Ko tik neprisiskaiciau as cia
kad ir ka bekalbėsit vaikam, nuo rukymo ar gėrimo neapsaugosit.anksciau ar veliau ateis laikas kada pabandys.pripras-rukys,gers.Nepripras,nepatiks,turės proto-valio.Ir dar nuo draugu,chebros kaip sakoma priklauso...Man yra 15.. rukyt nebandziau ne karto ir tuo dziaugiuos,nejauciu jokio noro pabandyti.Gerti taip pat negeriu.Buvo pora kartu kai pabandziau.vienas is tu kartu buvo per svente su draugais.nemazai sidro isgerta buvo,atrodo linksma ir faina,bet uztat iki 4val nakties nemiga kankino ir didziuliai galvos skausmai kita diena.po to karto suvokiau,kad geriau sulciu atsigerti ar limonado,ir be alkoholio pasilinksmint.Kaip sakoma nuo gyvenimo jokios kalbos neapsaugos.
Sveikos,
rasau, nes viduje manau kad sprogsiu...
net nezinau nuo ko pradeti...mintys kaip uraganas sukasi galvoj....
turiu didele paslapti su sunum, kuria sakiau niekam neisduosiu...bet pasiguosti turiu, nes bijau kad neislaikysiu
esu 10 metu sunaus mama, mama, kuri savo vaika laike dar mazu, kuri bande saugoti, kalbeti su vaiku apie viska. Maniau esame draugai geri, kad sugebesiu ji apsaugoti ir t.t.
Vis kalbejau apie zala, skriauda ir t.t. Vis atrode, kad tokie dalykai yra tolimi...
Vakar pastebejau kad vaikas mano kazkoks jautrus, aakys dreksta daznai...sakau kas yra? Gal kas nuskriaude? Jis pradejo kalbet apie mirti...bijo kad tevai nemirtu...as dar bandziau filosofuoti ir t.t.
o jis vel klausia, ar as turiu paslapciu? sakau zinoma...nejau sakau ir tu toks mazas zmogeliukas gali ju tureti? Matau kad vaikas net springsta asarom, sakau kas yra? (o paciai net sirdis i kulnus nusirito...)
Jis sako, negaliu, nesitversiu nepasakes...sako mama as rukiau....o Dieve, kaip? Kada? Tu gi mazas dar mano kudikis.....maniau sprogsiu, verkti pradejau net pasikukciodama ir bijodama kad tik vyras neigirstu....
vaikas maldavo tik neverk, jis niekada daugiau nedarys ....verkem abu...
vis galvodavau girdedama kad vaika atveze i ligonine girta, pagavo rukanti...kad taip atsitinka tik tokiose seimose, kur vaikai nepriziurimi, o as net per daug stengiausi del ju...
O mes gyvename nuosavame name....visi vaikai (o ju nedaug), zinomi, tevai pazistami...ir tie vyresni 14-meciai traukdavo duma...traukdavo ir pasiule manajam...maniskis papasakodavo kad tie ruko, sakau neduok Dieve tik tu nebandyk...oi, sakydavo, tu ka...
Dar vis itardavau kaimynu toki padykusi berniuka, kad tik neisvestu maniskio is kelio, o pasirodo, kad jis neruke, o parukydavo manasis (atseit tas gerasis sunelis mano )
zodziu...nezinau....baime apsigyveno manyje del tolesnio gyvenimo didele, bijau del visko...nors sake kad traukdavo tik noredamas itikti tiems vyresniems, dabar jau seniai su jais nebendrauja (matau kad nebendrauja, nesusitinka), bet....
siaubas kaip lengva vaikams pasiukyti...o kur narkotikai dar...
