Įkraunama...
Įkraunama...

Streptokarpai ir kiti gesnerijiniai - 28

Vidam, ačiū, buvo įdomu 4u.gif , laukiau eksperimento rezultatų, tai vis žvilgčiojau į kompą biggrin.gif Seniai esu skaičiusi patarimą, kad vandenį suminkštinta į indą su juo įleistas medžiaginis maišelis (galima kokį ryšuliuką padaryti) su durpėmis, Neprisimenu, kiek laiko tą ryšuliuką reik laikyti. Bet tai gal durpės užrūgština vandenį? Dar minkština - senas receptas - boraksas, taip minkštindavo skalbimui, bet gal netinka augalams laistyti.
Dar būtų įdomu įdėt kopūstų į vandenį su trąšomis - ant kažkurių Schultz trąšų esu skaičiusi, kad jų įdėjus galima laistyti kietu vandeniu - atseit, trąšos suminkština (o gal tik reklaminis triukas?)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ausrazs: 19 vasario 2017 - 15:27
ausrazs. tikrai bandysiu mirksiukas.gif Su viskuom smile.gif
Jeigu durpė minkština, tai gal kai palaistom ir suminkštėja, juk durpėje auga.
Įdomu kas gausis su soda, juk soda šarmina ir minkština. Su durpe negaliu išbandyti, nes neturiu paprastos, o substratas jau apdirbtas su trąšomis.
Atsakyti
QUOTE(ausrazs @ 2017 02 19, 15:25)
Bet tai gal durpės užrūgština vandenį? Dar minkština - senas receptas - boraksas, taip minkštindavo skalbimui, bet gal netinka augalams laistyti.
Dar būtų įdomu įdėt kopūstų į vandenį su trąšomis - ant kažkurių Schultz trąšų esu skaičiusi, kad jų įdėjus galima laistyti kietu vandeniu - atseit, trąšos suminkština (o gal tik reklaminis triukas?)

Užrūgština atseit, akvariumistai kai kurie deda į filtrus. Esmė tame, kad Vilniuje geriamo vandens ph virš 7 (ar 7,4 ar 7,6 - bijau suklaidint, nes jau tiek tų testų pridaryta, kad galva susisuko). Matyt toks normatyvas yra, pašarmint, o gal šiaip toks yra, to tikrai nežinau. Mes žuvis norėjom laikyti, kur ph turi būti iki 5,8 - vyras savaitėm knisosi internete, paskui priėjo išvados, kad neįmanoma jokiais metodais patikimai numušt to ph. Yra visokių ph minus pliurzalų, šakas galima merkt, alksnio lapus dėt - viską išbandėm - rezultato nepasiekėm, kitų žmonių patirtis jam irgi atrodė įtikinama. Ir idėjos atsisakėm. Nusipirkom tokių, kur šarminiam gyvena ir vargo nemato. Bet ištirpusių druskų kiekis (vandens kietumas) jokių problemų nekelia, jų nedaug. Buvo galima tą filtrą pirkt, na bet irgi - pagalvojom, kad ai tiek jau to.
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2017 02 19, 16:39)
.... Nusipirkom tokių, kur šarminiam gyvena ir vargo nemato. Bet ištirpusių druskų kiekis (vandens kietumas) jokių problemų nekelia, jų nedaug. Buvo galima tą filtrą pirkt, na bet irgi - pagalvojom, kad ai tiek jau to.

Rusma supratau kad turite gėlavandenį akvariumą, kokios krypties pas jus akva, kokias auginat žuvų rūšis? Koks tūris?

Vidam, dar paeksperimentuokit su citrinos rūgštimi, ją minkština vandenį ( 3-4 grūdeliai 1 litrui vandens) smile.gif
Atsakyti
QUOTE(klivija2 @ 2017 02 19, 17:10)
Rusma supratau kad turite gėlavandenį akvariumą, kokios krypties pas jus akva, kokias auginat žuvų rūšis? Koks tūris?

akvas turim jau 2, užplaukė vyrui senos meilės, o tada paėjo su pagreičiu. 140 ir 240, su augalais, vienam Azijos kilmės žuvytės (barbusai, guramiai, leliusai), kitam Pietų Amerikos mažieji ciklidai (cichlozomos, akaros). Neršia, ikrus saugo, tai dabar vyras sako, kad juos gelbės ir augins, t.y. bus trečias akvariumas, o aš žviegiu, kad gana tų balų, dažnos ten žuvytės, pilnos parduotuvės, kam mums jų reikia, katę turim kuo šert, tegu suėda kitos žuvys... Bet nežinau kuo čia baigsis, nes įtariu, kad parneš mailinyką dar. Sako, gi viską darom dėl įdomumo, o ne todėl, kad reikia. Bet už tai kiek apie vandenį sužinojau per tas balas, tai net smagu biggrin.gif Pravers gyvenime. Dabar augalus atsirinkinėju, kas gerai augs mūsų vandenyse. Net nežinojau, kad šiais laikais yra tiek daug gražių vandens augalų, čia man dar nearti dirvonai 4u.gif
Atsakyti
Pabaigiau eksperimentus, gavosi visokių atspalvių gražių. Reiks bandyti dažyti kiaušinius su raudonuoju kopūstu biggrin.gif Nufotografuoti nesigauna prie šviesos fotikas visai grybauja su spalvomis, tai žodžiu parašysiu. Palikau su fitruotu vandeniu, kad turėčiau su kuo lyginti spalvą, išbandžiau su visa kuo ką tik turėjau. Rezultatai tokie : mėlyniausias vanduo su soda, mėlynas mėlynas. Su actu ir citrinos rūgštele gavosi graži abieju vienoda avietinė spalva. Su druska, cukrumi - mėlynai violetinė. Su mano pagrindinėmis trąšomis, kur daugiau fosforo irgi mėlynai violetinė, bet labiau į mėlyną. O su tomis trąšomis kur tręšiau žiemą ir dabar universaliomis BalticAgro, gavosi gražiai violetinė panaši į filtruoto vandens.
Eksperimentas baigtas. Ačiū už dėmesį biggrin.gif

