Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo bei vaiko priežiūros atostogos

Rašant prašymą VPA kiek metų atostogų įvardiji, tiek ir yra, keisti nebegalima? Tik anksčiau grįžti į darbą? Sakykim, jei pasirinksiu vienerius metus, po to dvejų būti nebegalėsiu? Lyg esu girdėjus, kad galima persirašyti į du metus, tada skirtumą pašalpos išskaičiuoja Sodra, bet gal klystu.
Atsakyti
QUOTE(jearmaine @ 2015 01 14, 10:19)
Rašant prašymą VPA kiek metų atostogų įvardiji, tiek ir yra, keisti nebegalima? Tik anksčiau grįžti į darbą? Sakykim, jei pasirinksiu vienerius metus, po to dvejų būti nebegalėsiu? Lyg esu girdėjus, kad galima persirašyti į du metus, tada skirtumą pašalpos išskaičiuoja Sodra, bet gal klystu.

Jeigu jus tik apie darbe parasyta prasyma, kiek laiko busit VPA, tai galit keisti, galit imti metams, tada pratesti.
O jeigu jus turit omeny apie sodros pasalpa, kur pasirenki metus ar du, tai ten jau negalima keisti, jeigu prasyme nurodai, kad metus nori pasalpa gaudineti, tai antrus metus jau nieko negaudinesi.
Atsakyti
Sveikos

Reikia konsultacijos.

Esu VPA už pirmą vaiką, dabar prasidėjo 3eti metai. Išmoką gavau pirmus metus aš, antrus vyras. Vasario 17 d mane išleidžia į dekretą antro vaiko. Esmė tame, kad 2013 03 mano buvusi darbovietė pradėjo likvidavimo procesą, visi darbuotojai atleisti. Kiek skaičiau Sodros informaciją, tai man priklauso palankesnis skaičiavimas, t.y. skaičiavimas kaip už pirmą vaiką. Bet šiandien skambinau į sodrą pasitiksinti, ir man pareiškė, kad nuo tos dienos kai mano įmonė likviduojama, aš nebeturiu darbdavio, vadinas aš nebeesu VP atostogose, aš tik gauna išmoką. Atseit atosotogas galimos tik tom, kurių darbdaviai veikiantys. Ir negalėjo man pasakyt tiksliai, ar gausiu aš pal;ankesnį skaičiavimą, klausiau, gal man verta tada įsidarbinti prieš dekretą, kad turėčiau tą darbdavį, irgi negalėjo atsakyt normaliai doh.gif

Prašau pakonsultuokit kas nusimanot. Gal kuri gyvai buvot tokioje situacijoje? ? 4u.gif
Atsakyti
Turiu situacija, ir neisivaizduoju, ar ja jau manoma kaip nors pakeisti... Auginu 3 pametinukus, laukiuosi ketvirto. Kai isejau i pirmo vaiko dekreta ir auginimo atostogas, imone, kuri isleido i dekreta bankrutavo, As po to pastojau su antru, po to su treciu, ir viskas buvo ok, man pinigelius skaiciavo pagal pirmo vaiko paskaiciavimus. Dabar trecias kai augo, antrus metus i atostogas isejo vyras, o as tiesiog buvau namuose su vaiku. Siandien sodroj pasake, kad man ims laikotarpi paskaiciavimui 2014m, kurie yra praktiskai tusti piniginiu atzvilgiu, ir kad nei dekreto nei vaiko auginimo atostogu negausiu pagal planuota, palankesni varianta. Ar tikrai taip, ar imanoma cia dar ka nors padaryti?
Parasiau ir ziuriu, kad Majaj tokia pati situacija sad.gif labai idomu, kaip cia mum issispres, nes ir man si dienele ne is laiminguju...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lapkrituke: 14 sausio 2015 - 16:28
QUOTE(lapkrituke @ 2015 01 14, 17:26)
Turiu situacija, ir neisivaizduoju, ar ja jau manoma kaip nors pakeisti... Auginu 3 pametinukus, laukiuosi ketvirto. Kai isejau i pirmo vaiko dekreta ir auginimo atostogas, imone, kuri isleido i dekreta bankrutavo, As po to pastojau su antru, po to su treciu, ir viskas buvo ok, man pinigelius skaiciavo pagal pirmo vaiko paskaiciavimus. Dabar trecias kai augo, antrus metus i atostogas isejo vyras, o as tiesiog buvau namuose su vaiku. Siandien sodroj pasake, kad man ims laikotarpi paskaiciavimui 2014m, kurie yra praktiskai tusti piniginiu atzvilgiu, ir kad nei dekreto nei vaiko auginimo atostogu negausiu pagal planuota, palankesni varianta. Ar tikrai taip, ar imanoma cia dar ka nors padaryti?
Parasiau ir ziuriu, kad Majaj tokia pati situacija sad.gif labai idomu, kaip cia mum issispres, nes ir man si dienele ne is laiminguju...