Zinau kad visi beveik pabandome...bet gi ne 10 metu...jetus kaip baisu....
sedziu, verkiu, ir neturiu kam pasipasakoti
dekui kad isklauset...
rasau, nes viduje manau kad sprogsiu...
net nezinau nuo ko pradeti...mintys kaip uraganas sukasi galvoj....
turiu didele paslapti su sunum, kuria sakiau niekam neisduosiu...bet pasiguosti turiu, nes bijau kad neislaikysiu
esu 10 metu sunaus mama, mama, kuri savo vaika laike dar mazu, kuri bande saugoti, kalbeti su vaiku apie viska. Maniau esame draugai geri, kad sugebesiu ji apsaugoti ir t.t.
Vis kalbejau apie zala, skriauda ir t.t. Vis atrode, kad tokie dalykai yra tolimi...
Vakar pastebejau kad vaikas mano kazkoks jautrus, aakys dreksta daznai...sakau kas yra? Gal kas nuskriaude? Jis pradejo kalbet apie mirti...bijo kad tevai nemirtu...as dar bandziau filosofuoti ir t.t.
o jis vel klausia, ar as turiu paslapciu? sakau zinoma...nejau sakau ir tu toks mazas zmogeliukas gali ju tureti? Matau kad vaikas net springsta asarom, sakau kas yra? (o paciai net sirdis i kulnus nusirito...)
Jis sako, negaliu, nesitversiu nepasakes...sako mama as rukiau....o Dieve, kaip? Kada? Tu gi mazas dar mano kudikis.....maniau sprogsiu, verkti pradejau net pasikukciodama ir bijodama kad tik vyras neigirstu....
vaikas maldavo tik neverk, jis niekada daugiau nedarys ....verkem abu...
vis galvodavau girdedama kad vaika atveze i ligonine girta, pagavo rukanti...kad taip atsitinka tik tokiose seimose, kur vaikai nepriziurimi, o as net per daug stengiausi del ju...
O mes gyvename nuosavame name....visi vaikai (o ju nedaug), zinomi, tevai pazistami...ir tie vyresni 14-meciai traukdavo duma...traukdavo ir pasiule manajam...maniskis papasakodavo kad tie ruko, sakau neduok Dieve tik tu nebandyk...oi, sakydavo, tu ka...
Dar vis itardavau kaimynu toki padykusi berniuka, kad tik neisvestu maniskio is kelio, o pasirodo, kad jis neruke, o parukydavo manasis (atseit tas gerasis sunelis mano )
zodziu...nezinau....baime apsigyveno manyje del tolesnio gyvenimo didele, bijau del visko...nors sake kad traukdavo tik noredamas itikti tiems vyresniems, dabar jau seniai su jais nebendrauja (matau kad nebendrauja, nesusitinka), bet....
dekui kad isklauset...
nugi ne tragedija įvyko. anksčiau ar vėliau vistiek būtų pabandęs.
o taip tokio amžiaus vaikui labai tiktų parodyti vaizdinės medžiagos apie rūkymo žalą. paieškokit internete kaip atrodo plaučių vėžys ir kt.
o apsaugoti nuo absoliučiai visko vistiek nesugebėsite.
o taip tokio amžiaus vaikui labai tiktų parodyti vaizdinės medžiagos apie rūkymo žalą. paieškokit internete kaip atrodo plaučių vėžys ir kt.
o apsaugoti nuo absoliučiai visko vistiek nesugebėsite.
na ne tragedija, tiesiog gal sokas...nes nesitikejau visai
as labai tikiuosi, kad vaikas pasimoke is mano sokines bukles
as labai tikiuosi, kad vaikas pasimoke is mano sokines bukles
QUOTE(beibikas @ 2008 02 20, 10:34)
Sveikos,
dekui kad isklauset...
dekui kad isklauset...
Matau tu pergyveni ir galvoji, kad viskas blogai.
Aš matau šioje sitaucijoje ir šviesos.
Tavo vaikas prisipažino. JIS JAUČIA KALTĘ, kad taip PADARĖ.
Va čia yra gerai. O jei jaučia kaltę, vadinasi - yra vilties.