Galvojau kad tos juostelės brangios kur nustato kietumą pagal spalvas, o visai įperkamos. Tai būtinai nusipirksiu patikrinti, kad jau pradėjau, išsiaiškinsiu iki galo, kaip ten iš tikrųjų yra su tuo kietumu. Bus proga palyginti su kopūsto parodymais.
Atsakyti
Baigiant šitą vandens temą 4u.gif
Pagal klasifikaciją - vokiškais matavimo vienetais
Minkštas
0–6
Vidutinio
kietumo
7–11
Vidutinis
12–17

Kietas
17–34
Labai kietas
31–50

NEPAINIOJAM SĄVOKŲ - rūgštys vandens NEMINKŠTINA, jos jį rūgština.

Įrodymas. Paimu Vilniaus vandens iš krano. Matuoju kietumą - jis yra 13 vokiškų vienetų (gėlavandenėms žuvims, jeigu jos be spec. pričiūdų - 8-20 yra norma, pagal skalę - vanduo vidutinis, ties žemesne riba, TAIGI NEKIETAS 4u.gif

Ph yra 7,6

Įpilu vyno acto, riebiai, ant 200 ml - apie šaukštelį.

Kartoju testą - parūgštinto vandens kietumas - tas pats - 13 vokiškų laipsnių.
Ph mano testas NEBERODO (jis yra mažiau nei 6, dabar tokio, kuris rodytų vertes iki 6 - neturiu. Faktas, kad jis labai rūgštus.

Taigi nuspręskit, ko jums reikia - ar rūgštaus vandens (prasmės nežinau, kam tą daryti augalams, pati terpė pakankamai rūgšti ir nuo trąšų dar parūgštėja) ar minkštinti nekietą vandenį (jis nuo rūgšties nesuminkštės).

Normalus tas vanduo 4u.gif Laistykit ir džiaukitės biggrin.gif Lietuvos vidurkis kietumo nurodoma 18 vokiškų vienetų. Tai matyt, yra kur daugiau, yra kur mažiau.

Vidam, juostelės netikslios. Testas lašeliais apie 7-8 eur. Ieškoti pas žuvininkus smile.gif, kiekvienam parametrui skirtingi testai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rusma: 19 vasario 2017 - 20:15
QUOTE(rusma @ 2017 02 19, 20:12)

Vidam, juostelės netikslios. Testas lašeliais apie 7-8 eur. Ieškoti pas žuvininkus smile.gif, kiekvienam parametrui skirtingi testai.

Eina sau...geriau gėlių nusipirksiu biggrin.gif Tikrai, pagalvojus kam man to reikia irnesakyk.gif
Gyvenam kaip iki šiol gyvenom ir nesukam galvos. Bet įdomu buvo pažaisti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Vidam @ 2017 02 19, 21:33)
Eina sau...geriau gėlių nusipirksiu biggrin.gif Tikrai, pagalvojus kam man to reikia irnesakyk.gif
Gyvenam kaip iki šiol gyvenom ir nesukam galvos.

drinks_cheers.gif, gyvenkim su savo gėliukais, kaip iki šiol biggrin.gif

rusmai ačiū už nuraminimą, kad daugiau "nesidūrintume" 4u.gif
Atsakyti
Dar radau nuo ko vanduo pasidaro violetinis įdėjus kopūsto- ogi įpylus degtinės smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vidam @ 2017 02 19, 21:23)
Dar radau nuo ko vanduo pasidaro violetinis įdėjus kopūsto- ogi įpylus degtinės smile.gif

belieka išbandyt kaip žydi girti strepsai biggrin.gif 4u.gif
keistas daiktas tas kopūstas tongue.gif

Jeigu apie minkštinimą - tai tikrai minkština soda - iškrenta į nuosėdas tos kietumą sudarančios druskos (nepaisant to, kad kopūstas pamėlynavo, kaip minėjau, jis rodo ph, įsitikinau visais bandymais). Bet ar tinka toks vanduo laistyti augalus - labai abejoju. Greičiausiai tikrai ne. Tik bliūdams plauti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rusma: 20 vasario 2017 - 04:58

Sveikos,

eksperimentuojat su kopustu. Idomu buvo paskaityt.

Mano  dar nezydi strepsai. Po truputi pradeda augti.

Nerandu nusipirkti vazonu mazesniu. Reikia nuo 5 cm skersmens iki 8 cm

Gal zinot kur ieskot. Geriausiai butu internetine parduotuve.. 

Atsakyti