Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 10 tema

Geras pastebėjimas dėl srauto pamažėjimo. Pabandom toliau panagrinėt.
Jei grindys per šaltos, aplenkimas pilnai atidarytas, srautas papildomai nestabdomas - viskas gerai. Jei termostatas nusprendžia kad grindis reikia šiek tiek šaldyti, apėjimas šiek tiek pristabdomas, didėja srautas per grindis. Suminis srautas sumažėja, bet iš grindų ateina šiltesnis glikolis, kas turėtų kompensuoti srauto pamažėjimą. Gi svarbu kiek energijos atnešama iki siurblio, o ne kiek litrų glikolio. Kuo šiltesnis iš grindų grįžtantis glikolis, tuo labiau uždarytas termostatinis vožtuvas ir mažesnis srautas. Tai kažkaip atrodo kad viskas tarpusavyje susibalansuotų ir išsikompensuotų. Tik vienas iš mano paminėtų privalumų - padidėjęs ŠS COP atrodo nuplaukia.
Šiaip ar taip čia šiaip variantas pamąstymui. Sau abejoju ar taip darysiu visų pirma dėl to, kad abejoju ar statysiu šilumos siurblį aplamai.
QUOTE(mintas @ 2014 10 03, 16:03)
Svarsčiau, kaip pajungti savo grindis prie lauko kontūro, tai buvau apsistojęs ties šia schema, bet joje radau vieną labai rimtą trūkumą.
Mano ŠS etiketėje, nurodyta, jog reikia užtikrinti lauko kolektoriui 2,23m3 per valandą vandens srautą. Taigi, lauko kolektoriui parenkamas atitinkamas cirkuliacinis, galintis nugalėti lauko kolektoriaus pasipriešinimą. Grubiai 90W-120W cirkuliacinis siurblys. Grindims reikalaujamas mažesnis srautas -1,7m3/h, tad cirkuliacinis gali būti truputį mažesnis, bet irgi bus ~70W.
Dabar įsivaizduok situaciją, atėjo vasara, atjungiam grindų cirkuliacinį ir prie lauko kontūro, pagal tavo schemą pajungiam grindis. Iš tik lauko kontūro pasipriešinimo, cirkliacinis siurblys gauna dar ir grindinio šildymo pasipriešinimą. Reikiamo užtikrinti srauto iškarto nelieka. Įtariu gresia ŠS kompresoriaus sugadinimu.
Iš pat pradžių buvo iškilęs klausimas, ar galingas ŠS prapompavęs nemažą šalto vandens kiekį, nenuims per didelį šilumos kiekį nuo grindų, bet iš principo, su srautą nutraukiančių ventyliu, galima koreguoti į grindis paduodamo srauto intensyvumą, tavo atveju, ten termostatas, sakyčiau net geresnis sprendimas, automatizavimo klausimu, bet tokios schemos atveju, būtinas termoventilio apėjimas, kad žiemą, nebūtų sudaromas papildomas pasipriešinimas. <{POST_SNAPBACK}>

Kas čia per keiksmažodžiai? Kokio diametro, ilgio vamzdžiai ir kiek jų pas tave po žeme? Va pas mane pvz 7 kilpos D20 apie 25m ilgio. Kaip paskaičiuoti - srautas laminarinis, turbulentinis, kuriose vietose pereidinėja iš vieno į kitą?
QUOTE(mintas @ 2014 10 03, 16:03)
Dar vienas niuansas, lauko kolektoriui, pas mane  sukuriamas toks srautas, kad jis jau iš laminarinio vietomis pereidinėja į turbolencinį, kas labai stipriai didina cirkuliacinio reikalingą galingumą. <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2014 10 03, 17:00)
Kas čia per keiksmažodžiai? Kokio diametro, ilgio vamzdžiai ir kiek jų pas tave po žeme? Va pas mane pvz 7 kilpos D20 apie 25m ilgio. Kaip paskaičiuoti - srautas laminarinis, turbulentinis, kuriose vietose pereidinėja iš vieno į kitą?


Norėjau pasiskaičiuoti man reikalingo cirkuliacinio siurblio galingumą, tai radau internete skaičiuoklę, kurioje suvedęs savo vamzdžio duomenis gavau šiuos rezultatus.

Mano 40mm vamzdžio blogis tas, kad visi 270m yra viena kilpa, gaunasi didesnis pasipriešinimas tekėjimui, nei kad būtų, jei būtų skeltas į kelias kilpas.
Atsakyti
[attachmentid=233299]
Pabandžiau papaišyti savo su vienu draugu primestą vėsinimo schemą.