Aš parašiau į Sodrą emeilą, su visa info, kurią man jie suteikė lig šiol. Įdomu, ką parašys. Dabar skaitau bendrą info jų puslapyje, nu ir man tas jų elementarus aprašymas rodo, kad man priklauso skaičiavimas kaip už pirmą vaiką:

Kas gali gauti išmokas?

Motinystės pašalpa priklauso, JEIGU:
Esate draudžiama ligos ir motinystės socialiniu draudimu (t.y. dirbate pagal darbo sutartį, valstybės tarnyboje, dirbate pagal autorines, sporto ar atlikėjo veiklos sutartis, vykdote individualią veiklą, turėdami individualios veiklos pažymą, esate ūkininkė) arba auginate prieš tai gimusį vaiką iki 3 metų.

Jei reikalaujamo stažo neįgijote DĖL TO, KAD:

nes prieš tai buvote vaiko priežiūros atostogose, t.y. darbdavys buvo suteikęs prieš tai gimusio vaiko priežiūros atostogas. Tokiu atveju ligos ir motinystės socialinio draudimo stažas skaičiuojamas iš 24 mėnesių laikotarpio, buvusio iki vaikui sukaks 2 metai.

Ar gali man motinystės pašalpą apskaičiuoti pagal pajamas, gautas iki anksčiau gimusio vaiko priežiūros atostogų?

Nauja motinystės pašalpa jūsų prašymu gali būti apskaičiuota pagal tą patį kompensuojamąjį uždarbį, iš kurio buvo apskaičiuota ankstesnė motinystės pašalpa, jei bent dalį laikotarpio, iš kurio apskaičiuojamas kompensuojamasis uždarbis, gavote motinystės (tėvystės) pašalpą už anksčiau gimusį vaiką arba buvote anksčiau gimusio vaiko nėštumo ir gimdymo arba vaiko priežiūros atostogose.

Visas sąlygas atitinku, apie darbdavio neturėjimą nieko nerašo, tai kaip čia suprast g.gif
Atsakyti
QUOTE(Majaj @ 2015 01 14, 13:08)
Sveikos

Reikia konsultacijos.

Esu VPA už pirmą vaiką, dabar prasidėjo 3eti metai. Išmoką gavau pirmus metus aš, antrus vyras. Vasario 17 d mane išleidžia į dekretą antro vaiko. Esmė tame, kad 2013 03 mano buvusi darbovietė pradėjo likvidavimo procesą, visi darbuotojai atleisti. Kiek skaičiau Sodros informaciją, tai man priklauso palankesnis skaičiavimas, t.y. skaičiavimas kaip už pirmą vaiką. Bet šiandien skambinau į sodrą pasitiksinti, ir man pareiškė, kad nuo tos dienos kai mano įmonė likviduojama, aš nebeturiu darbdavio, vadinas aš nebeesu VP atostogose, aš tik gauna išmoką. Atseit atosotogas galimos tik tom, kurių darbdaviai veikiantys. Ir negalėjo man pasakyt tiksliai, ar gausiu aš pal;ankesnį skaičiavimą, klausiau, gal man verta tada įsidarbinti prieš dekretą, kad turėčiau tą darbdavį, irgi negalėjo atsakyt normaliai  doh.gif

Prašau pakonsultuokit kas nusimanot. Gal kuri gyvai buvot tokioje situacijoje? ?  4u.gif

Kai Snoras bankrutavo, mamos, kurios buvo vaiko auginimo atostogose ir laukėsi sekančių, gavo visas išmokas kaip ir su pirmais. gavo ir nga.

QUOTE(Ručike @ 2015 01 14, 13:56)
Taip iseina, kad po menesio grizt turi i darba ir dar minimum menesi dirbti . O siaube sad.gif

gal jis gali išeiti atostogų ir/ar nemokamų, jeigu baiminatės likti su mažiukais viena.
Atsakyti
QUOTE(Majaj @ 2015 01 14, 17:47)

Ar gali man motinystės pašalpą apskaičiuoti pagal pajamas, gautas iki anksčiau gimusio vaiko priežiūros atostogų?[/b]

Nauja motinystės pašalpa jūsų prašymu gali būti apskaičiuota pagal tą patį kompensuojamąjį uždarbį, iš kurio buvo apskaičiuota ankstesnė motinystės pašalpa, jei bent dalį laikotarpio, iš kurio apskaičiuojamas kompensuojamasis uždarbis, gavote motinystės (tėvystės) pašalpą už anksčiau gimusį vaiką arba buvote anksčiau gimusio vaiko nėštumo ir gimdymo arba vaiko priežiūros atostogose.

