Įkraunama...
Įkraunama...

Pradžiamokslis kačių veisėjams :)

LaiLaa, na pati gi buhalterė. Pasiimk ir pastudijuok PSD įstatymą.
http://www3.lrs.lt/p...c_l?p_id=463054
17 straipsnis
Arba aš jau kažko nesuprantu doh.gif Nes sodros puslapyje apie tai nerašo.
Ale kaip sakiau, mano praktika su sodra kiek kitokia. Todėl žinau, kad pas juos net programa automatiškai skaičiuoja mokesčius pagal pateiktą VMI deklaraciją, a programa neatitinka įstatymų.
Atsakyti
QUOTE(Tajka @ 2014 05 13, 19:19)

Kadangi aš žinau, kad tokiais klausimais tu vėjų nerašytum, tai apskambinau ir VMI ir sodrą. Sodra iš karto pasakė, 9 ir 28,5 proc, nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų t.y. pajamų atėmus išlaidas. tipo tokia lengvata dirbantiems pagal DS ir dar ten daugiau privardino kam.
Visai nenoriu siurprizo kitais metais schmoll.gif
Gal parašyti el. laišką su užklausimu, kad turėčiau įrodymų, nors perspėjo kelis kartus, kad pokalbis bus įrašytas biggrin.gif Įdomu kiek laiko tuos įrašus saugo cool.gif
Atsakyti
QUOTE(LaiLaa @ 2014 05 13, 19:35)
Kadangi aš žinau, kad tokiais klausimais tu vėjų nerašytum, tai apskambinau ir VMI ir sodrą. Sodra iš karto pasakė, 9 ir 28,5 proc, nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų t.y. pajamų atėmus išlaidas. tipo tokia lengvata dirbantiems pagal DS ir dar ten daugiau privardino kam.
Visai nenoriu siurprizo kitais metais  schmoll.gif
Gal parašyti el. laišką su užklausimu, kad turėčiau įrodymų, nors perspėjo kelis kartus, kad pokalbis bus įrašytas  biggrin.gif Įdomu kiek laiko tuos įrašus saugo  cool.gif

irasu niekas nesaugo, sakau is savo patirties, pats geriausias atsakymas/irodymas yra RASTISKAS

p.s. jei artimoje ateityje neplanuojate parduoti kaciuku, veislyno registruoti nereikia, nes aiskiai parasyta, kad tik tiems kas uzsiima VERSLINIU gyvunu auginimu, todel pirkti visiems metams verslo liudijimo irgi nereikia, nes gyvunus mes auginame visus metus, bet "verslu" uzsiimame neistisus metus
Atsakyti
QUOTE(apgamele @ 2014 05 13, 21:02)
p.s. jei artimoje ateityje neplanuojate parduoti kaciuku, veislyno registruoti nereikia, nes aiskiai parasyta, kad tik tiems kas uzsiima VERSLINIU gyvunu auginimu, todel pirkti visiems metams verslo liudijimo irgi nereikia, nes gyvunus mes auginame visus metus, bet "verslu" uzsiimame neistisus metus

Na šiaip tai klasifikatoriuje parašyta "Veislinių naminių gyvūnėlių auginimas"
Atsakyti
QUOTE(apgamele @ 2014 05 13, 20:02)
irasu niekas nesaugo, sakau is savo patirties, pats geriausias atsakymas/irodymas yra RASTISKAS

Veislyną aš turiu nuo 2008 m. ir kačiukus artimoje ateityje planuoju biggrin.gif Kaip katės susiplanuos neaišku. rolleyes.gif
Tai va ir aiškinuosi.
VMI kabinasi dėl VL jau dėl to auginimo-veisimo g.gif
Papildyta:
Kaip tik rašau laišką į sodrą biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Tajka @ 2014 05 13, 20:11)
Na šiaip tai klasifikatoriuje parašyta "Veislinių naminių gyvūnėlių auginimas"