1.galingas cirkuliacinis kurį valdo ŠS, ir vasaros metu jisai įsijunginės kai bus šildomas boileris. Jis stovi tarp vėsinimo apėjimo ir ŠS tam, kad sukurtų pasipriešinimą srautui, kai dirba 2 numeriu pažymėtas siurblys ir termofikatas būtų imamas iš lauko kontūro, o ne tik aptekėtų ŠS šilumokaitį absoliučiai nevykstant vėsinimo.
Atbulinio vožtuvo manau statyti neverta, nes jis prisidės prie ir taip didelio srauto pasipriešinimo lauko kolektoriuje.

2. Cirkuliacinis siurblys nedidelio galingumo užtikrinantis vėsinimą. Gali būti protingas, reguliuojantis srautą pagal pakitusį pasipriešinimą 7 numeriu esančiam termo vožtuvui pridarius srautą.

3. Standartinis grindinio šildymo cirkuliacinis, kuris vasaros režime šildys tiktai boilerį.

4. atbulinis vožtuvas, kad įsijungus lauko kolektoriaus cirkuliaciniam Nr.1 nebūtų imamas srautas iš grindų (yra tikimybė sugadinti protingo cirkuliacinio siurblio Nr. 2 elektroniką).

5. Automatinis trieigis vožtuvas reguliuojamas šilumos siurblio.

6. Du trieigiai ir vienas apėjimo vožtuvas. Gerai kad jie būtų visi šalia, tad tik juos vienoje vietoje reikėtų persukti iš žieminio į vasarinį režimą. Atsarginis apėjimo vožtuvas apsaugai, jei boilerio triegis paleistų srautą ne per boilerį, o per grindinį.

7. termo vožtuvas kurio pagalba reguliuojamas vėsinimo srautas pagal gryžtamo srauto temperatūrą, arba gali būti termo daviklis kokiam valdikliui reguliuojančiam cirkuliacinio siurblio 2 darbą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 03 spalio 2014 - 16:35
QUOTE(Milao @ 2014 10 03, 17:00)
Suminis srautas sumažėja, bet iš grindų ateina šiltesnis glikolis, kas turėtų kompensuoti srauto pamažėjimą. Gi svarbu kiek energijos atnešama iki siurblio, o ne kiek litrų glikolio. Kuo šiltesnis iš grindų grįžtantis glikolis, tuo labiau uždarytas termostatinis vožtuvas ir mažesnis srautas. Tai kažkaip atrodo kad viskas tarpusavyje susibalansuotų ir išsikompensuotų. Tik vienas iš mano paminėtų privalumų - padidėjęs ŠS COP atrodo nuplaukia.


Kilpose, kadangi už kolektoriaus jų daug, manau, kad didelio pasipriešinimo nebus, bet vamzdyje iki kolektorių, tai bus didelis. Gerai, kad aš stačiau 32mm, o ne kokį 25mm, bet vis tiek, jai jau su mano ŠS reikalingu srautu turbulencijos prasideda net 40mm vamzdyje, tai reikia įsivaizduoti, koks srauto stabdis įsijungs, jam pasiekus tik 32mm diametro vamzdžius. Turiu įtarimą, kad šiluma iš grindų nekompensuos dėl srauto sumažėjimo sumažėjusią ateinančią šilumą.

Beje, dar vienas niuansas. Lauko kontūro siurblys valdomas ŠS automatikos. Taigi, vėsinimas vyks tik tuo metu, kai ruošiamas karštas vanduo, arba reikia perdarinėti cirkuliacinio siurblio valdymą.

Iš kitos pusės, primečiau, kad jei tavo schemoje pavaizduotą termo vožtuvą pakeitus automatiniu vožtuvu, kuris būtų valdomas su lauko kontūro cirkuliaciniu siurbliu ir padarius taip, kad kada lauko kontūro siurblys įsijungia jis atsidaro, kada cirkuliacinis sustabdomas jis užsidaro, srauto sumažėjimo neliks. Termo vožtuvą galima pajunginėti prie vėsinimo kontūro, ir vėsinimą patikėti trečiam cirkuliaciniam siurbliui, kažkas panašaus, kaip pavaizduota mano schemoje. Manau, kad po tokių pakeitimų, iš tavosios schemos, mano pastebėti trūkumai būtų pašalinti.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2014 10 03, 16:52)
Modifikacija su pamaišymu
user posted image
Šitoks variantas vos vos vėsintų grindis ir išsijungus cirkuliaciniam, nes pataupyta automatinei pavarai. Bet gal nieko blogo nebūtų.


Man patiko šioje schemoje tai, kad galima labai tiksliai reguliuoti nuimamos šilumos kiekį su automatinio (termostatinio) trišakio pagalba, tad nelabai papildomas cirkuliacinio valdymas ir reikalingas.

