Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

QUOTE(voras34 @ 2013 11 03, 10:14)
aš dariau taip:

(...galvoju, gal orchidėjoms šarminė terpė patinka...?)

aha, aišku smile.gif

aš galvoju, gal dušas labiau paskatino žydėjimą g.gif ar naudojot anksčiau dušą, šiaip?

QUOTE(-Sigi- @ 2013 11 03, 18:45)
Gerą vakakarą, orchidėjų augintojos. Labai reikėtų jūsų patarimo. Viena iš mano orchidėjų užaugino du vaikus. Vienas turėjo daugiau šaknų ir vieną žiedstiebį, tai gražiai atskyriau ir pasodinau. O dėl antro kylą klausimas - sodinti ar palikti? Vaikiukas turi nedaug šaknų ir du gražius žiedstiebius.

aš palikčiau, nes iš esmės žydi ne keikis, o motininis augalas per jį, keikis žydėjimui per jaunas. taigi palaukčiau, kol nužydės, tada atskirčiau. įdomu, kaip su tuo atskirtu bus, ar sužydės ir paskui sėkmingai augs, nes pagal idėją žydėjimui nemažai jėgų reikia mastau.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuzla: 03 lapkričio 2013 - 19:49
dušą naudojau ir anksčiau, tai va kas pasikeitė- neliko skydamarių ir šarmų gavo.... 4u.gif
Atsakyti
Laba diena,

patarkite, ar dar turėti vilties? Buvo perlaistyta. Dabar po persodinimo nelaisčiau 2 savaites, bet lapai kaip ir negražėja.

Jeigu dar vilties yra, ką toliau daryti? laistyti? nelaistyti?

user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Laimė: 04 lapkričio 2013 - 19:39
Turiu problema. Isvaziuoju menesiui laiko, ir nera kam priziureti orchideju..... Ar istvers menesi nelaistytos?...... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(zuzla @ 2013 11 03, 20:48)
aš galvoju, gal dušas labiau paskatino žydėjimą g.gif

Ir man taip atrodo. Sprendžiant iš natūralių rūšinių phalaenopsių augimviečių, tai jie labiau mėgsta rūgštinę terpę. Jie auga ant medžių šakų, ant žievės. Mes juos namuose auginame taip pat spygliuočių žievių substrate (pušies, maumedžio), o juk spygliuočių "sudedamos dalys" yra labiau rūgštinės.

Galiausiai phalaenopsiams ir nepatinka kalkėtas vanduo iš krano, nuo kalkių gali nudegti šaknys.

O pvz. dauguma raibuolių gamtoje auga ant klinčių, akmenų ir joms patinka šarminė terpė.

QUOTE(Laimė @ 2013 11 04, 20:31)
patarkite, ar dar turėti vilties?

Iš nuotraukos vaizdelis ne koks, bet sunku suprasti ar skrotelė sveika, ar joje nėra puvinio, ar sveikas "augimo taškas" iš kur auga nauji lapai?

QUOTE(sannioks @ 2013 11 07, 12:36)
Turiu problema. Isvaziuoju menesiui laiko, ir nera kam priziureti orchideju.....  Ar istvers menesi nelaistytos?...... verysad.gif

Žiūrint kokios orchidėjos g.gif Jei tai phalaenopsiai, tai ištvers, bet nebus labai laimingi. Reikėtų juos pastatyti toliau nuo radijatorių, jei įmanoma ant kokių drėgmės palaikymo lovelių arba į dubenis, kuriuose būtų įpilta vandens, bet kad vazonai būtų kiek pakelti, kad nemirktų vandenyje.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 11 07, 12:15)
Iš nuotraukos vaizdelis ne koks, bet sunku suprasti ar skrotelė sveika, ar joje nėra puvinio, ar sveikas "augimo taškas" iš kur auga nauji lapai?

Ir aš nesuprantu. Naujų lapų nematyti. Po persodinimo ji taip ir stovi: nei gerėja, nei blogėja g.gif Nežinau ką daryti: ar toliau palikti stovėti, ar praėjus trim savaitėm galima vėl palaistyti? trašomis tręšti? ar tik paprastu vandeniu?
Atsakyti
QUOTE(Laimė @ 2013 11 07, 18:28)
Ir aš nesuprantu. Naujų lapų nematyti. Po persodinimo ji taip ir stovi: nei gerėja, nei blogėja g.gif Nežinau ką daryti: ar toliau palikti stovėti, ar praėjus trim savaitėm galima vėl palaistyti? trašomis tręšti? ar tik paprastu vandeniu?

Tai jūs nofotografuokit orchidėją iš viršaus, gal geriau matysis nei iš šono mirksiukas.gif O ta vieta, iš kurios auga lapai neišpuvusi?

Laistyti reikia pagal poreikį, t.y. jei yra likę gyvų šaknų, tai laistyti kada jos išdžiūna, tampa pilkos. zgalima orientuotis pagal šaknų spalvą arba pagal į substratą įsmeigtą medinį pagaliuką.

Dėl trąšų, tai tręšiame tik augančias orchidėjas - jei šaknų galiukai aktyvųs, žali, t.y. auga, tada galima silpnai tręšti, o jei ne, tai jokios naudos iš tręšimo nebus.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 11 07, 17:41)
Tai jūs nofotografuokit orchidėją iš viršaus, gal geriau matysis nei iš šono  mirksiukas.gif  O ta vieta, iš kurios auga lapai neišpuvusi?

