Įkraunama...
Įkraunama...

Streptokarpai ir kiti gesnerijiniai - 28

Labas rytas 4u.gif
Šįryt mano išvada, pasidaryta sau, - nežaisiu su vandens šaldymu ir atitirpinimu. Išsiėmiau butelį iš kameros, kurioje buvo per naktį. Jame - pusė ledo, pusė vandens. Greičiau jau ne visas vanduo užšalo, netikiu, kad ten pusė kiekio druskų. O kadangi užšalęs ir butelio kaklelis, nėra kaip tą skystą dalį nupilti. Krapščiau kaklelį, šildžiau, vargais negalais nupyliau. Dabar kiek reiks laukti, kol atitirps ir sušils iki kambario temperatūros?.. Aišku, galima ir ant ugnies pašildyti. Ir tai tik juokingas 1 litras vandens. Žodžiu, kad gėlėms geriau gyventų, turėtum beveik nedirbti ir užsiimti tinkamo vandens ruošimu. Tikrai variantas - ne man. Jau dabar 1,5 litro vienam laistymui augalams nėra labai per daug, o kai sparčiai augs achimenės, jo bus net mažai. Reiktų daugiau talpų ir kelis kartus šaldyti-šildyti.
Iki šiol laisčiau nusistovėjusiu vandentiekio vandeniu. Kas jau žuvo - žuvo, o kas gyvena gyvena, nors strepai dažnai salotėja, gal su kietu vandeniu sumiksuotos trąšos negerai įsisavinamos. Kita vertus, auginu nemažai kolerijų, kurioms irgi reiktų minkšto vandens, bet ir jos gyvena, nesiskundžia. Taigi grįžtu prie "ankstesnio" vandens biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ausrazs @ 2017 02 19, 07:52)
Labas rytas 4u.gif
Šįryt mano išvada, pasidaryta sau, - nežaisiu su vandens šaldymu ir atitirpinimu.

tikrai neverta užsiiminėt niekais, ypač jeigu tyrimai nedaryti. Alytaus vanduo greičiausiai minkštas ir taip - mano šaknys nuo Alytaus jei po tiesiai bekelėm, per miškus - apie 18 km. Kauniečiai poilsiautojai, ponai, kaip seniau vietiniai juos vadino, kai aš dar vaikas buvau, veždavosi vandenį PRAUSIMUISI ir sakydavo, kad tada net kremo nereikia, odai malonus, nes labai minkštas. Bet jį gerti nuolat - nesveika (žmogui reikia tų druskų, kurios kietumą sudaro, širdies ligų riziką didina jų trūkumas).

Dėl salotėjimo - jis susijęs su šviesa, staigiu dienos ilgėjimu, prasta šaknų sistema, taip pat su rūgščiu ph, bet tikrai nebūtinai reiškia, kad augalo substrate trūksta maisto medžiagų 4u.gif Galit patikrinti, ar trąšose, kurias naudojate, taip pat ar substrate, kuriam pasodinta yra magnio. Visada galvojau, kad kaip gyvybiškai svarbų elementą deda visur, bet vakar akis užkliuvo už kompleksinių trąšų be magnio. Būna visokių čiūdų pasirodo 4u.gif