Man ima skaiciavima is 2014m, o tais metais as negavau motinystes pasalpos, ja gavo vyras, nebuvau atostogose ir t.t. vadinasi as teise i pasalpa turiu, ir ji bus ta minimaliausia, vietoj kelis kart didesnes... sad.gif Bet tai kodel kazin man sake, kad tik is 2014m skaiciuos, kodel ne is 24 men, tuomet tame laikotarpyje buciau gavusi pasalpa ir patekciau i ta kategorija, kad taikytu palankesni varianta...
Atsakyti
Man dar kilo toks klausimas, noreciau pasiklausti mamyciu is patirties. Jei iseini VPA 2 metam, sodroje man sake, kad antrais metais galiu dirbti kad ir pilnu etatu, ir vis tiek gauti ta likusia pasalpos dali. Bet drauge kazka uzsimine, kad su darbdaviais nera taip paprasta, jie ten kazkaip perskaiciuoja kruvius, zodziu, kad realiai vis tiek etatu dirbti tais antrais metais negalesi. Tai va klausimas, kaip ten yra? g.gif
Atsakyti
QUOTE(lapkrituke @ 2015 01 14, 18:02)
Man ima skaiciavima is 2014m, o tais metais as negavau motinystes pasalpos, ja gavo vyras, nebuvau atostogose ir t.t. vadinasi as teise i pasalpa turiu, ir ji bus ta minimaliausia, vietoj kelis kart didesnes... sad.gif Bet tai kodel kazin man sake, kad tik is 2014m skaiciuos, kodel ne is 24 men, tuomet tame laikotarpyje buciau gavusi pasalpa ir patekciau i ta kategorija, kad taikytu palankesni varianta...

Stažo reikalauja 12mėn per paskutinius 24 mėn. O pašalpos dydį jau iš paeiliui einančių 12 mėn atgal. Man tai sutampa, aš sausio mėn dar gavau paskutinę pašalpą už pirmus vaiko auginimo metus, nuo vasario vyras perėmė. Man pilnai visi 2014 metai irgi skaičiuojas. Bet aš nesuprantu to fakto, jeigu išeini 3 metam atostogų, tai kodėl tai nesiskaito atostogom, jeigu pašalpą perima vyras?
Atsakyti
QUOTE(Meja_ @ 2015 01 14, 18:06)
Man dar kilo toks klausimas, noreciau pasiklausti mamyciu is patirties. Jei iseini VPA 2 metam, sodroje man sake, kad antrais metais galiu dirbti kad ir pilnu etatu, ir vis tiek gauti ta likusia pasalpos dali. Bet drauge kazka uzsimine, kad su darbdaviais nera taip paprasta, jie ten kazkaip perskaiciuoja kruvius, zodziu, kad realiai vis tiek etatu dirbti tais antrais metais negalesi. Tai va klausimas, kaip ten yra? g.gif

Mano vyras antrus metu ejo "auginti" vaiko, kaip dirbo pilnu etatu taip dirbo, niekas nepasikeite, darboviete pasake, kad ne ju reikalas jo vaiko auginimo atostogos. Nors gal cia nuo darbovietes priklauso
Papildyta:
QUOTE(Majaj @ 2015 01 14, 18:10)
Stažo reikalauja 12mėn per paskutinius 24 mėn. O pašalpos dydį jau iš paeiliui einančių 12 mėn atgal. Man tai sutampa, aš sausio mėn dar gavau paskutinę pašalpą už pirmus vaiko auginimo metus, nuo vasario vyras perėmė. Man pilnai visi 2014 metai irgi skaičiuojas. Bet aš nesuprantu to fakto, jeigu išeini 3 metam atostogų, tai kodėl tai nesiskaito atostogom, jeigu pašalpą perima vyras?

nu idomu, tikrai... tavo atvejis kiek geresnis.. dar klausem sodroj, ar tikrai viskas bus gerai, kaip man ka daryt, eit i birza ar darbintis, toks jausmas lyg ore kabejus buciau, sako o jus ramiai sau sedekit ir vaikuti auginkit... tai va.. ramybe smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vandene @ 2015 01 14, 17:51)
gal jis gali išeiti atostogų ir/ar nemokamų, jeigu baiminatės likti su mažiukais viena.

Dabar sprendziam. Beda, kad atostogu apmokamu tures tam laikui tik 10 dienu ....
Atsakyti
Merginos, norejau paklaust, gal zinot. Jei darbui esu parasiusi prasyma isleisti i VPA kol vaikui sueis 2. Bet gristu i darba kai sueis 1 metai. Tai man reikia rasyti koki prasyma darbui, kad leistu dirbti ar tiesiog ateini dirbi ir tiek? Ar cia nuo darbovietes priklauso? g.gif
Atsakyti