Laistyti reikia pagal poreikį, t.y. jei yra likę gyvų šaknų, tai laistyti kada jos išdžiūna, tampa pilkos. zgalima orientuotis pagal šaknų spalvą arba pagal į substratą įsmeigtą medinį pagaliuką.

Dėl trąšų, tai tręšiame tik augančias orchidėjas - jei šaknų galiukai aktyvųs, žali, t.y. auga, tada galima silpnai tręšti, o jei ne, tai jokios naudos iš tręšimo nebus.

pabandžiau iš viršaus:

user posted image

user posted image

Mano akim žiūrint neišpuvus. Man ji labiau išdžiuvusi... bet aš ją ir perlaisčiau, kai ji vis prastėjo ir mano akim "džiuvo", tik jau paskui susivokus ir persondindama pamačiau tikrąjį šaknų vaizdą.

Dar senukuoseman konsultantė rekomendavo tokį "antibiotiką" perlaistytom, arba išdžiuvusioms gėlėms. sakė tinka ir orchidėjoms g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Laimė: 07 lapkričio 2013 - 18:01
Orchidėja "suvargusi", bet tikrai atgaivinama ir gan nesunkiai. Aš pirmiausia jai ant vazonėlio paviršiaus uždėčiau kiminų sluoksnį - tokiu būdu substratas džiūtų tolygiau, nes dabar gali būti toks variantas, kad labai svyruoja drėgmė. Palaisčius ar pamirkius drėgmė vazonėlyje didelė, bet jei kambariuose šilta, pvz. stovi ant palangės po kuria radiatorius, tai substratas greit išdžiūna. Kiminai sulaiko drėgmę, bet tuo pačiu yra praleidūs orui ir leidžia šaknims "kvėpuoti".

Tuomet reikėtų laistyti tolygiai, t.y. stengtis, kad substratas nebūtų nuolat drėgnas, bet kad ir nestovėtų ilgai visisškai išdžiuvęs (man tą lengviausia suprasti pagal įsmeigtą pagaliuką).

Šaknų galiukai atrodo aktyvųs, augantys, todėl galima pvz. kas antrą laistymą tręšti ir tikrai galima naudoti stimuliatorių (aš naudoju būtent orchidėjoms skirtus "vitaminus").

Aišku tokios orchidėjos, kurias galima sakyti reikia "reanimuoti", greičiau atsigauna aplinkoje, kur didesnė oro drėgmė, t.y. ant drėkinimo lovelio arba stikliniame akvariume mirksiukas.gif Tačiau tokią, kikia yra jūsiškė, galima "atgaivinti" ir įprastomis sąlygomis - teko tai daryt ne kartą ir ne du mirksiukas.gif
Atsakyti
sveikos...vakar apziurejusi savo orchideja pastebejau,kad ant ziedstiebio biegioja kazkokie gyviai blink.gif kas tokie net neisivaizduoju..kaip juos atpazinti ir ka daryt su jais? g.gif
Atsakyti
QUOTE(*B.A* @ 2013 11 07, 20:15)
sveikos...vakar apziurejusi savo orchideja pastebejau,kad ant ziedstiebio biegioja kazkokie gyviai  blink.gif kas tokie net neisivaizduoju..kaip juos atpazinti ir ka daryt su jais?  g.gif

Visagalis google gali atsakyti, t.y. įveskite pagal paveikslėlių paiešką (orchidėjų kenkėjai) ir gal savuosius atpažinsite.

Šiaip dažniausiai orchidėjas puola miltuotieji skydamariai, paprasti skydamariai, voratinklinės erkutės.

Sužinojusi kokie tai kenkėjai lengvai rasite informaciją kaip juos naikinti, nes skirtingiems kenkėjams naikinti reikalinga skirtinga chemija mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 11 07, 18:24)
Orchidėja "suvargusi", bet tikrai atgaivinama ir gan nesunkiai. Aš pirmiausia jai ant vazonėlio paviršiaus uždėčiau kiminų sluoksnį - tokiu būdu substratas džiūtų tolygiau, nes dabar gali būti toks variantas, kad labai svyruoja drėgmė. Palaisčius ar pamirkius drėgmė vazonėlyje didelė, bet jei kambariuose šilta, pvz. stovi ant palangės po kuria radiatorius, tai substratas greit išdžiūna. Kiminai sulaiko drėgmę, bet tuo pačiu yra praleidūs orui ir leidžia šaknims "kvėpuoti".

Tuomet reikėtų laistyti tolygiai, t.y. stengtis, kad substratas nebūtų nuolat drėgnas, bet kad ir nestovėtų ilgai visisškai išdžiuvęs (man tą lengviausia suprasti pagal įsmeigtą pagaliuką).

Šaknų galiukai atrodo aktyvųs, augantys, todėl galima pvz. kas antrą laistymą tręšti ir tikrai galima naudoti stimuliatorių (aš naudoju būtent orchidėjoms skirtus "vitaminus").

Aišku tokios orchidėjos, kurias galima sakyti reikia "reanimuoti", greičiau atsigauna aplinkoje, kur didesnė oro drėgmė, t.y. ant drėkinimo lovelio arba stikliniame akvariume  mirksiukas.gif Tačiau tokią, kikia yra jūsiškė, galima "atgaivinti" ir įprastomis sąlygomis - teko tai daryt ne kartą ir ne du  mirksiukas.gif

Labai ačiū už informaciją ir patarimus 4u.gif

O pagaliukus smeigiate paprastus iki pat vazonėlio galo ir kiek suprantu istraukus, jeigu pamatote, kad pagaliukas sausas, vadinasi ir substratas sausas?
Atsakyti