jei panagrinesite daugiau, rasite verslinis auginimas, nes kitaip, absoliuciai visi zmones auginantys nekastruotus/nesterilizuotus ir/arba veislinius (dokumetinius) gyvunus turi registruoti veislyna. As kalbu apie tai,kad zmogus kuris perka verslo liudijima, tai jau automatiskai reiskia, kad jis daro (augina) versla, o siaip zmogelis namuose auginantis gyvunelius ir ju nepardavinejantis, verslu neuzsiima,jam nereikia registruoti veislyno ir pirkti (uzsiimti individualia veikla) verslo liudijimo. As turiu rastiska isaiskinima, kad jei as verslu uzsiimu tik kelias dienas/menesius per metus, tai man nereikia pirkti visiems metams verslo liudijimo, nes kitu metu, as uzsiimu neversliniu veisliniu gyvunu auginimu.
Atsakyti
QUOTE(apgamele @ 2014 05 13, 21:10)
jei panagrinesite daugiau, rasite verslinis auginimas, nes kitaip, absoliuciai visi zmones auginantys nekastruotus/nesterilizuotus ir/arba veislinius (dokumetinius) gyvunus turi registruoti veislyna. As kalbu apie tai,kad zmogus kuris perka verslo liudijima, tai jau automatiskai reiskia, kad jis daro (augina) versla, o siaip zmogelis namuose auginantis gyvunelius ir ju nepardavinejantis, verslu neuzsiima,jam nereikia registruoti veislyno ir pirkti (uzsiimti individualia veikla) verslo liudijimo. As turiu rastiska isaiskinima, kad jei as verslu uzsiimu tik kelias dienas/menesius per metus, tai man nereikia pirkti visiems metams verslo liudijimo, nes kitu metu, as uzsiimu neversliniu veisliniu gyvunu auginimu.

Na taip, bet čia kaip ant kokio darbuotojo užtaikysi, kiti bando išvartyti kitaip. Yra veislynas, yra katės, vadinasi veikla. Aš gi neišregistruosiu veislyno jeigu pusę metų neturiu kačiukų. ax.gif
Man VL yra nepatogus tuo pvz jeigu dedi skelbimą apie pardavimą, kai kačiukas 1,5 mėn rezervacijai, vadinasi jau PARDUODI, jau vykdai veiklą. Galbūt pirmas kačiukas bus parduotas po 5 mėn. mūsų veislei tai labai realu. Tai aš tuos 5 mėn turėsiu mokėti visus tuos mokesčius, kurie nėra tokie ir maži.
Jeigu gausiu atsakymą iš sodros ir jis bus toks, kokio tikiuosi ir kaip skaičiuoja visos internetinės skaičiuoklės ir telefonu pasakoja Sodros ir VMI konsultantai, tai man asmeniškai IV daug patogesnis reikalas ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Tajka @ 2014 05 13, 19:19)
http://www3.lrs.lt/p...c_l?p_id=463054
17 straipsnis
Arba aš jau kažko nesuprantu  doh.gif Nes sodros puslapyje apie tai nerašo.
Ale kaip sakiau, mano praktika su sodra kiek kitokia. Todėl žinau, kad pas juos net programa automatiškai skaičiuoja mokesčius pagal pateiktą VMI deklaraciją, a programa neatitinka įstatymų.

Oi LaiLaa ir uždavei galvosūkį, va sėdžiu ir iš visų pusių tą įstatymą tyrinėju, nu jau kaip nervina tos nuorodos iš vieno straipsnio į kitą doh.gif

Kaip ir viskas būtų gerai jeigu nelemta to 17straipsnio 11 dalis. Bet ji kažkokia nedadaryta g.gif Kadangi VSD įstatyme rašoma, kad "asmenų, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, socialinio draudimo įmokų bazę sudaro 50 procentų individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokų) suma."(VSDĮ 7.2.2) Ir jokių minimalių sumų nėra kai ūkininkams tuo tarpu įrašytos minimalios sumos, o va PSD įstatyme tiek IV tiek ūkininkai yra toje pačioje 17 str. 4 dalyje. Ir kaip ir gaunasi, kad tiek vieniems tieks kitiems galioja ta nelemta 11 dalis.
18 str. 4 dalyje rašoma, kad dirbantiems kas mėnesį mokėti nereikia, o 5 dalyje rašoma, kad "turi perskaičiuoti už praėjusius kalendorinius metus mokėtinas privalomojo sveikatos draudimo įmokas, atsižvelgdami į šio Įstatymo 17 straipsnio 3, 4, 91, 10 ir 11 dalių nuostatas, ir ne vėliau kaip iki gegužės 1 dienos sumokėti per praėjusius kalendorinius metus sumokėtos privalomojo sveikatos draudimo įmokų sumos ir mokėtinos privalomojo sveikatos draudimo įmokų sumos skirtumą."
Taigi teoriškai kaip ir gautūsi, kad minimali suma yra, nors praktiškai tai tikrai netaikoma, nes kaip jau minėjau ir pati už praitus metus PSD mokėjau tik nuo realių pajamų, o ir MB dar ankstesniais metais turėjo IV ir PSD mokėjo tik apie 300 lt. (beje tada dar ir SAM formą pildė ir viskas buvo gerai, sodra pretenzijų neturėjo).
Na logiškai mąstant tai yra visiškai teisinga, nes PSD asmuo jau moka nuo darbo užmokesčio ir prievolė ta minimalų PSD yra mokėti tik neturintiems kitokių pajamų lygiai taip pat kaip bedarbiams kurie nėra valstybės drausti.