Vis tik, atsiradęs cirkuliacinis man kelia problemų bandant įkomponuoti vis dar neatjungto boilerio šildymo per automatinį trišakį g.gif . Abejoju, kad tokia schema veiks netrukdydama ŠS ruošti karštą vandenį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 03 spalio 2014 - 18:16
QUOTE(korida @ 2014 10 03, 14:33)
nematau pas jus trieiges pavaros valdymo bloko ,kad perjunginetu sildyti DHW... g.gif  ,t.y. pajungtas standartinis pultelis
Papildyta:

Jei su tokiu matavo http://diurablis.eu/...-refraktometras turejo nustatyti .


yra tik gal nelabai matosi is foto, tik kol kas laidas nesujungtas su davikliu boileryje, ateityje juk bus ta protinga automatika, nes dabartine to nemoka.. o ka jus issidejes? juk SS tas pats.. g.gif
user posted image

atrode taip pat prietaisas... idomu, kodel nerode... gal sugedo? doh.gif
Issiveze santechnikai megini rimtesniems tyrimams smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kristinka_2010 @ 2014 10 03, 20:24)
, ateityje juk bus ta protinga automatika, nes dabartine to nemoka.. o ka jus issidejes? juk SS tas pats..  g.gif

na jei ateityje bus tai ok , matau ,kad dabar nera ... smile.gif
Na ji turi viena trukuma maziausia min . temperatura galima paduoti tik 30lC .
Su tuo pulteliu kur ant SS virsaus guli min temperatura padavimo i grindis galima ir 20lC nustatyti .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo korida: 03 spalio 2014 - 19:11
QUOTE(*** @ 2014 10 03, 13:00)
OT senai maciau kokia fotke is pacio statybu, kaip sekas sandarint 2a langus ? smile.gif

Įdėsiu fotkių į pasyvaus namo temą. Čia gal ne visai vieta.
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2014 10 03, 13:14)
Bus nepakankamas gręžinys, COP kris, tai kris ir SS šiluminė galia.
Jei 6kW siurblys nenutrūkstamai dirbtų su 5kW gręžiniu, tai būtų maždaug taip: Dėl per daug intensyviai eksploatuojamo gręžinio pradės kristi iš gręžinio gaunamo glikolio temperatūra, dėl to mažės SŠ COP, atitinkamai mažės jo išduodama šiluminė galia. Mažėjant šiluminei galiai, mažės ir imamas energijos srautas iš gręžinio. Galų gale visas procesas nusistovės ties sakykim 5,5kW ar panašiai. Bet niekas ten nesprogs. Tiesiog dirbs ne pačiu optimaliausiu rėžimu.

Aš irgi panašiai galvoju, jei siurbliui nepakaks gręžinio, tai kris ŠS efektyvumas, t.y. COP. Gerai, jei siurblys invertetinis, tai moduliuos galią. Bet jei Start-Stopinis tai per dažnai įsijunginės išsijunginės ir greičiau gali pareiti. O blogiausia, kad dėl per mažo gręžinio kris ŠS COPas. Atrodo, sukišai nemažai pinigų į siurblį, gręžinį, o čia dar moki brangiai už elektrą. Tada tai būtų absurdas.
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2014 10 03, 19:09)
na jei ateityje bus tai ok , matau ,kad dabar nera ...  smile.gif
Na ji turi viena trukuma maziausia min . temperatura  galima paduoti tik 30lC .
Su tuo pulteliu kur ant SS virsaus guli  min  temperatura padavimo  i grindis galima ir 20lC nustatyti .


O jus kokia automatika issigijes ar trieigi voztuva ranka sukinejat?? g.gif
Atsakyti
QUOTE(kristinka_2010 @ 2014 10 03, 21:17)
O jus kokia automatika issigijes ar trieigi voztuva ranka sukinejat??  g.gif

jeigu mano silumos siurblys tures trieigio voztuvo valdymo bloko automatika viduje, galesiu ji jums parduoti uz gera kaina.
Atsakyti
QUOTE(kristinka_2010 @ 2014 10 03, 23:17)
O jus kokia automatika issigijes ar trieigi voztuva ranka sukinejat??  g.gif

Jus gal juokaujat , ranka smile.gif. Tokia kokia priklauso , kuri valdo trieigi .
Atsakyti
QUOTE(Orginalus @ 2014 10 03, 23:38)
jeigu mano silumos siurblys tures trieigio voztuvo valdymo bloko automatika viduje, galesiu ji jums parduoti uz gera kaina.


o kodel jums nereikalinga inai bus??
Atsakyti