Pasakykim teisybę pačios sau.
Visi pabando.
Ir aš bandžiau rūkyti.
Tėvai nežinojo.
Gali būti, kad ir manio dukros bando.
Tik aš nežinau.
Nieko nepadarysi - nuo pabandymo nenusaugosi.
Svarbiau yra padaryti IŠVADAS.
Kartu su vaiku: paklausti, ar jam buvo skanu, ar patiko, ar gerai jautėsi, ar patiko smarvė.
Parodyti pirštu, kad jūs su vyru nerūkote ir t.t.
Vienžo, reikia imtis prevencijos. Nereikia sakyti, kad nebandytų, o "pakelti", parodyti neigiamas to dalyko pasekmes.
Kad daugiau nebandytų...
Lyg tarp kitko užsiminti (po mėnesio- dviejų), kad va atėjo į svečius pažįstamas, o kaip jis dvokė (apsirūkęs ar ką??)...
Pavyzdžiui, kokį filmą pažiūrėti apie tai. Kartu pažiūrėti. Yra tokia gera komedija apie dvi moteris aferistes, vyrų viliokles... Kaip jis vadinasi, nepamenu.
Komedija, JAV, gal 2003 metų. Ir ten vienas diedukas nuo rūkymo nusibaigia...
Vienžo, nuosekliai plauti savo vaikui smegenis...
Ir ne tik dėl rūkymo. Taip pat ir dėl narkotikų.
dar reikėtų pasidomėti, kur jis tų rūkalų gavo
Dekui uz tokius padrasinancius ir tvirtus zodzius
siaip sakau mes su juo labai gerai sutariam, jis mane labai myli, as jam pats brangiausias zmogus esu, gal del to ir sureagavau ziauriai
vaika ir slege tai, jis man siandien vaziuojant i mokykla viska isbere, kad ir nuo tecio cigarete pavoge, kur buvo paslepes ir t.t.
esme tame, kad tetis ruko...daug...mama paruko per balius, net nezinau, tikriausiai reikia nesirodyti rukant (na as tai as, bet su vyru tai beda)
Vyrui ir nenoriu sakyti, visgi sutarem, kad daugiau to nebus
aisku paaugs, pats spres...bet gi ne 10 metu
Man ir sirdi pagloste, kad nors suvoke, kad tai baisu, atseit draugai pradejo juoktis ir sakyti, davai...ka? negali?
nekaltinu aplinkos, tik ji itaka tikrai daro....
dekui tikrai
dilidin dekui uz nuoroda
siaip sakau mes su juo labai gerai sutariam, jis mane labai myli, as jam pats brangiausias zmogus esu, gal del to ir sureagavau ziauriai
vaika ir slege tai, jis man siandien vaziuojant i mokykla viska isbere, kad ir nuo tecio cigarete pavoge, kur buvo paslepes ir t.t.
esme tame, kad tetis ruko...daug...mama paruko per balius, net nezinau, tikriausiai reikia nesirodyti rukant (na as tai as, bet su vyru tai beda)
Vyrui ir nenoriu sakyti, visgi sutarem, kad daugiau to nebus
aisku paaugs, pats spres...bet gi ne 10 metu
Man ir sirdi pagloste, kad nors suvoke, kad tai baisu, atseit draugai pradejo juoktis ir sakyti, davai...ka? negali?
nekaltinu aplinkos, tik ji itaka tikrai daro....
