Įkraunama...
Įkraunama...

Kalifornijos sliekai

QUOTE(taburete @ 2014 05 21, 14:40)
Beja, labai į temą, prieš porą dienų supratau, kad mano kompostinė tuoj virs skruzdėlynu:(
Eisiu šiandien gal pasikapstysiu kompostinėj, gal pabėgs:)

Kai sekasi su skuzdėmis? Pavyko išnaikinti?
Atsakyti
sakykit kaip ruosiate sliekus ziemoti kompostineje?
Atsakyti
QUOTE(waidoshele @ 2014 09 26, 13:02)

Reikia apdeti daug visko, pvz. lapu gera sluoksni, visokiu stiebu sakeliu, zoles, jei turit, dar bile ko, kad tik butu storas sluoksnis ir apdegt kokia nenaudojama jau agro ar sena nuo siltnamio plevele, kad labai neprilytu, nes kai bus per slapia suledes viskas ir sliekiukai taippat. Cia pagal savo ismanyma, kas nors gal kitaip patars.
Atsakyti
QUOTE(Venta9 @ 2014 09 28, 17:19)
Reikia apdeti daug visko, pvz. lapu gera sluoksni, visokiu stiebu sakeliu, zoles, jei turit, dar bile ko, kad tik butu storas sluoksnis ir apdegt kokia nenaudojama jau agro  ar sena nuo siltnamio plevele, kad labai neprilytu, nes kai bus per slapia  suledes viskas ir sliekiukai taippat. Cia pagal savo ismanyma, kas nors gal kitaip patars.

agro ant viršaus netinka, turi lietaus nepraleist, paprastą plastikinę klot. jei dėžė iš europadėklų ar medinė su tarpeliais, tai agroplėvele apsukti visą dėžę, kad kvėpuotų.
Atsakyti
Po truputį ruoštis galima, bet visai migdyti tikrai dar anksti. Juk dabar sliekams pats darbymetis smile.gif . Šiuo metu į kompostinę keliauja netinkami vaisiai, išspaudos, daržo atliekos (30-60 cm). Pradėjus kristi lapams sukraukite jų sluoksnį (40-80 cm). Jei neturite lapų, tiks šiaudai ar šienas. Jei turite mėšlo, į tarpą tarp lapų uždėkite ir jo sluoksnį (20-40 cm) (mėšlas pagerins biohumuso kokybę). O nurodyti sluoksnių aukščiai yra šviežiai sukrautų komponentų. Pastovėję jie sukrenta. Kompostinę laikyti uždengtą neperšlampančia medžiaga (polietilenu, tentu, sandariu dangčiu ar pan.) Jei tarp kompostinės ir žemės yra oro tarpas, sliekus rekomenduočiau žiemojimui perkelti į šiltesnes patalpas.
Daugiau info apie sliekų auginimą namuose:
http://www.sliekyne....imas-namuose,22

QUOTE(waidoshele @ 2014 09 26, 13:02)
Atsakyti
Pas mane prie ar po kompostine apsigyveno pele(s), israusta s kauburys kampe po tinklu ir salia , pamaniau kad kurmis, pakasiau ta kauburi o islindo pele juoda ir pabego. Kazin ka ji ten veikia, gal gaudo sliekus ir eda, ar kokias nors maisto likucius, pvz seklytes nuo pomidoru ar papriku ar obuoliu. Man nepatiko jos kaiminyste ten, bet kaip dabar ja isgyvendint is ten, juk nuodu nedesiu.
Atsakyti
QUOTE(D ovile @ 2014 09 28, 20:53)
Po truputį ruoštis galima, bet visai migdyti tikrai dar anksti. Juk dabar sliekams pats darbymetis  smile.gif . Šiuo metu į kompostinę keliauja  netinkami vaisiai, išspaudos, daržo atliekos (30-60 cm). Pradėjus kristi lapams sukraukite jų sluoksnį (40-80 cm). Jei neturite lapų, tiks šiaudai ar šienas.  Jei turite mėšlo, į tarpą tarp lapų uždėkite ir jo sluoksnį (20-40 cm) (mėšlas pagerins biohumuso kokybę). O nurodyti sluoksnių aukščiai yra šviežiai sukrautų komponentų. Pastovėję jie sukrenta. Kompostinę laikyti uždengtą neperšlampančia medžiaga (polietilenu, tentu, sandariu dangčiu ar pan.) Jei tarp kompostinės ir žemės yra oro tarpas, sliekus rekomenduočiau žiemojimui perkelti į šiltesnes patalpas.
Daugiau info apie sliekų auginimą namuose:
http://www.sliekyne....imas-namuose,22