Laikyti prisemtus indus Lietuvoje šiais laikais prasmės taip pat nėra. Laikydavo dėl chloro, dabar vandens pas mus nechloruoja. Akvariumistai, kur jau tikrai jautri fauna tam nuodui varo tiesiai iš krano. Taip, kad irgi vargti jokios prasmės nėra. Gal rusai/ukrainiečiai tebechloruoja, tai jie tegu ir laiko kol išgaruos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rusma: 19 vasario 2017 - 08:31
Aš tai irgi negalvoju žaisti su vandeniu.Visą gyvenimą laistau tiesiai iš krano visas gėles, taip pat ir strepsus. Bet aš esu tokia cekava iš prigimties, ką pamatau įdomaus ir jei tik leidžia galimybės turiu pati išbandyti ir pamatyti rezultatus mirksiukas.gif Taip kad su kopūstu tikrai bus atliktas testas. Aš vandens įpyliau į vienkartinį indelį, kadangi man daug nereikia, tai sušalo visas neliko anei lašo. Jau išimtas, tegu atitirpsta. Virintas irgi jau vėsta smile.gif
Kas liečia trąšų garavimą gyvenamosiose patalpose, tai auginant tik tiek gėlių ir kai įlašinį kelis lašus ar ketvirtadalį dangtelio trąšų, tikrai nesijaučia jokio kvapo. Nei žiemą, o tuo labiau vasarą, kai visi langai praverti.
Atsakyti
Vidam, norėčiau vakarop užeit tų dalykėlių perdavimui L., galiu kopūsto atnešt, manau, pardėj turėtų būti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vidam @ 2017 02 19, 09:32)
Taip kad su kopūstu tikrai bus atliktas testas.

Aš tą testą irgi atlikau - taip pat iš smalsumo. Su visais vandenimis, kokių tik buvo - virintu, akvariuminiu, geriamu vilnietišku, kaimietišku, lietaus arba sniego nemėginau, nors buvo galima ir tą gal padaryt, kaip ir šaldyti nesugalvojau biggrin.gif

Nu ir ką pasakyt - kai nėra etalono - t.y. osmosinio, su kuriuo Jenikejevas lygina, fig ten suprasi, ar jis pakankamai violetinis ar per daug mėlynas. Nes tikrai kieto irgi neturiu iš kur gaut, kad už etaloną jį paimti ir konstatuoti, kad jis mėlynas biggrin.gif Gaunasi kažkas tarp violetinio ir mėlyno (gal?), o atkalibruoti nėra su kuo.

Prieš tai testai buvo daryti, taigi aš žinau, koks ten vanduo - minštas, su šarminiu ph ir dar minkštesnis su šiek tiek rūgštiniu. Todėl man kilo mintis, kad jo testas rodo ph, ką daugelis sieja su kietumu (ir tiesos tame yra). Dar labiau ta nuojauta sukirbėjo, kai paskaičiau atsakymus į klausimus - kodėl virintas mėlynesnis už nevirintą - išgaravo angliarūgštė, padidėjo ph (na druskos jei iškrito į nuosėdas, turėjo jau nereaguoti su jokiais kopūstais, virinant kietumas tikrai mažėja, bet ne tiek stipriai, kad būtų verta). Bet pažaisti buvo faina.

Nelabai turiu nuotaikos kalbint Pavelą dėl tokių niekų, kaip kopūstų testai, bet gal kada užplauks pabendraut tongue.gif Aišku, kopūstas pigiau negu po kelioka eurų testus pirkti. Bet mes pirkom dėl akvariumų, ne dėl gėlių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rusma: 19 vasario 2017 - 09:56
ausraz jau parsinešiau pusikę kopūstėlio smile.gif Gali ateit, dabar turi viena draugaitė atlėkt, nes iš kaimo pas daktarus atvažiavusi, pabus tik kelias dienas Alytuje, o jau senokai nesimatėm. Visą dieną būsiu namuose, tai gali bele kada atlėkt. Nelauk kol sutems, nes dar kas persiims bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2017 02 19, 09:52)

Nelabai turiu nuotaikos kalbint Pavelą dėl tokių niekų, kaip kopūstų testai, bet gal kada užplauks pabendraut  tongue.gif Aišku, kopūstas pigiau negu po kelioka eurų testus pirkti.