dekui tikrai
dilidin dekui uz nuoroda
nu jei patys rūkot, tai vaiką įtikint kad tai blogai bus LABAI sunku
o draugai taigi tokie patys vaikai, su tokiu pačiu vaikišku protu ir supratimu. šiuo atveju įtaką padarėt jūs, ne kiti
Draugės vaiko (8 metų) klasiokas visus "kancarus" surenka, kur beradęs. Ir "rūko". Pasirodo, kartu su mano sūnaus bendraklasiu.. Šio tėvai gal ir nežino, mama, matosi, užimta mažuoju broliuku labai. O va ano, jaunesnio, mamytė (teko ją matyti ir trumpai pabendrauti) tai iš "prikolnų fifų" tipo.. Todėl nemanau, kad jai labai rūpi vaiko rūkymas. Matyt, priima tai kaip galimybę prieš kitus pasigirti, koks jos vaikas "šelmiškas".. O kai mama kitems pasakoja vos ne su pasididžiavimu ir juokiasi, tai kodėl gi nerūkius ir toliau, jei tai garantuoja mamos dėmesį?
Deja, rūkymas ženkliai jaunėja.
Beibiko vietoj pasidomėčiau, kodėl sūnus tą paslaptį atskleidė. - Gal kažkas pagrasino, kad tėvams paskųs, jei kažko nepadarys? Tai pasirinko mažesnę blogybę.
O dėl mirčių nuo rūkymo... - Nedėčiau daug vilčių į vaizdinę paminėto filmo agitaciją, nes vaikas mato, kad rūkantis tėtis - gyvas ir sveikas, kad, pvz., senelis, kuris rūko "visą gyvenimą" - irgi vis dar gyvas ir skundžiasi kojų skausmu, o ne kosuliu. O ir tie vyresnieji, su kuriais bandė "vyru būti", irgi - rūko ir vargo bau nemato. Ir nelabai vaikui paaiškinsi, kad būtent rūkaliams dažnai kojos nupjaunamos., jei negalėsi to įrodyti.
Žinoma, daug priklauso ir nuo tėvų autoriteto.
Vienok, beibikui linkiu daug sėkmės, kurios ir man, greičiausiai, ne už kalnų, prireiks, sprendžiant tokias problemas. Viena guodžia, - mūsų šeimoje nerūkoma (kiek žinau), tai kiek problematiškiau su prieiga prie rūkalų.
Deja, rūkymas ženkliai jaunėja.
Beibiko vietoj pasidomėčiau, kodėl sūnus tą paslaptį atskleidė. - Gal kažkas pagrasino, kad tėvams paskųs, jei kažko nepadarys? Tai pasirinko mažesnę blogybę.
O dėl mirčių nuo rūkymo... - Nedėčiau daug vilčių į vaizdinę paminėto filmo agitaciją, nes vaikas mato, kad rūkantis tėtis - gyvas ir sveikas, kad, pvz., senelis, kuris rūko "visą gyvenimą" - irgi vis dar gyvas ir skundžiasi kojų skausmu, o ne kosuliu. O ir tie vyresnieji, su kuriais bandė "vyru būti", irgi - rūko ir vargo bau nemato. Ir nelabai vaikui paaiškinsi, kad būtent rūkaliams dažnai kojos nupjaunamos., jei negalėsi to įrodyti.
Žinoma, daug priklauso ir nuo tėvų autoriteto.
Vienok, beibikui linkiu daug sėkmės, kurios ir man, greičiausiai, ne už kalnų, prireiks, sprendžiant tokias problemas. Viena guodžia, - mūsų šeimoje nerūkoma (kiek žinau), tai kiek problematiškiau su prieiga prie rūkalų.
Beje, mano dukros grįžusios iš mokyklos papasakoja, kokie berniukai per pertrauką lenda už mokyklos parūkyti.
Netrukus tėvų susirinkimas.
Kaip manote - ar reikia apie tuos mažamečius rūkalius pasakyti jų tėvams?
QUOTE(dilidin @ 2008 02 20, 14:44)
Beje, mano dukros grįžusios iš mokyklos papasakoja, kokie berniukai per pertrauką lenda už mokyklos parūkyti.
iš principo -- reikėtų, bet kaip nors pasistengt kad nebūtų dukros vardas minimas, kad vėliau nebūtų keršto akcijų