Taigi kaip ir apibendrinant galiu pasakyti, kad faktiškai Sodra savo pačios įstatymą šį kartą interpretuoja ne savo naudai, bet teisingai asmenų atžvilgiu thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo semlina: 13 gegužės 2014 - 22:43
Na žinote, labai nemalonu mokėti mokesčius nuo neuždirbtų pajamų. unsure.gif
Papildyta:
Beje sodros pateiktuose pavyzdžiuose tokie optimistiški skaičiai biggrin.gif Bet gi veiklų yra visokių, o mūsiškė iš viso hobis (jeigu neturi 20 kačių) doh.gif
Atsakyti
QUOTE(semlina @ 2014 05 14, 00:40)
Taigi kaip ir apibendrinant galiu pasakyti, kad faktiškai Sodra savo pačios įstatymą šį kartą interpretuoja ne savo naudai, bet teisingai asmenų atžvilgiu  thumbup.gif

Tai vo, kad kertasi sodros paaiškinimai su įstatymu. Aš tik bijau, kad atsibus po kelių metų ir up tikrai bus.
Pas mane yra panaši situacija su ūkininkais pensininkais. Įstatyme nėra lengvatos kad jie gali nemokėt, bet sodros tinklapyje yra paaiškinimas, kad jie nemoka. Mes tuo džiaugiamės. Tik neaišku kiek ilgai. topsecret.gif
Atsakyti
Manau, geriausia gauti iš minėtų įstaigų raštiškus atsakymas, o dar geriau - ne elektroniniu paštu...

pati moku IV mokesčius jau 3 metus. Kaip sakiau - susigriebė ik dėl 9 nesumokėtų centų, o ne dėl neteisingo aapskaičiavimo ar mokėjimo... tikiuosi, kad būdama sąžininga mokesčių mokėtoja netapsiu "apsigalvojimo ar susigriebimo po laiko" auka. Be to, įregistravusi ĮV gavau iš sodros draudėjo pažymėjimą, kurio kitoje pusėje yra aiškiai nurodyta, kad jei turi kitų DS, gali PSD kas mėnesį nemokėti, kam įdomu, galiu atsiųsti el.paštu 4u.gif

Dėl VL man logiškai atrodytų toks pamąstymas - verslas (komercinė veikla) atsiranda tuomet, kai įvyksta realios piniginės-prekinės-paslauginės operacijos. Tai kol gyvena katės, auga katukai ar net jie rezervuojasi, komercinė veikla realiai nevyksta, nes nėra jokio konkretaus piniginio sandorio, net jei yra rezervacija. Klausimas, ar reikia už ketinimą įvykdyti tokią operaciją mokėti mokesčius? g.gif Na, bet čia tik pamąstymas...
Atsakyti
QUOTE(Tajka @ 2014 05 14, 10:24)
Tai vo, kad kertasi sodros paaiškinimai su įstatymu. Aš tik bijau, kad atsibus po kelių metų ir up tikrai bus.
Pas mane yra panaši situacija su ūkininkais pensininkais. Įstatyme nėra lengvatos kad jie gali nemokėt, bet sodros tinklapyje yra paaiškinimas, kad jie nemoka. Mes tuo džiaugiamės. Tik neaišku kiek ilgai.  topsecret.gif

O aš tos nuomonės, kad kol leidžia tuo naudotis tai ir naudokimės, o jeigu kada nors pakeis tvarką IV nesunkiai galima nutraukti, čia gi ne UAB-as, kad būtų sunku išregistruoti.
Kol yra toks Sodros ir mokesčių išaiškinimas taip visi ir moka, juk nesisiūlisim gi pačios mokėti daugiau negu reikia mirksiukas.gif
Atsakyti