Kam klausti , juk savo vandenį žinot. O jo tokios pamokėlės tikrai ne profesionalams, o tokiems kaip aš. Juk ir sako kad kam pirkti testus jei galima pasinaudoti kopūstu. O mums užtenka žinoti tiek, kad kuo vanduo violetinesnis, tuo geresnis- tinkamesnis smile.gif
Na einu eksperimentuoti, susirašysiu kas kur ir pirmyn biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vidam @ 2017 02 19, 11:56)
Kam klausti , juk savo vandenį žinot. O jo tokios pamokėlės tikrai ne profesionalams, o tokiems kaip aš. Juk ir sako kad kam pirkti testus jei galima pasinaudoti kopūstu. O mums užtenka žinoti tiek, kad kuo vanduo violetinesnis, tuo geresnis- tinkamesnis smile.gif
Na einu eksperimentuoti, susirašysiu kas kur ir pirmyn biggrin.gif

ir aš panašiai galvoju - kad bus rimtesnių klausimų Pavelo trukdymui, o kopūstai taip ir liks kopūstais.

Laukiu ką ten per salotas pagaminsit 4u.gif

Labai smalsu ar iš viso skirtumas realus matysis, nes pagrindas gi vienodas - Alytaus vandentiekio H2O mirksiukas.gif
Atsakyti
Na įkeliu rezultatą . Padariau ir nufotkinau iš karto, bet sutrukdė svečias įkelt.

Nelabai matosi užrašai
1 filtruotas, 2 atitirpintas ledas, 3 iš krano, 4 virintas

Per daug kopūsto įdėjau, tai spalvos gavosi tamsios. Atitirpintas ledas realiai daugiau violetinis nei mėlynas, tik labai lėtai tirpo, gavosi mažas vandens kiekis, todėl kopūsto per tiršta.

vartotojo įkelta nuotrauka

Nepatenkinta rezultatu, reiks pakartoti, su mažu kiekiu kopūsto
Papildyta:
Praskiedžiau atitinkamais vandenimis, tai net nefotografuoju, nes visi mėlyni išskyrus filtruotą. Atitirpintas ledas šiek tiek kitoks mėlynas, kažkiek linksta į violetinę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vidam: 19 vasario 2017 - 14:49
QUOTE(Vidam @ 2017 02 19, 14:47)
Na įkeliu rezultatą . Padariau ir nufotkinau iš karto, bet sutrukdė svečias įkelt.

Nelabai matosi užrašai
1 filtruotas, 2 atitirpintas ledas, 3 iš krano, 4 virintas

na tai va, kad atmetus tą filtruotą, klausimas lieka ar tie kiti labai mėlyni, reikėtų dar tikrai kietą padaryt iš kažko. Nežinau, druskos gal įdėt biggrin.gif
Nes realiai ir aš varčiau varčiau - ir nenusprendžiau - labiau mėlynas ar labiau violetinis, čia žiūrint prie ko pastatysi, taip ir atrodys biggrin.gif
Atsakyti
Dabar jau tingiu, nes viską suploviau. Gal rytoj išbandysiu su vandeniu iš čiaupo paeksperimentuoti. Paminkštinsiu su soda, su actu. Dar reiks paskaityti su kuo galima pakietinti ar paminkštinti. Jei atradus kas nekenkia augalams tai būtų galima pabandyti paminkštinti prieš laistant. Bendrai dar patikrinsiu įlašinus trąšų kas gausis. Kopūsto yra daug, tai galima pažaisti biggrin.gif Siūlykit variantus mirksiukas.gif
Atsakyti
Ne, mergaitės, jūs kaip norit, o aš jau juokiuosi.
Pasakiau idėją garsiai - nu ir įmečiau žiupsnį druskos - vanduo violetinesnis negu paprasto. Prieš natūralią šviesą žiūri - labiau sakyčiau, kad mėlynas, prieš dirbtinę - visai violetinis. Užteks žaist, kopūstus valgysim biggrin.gif

Nuo ko ten kas priklauso - nežinau, manyčiau, kad nuo ph. Bet tikrai ne nuo druskų kiekio - dedu druskų, o jis violetinuojasi. Gal dar nuo kopūsto kiekio, nors sakė, kad nesvarbu, kiek meti. Tas filtruotas vanduo gerokai rūgštus. Imituojam - įpilu citrinos sulčių ir metu kopūsto. Vanduo tikrai violetinis. Taigi lieku prie savo išvados - tas kopūstas rodo Ph, o ne vandens kietį. Norit - pakartokit.
Atsakyti