vakar nuskynėm. Bet atiteko senelių vieninteliam anūkėliui - mano mažiukui (nors ne toks jau mažiukas smile.gif suvalgė ir dar vieno paprašė, ale kad dar nebuvo. Bet agurkėlių jau primegzta ir po savaitės jaučiu pradėsim skint kaip reikalas.
Atsakyti
QUOTE(*Aukse* @ 2013 06 03, 06:54)
Kaip pas jus tie Kustavoj agurkai atrodo? Kruminiai jie ar visgi leidzia virkscias? g.gif
Daugiau info apie juos cia.

Dar sunku pasakyti kaip atrodo, kol kas nieko nesiskiria nuo ankstesniais metais augintų. Maniškiai lauke, turi po 3 tikruosius lapelius.
Dėkui už info apie tą puvinį, bet supratimo neturiu iš kur jis pas mane verysad.gif
Atsakyti
Mergaites patarkite, kuo apsaugoti agurku daigelius, kad sraiges neapvalgytu? Gal galima kuom nors apdeti, gal jos kokio kvapo bijo?
Labai daug sraigiu, niekaip negalime ju atsikratyti verysad.gif
Atsakyti