jeigu kompostine su dugnu, taip iseina kad sliekai persals? ar iseina kazkaip is dugno apsaugot?
Atsakyti
QUOTE(waidoshele @ 2014 10 01, 15:54)
jeigu kompostine su dugnu, taip iseina kad sliekai persals? ar iseina kazkaip is dugno apsaugot?

Sveikos, gal kas auginate sliekus tose plastmasinėse kompostinėse, kur dalino nemokamai? Jau nepamenu su dugnu jinai, ar be? Ar palikti sliekus joje ar keldinti kažkur kitur, tik bėda, kad ten jų jau labai daug smile.gif
Atsakyti
QUOTE(2Ditute @ 2014 10 01, 21:44)
Sveikos, gal kas auginate sliekus tose plastmasinėse kompostinėse, kur dalino nemokamai? Jau nepamenu su dugnu jinai, ar be? Ar palikti sliekus joje ar keldinti kažkur kitur, tik bėda, kad ten jų jau labai daug smile.gif

Man rodos ji be dugno. Pas mano pazistamus pernai apsigyveno ten ZIURKE ir priperejo vaiku, o sliekai pabego, gerai kad buvo salia dar senoji kompostine, tai ten dalis ju susikrauste o kiti neaisku kur prapuole, gal visgi ta ziurke juos suede.
Atsakyti
Jei kompostinė su dugnu, bet ji padėta tiesiai ant žemės, t.y. nėra oro tarpo, ji kažkiek šilumos gauna iš pačios žemės ir yra didesnė tikimybė sliekams išgyventi per žiemą. Aišku, dar priklauso, kokio dydžio pati kompostinė, kiek joje prikrauta atliekų, ar gerai "apklota" ar nepermirks žiemą, ar neužpus kenkėjai, ar pakaks oro ir t.t. Jei jau toks oro tarpas yra, patarčiau dalį sliekų apgyvendinti kažkur šilčiau smile.gif, o jei tokios galimybės nėra, tai bent tarpą gerai apkaišykite šiaudais, šienu ar sausais lapais. Jei sliekai sušals, kažkiek liks kokonų, kurie pavasarį išsiris, svarbu, kad nepermirktų. O žiurkės, kaip ir pelės, mėgsta pasigardžiuoti sliekais, bet jos ne kaip kurmiai jų prisigaudo žiemai, o kiek prakapsto prie savo urvo, tiek joms ir užtenka. Visų sliekų nei pelės, nei žiurkės nesuės. Savo Sliekynėje tam tikslui "įdarbinome" katę. Dirba įšsijuosusi smile.gif. Jei neturite katės, gal spąstai padėtų?

Atsakyti
Pas mane kaiminysteje kaciu yra, bet jiems nerupi jos, nes priserti perserti kaip parsai , tik s---t eina i lysves, jau taip dasuto, kad norisi paciai buti suniu ir jas isgaudyt, kartu su tais kaimynais ir patupdyt i koki narva gun_bandana.gif
Atsakyti
QUOTE(Venta9 @ 2014 10 06, 14:05)
Pas mane kaiminysteje kaciu yra, bet jiems nerupi jos, nes priserti perserti kaip parsai , tik s---t eina i lysves, jau taip dasuto, kad norisi paciai buti suniu ir jas isgaudyt, kartu su tais kaimynais ir patupdyt i koki narva gun_bandana.gif

Vakar per svajonių sodus rodė kaip saugiai lauke padėti nuodų. Jau mastau , kad tai riebiai pelei kuri mano burokėlius sulapnojo, ir dabar visa storulė valkiojasi po daržą reikia paruošt dovanėlę .
Atsakyti